Retrospectiva Decembrie 2019 | Portofoliul public

La inceput de Ianuarie am facut mai multe articole, posturi si video-uri despre ce planuri am pe 2020. M-am apucat deja de realizarea lor si lucrurile merg destul de bine. Totusi, desi luna Decembrie 2019 a trecut de ceva timp nu am apucat inca sa fac public bilantul acelei luni.

Acest post imi da posibilitatea sa discut atat despre ce am cumparat in portofoliul public in luna Decembrie 2019 dar si despre cum a fost luna in general si cum am incheiat anul.

Actiunile pe care le am in portofoliu | Click pe poza pentru a o mari

In prezent in portofoliu am 7 ETF-uri si 2 actiuni individuale ( WBA si SKT). Nu ma grabesc sa vand actiunile individuale pe care le am. Singura vanzare din portofoliu in acest an a fost o companie individuala (AT&T).

Componenta portofoliului la 31 Decembrie 2019 | Click pe poza pentru a o mari

Ce am cumparat in Decembrie?

Luna Decembrie nu a adus schimbari notabile in portofoliu. Am adaugat un ETF foarte diversificat, un ETF pe care il aveam deja in portofoliu si despre care am discutat aici. Este vorba despre IWDA. Motivul principal pentru care am adaugat IWDA este ca am strans o suma destul de importanta in cont si ponderea totala a IWDA in acest portofoliu era destul de mica.

Pentru ca portofoliul public este un portofoliu conceput pentru a fi folosit peste 20 ani consider ca este nevoie ca el sa beneficieze de prezenta IWDA intr-un procent semnificativ.

Am adaugat 8 actiuni IWDA la pretul mediu de 63.03$ pe actiune.

Actiunile cumparate in Decembrie 2019| Click pe poza pentru a o mari

Situatia la inceput de 2020

| Click pe poza pentru a o mari

Valoarea contului la inceput de 2020 este de $5908. Din punctul meu de vedere aceasta valoare este una foarte buna. Am reusit sa am un profit consistent in 2019 desi acest portofoliu a inceput abia din a doua jumatate a lunii Februarie- dupa ce bursa crescuse destul de mult.

Fiind primul an in care acest portofoliu a existat am avut de asemenea si costuri semnificative procentual cu comisioanele lunare. Interactive Brokers – brokerul pe care il folosesc – are un comision lunar de 10$ ceea ce inseamna foarte mult procentual pentru un cont nou deschis.

Chiar si asa consider ca este unul dintre cei mai buni brokeri care sunt disponibili in acest moment in Romania si nu am lasat acest lucru sa ma opreasca din a investi.

| Click pe poza pentru a o mari

Dividende

| Click pe poza pentru a o mari

Luna Decembrie a fost inca o luna in care am primit dividende. In luna Decembrie am inregistrat plata unui dividend de la ETF-ul UDVD. Valoarea acestui dividend este de 5.44$. De asemenea, actiunile pe care le detin la WBA mi-au adus un dividend de 4.75$. Desi sumele sunt foarte mici deocamdata ele ma ajuta sa platesc comisioanele brokerului astfel incat cresterile de capital sunt protejate in timp.

Evident, pe masura ce portofoliul se va mari si dividendele pe care le voi primi vor fi mai consistente.

Stefan
Follow me

5 Replies to “Retrospectiva Decembrie 2019 | Portofoliul public”

 1. Salut,

  Pentru ca ai mentionat de comisionul mare de la IB. Ai incercat Tradestation Global? Au un comision mai mare per tranzactie dar la 1-2 tranzactii pe luna iesi mai ieftin decat cu IB. Partea cea mai buna este ca ramai client IB (folosesti aceleasi aplicatii) Doar comisioanele se schimba. Si din punctul meu de vedere sunt mai avantajoase pentru traderi de long-term.

  Ce parere ai? SI eu sunt pe IB si ma gandesc sa trec la TRadestation Global.

  Zi buna

  1. Salut,
   Le-am dat mail celor de la Tradestation Global si m-au ignorat complet. Trebuie sa revin la ei, poate ne intelegem 🙂

  1. Salut,
   Am auzit, am prieteni investitori care il folosesc. Au comisioane foarte bune (poti sa schimbi intre comision lunar si comision pe tranzactie).
   La DriveWealth – din ce stiu eu – te lasa sa cumperi ETF-uri din US chiar daca esti din Romania (nu stiu cum functioneaza asta, teoretic nu ai voie).
   Nu il folosesc. Nu pot sa ma pronunt obiectiv in nici un fel pentru ca nu l-am folosit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *