Cum sa-ti distrugi bugetul personal intr-un singur pas | Bugetul personal E03

Salut!

Acesta este episodul trei din seria “Bugetul Personal”.
 
In aceasta serie urmarim bugetul lunar lui Mihai si al familiei lui. Mihai are venituri foarte bune, peste media salariilor pe tara. In episoadele de pana acum am prezentat situatia generala a lui Mihai si cheltuielile lui pentru prima luna, luna Ianuarie.

In luna Ianuarie, inca din prima luna din seria “Bugetul Personal” Mihai a luat o hotarare care are potentialul de a-i distruge bugetul – dintr-un singur pas. Stiu din discutiile cu Mihai ca se gandeste la aceasta hotarare de ceva timp. Despre ce hotarare a luat, care sunt partile negative, care sunt partile pozitive si cum ii va afecta ea bugetul vom discuta in acest articol. Tot in acest video vom vorbi putin si despre cum as fi facut eu daca eram in situatia lui Mihai. 

Daca esti interesat de varianta VIDEO a acestui articol o gasesti mai jos!

Cum sa-ti distrugi bugetul dintr-un singur pas | Bugetul Personal E03

Hotararea lui Mihai

La inceputul acestui experiment Mihai avea un credit de nevoi personale. Din acest credit mai erau de plata peste 24 luni si rata lunara era de 700 lei lunar.

Daca ar fi platit tot creditul azi Mihai trebuia sa ramburseze 16.400 lei catre banca. Daca ar fi lasat creditul sa ajunga la maturitate si ar fi platit lunar rata, suma totala pe care ar fi platit-o ar fi ajuns la 18.900 lei. Diferenta intre cele doua sume se datorieaza dobanzii pe care el o avea de platit in perioada ramasa din credit.

Mihai a decis sa ia un nou credit de nevoi personale. Suma totala a acestui nou credit este de 61.000 lei. Din aceasta valoare el va plati creditul initial si va ramane doar cu un singur credit. Noua rata pentru creditul de nevoi personale este de 1.285 lei. Suma disponibila dupa ce face rambursarea creditului intial este de 45.000 lei.

Mihai va folosi aceasta suma pentru a face TRADING PE BURSA. Asa cum am spus in primul articol din serie, el are deja un cont personal unde face trading. Contul respectiv era destul de mic – cateva mii de euro.

Pana acum, Mihai, nu a folosit profiturile din contul acela pentru a-si finanta stilul de viata. A lasat toti banii in cont pentru a-l creste. Totusi, ritmul de crestere pe care il are contul in prezent nu-l multumeste pe Mihai si de cateva luni de zile cauta o solutie pentru a grabi aceasta crestere.

Decizia luata de el este sa faca acest credit de nevoi personale si sa adauge banii respectivi in contul de trading. Pe langa acesti bani va adauga si o suma de bani pe care o are din rezerve proprii.

Planul lui Mihai este ca de acum inainte sa foloseasca lunar suma castigata din trading pentru a plati in avans creditul actual de nevoi personale.

Rata lui actuala este de 1.285 lei si el planuieste sa plateasca minim 4.000 lei in avans, in fiecare luna. Asta inseamna ca planuieste sa termine acest credit intr-un singur an. Planul lui actual este sa faca aceste plati din banii pe care ii castiga din trading.

In continuare o sa vedem care cred eu ca sunt partile rele cand vine vorba de acest credit.

Partile rele ale acestei decizii

Prima parte rea pe care o vad la planul lui Mihai este faptul ca a decis sa ia bani imprumut – de la banca – pentru investiti financiare.

Probabil ti-ai dat seama din titlul acestui articol ca nu consider ceea ce a facut Mihai ca fiind o decizie inteleapta. Nu cred ca ar trebui sa imprumutam bani pentru a face investitii bursiere si cu atat mai putin pentru trading pe bursa. Consider ca investitiile – si chiar si tradingulau locul lor in viata unui investitor – in functie de nivelul financiar la care se afla. Nu le consider oportune in acest moment pentru Mihai.

Daca nu stii ce sunt nivelurile financiare la care ma refer le gasesti aici.

Un impas semnificativ pe care il vad in planul lui este faptul ca lunar trebuie sa castige suficienti bani din trading incat sa-si plateaca rata. In cazul in care bursa se misca intr-un mod nefavorabil pentru Mihai asta il poate determina sa faca miscari mai riscante care il pot costa in viitor.

Inteleg dorinta lui de a accelera procesul de trading dar cred ca emotiile sunt diferite atunci cand sumele cresc si mai ales atunci cand banii pe care ii folosim sunt impumutati. Suma suplimentara pe care Mihai vrea sa o ramburseze lunar este o alta presiune pusa pe contul lui de trading.

Din cauza acestei sume suplimentare sunt sigur ca vor fi momente in care Mihai va alege sa faca tranzactii mai riscante – doar pentru a-si atinge acea suma. Poate aceste lucruri nu vor aparea la inceput dar pe parcursul perioadei sunt sigur ca vor fi astfel de situatii. Acele situatii pot merge foarte bine si castigul sa fie pe masura, sau pot merge contrar asteparilor lui Mihai si il vor pune la incercare.

Managementul emotiilor va fi extrem de important in situatiile respective.

Pentru binele lui Mihai sper ca lucrurile sa mearga conform planului sau. In cazul in care nu vor merge asa cum si-a planificat sper sa nu faca greseli urmarind castigul suplimentar ci va face un pas in spate si isi va reevalua situatia contului la momentul respectiv.

Principala grija a unui investitor DAR MAI ALES A UNUI TRADER ar trebui sa fie mentinerea capitalului de trading – adica a banilor din cont. Sper ca aceasta sa fie si principala grija a lui Mihai.

Partile bune ale deciziei lui Mihai

Am vazut care sunt partile rele din planul lui Mihai si de ce nu sunt eu de acord cu el. Din fericire, el este in situatia in care isi poate asuma acest risc calulat. In continuare vom vedea care sunt partile pe care eu le consider bune din planul acesta.

In primul rand impactul in bugetul personal poate fi sustinut de Mihai in prezent. In plus, stiu ca Mihai planuieste sa-si mareasca venitul activ si are sanse foarte mari sa faca acest lucru in urmatoarele luni. Aceste suplimentari ii vor permite sa sustina noul credit de nevoi personale daca lucrurile nu se vor alinia cu ceea ce si-a planuit el.

Practic Mihai are un plan B pe care il poate urma in eventualitatea in care lucrurile nu merg asa cum el isi doreste. Acest plan B ii poate da linistea emotionala de care are nevoie ca sa-si urmeze planul initial.

O alta parte buna a deciziei pe care a luat-o este faptul ca Mihai este un trader destul de bun, care se imbunatateste continuu. L-am vazut pe Mihai evoluand de la un trader foarte agresiv care risca foarte mult in trading catre un trader mai cerebral care ia deciziile mult mai calculat.

Am discutat mult in ultima perioada cu Mihai referitor la tehnicile pe care le foloseste el pentru trading. Este un trader care stie teoria destul de bine si care o aplica cu destul de mult succes. Din fericire, in general, are si disciplina necesara ceea ce il ajuta in planul pe care si l-a facut. Sper ca va putea sa-si mentina aceasta disciplina si in situatii mai grele de piata decat cele din prezent.

O parte buna in planul aceste se naste chiar din reusita planului. Daca reuseste sa indeplineasca planul acesta Mihai poate sa-si plateasca foarte repede noul credit. Planul lui este sa faca acest lucru intr-un an dar, cu putin noroc, in piata are sanse reale sa faca acest lucru chiar si in jumatate de timp.

Contextul actual ii este foarte favorabil pentru ca pietele par sustinute intr-o anumita masura. Atentie insa – in trading lucrurile se pot schimba in cateva minute complet. Putem sa folosim anumite contexte economice sau sociale in favoarea noastra cand facem trading dar nu ne putem baza pe factori exterior niciodata 100%.

Cum as fi abordat eu situatia?

M-am pus in situatia lui Mihai si m-am gandit cum as fi abordat eu lucrurile daca eram in locul lui. Sunt convins ca as fi abordat lucrurile cu mult mai multa prudenta. Exista sanse mari ca decizia lui Mihai sa aiba un rezultat favorabil dar eu nu consider ca asta o face o decizie buna.

Daca eram in locul lui, prima data mi-as fi indreptat atentia catre creditul inital de nevoi personale. L-as fi platit complet pe acela si apoi mi-as fi indreptat atentia asupra crearea unui baze solide pentru investiii pe termen lung si abia apoi spre marirea contului de trading.

Mihai avea in contul sau de trading, chiar inainte sa inceapa aceasta serie suma de 9000 USD. Acea suma i-ar fi fost suficienta pentru a lichida creditul de nevoi personale. Asta i-ar fi adus si mai multa siguranta financiara (ar fi scapat de rata de 700 lei pe care o avea initial) si l-ar fi ajutat sa investeasca o suma ceva mai mare in fiecare luna.

Sunt sigur ca Mihai poate sa-si creasca venitul activ in 2-3 luni asa cum si-a propus. Acest lucru l-ar fi pus in situatia in care putea sa foloseasca tot surplusul pentru investitii pe termen lung – eu as fi folosit 500 USD lunar pentru acest obiectiv asa cum fac si in portofoliul public – si apoi, cu restul banilor pe care i-ar fi putut optimiza din crearea unui buget ar fi putut sa isi mareasca contul de trading.

Sunt constient ca in situatia prezentata de mine Mihai ar fi trebuit sa astepte o perioada mai indelungata ca sa obtina un cont de trading asemanator cu ceea ce are acum dar cred ca o astfel de crestere ar fi una sustenabila, cu sanse mai mari de reusita in orice fel de conditii de piata.

Experienta in trading a lui Mihai este una destul de buna si inteleg de ce considera ca poate creste contul respectiv mai repede folosind creditul dar asta nu scuteste pericolele ce pot aparea.

Concluzia

In concluzie, in acest articol am vazut ce hotarare a luat Mihai referitor la creditul lui de nevoi personale si cum aceasta hotarare poate sa-i arunce bugetul in aer. Am mai discutat si despre ce as fi facut eu daca eram in locul lui Mihai si cum as fi abordat situatia acestui credit de nevoi personale.
  
Pana data viitoare te rog sa imi lasi un comment si sa imi spui ce crezi despre hotararea pe care Mihai a luat-o. Nu uitati sa le spuneti si prietenilor despre proiectul nostru.

Vrei sa fii la curent cu ce se intampla in acest proiect? Poti sa te abonezi la canalul de Youtube “Finante Personale“.

Stefan
Follow me
Latest posts by Stefan (see all)

2 Replies to “Cum sa-ti distrugi bugetul personal intr-un singur pas | Bugetul personal E03”

  1. Sunt de acord cu tine Stefan. Si eu asi fi procedat la fel. Este intradevar riscanta calea aleasa de Mihai. Articolul este interesant pentru traderi, mai ales pentru incepatori.

  2. O miscare dstul de riscanta,facuta de Mihai…Eu as fi mers pe varianta de a-mi lichida creditul initial si pe urma m-as fi concentrat pe partea de trading,in asa fel incat sa il cresc cat mai mult…Acum ramane si varianta lui, daca aceasta da roade, se incadreaza la ‘cine nu risca, nu castiga’. Interesant articolul, inca mai citesc din urma. Bravo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *