Portofoliu public – Retrospectiva Iunie 2019

Salut! A trecut deja și luna Iunie. Primele 6 luni din an s-au terminat. Am trecut deja de jumătate. Sper că ați reușit să faceți ceea ce v-ați propus pentru această jumătate de an!

Din fericire pot spune că eu am reușit mare parte din ceea ce mi-am propus. Pentru portofoliul public luna Iunie (și nu numai) a fost una foarte bună. Am atins azi-1 Iulie-suma de $2601 in cont, la deschiderea bursei (deși mă aștept să mai scadă puțin până seară). În acest articol fac o retrospectivă a lunii Iunie din punct de vedere al economiilor, investițiilor și proiectelor la care am participat.

Money Days, economii și investiții

Iunie a fost o luna destul de încărcată, pe toate planurile. Am participat la Money Days unde m-am întâlnit cu unii dintre voi, cei care îmi citiți blogul. Va mulțumesc! Ma bucur ca am putut sa discut cu voi, îmi pare rău ca nu am reușit sa discut mai mult și sper sa ne revedem și pe viitor, la alte evenimente.

Dacă ați cumpărat biletul la Money Days folosind codul meu de reducere trebuie să va mulțumesc din nou. Am vrut să vă trimit un email prin care să vă mulțumesc personal dar GDPR-ul mi-a stat în cale. Într-un fel înțeleg, așa este normal. Sper că experiența la conferință a fost una plăcută și ați găsit acolo ceea ce căutați. Am pregătit și o mică surpriză pentru voi. Dacă vreți să aflați despre ce este vorba va rog să-mi să-mi dați un email la stefan@finantepersonale.ro și voi reveni cu detalii (sau mă găsiți pe Facebook).

Din punct de vedere al economiilor și investițiilor Iunie a fost o luna foarte bună pentru mine. Am economisit cât mi-am propus și am făcut investiții profitabile, zic eu. Inclusiv portofoliul public a fost unul care a crescut bine.

Portofoliu public

Situația inițială

Evolutie S&P 500 in Iunie 2019

După ce luna Mai a adus o scădere generală pe piețele internaționale am recuperat în Iunie și chiar sunt pe plus. Atunci când mă uit la portofoliul public “Cu un ochi râd și cu un ochi plâng” așa cum spune o vorba din popor. Râd pentru că îmi convine că portofoliul meu a crescut dar plâng pentru că sperăm ca lucrurile să nu crească încă foarte repede pentru a mai putea cumpăra acțiuni / ETF-uri la prețuri mai bune. Am făcut portofoliul public ca un portofoliu pe termen lung-20 ani-și aș fi vrut să beneficiez de niște prețuri mai bune o perioadă mai lungă.

Totuși, fiind un portofoliu pe termen atât de lung, va conta peste 20 ani faptul că în Iunie 2019 am cumpărat puțin mai scump decât în Mai, același an? Probabil că nu 🙂 Nu e cazul să mă supăr prea tare din acest motiv.

Luna Iunie a început cu un indice S&P la 2752 puncte și cu o valoare a portofoliului meu de $1944. Aveam o pierdere (nerealizată) de $60 față de sumă pe care am depus-o în cont.

Situația finală

Situația contului la finalul lunii Iunie 2019

Finalul lunii a adus un indice S&P 500 aproape de maximul istoric (atins în 20 Iunie 2019-2,954.18 puncte) la o valoare de 2940 puncte. Per total luna a adus o creștere de 7.19% în S&P. O luna foarte bună pentru cei care au investit în acest indice.

În portofoliul meu s-a înregistrat o creștere de $632.16 ( $500 au fost din depuneri și $132 din creșterea valorii activelor pe care le am în cont). De asemenea am încasat un dividend de $5.13 și am plătit un comision de $5.00 pentru cumpărarea acțiunilor JPEA.

Evoluția fiecărei acțiuni din portofoliu, în parte

Evoluția fiecărei acțiuni din portofoliu, în parte

UDVD

Cea mai mare poziție în acest moment în contul meu este ETF-ul UDVD. Dețin 17 acțiuni la UDVD care valorau la finalul lunii Iunie $945.80. Am plătit pe poziția respectivă $934.10 și am în prezent un profit de $11.70. Evoluția totală (de când am cumpărat ETF-ul) este de +1.25% pentru UDVD fără să includ dividendele plătite.

UDVD a plătit în 28 Iunie un dividend în valoare de $0.3019 / acțiune. Această sumă nu se regăsește în valoarea poziției, ea este separată de poziția pe care o am. Suma totală pe care am primit-o ca dividend de la UDVD, în Iunie, este de $5.13. Este interesant faptul că în Martie 2019 UDVD a mai plătit un dividend, de acesta data mai mic. Dividendul plătit în Martie era de 25.8 cenți pe fiecare acțiune. Pentru ca eu aveam atunci 18 acțiuni am primit echivalentul a 4.65$.

În prezent nu urmăresc să adaug la poziția pe care o am la UDVD.

AT&T (NYSE:T)

Cea de-a doua poziție în portofoliul meu este ocupată de acțiunile companiei AT&T-simbol T. AT&T este o companie care personal îmi place foarte mult și care în prezent are (încă) un preț foarte bun. Am reușit să cumpăr 17 acțiuni în Mai 2019 la prețul mediu de $30.52. O acțiune costă în prezent $33.51 ceea ce înseamnă că am un profit de 9.77% pentru această companie. Un randament foarte bun pentru o perioadă atât de scurtă. În valoare absolută câștigul pentru această poziție este de $50.68 de la cumpărare.

În prezent nu urmăresc să măresc poziția la NYSE:T decât dacă prețul acțiunii scade sub $30. Totuși, eu sper că prețul va merge în sus.

JPEA

Ce-a de-a treia poziție în portofoliu este ocupată de JPEA. JPEA este chiar ETF-ul pe care l-am cumpărat-o în luna Iunie. Am cumpărat 95 acțiuni în 10 Iunie la prețul de $5.492 / acțiune. Comisionul plătit a fost de $5 și costul total a fost de $526.74 (am folosit banii depuși în luna Iunie și parte din banii pe care îi aveam cash în această luna). În prezent acțiunile valorează $531.24 și am un profit de $4.50. Este prea devreme să judec această investiție dar sunt încrezător în modul în care JPEA va evolua pe viitor.

În viitor este posibil să măresc poziția la JPEA în funcție de contextul economic.

IWDA

Ultima poziție din portofoliu este ocupată de ETF-ul IWDA. Am cumpărat IWDA pentru diversificare și nu pot să spun că-mi pare rău. Dețin 9 acțiuni din acest ETF cumpărate la prețul de $57.31 / bucată. Totalul plătit pentru acțiunile mele IWDA este de $515.84. În prezent ele valorează $520.38 și am un profit de $4.54.

În viitor este posibil să măresc poziția la IWDA.

O noua depunere

Dacă mă urmăriți pe Instagram ( link) știți deja că am făcut depunerea pentru luna Iulie 2019. Banii au ajuns în contul brokerului și aștept să îmi fie adăugați în contul de tranzacționare. Voi avea banii în cont la final de săptămâna și voi putea face o nouă cumpărare în portofoliul public până pe 15 Iulie. Este vorba de un ETF nou, pe care nu îl am deocamdată în portofoliu. Revin cu un video în momentul în care fac cumpărarea.

Dacă aveți întrebări legate de portofoliul public va rog să le lăsați în comentarii. Dacă v-a plăcut acest articol și vi s-a părut util va rog să îmi dați un like și un share pe Facebook. Mulțumesc!

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.
Sunt banii tai și este treaba ta ce faci cu ei. Spor!

Stefan
Follow me

4 Replies to “Portofoliu public – Retrospectiva Iunie 2019”

 1. Salut Ștefan,

  In primul rand vreau să-ți mulțumesc pentru mana de ajutor pe care ne-o dai prin intermediul postărilor tale. Fiind la început de drum prin lumea investițiilor la bursa le găsesc extrem de utile.

  In al doilea rând vreau să-ți pun vreo două intrebri care mă frământă de ceva vreme:
  1. Care e profilul tău de risc sau al portofoliului daca nu sunt perfect suprapuse
  2. Care este distribuția la care țintește portofoliul
  3. De ce te-ai decis pt actiuniile individuale AT&T? Din perspectiva mea nu se anunță o creștere a valorii actiunii, iar dividendele plătite nu sunt mai mai dac-ar ale unui ETF, care în schim minimizează riscurile prin divesificare.

  Merci și voie buna

  1. Salut Vlad,
   Multumesc si eu pentru apreciere. Am sa raspund intrebarilor pe rand.

   1) Profilul meu de risc este “Dinamic” daca se poate spune asa. In general vizez potentialul de crestere ( pe termen lung SI scurt). Sunt dispus sa-mi asum destul de multe riscuri (totusi nu fara posibilitate de crestere pe masura). Sunt constient ca uneori este posibil ca unele investitii sa nu mearga exact cum mi-am propus.

   Profilul portofoliului este mai temperat putin (este echilibrat – dinamic sa spunem). Ma gandesc la crestere globala (IWDA de exemplu), temperez cu obligatiuni (JPEA acum), am un portofoliu de actiuni pe care eu le consider ca fiind de calitate – UDVD – si atunci cand vad oportunitati cumpar actiunile respective – “T” – de exemplu. Nu l-as considera chiar “Echilibrat” pentru ca nu imi doresc 50% obligatiuni, tintesc undeva 20%.

   2) Iti multumesc pentru intrebare dar nu vreau sa dezvalui acest lucru acum. Distributia este deja facuta insa prefer sa o pastrez . Ce pot sa spun este ca am denumit acest portofoliu “Challange 10.000”. Atunci cand ajung al 10.000 euro in cont nu ma voi opri din investit in acest portofoliu dar distributia va fi completa (urmand sa adaug la pozitiile pe care le am sau sa modific in mica masura prin schimbarea unei actiuni / unui ETF cu alta actiune / alt ETF).

   3) Am vrut la un moment dat chiar sa scriu un articol pe tema asta. M-am gandit ca nu intereseaza prea multa lume si am renuntat. Poate am sa scriu pana la urma.

   Din punctul meu de vedere AT&T este o companie cu foarte mare viitor. Urmeaza 5G, o tehnologie care poate schimba lumea. AT&T este un gigant (mai ales dupa ce a achizitionat si Warner Media / Times Warner) care activeaza intr-o lume unde nu e foarte simplu sa patrunzi. Dividendul lor mi se pare exceptional (prin prisma faptului ca are un procent foarte mare si ca firma creste dividendul de foarte mult timp si va continua sa-l creasca).
   Uitandu-ma pe cifre am descoperit ca sunt o masina de produs profit (pe langa faptul ca in domeniul telecomunicatiilor sunt foarte mari – cei mai mari).
   Toate astea (si altele mai putin importante) m-au facut sa consider AT&T ca fiind potrivita sa fie parte din portofoliul meu. Am sa ma gandesc daca vand pe la 36$ / actiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *