Salut, am ajuns deja la episodul 4 din seria “Challenge 10k”. Eu sunt un investitor la bursa si acesta este parcursul meu în lumea investițiilor.
Am deschis in acest an un cont de tranzacționare la Interactive Brokers și depunem în acest cont cate 500 dolari lunar. Primul prag la care vrem sa ajung in cont este de 10.000 dolari americani (USD).
Varianta video a acestui articol o găsiți aici : https://www.youtube.com/watch?v=FNRr_N67o9g
Astăzi voi analiza evoluția portofoliului de la ultimul video din luna Martie 2019 și voi decide in ce investesc banii aferenți pentru luna Aprilie.
Sumar
Situatia curenta
Pana acum am depus in total 1000 USD si am in portofoliu 18 acțiuni la ETF-ul UDVD. Am cumpărat aceste acțiuni în 2 serii de cate 9 în luna Februarie și Martie a acestui an.
UDVD este un ETF care urmărește companiile din Statele Unite, companii care au plătit dividende în creștere în ultimii 20 ani (sau mai mult). ETF-ul are în componenta 111 companii. Nici un sector nu are mai mult de 19% pondere în ETF si cea mai mare companie – ca pondere este AT&T cu 2.4% din portofoliu.
Luna Martie a fost una destul de liniștita pe bursa. La 1 Aprilie aveam un profit de 0.85% fata de începutul lunii. Portofoliul a fost puțin sub valoarea de la 1 martie aproape toată luna, crescând pe final si ajungând în prezent la 1% profit fata de începutul lunii Martie.
Daca luam în considerare perioada de la începutul portofoliului care pentru mine este 18 Februarie 2019 putem vedea ca valoarea totala se păstrează aproximativ egala cu valoarea investita.
Primele dividende
Un lucru notabil care s-a întâmplat în luna martie în portofoliul meu public o reprezinta plata primelor dividende de către ETF-ul la care am acțiuni. UDVD a plătit un dividend de 25.8 centi pe fiecare acțiune. Pentru ca eu am 18 acțiuni am primit echivalentul a 4.65$ direct in contul meu, la broker. UDVD plătește dividende trimestrial și de fiecare data banii intra direct în cont eu nefiind nevoit sa fac nimic. Deși nu este o suma mare este o suma binevenita. Cu cat contul meu va creste mai mult, în funcție de componenta portofoliului meu, cu atât dividendele pe care le voi primi vor fi mai mari. Următorul dividend pe care îl va plăti UDVD este în data de 14 Iunie 2019 și va fi in valoare tot de 28 cenți / acțiune.
Valoarea curenta a portofoliului de acțiuni pe care îl am este de 998 USD. Pe lângă acești 998 USD mai am in cont cei 11$ pe care ii aveam după ultima cumpărare, cei 4.65$ pe care i-am primit dividend si cei 500$ pe care i-am depus pentru luna Aprilie. Totalul banilor din cont este de 516 USD si tot portofoliul însumează 1514$.
Pentru luna aprilie am depus deja banii aferenți și urmează cat de curând sa fac cumpărarea de acțiuni.
In aceasta luna voi cumpăra tot un ETF dar nu UDVD. Motivul pentru care nu voi cumpăra UDVD este ca deși consider acest ETF ca fiind unul foarte bun pentru viitor și cu perspective bune de creștere îmi doresc sa diversific portofoliul pe care îl am și consider ca în planul meu inițial de a ajunge la 10.000$ în acest portofoliu este suficient sa am 10% investit în ETF-ul UDVD.
Pentru diversificare am ales ca luna aceasta sa investesc în ETF-ul IWDA. (https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251882/ishares-msci-world-ucits-etf-acc-fund)
Performanta trecuta a IWDA :
IWDA este un ETF de tip „World” cu Acumulare, în USD care urmează indexul „MSCI World Index”. Este lansat de iShares în Irlanda.
Un ETF de tip „World” este un ETF care nu se concentrează pe o anume tara ci se concentrează pe tarile cu economie dezvoltata. In cazul de fata avem de-a face cu economia a 23 tari. Cele mai mari companii din aceste tari sunt bine reprezentate in acest ETF.
Performanta trecuta este destul de buna cu o performanta anualizata de 10.77% pentru 3 ani și o performanta de 6.91 pentru 5 ani. De asemenea, comparativ cu indexul pe care îl urmează fondul se descurca foarte bine fiind puțin mai mare ca valoare. Cumulativ, de la înființare, în Octombrie 2009 ETF-ul are o creștere de 126.60%.
Date importante:
Din datele prezentate de iShares putem vedea ca valoarea totala a ETF-ului este de peste 18 miliarde de dolari. Avem deci de-a face cu un ETF mare, cu lichiditate buna. TER-ul (adica totalul costurilor) este de 0.20% ceea ce face acest ETF sa fie unul ce are costuri scăzute spre moderate. 0.2% nu este o suma care ne va afecta rezultatul pe termen lung si vom putea sa beneficiem de evoluția indicelui urmărit.
Tot aici putem vedea si indicele urmărit, acesta este MSCI World Index si structura ETF-ului este una de tip fizic ceea ce înseamna ca ETF-ul cumpăra efectiv acțiuni la companiile din index. Din acest punct de vedere este foarte bine, preferam astfel de ETF-uri. Frecventa distribuirii dividendului nu exista pentru ca ETF-ul nu distribuie un dividend, el înglobează automat dividendul în valoarea acțiunii.
Numărul de companii deținute de ETF este de 1639. Acest număr de companii din 23 tari ne permite practic sa avem o diversificare foarte mare. Pe de-o parte suntem foarte puțin afectați de veștile proaste pe care le poate aduce o companie dar pe de alta parte suntem la fel de puțin ajutați de veștile bune pe care o companie le poate înregistra. Practic cumpărând acest ETF cumpăram o mica parte din economiile mondiale dezvoltate.
Printre companiile care alcătuiesc portofoliul ETF-ului se inumara APPLE, Microsoft, Amazon, Facebook și Google pe primele poziții.
Din punct de vedere al împărțirii geografice SUA ocupa prima poziție cu 62% după care avem Japonia (8%), Marea Britanie (5.9%), Franța (3.86%), Canada (3.45%), Elveția (3%) și mai sunt și alte state care au fiecare mai puțin de 3%.
Este important de notat ca la nivel mondial nu este prezenta în ETF nici China, nici Coreea de Sud și nici o tara din America de Sud. In aceste tari exista companii destul de importante la care nu avem nici un fel de expunere chiar daca avem peste 1600 companii în portofoliu prin intermediul ETF-ului. Acest lucru il vom rezolva pe viitor prin cumpărarea unui ETF care acoperă zona respectiva.
Împărțirea pe sectoare si monede.
Pentru ca avem de-a face cu un ETF care are atat de multe companii este normal ca împărțirea pe sectoare economice și monede sa fie diversa. Exact asta am cautat când am ales ETF-ul.
IT-ul si sectorul financiar sunt principalele sectoare din ETF fiecare cu 15%, urmate de „Sănătate” si zona industriala. Din acest punct de vedere împărțirea este foarte buna pentru ca IT-ul și sectorul financiar sunt doua sectoare de mare viitor, partea de sănătate este si va fi mereu importanta – mai ales odată cu îmbătrânirea populației- și zona industriala este practic coloana prin care se asigura dezvoltarea economica a lumii.
Pentru monede vedem ca avem o expunere foarte mare pe USD, expunere care vine din faptul ca aproape 63% din capitalizarea ETF-ului se afla în SUA. Partea buna este ca majoritatea monedelor din ETF sunt monede puternice si stabile (in principal pentru ca sunt monedele statelor dezvoltate). 80% din expunere este pe USD, Euro, Yen și Lira Sterlina.
Chiar si in contextul Brexit cei aproape 6% expunere pe Lira Sterlina nu reprezinta o problema din punctul meu de vedere pentru ca scopul acestui portofoliu este investitia pe termen lung. E mica expunere pe Lira Sterlina cred ca este benefica în acest context.
Unde se poate cumpăra?
ETF-ul se poate cumpăra la mai multe burse europene sub diferite simboluri (numit și Ticker) în funcție de valuta in care dorim sa-l cumpăram. Eu prefer sa cumpăr acest ETF in dolari americani deci voi cumpăra simbolul IWDA pe bursa din Londra.
In prezent IWDA are valoarea de 56.83$ / acțiune si este aproape de valoarea maxima pe care a atins-o în ultimii 10 ani. Daca am fi construit un portofoliu pe termen scurt sau un portofoliu cu scop speculativ nu as fi considerat ca IWDA este o investiție foarte buna in acest moment. Având in vedere ca investim pentru termen lung cred ca IWDA este un ETF care își are locul în portofoliul meu.
Daca aveți întrebări va rog sa le lăsați în comentarii. Mi-ar plăcea sa știu ce părere aveți despre aceasta serie si ce as putea îmbunătăți. Voi reveni cu o noua analiza în luna Mai, luna în care vom cumpăra si o noua acțiune, diferita de cele 2 ETF-uri pe care le-am cumpărat pana acum.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.
Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei. Spor!
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Salut Stefan. Faci o treaba foarte buna. Iti urmaresc video-urile tale de pe youtube Challenge 10k. Intrebarea mea este urmatoarea: nu ai un profit mai bun pe BVB la suma de bani bagata pana acum in ETF-uri ? La 1000 $ suma bagata pana acum un dividend de 4$ mi se pare putin. Cu aceeasi suma, pe BVB daca de exemplu aveai actiuni la TGN aveai un dividend de 384 lei.
La 10.000 dolari investiti pe BVB castigurile din dividende ar fi fost mult mai mari iar daca cumparai in decembrie cand a fost corectia, erai pe profit acum.
Sunt la inceput de drum si de aceea te intreb, de ce ai ales ETF-urile si piata i nternationala si nu BVB-ul ? Multumesc
Salut Andrei,
Multumesc de apreciere.
Dividendul la UDVD este trimestrial fata de dividendul anual de la TGN. Sigur, chiar si asa dividendul TGN este mai mare per total dar dividendul nu este singurul lucru pentru care am ales sa investesc in UDVD.
1) UDVD investeste in niste companii foarte solide care si-au aratat potentialul in ultimii 20 ani pe cand TGN (sau alte companii in care statul are o mare parte) pot oricand sa sufere cresteri sau scaderi in functie de hotararile statului (de exemplu situatia din Decembrie 2018).
2) Dividendul TGN este mult umflat, din punctul meu de vedere, pentru ca statul cere dividende tot mai mari de la companiile in care are un procent semnificativ. Asta e bine pe termen scurt pentru investitori dar foarte rau pe termen lung pentru companii (practic nu raman bani pentru dezvoltare).
Deocamdata nu investesc in BVB si nici nu planuiesc in viitorul apropiat. Am inceput cu BVB si am ales sa trec la international din mai multe motive:
1) Piata BVB este destul de mica. In afara de 20 companii (unde oricum situatia este discutabila) nu sunt foarte multe lucruri de cumparat.
2) Orice investitor cu mai multi bani se poate “juca” cu preturile destul de serios. E putin mai complicat de atat dar cand e vorba de o piata mica ai anumite riscuri pe partea asta.
3) La BVB cumperi in Ron. Asta inseamna ca ai un risc de devalorizare fata de Euro / Dolari. Pentru unii conteaza, pentru altii nu.
4) BVB este o “piata de frontiera”. Asta inseamna, tradus, “un gunoi”. Sunt cateva riscuri aditionale care vin de aici.
Trecerea la piata emergenta (se discuta de ceva timp) poate sa aduca mari castiguri investitorilor la BVB (poate sa aduca si pierderi, depinde). Cred ca fiecare trebuie sa cantareasca pentru el si sa vada ce i se potriveste. Cunosc investitori care au 30% din bani in BVB, altii 50% , altii chiar 100%.
Salut Stefan.
O intrebare scurta: de ce ai ales un ETF care acorda dividende ? Nu este mai complicat pe partea de taxare (declarare venituri in Romania) ?
Multumesc.
Salut Claudiu,
Nu mi se pare mai complicat (dividendele sunt taxate la sursa si atat).
Aici doar depun un formular (declaratia unica) pe care oricum il depun.
Stefan.
Te salut! Cum gestionezi inactivity fee pe care îl are Interactive Brokers ? In condițiile in care tu faci o tranzactie lunara pentru care plătești 4$ comision, IB îți va lua încă 6$ pentru a acoperi taxa lunara de 10$. In condițiile in care tu primești dividende de 4.65$ trimestriale, -6usd lunar mi sa pare enorm.
Salut,
Am mai primit intrebarea asta si ma bucur sa raspund la ea.Privesc costul respectiv ca pe un “cost of trading”. Pentru cumpararea unui ETF platesc 5$ comision. Pentru actiuni taxa este mult mai mica.
Pe masura ce contul meu va creste voi avea mai multe tranzactii si se amortizeaza
Profitul se face prin cresterea actiunilor nu doar prin dividende.
In cazul in care comisionul lunar ti se pare mare dar vrei sa investesti (si nu o faci deja) exista si brokeri, disponibili si in Romania, unde comisionul este doar pe tranzactie, fara minim lunar.