S-a terminat luna Septembrie a acestui an si am intrat in ultimul trimestru din 2021. Fata de lunile de vara – si chiar si primavara- luna Septembrie a fost una foarte interesanta. A adus schimbari mari si ne-a scos din cresterea aproape liniara pe care au experimentat-o investitorii pana acum, acest an.
In acest articol discut despre retrospectiva lunii Septembrie 2021 in Portofoliul Public.
Portofoliul Public este sustinut de politica de “Zero comisioane” a XTB, politica de care se bucura orice client XTB. Mai multe informatii despre asta aici.
Portofoliul Public este un portofoliu pe care l-am creat in Februarie 2019 si in care depun in fiecare luna cate $500 USD. Folosesc acesti bani pentru a investi in ETF-uri pe un termen foarte indelungat (peste 20 ani). Acest portofoliu a fost creat atat ca sursa de venit atunci cand “ies la pensie” dar si ca exemplu pentru investitorii care doresc sa inceapa pe acest drum si nu stiu exact cum.
Sumar
Evolutia generala pe bursa in Septembrie 2021
Atunci cand analizam un portofoliu este important sa intelegem evolutia lui in contextul pietei.
Pentru a intelege ce s-a intamplat in Septembrie trebuie sa ne uitam la cum s-a incheiat luna trecuta. Daca oricare dintre cele 3 luni de vara – Iunie, Iulie, August – indicele S&P500 a incheiat pe plus fata de inceputul aceleasi luni nu la fel putem spune pentru Septembrie.
Este asta important pentru un investitor pe termen lung? Intr-o oarecare masura da si voi discuta despre asta la finalul articolului in sectiunea “Ganduri pentru viitor”.
Luna Septembrie a adus o scadere de 4.79% pentru indicele S&P 500. Scaderea este mai mult decat importanta. O continuare a acestui trend si in luna Octombrie poate duce usor la panica si poate declansa o criza.
In plus, indicele “Frica si Lacomie” are valoarea de 27 la 1 Octombrie. Valoarea corespunde unui nivel de “Frica” si este foarte aproape de nivelul de “Frica extrema”. Acelasi sentiment este vizibil si in diferite grupuri de investitori cu care am legatura, pe diverse canale.
Fenomenul Evergrande
Nivelul acesta de frica este indus – printre altele- si de “Fenomenul Evergrande”. Evergrande este a 2-a cea mai mare companie de imobiliare din China si are in prezent o datorie de cateva MILIARDE de USD, datorie pe care pare ca este foarte aproape sa nu o poata plati.
Daca nu stii deja despre acest fenomen cred ca webinarul pe care XTB l-a sustinut este util pentru a explica cum s-a ajuns aici si care sunt potentialele pericole pentru viitor. Poti vedea inregistrarea aici.
Va recomand sa urmariti webinarul, din punctul meu de vedere este o sursa foarte buna de a intelege anumite aspecte ale pietei actuale.
Valoarea si structura curenta a portofoliului public
Dupa ce am discutat putin despre cum s-a prezentat piata in Septembrie 2021 putem trece la analiza Portofoliul Public. Valoarea curenta a portofoliului este de $19,129.02 USD.
Pentru a intelege acest portofoliu trebuie sa analizam care sunt ETF-urile pe care le detin.
In prezent ele sunt impartite in ETF-uri de pe piata americana (CSPX, UDVD, SPY4), o mica parte de piete emergente – inclusiv China -(ETF-ul EIMI), un ETF care acopera tarile dezvoltate (unde China nu este inclusa dar unde 60% din bani sunt investiti in Statele Unite) si doua ETC-uri pentru metale pretioase (Aur si Argint).
Asa cum am spus valoarea la 1 Octombrie a portofoliului meu era de $19.129,02 USD. Aceasta valoare este foarte interesanta pentru ca este mai MICA decat valoare de la 1 Septembrie desi am depus cei $500 USD pe care ii depun lunar in ETF.
Numarul de actiuni si valoarea curenta pentru fiecare ETF, in parte, poate fi vazuta in poza de mai jos. Pretul de cumparare si profitul in XTB nu sunt neaparat reprezentative pentru ca aceste ETF-uri au fost mutate din contul initial pe care l-am avut la Interactive Brokers si nu reprezinta costul corect de achizitie.
Alocarea tinta a “Portofoliului Public”
Pentru portofoliul public am o alocare tinta, pe care mi-o doresc. Este aceeasi de cateva luni si intentionez sa o pastrez, fara mari schimbari si pe viitor. In realitate alocarea pe ETF-uri nu poate sa corespunda 100% cu cea dorita dar sunt, in general, destul de aproape. Amandoua alocarile (cea dorita si cea reala) se pot vedea in imaginile de mai jos.
Aceste imagini ma ajuta sa inteleg foarte usor care trebuie sa fie urmatoarele investitii pe care le voi face. Comparand procentul real cu cel dorit pot, in fiecare inceput de luna, sa vad care este alegerea corecta pentru investitia din acea luna. Acest lucru face investitia in acest ETF foarte usoara, practic automata.
Nu este nevoie sa iau decizii foarte complicate referitor la urmatoarea mea investitie si asta este exact asa cum ar trebui sa fie. Cand facem investitii de tip pasiv, cum este acest portofoliu, nu vrem sa ne pierdem timpul sau energia cu astfel de decizii, trebuie pur si simplu sa urmam un plan pe care il intocmim cat de bine putem.
Evolutia contului de investitii
In timp contul meu de investitii a evoluat destul de interesant. Asa cum se vede din graficul de mai jos evolutia este pozitiva. Aceasta evolutie a fost alimentata si de cei $500 USD pe care ii depun lunar dar si de cresterile ETF-urilor din portofoliu.
Desi graficul sumei totale este crescator si destul de liniar cred ca mai interesant este graficul profitului total pe care portofoliul meu l-a adunat. In prezent valoarea aceasta este la $3.129 USD, in scadere de la $4.025 USD cu 1 luna inainte. Desi scaderea este semnificativa si explica de ce suma din cont la inceput de Octombrie este mai mica decat cea de la final de Septembrie este totusi o valoare foarte buna.
Scaderea de care vorbeam mai sus este mai evidenta atunci cand privim profitul lunar. Practic acest profit nu este influentat decat de evolutia ETF-urilor din cont si de sumele investite in aceste ETF-uri, fara sa conteze ceea ce s-a intamplat in alte luni in acest cont de investitii.
In acest grafic se vede cel mai usor scaderea lunara din Octombrie, aproape $900 USD. Cum am spus la inceput, voi vorbi mai mult despre aceasta scadere in sectiunea “Ganduri pentru viitor”.
Achizitia si dividendele din Septembrie 2021
In Septembrie 2021 am primit si dividende. Am explicat in cateva articole (aici si aici) de ce ETF-urile cu acumulare sunt de preferat celor care platesc dividende. Din pacate nu toate ETF-urile exista in varianta cu acumulare si atunci sunt nevoit sa cumpar si ETF-uri care platesc dividendele, nu le reinvestesc.
Din fericire politica de impozitare de dividende in Irlanda este foarte blanda astfel ca voi plati doar 5% impozit pe aceste dividende, direct la ANAF. Contrar unei opinii foarte populare, XTB nu opreste nimic din suma platita daca ETF-ul este din Uniunea Europeana (am explicat asta aici).
In Septembrie am primit, in total, $14.08 USD. Poate nu pare mult dar este o suma buna, o suma care ma ajuta sa adaug noi actiuni in portofoliul meu.
In Septembrie am cumparat 7 actiuni la ETF-ul UDVD. Am luat actiunile chiar la inceput de luna. Am platit $69.04 USD pe fiecare actiune.
Restul actizitiilor pe care le-am facut in portofoliu pot fi vazute in tabelul de mai jos.
Ganduri pentru viitor
Este normal, mai ales pentru investitorii incepatori, sa existe o teama – daca nu chiar o panica- atunci cand investitiile lor incep sa-si piarda din valoare temporar. Important este, in investitii, sa avem un plan bine facut pe care sa-l urmam fara sa ne punem prea mult intrebari referitor la rezultatele obtinute pe termen scurt.
Sigur, este natural si chiar foarte placut sa ne uitam cum de la un an la altul avem o crestere de 20-30% in portofoliu si sa consideram ca suntem investitori foarte buni. La fel, este natural sa ne ingrijoram cand vedem scaderi semificative intr-o luna sau, de ce nu, intr-o perioada de mai multe luni.
Nici cresterea si nici scaderea temporara nu fac decat sa se joace cu sentimentele noastre si sa ne aduca intr-o situatie in care sa gresim. Din nou, cel mai important lucru pentru un investitor este planul pe care il are. El trebuie sa fie unul cat mai bun, corelat cu profiul de risc. Al doilea cel mai important lucru, pentru un investitor este implementarea planului.
Privesc la scaderile din Septembrie cu optimism. Ele imi dau sansa sa cumpar la preturi putin mai mici decat am facut-o in August. Practic pot cumpara mai multe actiuni, actiuni care vor creste in viitor si imi vor aduce profiul necesar in acest portofoliu. Pe o piata atat de rapid crescatoare este normal- ba chiar foarte bine – cand sunt momente de corectie.
Privesc la aceste scaderi si cu oarecare ingrijorare. Nu pentru ca mi-a scazut suma de bani din portofoliu. Nici pentru ca am avut o luna cu pierderi – pe hartie- de aproape $900 USD. Privesc cu ingrijorare pentru ca stiu ca daca va continua acest trend multi investitori incepatori se vor panica si vor face greseli costisitoare. Nu cred ca sunt pregatiti de scaderi cum am vazut in Martie 2020 sau mai rau.
—
In acest articol am discutat despre evolutia Portofoliului Public in Septembrie 2021. Portofoliul public face parte din Nivelul 2 al Educatiei Financiare si sta la baza unei “pensionari” linistite.
Lasa-mi un comentariu cu parerea ta legata de acest articol si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara. 🙂
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Ce template in excel pentru a genera acele grafice si a tine evidenta portofoliului?
Din poze pare a fi Investment Portfolio Tracker – TMOAP v8.5, dar nu sunt 100% sigur.
Iti multumesc pentru comentariu!
Este un template facut de mine in Google Sheets. Nu folosesc un soft de portofolio tracking.
https://bit.ly/3auopIA
Poate am ratat eu informatia asta in posturile anterioare, dar as fi curios de ce ai ales UDVD ca parte din portofoliu public. E singurul ETF pe care il ai care iti da dividente. Tinand cont ca ai spus ca nu e singurul portofoliu pe care il ai, oricum tu completezi declaratia unica in fiecare an asa ca nu e prea multa bataie de cap sa incluzi si dividentele de la UDVD. Pentru cineva care are un singur portofoliu, sa aiba o singura expunere pe un instrument financiar care plateste dividente mi se pare cam multa bataie de cap din cauza declaratiei unice. Din pacate e destul de dificil sa compar companiile pentru a vedea care sunt in amvele. SPY4 ar trebui sa aiba 400 de companii in el si USDVD 1500(daca inteleg eu bine din rapoartele de pe ssga.com).
Salut,
Iti multumesc pentru comentariu!
Portofoliul Public nu este facut pentru a fi copiat, este facut ca exemplu. Incurajez investitiile dar fiecare ar trebui sa investeasca in functie de profilul lui de risc, nu in functie de ce vede pe internet (chiar daca vede la mine).
Intr-adevar, daca ar trebui sa completez declaratia unica pentru 15$ pe an nu as fi prea incantat :))
UDVD este un ETF cu putine actiune, dividend artistocrat toate din ele (cel putin 20 ani consecutivi de marire a dividendului).
Poti sa vezi mai multe date aici : https://www.ssga.com/lu/en_gb/institutional/etfs/funds/spdr-sp-us-dividend-aristocrats-ucits-etf-dist-spyd-gy
La download ai un fisier si poti vedea ca sunt in jur de 110 companii in acest ETF.