Sumar
Nivelul 4 – Independenta financiara!
Intre toate nivelurile independentei financiare sunt sigur ca NIVELUL 4 este nivelul cel mai placut, atunci cand il atingi, pentru cei care au plecat pe acest drum. Fie ca ai ajuns acolo, vrei sa ajungi sau doar te intereseaza sa intelegi ce este acest nivel – te sfatuiesc sa citesti articolul de mai jos pentru ca in el am sa detaliez ce este si ce trebuie sa faci pentru a ajunge la acest nivel.
NIVELUL 4 – Ce este ?
NIVELUL 4 al Educatiei Financiare este nivelul la care incepem sa fim independenti financiar. Este nivelul la care veniturile pasive pe care le avem ne mentin stilul de viata. NIVELUL 4 este nivelul la care putem spune ca nu mai avem grija zilei de maine.
Standardul nostru de viata este unul acoperit complet din veniturile pasive pe care le produc investitiile noastre. Este nivelul la care, daca alegem sa nu mai muncim activ nici o zi in viata noastra putem sa facem acest lucru fara sa ne schimbam obiceiurile.
Putem desparti acest nivel al independentei financiare in foarte multe subnivele. Totusi, nu este scopul acestei serii sa facem aceasta impartire. Este mai putin important in ce se poate imparti acest nivel decat ce reprezinta el sau cum il putem atinge.
Scopul seriei este sa explice, atat teoretic dar si cu exemple, cum putem avansa in educatia finciara si cum o putem folosi pentru a ne face viata mai buna.
Pentru ca NIVELUL 4 ne permite sa ne pastram ACTUALUL stil de viata exista pericolul sa pendulam intre NIVELUL 4 si NIVELUL 3 in functie de cum stilul nostru de viata se modifica.
Pastrarea NIVELULUI 4
Exista cel putin doua situatii in care putem pierde acest statut. Prima situatie este inflatia stilului de viata personal. Acest lucru se intampla foarte des pe masura ce castigam din ce in ce mai multi bani. Asta inseamna ca ne schimbam actualul stil cu unul mai costisitor. In functie de venitul nostru pasiv si de cat de mult ne schimbam stilul de viata putem ajunge destul de usor sa nu ne mai incadram in definitia independentei financiare.
A doua situatie in care putem pierde acest statut este pierderea investitiilor pe care le avem (sau reducerea randamentului pe care aceste investitii il ofera).
Pentru a preintampina aceste situatii trebuie sa avem grija la stilul de viata pe care il adoptam, la riscurile si randamentele investitiilor pe care le facem dar mai ales sa nu ne oprim din a face noi investitii in momentul in care am atins acest statut.
Continuarea investitiilor dupa atingerea NIVELULUI 4 ne poate asigura si o imbunatatire a stilului de viata in viitor dar ne poate feri si de o eventuala cadere a pietelor pe care activam.
Unde si Cum incepe?
NIVELUL 4 vine – de cele mai multe ori – ca o continuare fireasca a NIVELULUI 3. Am discutat cum la NIVELUL 3 incepem sa diversificam sursele de venit pasiv sau ne concentram pe ceea ce functioneaza deja pentru noi – in functie de ce fel de investitor suntem. Aceste actiuni, pe care le intreprindem, sunt cele care ne maresc treptat si agresiv venitul pasiv pe care il avem lunar.
NIVELUL 4 incepe prin plata unora dintre cheltuielile lunare din venitul pasiv pe care il avem. Putem incepe cu o singura factura – de exemplu una mai mica (poate abonamentul la cablul TV daca este unul redus ca valoare) ca apoi sa extindem aceasta practica asupra altor facturi. Am ajuns la NIVELUL 4 atunci cand am extins practica asupra tuturor cheltuielilor pe care le avem in viata noastra.
Ce nu inseamna NIVELUL 4?
Nivelul 4 nu inseamna ca suntem bogati
NIVELUL 4 nu inseamna ca suntem bogati. Poate parea contraintuitiv la prima vedere dar NIVELUL 4 nu are neaparat legatura cu bogatia. Cand am ajuns la NIVELUL 4 inseamna ca avem suficienta educatie financiara (atat teoretica cat si practica) incat veniturile noastre pasive depasesc cheltuielile si ne putem pastra stilul de viata.
Suma de bani necesara pentru acest lucru nu este neaparat una care ne plaseaza in categoria celor bogati. De exemplu, daca avem un standard de viata unde avem nevoie de 500 euro pe luna (cheltuieli cu mancare + un minim de alte cheltuieli lunare) avem nevoie de 100.000 Euro investiti cu un randament NET de 6% anual. Desi 100.000 Euro este o suma considerabila de bani nu ne putem considera bogati atunci cand avem aceasta suma in investitii. Avem un standard de viata de 1000 euro pe luna? Mergand pe aceasi logica avem nevoie de 200.000 Euro. Din nou, nici 200.000 euro nu ne plaseaza in categoria oamenilor bogati financiar- dupa aproape nici un standard.
Bogatii nu sunt neaparat independenti financiar
Un alt aspect foarte interesant este ca si invers este posibil. Putem sa fim bogati si sa NU fim la NIVELUL 4. Ce inseamna bogatia? Sunt constient ca exista multe feluri de bogatie, conteaza cum si ce intelege fiecare prin bogatie DAR daca ne referim la partea financiara bogatia inseamna o suma de bani.
Esti bogat atunci cand averea ta depaseste o anumita suma. Pentru ca este o tema destul de subiectiva aceasta suma poate fi diferita de la persoana la persoana. Chiar si cand ai ajuns la acea suma pe care o consideri tu, poti sa nu fi ajuns la NIVELUL 4.
De exemplu, o persoana care detine o cantitate foarte mare de AUR, sa spunem echivalent cu 100 000 000 Euro, pe care o tine stocata intr-un seif, intr-o banca, poate fi considerata, dupa orice standarde, o persoana bogata. Totusi, aurul respectiv nu PRODUCE nimic. El nu aduce bani in mod PASIV. Da, se poate aprecia si poate spori averea proprietarului dar asta nu inseamna ca ii poate asigura existenta proprietarului fara ca acesta sa vanda o parte din aur pentru asta.
Nivelul 4 nu inseamna ca ne permitem orice sau nu mai muncim
Asa cum am spus, NIVELUL 4 inseamna sa ne mentim stilul de viata din venituri pasive. Acest lucru inseamna ca ne permitem ceea ce ne permiteam inainte sa ajungem la acest nivel, nu lucruri in plus.
Atunci cand ajungem la NIVELUL 4 putem alege sa nu mai muncim. Avem suficienti bani din venitul pasiv astfel incat sa nu ne mai facem griji pentru “ziua de maine”.
In practica, multe persoane cu care am discutat si sunt la NIVELUL 4 muncesc in continuare. Uneori si-au schimbat locul de munca, uneori si-au schimbat complet domeniul de activitate si fac altceva decat faceau inainte sa ajunga la acest nivel. Alteori continua sa munceasca la fel ca si pana la atingerea nivelului, fara mari schimbari in viata lor.
Majoritatea oamenilor care sunt tineri sau relativ tineri atunci cand ating acest nivel continua sa fie activi, intr-un mod sau altul. Atingerea NIVELULUI 4 inseamna ca putem sa ne concentram pe ceea ce este important pentru noi si chiar pe obtinerea de noi venituri pentru a ne extinde stilul de viata – daca asta cautam.
Exemple practice
Cum ajungi independent financiar cu 100.000 Euro?
Ti-am spus deja ca esti independent financiar cu 100.000 Euro investiti la un randament de 6% NET daca ai un standard de viata care se incadreaza in 500 euro lunar. Da, sunt constient ca 500 euro nu inseamna un stil de viata foarte extravagant dar asta este o alta discutie. Daca nevoile tale sunt diferite poti calcula cifra potrivita pentru tine. Totusi, hai sa vedem cum poti obtine acel randament.
Putem obtine un randament de 6% in diverse moduri: un portofoliu de actiuni care platesc dividende de 6% net anual, doua sau trei garsoniere intr-un oras din Romania care aduc un venit de cel putin 500 Euro lunar, obligatiuni care au cupon de 6% anual, CARuri care ne ofera dobanda de cel putin 6% sau un mix din cele de mai sus. Nu pare si nu este atat de greu sa obtii un randament de 6% chiar si in conditii de siguranta.
De ce oamenii bogati nu sunt neaparat la NIVELUL 4?
Ti-am dat deja un exemplu de cum oamenii bogati nu sunt neaparat la NIVELUL 4, nivelul la care veniturile pasive sunt mai mari decat cheltuielile pe care le avem. Este vorba despre cei 100.000.000 Euro pe care ii consideram invesiti in aur fizic. Nu numai ca aurul nu produce venit pasiv dar, ca sa il depozitezi intr-un seif costa. In cazul respectiv in loc sa avem de-a face cu venit pasiv avem de-a face cu cheltuieli.
Alte situatii in care putem fi bogati dar nu avem (suficient) venit pasiv includ detinerea de actiuni care nu platesc (suficiente) dividende, detinerea de opere de arta care nu ne aduc periodic bani, detinerea de imobiliare scumpe pe care le folosim pentru propriul uz, detinerea de cryptomonede, etc.
Sunt curios sa-mi spui daca TU iti doresti sa atingi acest nivel sau daca l-ai atins deja. As vrea sa stiu, daca nu ai facut asta inca, ce planuri ai pentru a atinge acest nivel si care este suma pe care tu o consideri necesara pentru ati mentine stilul actual de viata. O poti afla daca iti faci bugetul personal.
—
PS: Alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.
PPS: Poti sa ne ajuti sa crestem pagina de Instagram. Pregatim cateva surprize speciale pentru Instagram. Cu cat mai repede ajungem la 1000 urmaritori cu atat mai repede le putem aplica.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Tu unde esti?
Salut,
Merci de intrebare! Cred ca am mai zis asta dar nu e rau sa mai reiau.
In prezent sunt la Nivelul 3. Nivelul 4 nu este neaparat o tinta acum pentru mine in sensul ca prefer sa-mi folosesc banii acumulati pentru a investi in active care au ritm de crestere mai mare in viitor. Unele dintre ele nu produc neaparat venit pasiv.
Chiar si asa am si active care produc venit pasiv (chirii si dividende sunt veniturile pasive pe care eu consider potrivite pentru mine).
Salutare! De ce ai inclus detinerea de cryptomonede la sectiunea unde “venitul pasiv nu produce destul”?
Salut!
In general cryptomonedele nu produc venit pasiv. Exista anumite situatii cand se poate intampla si acest lucru dar este mai mult ca exceptie (si de multe ori implica anumiti pasi suplimentari).