Sumar
Pandemia Coronavirus
In prezent lumea trece printr-o pandemie. Este vorba de un virus din familia Coronavirus. Romania a declarat deja stare de urgenta (incepand de azi). O pandemie este o epidemie care se raspandeste pe un teritoriu foarte mare.
Acest site este unul de educatie financiara. Totusi, chiar si din prisma educatiei financiare – dar nu numai – nu poate fi ignorata aceasta problema cu care lumea se confrunta. Important este sa actionam din timp, calm si concentrat . La fel de important este sa nu ne panicam – pentru ca in panica se fac cele mai mari greseli.
Sper sa fiti cu totii sanatosi si aceasta problema sa ne afecteze cat mai putin.
In situatia prezenta cred ca cel mai bun aliat pe care il avem este un buget sanatos. Din pacate sunt multe persoane care isi calculeaza banii de la un salariu la altul fara sa foloseasca acest aliat, bugetul.
Un buget constient
Fie ca stim, fie ca nu stim cu totii avem un buget. Asa cum castigam si cum cheltuim banii reprezinta bugetul nostru! In fiecare luna in care suntem platiti cu bani (primim salariul, de exemplu) si cheltuim bani avem un buget. Suntem raspunzatori de bugetul nostru, poate acum mai mult ca alte dati.
Din pacate, daca nu suntem constienti ca avem deja un buget si nu suntem constienti cum arata bugetul nostru este aproape sigur ca avem un buget foarte prost. Cheltuim probabil mai mult in functie de impuls decat de nevoi si rareori alocam bani pentru lucrurile sau experientele care ne aduc placere.
Un buget, atunci cand este folosit corect, este cel mai mare aliat pe care il avem in finantele noastre personale. El ne arata ce bani avem, ce bani primim si pe ce ii cheltuim. Sa folosim corect un buget inseamna sa il intocmim luna de luna, in functie de cheltuielile aferente, sa il urmam si sa-l imbunatatim atunci cand este nevoie.
Nu avem cum sa imbunatatim ceva ce nu masuram. Daca iti doresti o educatie fianciara buna si finante personale de succes un buget constient este absolut necesar.
Acopera nevoile de baza
Am discutat despre nevoia unui buget constient. In construirea unui buget este foarte important sa identificam si sa asiguram nevoile de baza. Ele se numesc de baza pentru ca ne asigura traiul de care avem nevoie si pentru ca ne asigura conditiile necesare pentru a putea in continuare sa functionam si sa castigam bani cel putin la acelasi nivel.
Daca nu luam aceste nevoi in calcul in bugetul nostru vom ajunge sa facem imprumuturi pentru a le acoperi sau, mai rau, calitatea vietii nostre va avea foarte mult de suferit.
Nevoia unei locuinte, nevoia de hrana, nevoia de transport
Desi locul unde locuim poate fi subiectul unei intregi serii de articole nevoia unei locuinte este o nevoie reala, de baza. Fiecare dintre noi avem aceasta nevoie. Trebuie sa locuim undeva, intr-un loc stabil si care sa ne ofere conditiile (cel putin minime) pentru un trai decent.
Nevoia unei locuinte (impreuna cu utilitatile necesare) este una dintre primele nevoi pe care trebuie sa le luam in calcul atunci cand ne alcatuim bugetul si cand ne planificam modul in care cheltuim banii.
Evident, pe langa nevoia unei locuinte, avem nevoie si de hrana. Ar trebui sa luam in considerare o suma corecta pentru aceasta nevoie de baza. Cand spun nevoia de hrana ma refer la necesitati. Nu ma refer – in nici un caz – la placeri suplimentare pe care unii dintre noi ni le facem. Nu ma refer la iesiri la restaurant, la petreceri cu prietenii in diferite baruri sau cluburi, la distractia de final de saptamana.
Da, putem include aceste sume in buget dar nu le vom trece la “nevoia de hrana”. Le vom pune in buget la categoria corecta – distractie si buna dispozitie. Vom aloca sume corespunzatoare pentru ele, in functie de importanta pe care o reprezinta pentru noi, DUPA ce am alocat sumele necesare pentru nevoile de baza.
Ultima dintre nevoile de baza este nevoia de transport. De cele mai multe ori, ca sa putem ajunge la locul de munca, avem nevoie sa ne deplasam. Intr-un oras mare deplasarea se face rareori pe jos. Astfel avem nevoie sa includem in bugetul nostru sume suficiente pentru transport catre si de la serviciu.
Nevoia de transport nu este nevoia pe care o folosim ca pretext pentru a cheltui banii inutil pe lucruri care pot fi considerate placeri. Daca putem ajunge la serviciu, de exemplu, cu transportul in comun nu vom folosi nevoia de transport pentru a justifica cumpararea unei masini noi la fiecare 3 ani si plinurile de benzina necesare deplasarii.
Nevoie de transport este reala dar suma alocata in buget trebuie sa fie cea minima realista pentru a satisface aceasta nevoie. Orice alte sume alocam in buget sunt sume alocate pentru a ne satisface placeri nu pentru a ne acoperi o nevoie de baza.
Adauga bani in fondul de rezerva
Daca nu avem deja un fond de rezerva ar trebui sa incepem unul. Am discutat despre fondul de rezerva aici. In continuare spun ca articolul respectiv se preteaza foarte bine cand vrei sa iti pui ordine in finantele personale. Pentru ca suntem intr-o situatie speciala – din cauza pandemiei – pasul 4 poate fi facut imediat dupa pasul 1.
Este absolut necesar sa avem un fond de rezerva ( cel putin 2500 lei asa cum am discutat in articol). Daca in fondul de rezerva nu avem suficienti bani pentru a acoperi 6 luni de cheltuieli curente folosim banii care ne raman dupa ce ne asiguram nevoile de baza si ratele curente pentru a completa acest fond.
In mod normal ar trebui sa adaugam bani in fondul de rezerva doar dupa ce am eliminat ratele de consum ( carti de credit, credite de nevoi personale, etc). In prezent trecem printr-o situatie de urgenta si sumele de bani pe care le avem este mai bine sa le pastram pentru situatii neprevazute – in cazul in care fondul nostru de rezerva nu este suficient de mare. Imediat ce situatia se intoarce la normal este bine sa urmam planul initial – sa folosim sumele de bani suplimentare pentru a elimina creditele de consum.
Plateste ratele curente si datoriile rele
Daca avem deja rate este important sa le platim. Nici acum – cand este o situatie exceptionala – si nici in viitor – cand lucrurile se vor intoarce la normal – nu vrem sa ramanem cu datorii la creditele de consum. In functie de natura lor eventualele restante ne pot duce la costuri suplimentare extraordinare.
Daca am atins deja un fond de urgenta care ne asigura standardul actual de viata pentru 6 luni atunci putem sa folosim banii pe care ii avem in plus pentru a ne plati in avans datoriile de consum. Aceste datorii nu sunt decat o povara pentru bugetul nostru lunar. Incet incet se pot strange si, chiar daca avem un venit activ consistent, il pot consuma inutil. Aceste datorii ne rapesc defapt puterea de a face ce este mai important pentru noi.
Am explicat si aici de ce aceste rate nu sunt bune – nici macar cele fara dobanda. Daca este vorba despre credite care sunt purtatoare de dobanda situatia este si mai in defavoarea noastra.
Investeste in si pentru tine!
Daca am reusit sa avem un fond de rezerva, am achitat toate creditele de consum, avem nevoile de baza acoperite si inca mai avem bani disponibili a venit momentul cand putem sa ne ocupam si de noi. De investitiile IN si PENTRU noi.
Daca suntem in aceasta situatia ar trebui sa fie destul de putine lucruri care sa ne consume venitul lunar. Practic in afara de nevoile de baza putem folosi sumele pe care le primim pentru ce este important pentru noi.
Fie ca vrem sa investim – sa ne marim venitul pasiv – , fie ca vrem sa invatam ceva nou care necesita investitii, fie ca vrem sa strangem bani pentru ceva important pentru noi – o masina, o vacanta – fie ca vrem sa folosim banii pur si simplu pentru distractie avem aceasta posibilitate.
Un buget constient, facut chiar si in perioade tulburi, ne ajuta sa ne indeplinim dorintele mai repede.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Salut din nou!
Ai incercat mai multe aplicatii pt a gestiona (web, mobile) bugetul?
Daca da, ce top 3 ai gasit (cu avantaje si dezavantaje) si eventual ce folosesti momentan?
Multumesc, keep up the good work!
Salut,
Am folosit si aplicatii si excel / hartie si “bugetul aproximativ”. Despre aplicatii poate scriu un articol, am trecut pe lista – in prezent nu pot sa spun ca am una preferata.
Cel mai usor mi-a fost cand am inceput bugetul cu investitiile pe care vreau sa le fac. Investesc la inceput (inainte sa cheltui) NU la final (ce-mi ramane dupa ce cheltui)! In conditiile astea este destul de usor sa nu gresesc. Cheltuielile mele sunt destul de repetitive si procentul de investitii e destul de mare 🙂
Credeam ca am scris dar se pare ca nu . Ca aplicatie, in prezent, folosesc “Wallet” de la Budgetbakers (varianta platita).