Cati bani lichizi păstrez în portofoliul meu?

O discutie ce revine des in grupurile de investitori este cea a banilor pastrati neinvestiti in portofoliu. Acel “cash” pe care il pastreaza (sau nu) investitorii in portofoliul lor. Sunt multe teorii despre investitii si fiecare determina ( unele mai exact decat altele ) cati bani cash ar trebui sa ai in portofoliu. In functie de tipul de investitor unii pastreaza mai mult cash, altii nu pastreaza deloc.

In afara de portofoliul public pe care il folosesc pentru pensie si pe care l-am denumit “Challenge 10k” am si un portofoliu “privat” in care investesc deja de peste 5 ani. Daca in portofoliul public investesc lunar 500$ si cumpar in fiecare luna de (aproape) toti banii pe care ii am in portofoliul “privat” folosesc alte reguli cand vine vorba despre cash-ul pe care il pastrez disponibil. Despre regulile pe care mi le-am impus in portofoliul privat voi discuta in acest articol.

Ce fel de investitor sunt eu?

In teorie investitorii se impart in mai multe categorii in functie de tipul de risc asumat. Eu cred ca in practica categoriile respective se regasesc foarte putin in forma pura si mereu gasim mixuri intre ele. Un astfel de mix sunt si eu. Am investitii pe bursa considerate mai defensive (de exemplu ETF-uri de obligatiuni, ETF-uri pe indici sau chiar actiuni considerate traditional defensive) dar si investitii agresive, in companii care eu cred ca au potential sa isi mareasca de 2-3-5 sau chiar 10 ori valoarea in urmatorii ani (asa numitele “growth stocks” ).

Daca ar fi sa definesc ce fel de investitor sunt as spune ca sunt un investitor activ care foloseste “value investing” ( un investitor care cauta sa cumpere actiuni sub evaluate ) si care este deschis la noi tehnologii.

Desi lucrurile pot parea complicate la prima vedere, ele nu sunt chiar asa. Pe scurt investesc in :

  • ETF-uri de indici ( in general lunar)
  • ETF-uri de actiuni si obligatiuni
  • Actiuni individuale ( doar cand consider ca este cazul )

In actiuni individuale investesc atunci cand consider ca exista sanse foarte bune ca pe viitor ele sa creasca in valoare si nu imi e frica sa iau decizii pe care alti investitori le-ar considera mai riscante.

Sunt perfect conștient ca acest stil de investitii nu este potrivit pentru toata lumea si poate sa nu imi aduca cele mai bune rezultate pe termen lung si nu il recomand nimanui. Tocmai din acest motiv am decis sa creez si un portofoliu pentru pensie, un portofoliu in care investesc mai mult pasiv.

De ce pastrez bani neinvestiti in portofoliu?

Cash-ul imi da posibilitatea sa cumpar atunci cand un indice sau o actiune scade. Aceasta oportunitate inseamna ca imi pot scadea pretul mediu pentru o actiune ceea ce-mi da sanse mai mari ca in viitor sa am profit.

Oricand poate aparea o corectie generala in piata

Asa cum am spus mai sus in articol investesc destul de constant in ETF-uri de indici. In ultima vreme trecem printr-o perioada de preturi aproape de maximul istoric. Acest lucru – impreuna cu alte cateva motive – a determinat o miscare destul de brusca pe bursa. In ultima vreme bursele au zile de scaderi foarte mari (chiar si 5% intr-o zi) urmate imediat de cresteri la fel de importante. Aceste miscari rapide pe bursa se numesc “volatilitate”.

Din aceste miscari poate oricand sa ia nastere o scadere consistenta a bursei. De exemplu, in anul 2018 au fost 2 perioade – luna Februarie si perioade Septembrie – Decembrie – cand piata a scazut consistent, aproape de 20%. Acest gen de corectii sunt folosite de investitori pentru a cumpara ETF-uri la preturi mai bune decat au in general. Folosesc si eu aceste perioade pentru a investi in ETF-uri la preturi bune.

Este foarte important pentru un investitor sa inteleaga aceste perioade. Simplul fapt ca a reusit sa cumpere cateva actiuni la un pret cu 5% – de exemplu – mai bun ca luna trecuta nu inseamna neaparat ca a facut o afacere buna. Exista perioade in care scaderea pe bursele din intreaga lume dureaza foarte mult timp. Mai mult, exista perioade in care piata creste si scade foarte brusc (in ultimul an au existat multe astfel de perioade). Este deci posibil ca oricand piata sa scada si mai mult, chiar daca a scazut deja considerabil.

Actiunile individuale pot scadea constant.

Investitiile in actiuni individuale sunt mult mai riscante decat sunt investitiile in ETF-uri de indici. Din acest motiv este nevoie ca mereu sa am o suma de bani pe care o sa o pot folosi atunci cand pretul actiunilor pe care le am scade, pentru a scadea si eu pretul mediu la care detin acele actiuni.

De exemplu, daca am 10 actiuni cumparate cu 50$ / bucata pentru o companie oarecare pozitia mea valoreaza $500. Daca presupunem ca actiunile scad cu 10% atunci pretul unei actiuni va ajunge la 45$ pe bucata. In acest moment pot decide sa-mi maresc pozitia in compania respectiva.

Cumparand la un pret mai mic voi scadea si pretul mediu total al actiunilor mele. In situatia in care pretul actiunilor revine la 50$ / bucata am deja un profit fata de situatia intiala. Sigur, nimic nu garanteaza faptul ca actiunile isi vor reveni la pretul de 50$/bucata dar, daca nu as avea bani cash in portofoliul meu nu as putea sa beneficiez de o eventuala scadere de preturi.

Asa cum unii oameni beneficiaza de reducerile de la magazine pentru a cumpara diverse obiecte eu incerc sa beneficiez de reducerile de pe bursa pentru a cumpara companii despre care cred ca au un viitor bun.

Cați bani lichizi păstrez în portofoliu?

Asa cum am mai spus, bursele pot scadea mereu, oricat de mult au scazut deja. Exista exemple cand bursele au scazut chiar si peste 80% (de exemplu indicele BET al BVB a scazut de la 11.000 puncte in 2007 la sub 2000 puncte in 2008). Daca luam in considerare doar indiciele BET nici pana acum nu si-a revenit complet si nu a depasit valoarea de maxim din 2007.

Evolutia indicelui BET intre 2004 si 2019

Din acest motiv consider ca este foarte important ca mereu sa am o suma de bani lichizi in portofoliu.

Cat este aceasta suma? Depinde 🙂
Totusi, minim pastrez 10% si maxim 35% din portofoliu. Pastrez minim 10% din portofoliu cash. In prezent sunt in perioada de acumulare ceea ce inseamna ca adaug lunar bani in portofoliu. Acest lucru ma ajuta sa mentin limita de 10% chiar si cand preturile scad si exista posibilitatea de a cumpara actiuni si indici la preturi din ce in ce mai bune.

De ce pastrez 10% din portofoliu mereu cash? Pentru ca oricand pot sa existe corectii (chiar si cand piata a scazut cu 50%, de exemplu) si vreau sa beneficiez de ele. In momentul in care valoarea portofoliului meu scade partea de cash din portofoliu isi mareste ponderea. In acel moment pot folosi banii cash pentru a investi.

Cash in portofoliul public?

Portofoliul public este diferit conceptual de portofoliul privat. El are scopul de a asigura “paine” pentru pensie si este un portofoliu mai mult pasiv decat activ. Primul pas pe care l-am facut in portofoliul public este “Challenge 10k“. Totusi, cum privesc partea de bani lichizi in portofoliul public? Am de gand sa pastrez bani lichizi acolo?
M-am gandit destul de mult in ultimele luni la abordarea problemei acesteia. Concluzia la care am ajuns este ca “depinde”. Depinde de sursa fondurilor.

Daca este vorba de fonduri noi depuse ( depun acolo lunar $500 ) nu am de gand sa pastrez prea multi bani lichizi. Suma maxima pe care intentionez sa o pastrez cash din banii depusi este de maxim 10% (defapt consider ca 10% sunt foarte multi bani si procentul este ales pentru a putea acoperi toate situatiile. Incerc sa nu depasesc 5%, mai ales pe masura ce valoarea portofoliului va creste).

Odata ajuns la $10.000 in cont structura acelui cont va fi (aproape) finala. Voi investi in continuare lunar (nu neaparat aceeasi suma) dar planul este sa pastrez structura pe care o am pana in acel moment. Solutia de investire atunci cand nu este foarte clar in ce ar trebui sa investesc in momentul respectiv este rebalansarea.

Daca este vorba de fonduri obtinute prin vanzarea de active (am si actiuni individuale in acel cont, actiuni pe care intentionez sa le vand atunci cand ajung la valoarea tinta) voi pastra banii si ii voi investi in momentul in care am o noua oportunitate. Nu planuiesc sa investesc banii proveniti din profituri pe actiuni individuale pentru investitii in ETF-uri.

In cazul in care ai un portofoliu de investitii mi-ar placea sa stiu care este ponderea cash-ului pe care tu il pastrezi in portofoliul respectiv. Lasa-mi un comentariu si spune-mi cum este organizat portofoliul tau.

Disclamer:

Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.
Sunt banii tai și este treaba ta ce faci cu ei. Spor!

Stefan
Follow me

One Reply to “Cati bani lichizi păstrez în portofoliul meu?”

  1. Bun articol!! Multa informatie destul de utila consider!! Accentueazi destul de mult eft ceea ce e destul de bine atit cit priveste din perspectiva comisioanelor cit si o mai buna diversificare cu un nivelul de risc nu atit de mare in comparatie cu actiuni unei compabi anume!!! Cash in portofoliu e destul de bine venit!! Procentul nu aș zice ca e mare intre 5-30%!!!
    In ultima perioada cu incertitudinile politice și războaiele comerciale din ultima perioadă ma face sa ma axez pe un cash mai mare! Astept o corecți mai mare ca sa profit mai mult prin procurarea unor actiuni/ etf cu un preț mai bun!!
    Mersi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *