Retrospectivă August 2019 | Portofoliul public

În articolul de astăzi voi face retrospectiva lunii August 2019. Voi face această retrospectivă din 3 puncte de vedere : retrospectiva situației (economice) internaționale, situația curentă în portofoliul public și evoluția fiecărei acțiuni în parte.

Retrospectiva situației (economice) internaționale

În primul rând cred că trebuie să remarc faptul că, la nivel mondial, piețele de capital au fost destul de tulburi în luna August. Războiul economic dintre USA și China a trecut prin diverse stadii. Indicele S&P 500 a variat aproape 3% în această luna și s-a înscris între 2938 puncte (un maxim al lunii August 2019 atins în data de 8) și 2840 puncte ( în 14 August 2019).

Merită notat că în 14 August (cea mai proastă zi pentru bursă din toată luna August) doar 3 companii din tot indicele S&P 500 au crescut față de ziua precedentă. După scăderea importantă din 14 August a urmat o perioadă mai calmă și luna s-a incheiat cu un indice S&P 500 la 2926 puncte, o valoare foarte apropiată de valoarea de început.

Deși, pe termen lung, cred că aceste variații pe care luna August le-a adus nu influențează prea mult rezultatul trebuie să remarc că, pe termen scurt, ele au adus câteva certitudini:

  • Războiul taxelor de import între USA și China nu pare foarte aproape de final
  • Toate economiile importante ale lumii iau – în opinia mea – măsuri importante pentru a nu declara scăderi și pentru a evita intrarea într-o criză sau recesiune.
  • În contextul în care suntem pe final de ciclu economic și tot mai mulți oameni discută despre venirea unei crize (se discută totuși de o astfel de criză de câțiva ani) acțiunile par destul de “scumpe” în raport cu raportările financiare, în raport cu profiturile pe care le obțin companiile și în raport cu estimările ce se fac pentru viitorul apropiat.
  • Aurul a început să crească în valoare semnificativ în ultima vreme (ceea ce din nou poate să însemne că destul de mulți investitori și chiar economii mondiale se pregătesc de o criză economică).
  • În luna August 2019 am fost mai aproape de un “No deal Brexit” decât pare că am fost până acum.

În aceste condiții cred că merită să studiem starea inițială a portofoliului meu public la 1 August. Consider că o astfel de analiză este importantă pentru a vedea care este punctul de la care plecăm la început de lună și pentru a studia ce anume am realizat până în acest moment în portofoliul public.

După această analiză voi vedea exact cum s-au mișcat acțiunile pe care le am în portofoliu în luna August. La fiecare acțiune vom analiza situația de moment, când și dacă vreau să măresc sau să micșorez poziția respectivă.

Situația curentă în portofoliul public

Situația inițială

Am început luna August 2019 cu un total în cont de $3,115.48. Suma este compusă din acțiuni în valoare de $3,094.04, bani lichizi (cash) în valoare de $13.64 și dividende de primit în valoare de $7.80.

Portofoliul public este un portofoliu pe care l-am deschis în Februarie 2019 (are deci 7 luni în prezent) și care are ca scop construirea unui plan de “pensie”. El este construit cu un orizont de timp de 20 ani. Pentru a seta un obiectiv mai apropiat am creat ceea ce eu numesc “Challenge 10.000”. Aceasta este o provocare pe care mi-am lansat-o la începutul lansării portofoliului public.

În această provocare depun lunar $500 în portofoliul acesta și scopul este să ajung cât mai repede la $10.000 în cont. Contul pentru portofoliul public este în prezent deschis la Interactive Brokers.

Când iau decizii legate de acest portofoliu consider că este singura mea investiție. Încerc deci să investesc cei $500 așa cum consider eu că este potrivit pentru pensie indiferent de ce se întâmplă cu orice alte investiții ale mele.

Pe lângă scopul primar îmi doresc ca portofoliul public să fie o inspirație pentru persoanele care vor să înceapă să investească dar nu s-au hotărât încă să facă acest pas. Nu recomand nimănui să copieze portofoliul meu dar el poate fi un exemplu de cum poți începe să investești la bursă.

Luna August și situația finală

În 16 August am cumpărat 10 acțiuni la compania WBA la prețul de $50.46 pe acțiune. Prețul total plătit pentru cele 10 acțiuni a fost de $504.68. Pe langă acest preț am plătit și $1 comision pentru cumpărare.

In luna August mi-au intrat în cont dividende de la acțiunile pe care le dețin. Am primit $11.41 in total. $3.61 i-am primit de la IDUP si $7.8 de la AT&T. Despre dividendul de la AT&T am discutat și în articolul de luna trecuta.

La final de August aveam în cont suma totală de $4,105.25. Această sumă era formată din $3,586.76 în acțiuni, $514.37 cash, și $4.11 dividende net de primit (pe care le voi primi în Septembrie).

Dividendele de $4.11 urmează să le primesc pentru că am deținut acțiuni la compania WBA. Ele intră în calculele pe care le afișează brokerul pentru că au fost declarate de companie și este dreptul meu să le primesc.

De reținut este faptul că dacă nu generez comisioane de $10 lunar brokerul îmi oprește diferența pană la această sumă. În 5 August 2019 am plătit o diferență de comision de $5 pentru luna Iulie.

Pentru ca situația contului să fie mai clară am inclus un raport primit de la broker care conține toate cifrele de care am vorbit mai sus (click pe poză pentru a o deschide mai mare).

Situatia contului la 31 August 2019

Evoluția fiecărei acțiuni în parte

Pentru a înțelege mai bine cum a evoluat fiecare acțiune în parte am inclus mai jos un tabel care arată valoarea la 1 August respectiv la 31 August pentru acțiunile din portofoliu.

Evolutia fiecare actiuni in parte in August

UDVD – SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF

Cea mai mare poziție din portofoliul meu public o deține ETF-ul UDVD. În prezent am în cont 17 acțiuni-cumpărate în două tranșe-la acest ETF care au valoare totală de $931.26. UDVD a deschis luna la $56.50 pe acțiune.

Valoarea cu care a încheiat luna August a fost de $54.78 pe acțiune. Practic la UDVD sunt aproape la același nivel cu momentul în care am cumpărat. Față de luna trecută sunt cu $35 mai jos. Este actiunea cu cea mai mare scadere din aceasta luna. Aceste calcule nu implică dividendele pe care UDVD le-a plătit de când dețin acțiunile.

În prezent nu urmăresc să modific în vreun fel poziția mea pentru acest ETF având în vedere ponderea lui în portofoliul actual. Față de S&P 500 mă aștept ca UDVD să se comporte aproximativ la fel-poate puțin mai slab-dacă vom avea o perioadă mai liniștită. Sunt mulțumit de companiile care se află în acest ETF și de dividendele pe care aceste companii le plătesc.

AT&T (NYSE:T)

Cea de-a doua poziție în portofoliul meu, ca valoare, este compania AT&T. La 31 August dețineam 17 acțiuni în portofoliu, la această companie. Am achiziționat acțiunile la un preț de $30.52 pe acțiune pentru un cost total de $518.99 (fără să adaug și comisionul plătit).

La finalul lunii August acțiunile respective valorau $599.42 cu un preț individual de $35.26. Profitul total pentru acțiunile pe care le am la această companie este de $80.43 și înseamnă 15.50%. Poziția a fost deschisă în Mai 2019 și consider că rezultatul este unul excelent având în vedere cu cât au crescut acțiunile și cât de puțin timp a trecut de când le-am achiziționat.

În afară de aceste calcule AT&T mi-a adus în luna Iulie și un dividend. Compania a plătit un dividend de 51 cenți brut pentru fiecare acțiune. Dividendul total, net, pe care l-am primit de la AT&T a fost de $7.80

În prezent nu urmăresc să măresc poziția la NYSE:T decât dacă prețul acțiunii scade sub $30. Totuși, eu sper că acțiunea se va aprecia în continuare. Țintesc un preț de $37-$38 pentru această acțiune, preț la care mă gândesc să vând -total sau o parte din- acțiunile deținute.

JPEA – iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF

Locul 3 ca valoare în portofoliul meu este deținut de ETF-ul JPEA. Valoarea totală a acțiunilor pe care le am pentru JPEA, la 31 August este de $542.07

JPEA este un ETF de obligațiuni care se concentrează pe piețele emergente și de frontieră. Obligațiunile sunt emise în USD. În prezent am 95 acțiuni la acest ETF. Acțiunile au fost cumpărate în Iunie 2019. În August ETF-ul a început luna la valoarea de $5.64 pe acțiune și a închis la o valoare de $5.70 pe acțiune.

Fiind un ETF de obligațiuni care are suficiente obligațiuni pe termen mediu și lung nu îmi fac probleme că ar putea suferi o scădere masivă în viitorul apropiat. Pentru că foarte multe state scad dobânda de referință chiar există posibilitatea reală că ETF-ul să se aprecieze simțitor față de valoarea la care am cumpărat eu. JPEA este prezent în portofoliul meu pentru a aduce un plus de stabilitate pentru momentele inevitabile când piața acțiunilor va fi foarte volatilă.

În prezent pentru JPEA am un profit de $15.33 care echivalent cu 2.91%. În viitor iau în calcul să măresc poziția la JPEA în funcție de contextul economic internațional.

IWDA – iShares Core MSCI World UCITS ETF

Cu o valoare totală de $512.19 ETF-ul IWDA este cea de-a 4 poziție în portofoliul meu ca valoare totală. IWDA este unul dintre cele mai “încăpătoare” ETF-uri. Conține doar companii din țările considerate dezvoltate. Asta înseamnă USA, țări dezvoltate din vestul Europei, Japonia, Australia, Hong Kong.

Numărul total de țări reprezentate în ETF este de 23. Numărul companiilor din aceste țări depășește 1500. Este important de notat că între aceste țări nu se află China care este practic o super putere a lumii și care are unele dintre cele mai mari și mai importante companii la nivel global, în acest moment.

Am adăugat în portofoliu acest ETF pentru a beneficia, prin intermediul lui, de creșterea economică la nivel global.

În portofoliul meu există 9 acțiuni IWDA pe care le-am cumpărat cu un preț de $57.31 pe acțiune în Aprilie. Prețul cu care IWDA a început luna a fost de $58.59 pe acțiune. Acțiunile au scăzut în August ajungând la $56.91. În 31 August pentru acest ETF aveam o pierdere de $3.65 dolari în total, pierdere care înseamnă 0.71% din cât am investit.

În viitor este posibil să măresc poziția la IWDA în funcție de evoluția piețelor de capital. La un moment dat m-am gândit să adaug în acest portofoliu și un ETF care urmărește exclusiv S&P 500. Am renunțat, cel puțin pe moment, la acest gând. Sunt expus, în acest moment, pe S&P500 atât prin IWDA cât și prin UDVD și două acțiuni individuale.

IDUP – iShares US Property Yield UCITS ETF USD

IDUP este un ETF pe care l-am adăugat de curând în portofoliul meu. Am în prezent 16 acțiuni cumpărate în data de 9 Iulie, acțiuni pe care am plătit $30.69 pe bucată. În total am cumpărat IDUP de $491.08.

IDUP a deschis luna cu o pierdere din Iulie de $5.64. Valoarea totală a acțiunilor IDUP la finalul lunii August era de $489.92. Asta înseamnă că în luna August valoarea acțiunilor IDUP a crescut cu $4.48 și, în total, față de sumă cu care am cumpărat IDUP am o pierdere de $1.16 (sau 0.24%).

Este important de notat că IDUP a plătit în 30 August 2019 un dividend $0.2258 pe acțiune. Asta înseamnă că sumă totală pe care am primit-o de la IDUP că dividend în August este de $3.61.

Consider că o componentă cu expunere pe partea de imobiliare este foarte benefică în viitor în portofoliul meu. Mă bucur că am acest ETF în cont și, dacă vor exista scăderi masive de prețuri în viitor, voi adaugă la această poziție. De asemenea este posibil în viitor să mai adaug o componentă cu expunere pe partea de imobiliare în portofoliul meu.

WBA – Walgreens Boots Alliance Inc

În luna August 2019 am cumpărat o acțiune nouă, individuală. Este vorba despre “Walgreens Boots Alliance Inc” care se tranzacționează la NASDAQ cu simbolul WBA.

WBA este practic cel mai mare lanț de farmacii din lume, are o valoare de piață de 47.47 miliarde USD și deține farmacii în USA, UK și alte state importante. În prezent WBA este o companie care plătește dividende de 3.48%

Am cumpărat 10 acțiuni la WBA în data 16 August 2019 de cu un preț mediu de $50.56 pe acțiune. Acțiunea a terminat luna August cu un preț de $51.19. Pentru mine, asta înseamnă un câștig de $6.22 sau 1.23%

Am de gând să țin această acțiune pe termen mai lung și să o vând după ce se apreciază semnificativ. Un preț la care aș fi dispus să vând acțiunile mele ar fi cel de $65-$70 pe acțiune. Sunt conștient că este posibil să aștept o perioadă mai lungă până acțiunea ajunge la $70.

În același timp sunt încrezător în poziția companiei pe piață și cred că managementul va lua cele mai bune decizii atât pentru companie cât și pentru acționari. Cred că este o companie de viitor care se va descurca bine chiar și într-o perioadă de scădere economică și își are locul-cel puțin deocamdată-în portofoliul meu.

Așa cum am mai spus în acest articol WBA urmează să-mi plătească un dividend net de $4.11. Acest dividend va ajunge în contul meu în 12 Septembrie 2019 și se va regăsi în raportul pe Septembrie.

Depunerea pentru Septembrie 2019

Suma de bani pentru investiții în Septembrie 2019 a fost deja depusă în cont. Am depus, ca în fiecare luna, $500. Acești bani se regăsesc în partea de “cash” a portofoliului meu și vor fi folosiți în Septembrie pentru a investi într-o nouă acțiune.

Nu mă grăbesc să fac cumpărarea pentru Septembrie 2019. Piața pare destul de instabilă și orice veste care apare o influențează foarte mult (pozitiv sau negativ). Voi investi lunar, așa cum mi-am făcut planul, dar am nevoie de timp pentru a analiza mai bine câteva acțiuni pe care vreau să le cumpăr.

Am să revin cu un articol și cu un video în momentul în care fac cumpărarea pentru luna August.

Dacă aveți întrebări legate de portofoliul public va rog să le lăsați în comentarii. Dacă v-a plăcut acest articol și vi s-a părut util va rog să îmi dați un like și un share pe Facebook. Mulțumesc!

Disclamer:

Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.
Sunt banii tai și este treaba ta ce faci cu ei. Spor!

Stefan
Follow me
Latest posts by Stefan (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *