Strategii de investitii – Investitii recurente (DCA)

Atunci cand vine vorba despre strategii de investitii discutia poate fi foarte lunga si uneori aprinsa. Oamenii sunt, in general, foarte convinsi ca strategia de investitii pe care o folosesc ei este mai buna decat oricare alta.

Exista suficiente studii care arata ca o stategie de investitii este mai buna decat alta. Problema este ca aceste studii se pot gasi -probabil- pentru oricare doua strategii analizate. In plus, rezultatele din trecut nu reprezinta in nici un fel o garantie pentru viitor.

Totusi, pentru a putea compara – si mai important- pentru a putea alege o strategie potrivita pentru noi trebuie sa stim intai care sunt optiunile. Despre o astfel de strategie voi vorbi astazi, in articolul de fata.

Strategia studiata in acest articol este strategia investitiilor graduale. Numele ei in engleza este “Dollar-Cost Averaging” si de cele mai multe ori se prescurteaza “DCA”.

Ce este DCA?

Dollar-Cost Averaging este o strategie pe care o folosim cand vrem sa investim recurent – de obicei in fiecare luna – si urmarim sa obtinem un pret mediu mai bun pentru investitiile noastre.

Pretul unui activ poate varia foarte mult in perioade scurte de timp

Strategia pleaca de la ideea ca pretul unei actiuni poate merge in sus sau in jos si noi, ca investitori, nu putem prezice exact cum va evolua acest pret. Dupa ce am facut analiza activului pe care dorim sa-l cumparam ne decidem sa investim o anumita suma de bani totala in acest activ. In loc sa investim toata suma intr-un singur moment, o singura cumparare, decidem sa impartim suma in transe egale si sa facem cumpararea intr-o perioada mai mare de timp.

Aceasta strategie ajuta un investitor sa estompeze din volatilitatea ( cresterea si scaderea brusca a preturilor) unui activ. De asemenea strategia ajuta investitorii sa-si mareasca averea neta pe perioade mai indelungate de timp. Cand un investitor incaseaza o suma de bani el o poate investi direct in activul preferat, fara sa astepte pana strange toata suma de bani pe care a hotarat ca o va investi in activul respectiv.

Cum investim folosind DCA? (Exemplu)

Un exemplu real de investitie de tip DCA este portofoliul public. Am creat portofoliul public acum mai bine de 1 an. Investesc in acest portofoliu lunar cate $500 USD. Acesti bani sunt investiti in cateva ETF-uri. Deja structura portofoliului este destul de completa.

Acest lucru imi da posibilitatea de a adauga periodic sume de bani in aceleasi ETF-uri. Ma bucur in acest fel si de perioadele in care preturile scad – cand cumpar mai multe actiuni din acelasi ETF si, in acelasi timp, nu cheltui mai mult decat mi-am propus pe achizitia unui activ – chiar daca pretul ei a crescut intre timp.

Folosind aceeasi suma lunar ma asigur ca reusesc sa cumpar mai multe actiuni cand pretul scade. Acest lucru face ca pretul mediu pe care il platesc, in timp, pentru activul respectiv sa fie mai mic.

De exemplu, in portofoliul public am achizitionat in 3 martie 18 actiuni din ETF-ul IDUS. Pentru aceste actiuni am platit 29.9$ pe actiune sau $538 USD in total. Aproape o luna mai tarziu, pe 1 aprilie am cumparat 20 actiuni la ETF-ul IDUS platind $24.95 USD pe actiune sau $499 USD in total. Folosind DCA am reusit sa cumpar 2 actiuni in plus in aprilie fata de martie si sa cheltui mai putini bani in acelasi timp ($499 USD in aprilie fata de $538 USD in martie).

Pretul mediu pentru cele doua luni pentru IDUS este de $27.28 USD pe actiune. Daca as fi investit in martie, in ETF-ul IDUS, suma de $1037 USD cat am investit in total in cele doua luni atunci as fi cumparat doar 34.68 actiuni din ETF. Asa am reusit sa cumpar 38 actiuni.

De ce DCA?

Eu cred ca nu exista o strategie perfecta care sa se aplice oricui, oricand si in orice conditii. Daca in exemplul de mai sus pretul ar fi crescut in loc sa scada as fi fost mai castigat daca alegeam sa investesc toti banii de la inceput – in luna martie. Totusi, este imposibil pentru un investitor sa prevada ce se va intampla in piata cu preturile.

De asemenea foarte rar investitorii dispun de la inceput de tot capitalul pe care doresc sa-l investeasca pe o perioada mare de timp sau intr-un activ. Decat sa astepte pana strange tot capitalul necesar investitiei (si sa riste ca pretul sa creasca intre timp) un investitor poate cumpara periodic.

Desi este imposibil sa stim cum vor evolua preturile actiunilor in viitor exista sansa sa ne educam financiar. Acest lucru inseamna si sa strangem si sa analizam informatii care ne transforma in investitori mai buni si ne maresc sansele de reusita – adica de profit – atunci cand investim in diferite active. Investitiile recurente sunt o arma puternica, la indemana multor investitori.

In conditiile in care piata este mereu in miscare, DCA ne ajuta sa incepem sa investim (pentru ca este mult mai usor sa incepi sa investesti cu o suma mica), sa ne formam un ritm al investitiilor pe care le facem – prin depunerea unei sume constante, luna de luna – si sa obtinem o medie teoretic mai buna pentru activele pe care le cumparam – mai ales cand investim pentru multi ani si perioade economice diferite.

Acestea sunt motivele pentru care eu cred ca investitiile recurente pot ajuta un investitor sa obtina randamente mai bune in portofoliul pe care il administreaza. Mi-ar place sa-mi spui daca folosesti DCA, ce rezultate ai cu acest tip de investitie si care sunt ETF-urile sau actiunile unde aceasta strategie a functionat (sau nu) pentru tine!

PS: Alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

PPS: Vrei sa lucram impreuna? Am un program de 1:1 facut pentru nevoile tale. Scrie-mi la [email protected] sau direct pe pagina de Facebook si spune-mi cum te pot ajuta.

Stefan
Follow me

2 Replies to “Strategii de investitii – Investitii recurente (DCA)”

  1. Salut, sunt de acord cu tine, aceasta strategie de a investi in fiecare luna functioneaza cel mai bine, eu deja am inceput sa o aplic si sunt multumit!
    Vreau sa adaug apropo de investitii ca am observat o ciudetenie azi pe situl:TradeStation International Ltd
    ei spun ca Nr de referinta FCA pe site este 554431, intrand pe FCA Nr de referinta este 445531? Ce parere ai? https://register.fca.org.uk/ShPo_FirmDetailsPage?id=001b000000MffykAAB&sfdcIFrameOrigin=null

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *