În articolul de astăzi mi-am propus să fac o retrospectivă a lunii Iulie 2019. Voi face această retrospectivă din 3 puncte de vedere.
- Retrospectivă situație (economică) internatională
- Situația curentă în portofoliul public
- Situația inițială
- Situația finală
- Evoluția fiecărei acțiuni în parte
- UDVD
- AT&T (NYSE:T)
- JPEA
- IWDA
- IDUP
În primul rând voi analiza puțin situația economică la nivel internațional. Mă voi concentra pe zona ce contează mai mult pentru mine-piețele dezvoltate și mai ales piața din SUA.
În al 2-lea rând voi analiza starea inițială a portofoliului meu public la 1 iulie. Consider necesar să fac o astfel de analiză pentru a vedea exact de unde plec la început de luna și care au fost realizările până în acel moment.
În al 3-lea rând voi analiza evoluția portofoliului public în luna Iulie și voi vedea cum a evoluat fiecare acțiune pe care o am în cont. De asemenea, la fiecare acțiune voi analiza și situația în care vreau să-mi măresc poziția, când și dacă vreau să fac acest lucru în luna August.
Sumar
Situația (economica) internațională
Trebuie să notăm că luna Iulie 2019 a fost luna în care, pentru prima data în istorie, indicele S&P 500 a depășit valoarea de 3000 puncte. Acest lucru s-a întâmplat în 12 Iulie. Au urmat apoi alte câteva zile în care indicele a tot variat. Maxima istorică a fost atinsă în 26 Iulie 2019 când indicele a ajuns la 3025 puncte. S&P 500 a încheiat luna la 2980 puncte, foarte aproape de pragul psihologic de 3000 puncte. Putem spune că per total luna Iulie a fost o luna foarte bună pe bursă având în vedere maximele noi pe care le-am atins.
O altă parte foarte importantă a lunii Iulie 2019 a reprezentat-o perioada de raportări financiare, mai ales pentru companii din SUA. Aproape toate companiile listate pe bursă, în SUA, au prezentat rapoartele pentru trimestrul doi (sau urmează să prezinte acest raport în foarte scurt timp). Evenimentul în sine este important pentru că investitorii se pot reorienta și de multe ori astfel de raportări pot da tonul unei creșteri sau unei scăderi pe piețele de capital.
Acestui eveniment i s-au adăugat încă 2 foarte importante evenimente (ne)întâmplate în aceeași luna. Primul ar fi faptul că banca centrală din SUA a indicat destul de serios faptul că urmează să scadă rata dobânzii-pentru prima oară după criza din 2008. Al doilea foarte important eveniment este semnarea unui acord referitor la taxele vamale între SUA și China. Așteptările ca aceste evenimente să aibă loc au contribuit la creșterea S&P 500 de care am discutat.
Dacă primul eveniment s-a întâmplat chiar pe 31 Iulie și FED-ul (Federal Reserve System) a scăzut dobândă de referință cu 0.25% cel de-al doilea eveniment așteptat nu a mai venit. Ba chiar din contra, președintele american, Donald Trump a anunțat lărgirea bazei de impozitare către alte mărfuri venite din China, în valoare de 300 miliarde de USD. Evident, se presupune că și China, la rândul ei, va răspunde și va adăuga noi taxe pentru bunurile din SUA. Anunțul președintelui american a venit foarte târziu, pe final de luna și nu a mai putut să influențeze semnificativ piețele în Iulie. Pentru August este foarte probabil, în opinia mea, ca piața să reacționeze-chiar violent-și să vedem o corecție ce se poate demonstra semnificativă.
Situația curenta în portofoliul public
Portofoliul public este un portofoliu pe care l-am gândit pentru “pensie”. Este creat cu un orizont de investiții de 20 ani. Portofoliul a fost deschis în Februarie 2019 și primul prag pe care mi l-am impus este cel de $10.000 în cont. Până voi atinge acest scop, în portofoliul public, voi depune lunar $500 într-un cont deschis la Interactive Brokers.
Când iau decizii legate de acest portofoliu consider că este singura mea investiție. Încerc deci să nu mă las influențat de alte investiții pe care le pot avea de-a lungul timpului și să investesc cei $500 pentru pensie așa cum consider eu că este potrivit.
Pe lângă scopul de a-mi asigura o pensie îmi doresc ca portofoliul public să fie o inspirație pentru unele persoane care vor să înceapă să investească dar nu s-au hotărât încă să facă acest pas. Nu recomand nimănui să copieze portofoliul meu dar el se vrea un exemplu de cum poți începe să investești la bursă cu o sumă de bani pe care o consider moderată (în nici un caz mică dar nici exagerat de mare) pentru un investitor România anului 2019. Evident, fiecare poate varia cum dorește suma investită.
Situația portofoliului in Iulie 2019
Am început luna cu o valoare inițială a contului de $2587.30 din care suma de $9.72 cash, în cont. În data de 3 Iulie am plătit un rest de comision lunar de $5 pentru administrarea contului (comision plătit brokerului). Banii pentru depunerea pe luna Iulie au ajuns în cont în 5 Iulie.
În 9 Iulie am cumpărat 16 acțiuni la ISHARES US PROPERTY YIELD la prețul de $30.38 pe acțiune. Prețul total plătit pentru cele 16 acțiuni a fost de $486.08. Pe lângă acest preț am plătit și $5 comision pentru cumpărare.
Alte tranzacții nu am făcut pe cont în luna Iulie.
Situația finală a portofoliului, la 31 Iulie 2019
Analizând situația contului pot vedea că în luna Iulie portofoliul meu a variat destul de asemănător cu S&P 500. Deși nu am acest indice direct în portofoliu, printr-un ETF, am o expunere destul de însemnată pe companii din indicele respectiv. Per total am încheiat luna puțin peste S&P 500 ca evoluție procentuală dar cred că diferența nu este notabilă, în cazul de față.
De menționat că în această lună compania AT&T (la care eu am 17 acțiuni) a plătit un dividend ce va totaliza $7.80. Dividendul nu l-am primit în cont în Iulie ( se primește în 1 August 2019 ) dar este luat în calcul în totalul pe care l-am primit de la broker.
Luna s-a încheiat cu o valoare totală a portofoliului de $3,115.48 din care valoarea acțiunilor este de $3,094.04, dividend de primit $7.80 și bani lichizi am $13.64.
Evoluția fiecărei acțiuni din portofoliu, în parte
UDVD – SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF
În prezent, în cont, am 17 acțiuni la UDVD. Ele au fost cumpărate în 2 tranșe. Valoarea totală a acțiunilor pentru UDVD este de $966.45. UDVD a început luna cu un preț de $55.64 / acțiune și a încheiat-o cu $56.85 / acțiune.
Față de prețul de achiziție am un profit de $32.35 pe toate acțiunile ceea ce înseamnă 3.46%. Aceste calcule nu implică dividendele pe care UDVD le-a plătit de când dețin acțiunile.
În prezent nu urmăresc să adaug la poziția pe care o am la UDVD. Personal mă aștept ca UDVD să crească mai greu decât S&P 500 în cazul în care indicele va continua creșterea dar cred că într-o situație în care vom avea scăderi pe piață UDVD se va comporta mai bine decât S&P 500. Nu mă aștept să crească dar măcar mă aștept să scadă mai puțin.
AT&T (NYSE:T)
Ce-a de-a doua poziție din portofoliul meu, ca valoare este compania AT&T. Compania este tranzacționată la bursa din New York sub simbolul T. Așa cum am mai spus, pe blog, compania îmi place foarte mult.
Am deschis poziția pentru AT&T în luna Mai 2019 când am cumpărat 17 acțiuni din această companie. Costul pentru fiecare acțiune a fost de $30.52. AT&T a început luna Iulie la un preț de $33.51. În 31 Iulie acțiunea se tranzacționa la $34.05. Dacă fac un calcul luând în considerare prețul cu care am cumpărat acțiunea am un profit de peste 11% până acum. Pentru perioada scurtă de timp în care am deținut această companie este un profit teoretic excelent.
În afară de profitul (teoretic pentru că nu am vândut încă) de 11% AT&T mi-a adus în luna Iulie și un dividend. Dividendul brut plătit de companie a fost de 51 cenți pentru fiecare acțiune. Brokerul a oprit automat 10% din această valoare pentru taxe. Suma totală, netă, pe care am primit-o, în Iulie, că dividend din partea AT&T a fost de $7.80
În 24 Iulie AT&T a prezentat situația financiară de pe trimestrul 2 al anului. Pe scurt, datele au fost conform așteptărilor analiștilor. Eu le consider foarte bune.
În prezent nu urmăresc să măresc poziția la NYSE:T decât dacă prețul acțiunii scade sub $30. Totuși, eu sper că acțiunea se va aprecia în continuare. Țintesc un preț de $37-$38 pentru această acțiune, preț la care mă gândesc să o vând.
JPEA – iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF
Pe locul 3 în portofoliul meu, în funcție de valoarea poziției se află JPEA. JPEA este un ETF de obligațiuni care se concentrează pe piețele emergente și de frontieră. Obligațiunile sunt emise în USD. În prezent am 95 acțiuni la acest ETF.
JPEA a început luna la o valoare de $5.59 / acțiune și a terminat-o, la 31 Iulie, la o valoare de $5.64 / acțiune. Profitul în aceasta luna a fost de $4.75. Fiind o obligațiune și luând în calcul cum au evoluat dobânzile în luna Iulie nu mă așteptam la variații foarte mari pentru JPEA. Acest ETF este prezent în contul meu pentru a aduce puțină stabilitate în momentele mai dificile având totuși potențial pentru o creștere destul de bună – după părerea mea.
În viitor iau în calcul să măresc poziția la JPEA în funcție de contextul economic internațional.
IWDA – iShares Core MSCI World UCITS ETF
iShares Core MSCI World UCITS ETF (Ticker IWDA) este unul dintre cele mai “încăpătoare” ETF-uri când vine vorba de lumea dezvoltată. ETF-ul are în componență peste 1500 companii din 23 țări dezvoltate. L-am adăugat în portofoliu pentru a beneficia, prin intermediul lui, de creșterea economică la nivel global.
În prezent am o poziție de 9 acțiuni la IWDA. Am cumpărat acțiunile cu un preț de $57.31 / acțiune în Aprilie. Prețul cu care ETF-ul a început luna a fost de $57.82 pe acțiune. La 31 Iulie prețul de închidere a fost $58.59. Pentru luna Iulie ETF-ul a avut profit de doar $7. Per total am un profit de $11.47 de când am cumpărat ETF-ul ceea ce echivalează cu un profit de 2.22%.
Creșterea foarte mică a IWDA, în luna Iulie, când S&P 500 a atins un nou maxim este, după părerea mea, un semn de slăbiciune a economiei mondiale. Deși există numeroase semnale în piață, din toate părțile, că se dorește continuarea creșterii economice această stagnare este un semnal că pe viitor nu vom obține creșterea economică ușor.
În viitor este posibil să măresc poziția la IWDA în funcție de evoluția piețelor de capital. De asemenea este posibil ca în viitor să adaug în acest portofoliu și un ETF care urmărește exclusiv S&P 500 (Deși am deja bucăți consistente din S&P 500 în portofoliu) tocmai din cauzele discutate mai sus.
IDUP – iShares US Property Yield UCITS ETF USD
IDUP este ultimul ETF pe care l-am adăugat în portofoliul meu. Am în prezent 16 acțiuni cumpărate în data de 9 Iulie, acțiuni pe care am plătit $30.69 / bucată. În total am cumpărat IDUP de $491.08.
Acțiunile au închis luna la $30.34 fiecare. Din acest punct de vedere am o pierdere nerealizată de -$5.64. Ca fapt divers IDUP este singura acțiune pe care am o scădere de când am cumpărat și până în prezent.
La valorile actuale nu iau în calcul mărirea poziției pentru IDUP dar este posibil, dacă va există o corecție majoră a pieței din SUA să măresc această poziție.
Depunerea pentru August 2019
Am depus deja banii pentru luna August 2019 în cont. Banii au ajuns în contul brokerului și au fost adăugați în contul de tranzacționare. Sunt pregătit să fac o nouă cumpărare în portofoliul public, pe parcursul lunii August.
Nu mă grăbesc foarte tare să fac această cumpărare pentru că vreau să văd dacă pe termen foarte scurt (câteva săptămâni) piața coboară din cauza tensiunilor comerciale între USA și China și îmi permite să întru la un preț mai bun. Studiez posibilitatea de a cumpăra o nouă acțiune individuală cu scopul de a specula puțin momentul, dacă piață mă ajută. În cazul în care nu se va întâmplă acest lucru este posibil să măresc poziția la un ETF pe care deja îl am în portofoliu sau să adaug un ETF nou.
Am să revin cu un articol și cu un video în momentul în care fac cumpărarea pentru luna August.
Dacă aveți întrebări legate de portofoliul public va rog să le lăsați în comentarii. Dacă v-a plăcut acest articol și vi s-a părut util va rog să îmi dați un like și un share pe Facebook. Mulțumesc!
Disclamer:
Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.
Sunt banii tai și este treaba ta ce faci cu ei. Spor!
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Multumesc pentru informatii!
Poti sa-mi spui te rog:
– cum transferi banii catre Interactive Brokers?
– deschiderea de cont a fost complicata?
– care este sistemul de comisionare al IB?
– la incasarea dividendelor de pe piata US care sunt taxele?
Salut,
Cred ca te ajuta aceste doua articole:
https://finantepersonale.ro/cum-alimentez-eu-contul-fara-comisioane/
https://finantepersonale.ro/ce-broker-folosesc/
Nu sunt contabil si te sfatuiesc sa gasesti un contabil care sa te lamureasca complet cand vine vorba de taxe dar, din experienta mea pot sa-ti spun ca daca ai completat W8-BEN la broker o sa-ti opreasca 10% automat pentru corporatii. Fara W8-BEN iti opresc 30%.
Sunt cateva exceptii (de exemplu “partnership-urile”) unde se opreste 37% dar eu le evit pur si simplu.
Pentru comisioanele de la IB cel mai bine verifici siteul lor 🙂
multumesc:)