Au trecut doua luni de cand am avut ultimul raport al Portofoliului Public.
Portofoliul Public este un portofoliu in care investesc lunar $500 USD, bani pe care ii investesc in actiuni ale unor ETF-uri. Fac asta in contul meu de tranzactionare la XTB, cont care are in prezent valoarea de $21.330,42 USD
Contul de tranzactionare este deschis la XTB, un broker cu care colaborez de ceva timp si de care sunt foarte multumit. Politica lor de ZERO COMISIOANE imi da voie sa investesc fara sa ma gandesc la costurile asociate cu o astfel de activitate si ma ajuta practic sa am un randament mai bun. Portofoliul Public este un cont de investitii gandit pentru o perioada de 20 – 25 ani. In prezent el are putin peste 3 ani.
Despre evolutia acestui Portofoliu Public, in Mai si Iunie 2022, voi vorbi in acest articol.
Sumar
Evolutia generala pe bursa in Mai – Iunie 2022
Mai si Iunie 2022 au fost niste luni foarte interesante pentru bursele din intreaga lume. Dupa ce in Mai am fost foarte aproape de a intrat in bear market (in functie de indicatorul folosit se poate spune chiar ca am intrat) in Iunie a fost foarte clar ca aceasta trecere de la un “bull market” la o piata de tip “bear” s-a facut.
O piata de tip “bear” inseamna o piata in care scaderea de la maximele atinse este de 20%.

La sfarsitul lunii Iunie piata era in scadere 21% fata de inceputul anului. Frica (masurata in baza indicelui Fear & Grid) era la nivel aproape maxim si vestile proaste din economie pareau ca nu se termina prea curand.
Oamenii se tem foarte mult de o recesiune, lucru care se vede si pe burse. Sunt multi participanti pe bursa care prefera sa vanda diferite pozitii sau sa astepte inainte sa faca noi investitii.
Mai multe despre cum am vazut eu aceste doua luni pe bursele internationale am sa discut la finalul articolului, in sectiunea “Ganduri pentru viitor”.
Valoarea si structura Portofoliului Public
Valoarea Portofoliului Public la 1 Iulie 2022 era de $21.330,42 USD. Aceasta valoare este in scadere de cateva luni desi in portofoliul public adaug lunar $500 USD.

La finalul lunii Iunie in portofoliul meu CSPX (ETF-ul care urmareste indicele S&P 500) avea o pondere de 45%.
ETF-urile din portofoliul meu sunt neschimbate, am in continuare foarte multe investitii care se bazeaza pe economia SUA. Pe langa CSPX, alte ETF-uri care investesc in aceasta economie sunt SPY4, UDVD si IWDA.

Desi IWDA este un ETF cu peste 1500 companii si cu investitii in 22 tari dezvoltate peste 69% din valoarea ETF-ului sunt companii americane .
Pe langa aceste investitii in economia americana (si tarile dezvoltate) mai am investitii in tarile in curs de dezvoltare (ETF-ul EIMI) si un procent mic in metale pretioase – IGLN (Aur)si ISLN (Argint).
Evolutia contului de investitii
Asa cum nici o bursa nu performat per ansamblu in Mai si Iunie 2022 – nici contul meu de investitii nu a performat. Aceasta corelare este compromisul pe care un investitor pasiv, in ETF-uri, trebuie sa-l accepte.
Pe termen lung el s-a dovedit ca fiind unul dintre cele mai bune arme pe care il are un investitor. Pe termen scurt poate fi un dezavantaj si poate aduce atat scaderi de portofoliu cat si indoieli in mintea investitorului.

Graficul profitului total (cel de mai jos) este cel care imi arata cum evolueaza portofoliul meu in timp. De el ma folosesc pentru a vedea dinamica contului. Imi da o imagine de ansamblu asupra contului meu si a modului in care evolueaza.

Pentru a intelege mai bine momentul din timp in care ma aflu ma folosesc de profitul (sau pierderea) lunara. Acest grafic imi spune fara sa tina cont de alte valori cu cat a crescut sau scazut contul meu in fiecare luna.
Graficul este foarte interesant pentru ca pe ultimele luni arata foarte clar problemele din piata si explica foarte bine celelalte doua grafice.

Achizitiile din Mai si Iunie 2022
Pentru ca preturile actiunilor in care investesc au scazut diferit in aceste doua luni am reusit sa investesc o buna partea din banii depusi in actiuni ale CSPX. Astfel am cumparat 2 actiuni ale CSPX – una in Mai la pretul de $429.14 USD si alta in Iunie, la pretul de $392.4 USD.
Chiar si aceste doua preturi arata cat de mult a scazut piata intre cele doua perioade – 4 Mai 2022 si 29 Iunie 2022.

Pe langa aceste actiuni am cumparat si 4 actiuni ale ETF-ului EIMI care investeste in companii din tari in dezvoltare si 6 actiuni ale ETF-ului ISLN ce investeste in argint.
Dividendele din Iunie 2022
Iunie 2022 a fost o luna care a adus si dividende. Singurul ETF din portofoliul meu care plateste dividende este UDVD. Atunci cand am mutat portofoliul la XTB mi-am dorit sa-l construiesc astfel incat sa am cat mai multe ETF-uri care reinvestesc automat dividendele.
UDVD este singurul ETF unde nu am gasit o astfel de optiune. Nu exista un ETF ce urmareste indicele “S&P 500 Dividend Aristocrats Index” pe care sa fiu dispus sa-l cumpar si care sa reinvesteasca automat dividendele.

In Iunie 2022 am primit $17 USD dividende de la actiunile pe care le detin in UDVD. Desi nu este mare, pastrez aceasta suma in cont si o folosesc pentru a cumpara noi actiuni.
Ganduri pentru viitor
Lunile Mai si Iunie au fost foarte interesante, pe burse. Este pentru a doua oara cand intru intr-un “bear market” de cand am inceput acest portofoliu. Prima data a fost in Martie 2020. Atunci a fost un bear market scurt. Acum avem toate sansele sa nu fie asa.
Ca orice schimbare de situatie a adus foarte multe discutii. Pentru multi este probabil primul “bear market” din viata lor de investitori – multi incepand sa investeasca dupa Martie 2020. Mai grav, acesti noi investitori au venit dupa doi ani in care portofoliile au crescut cu 20% – 30% anual si considera o astfel de crestere normala si sustenabila pe termen lung.
Pentru ei inteleg ca este o situatie grea. Nu este usor sa accepte faptul ca acea perioada a trecut si urmeaza alta, probabil mai dificila. Deocamdata multi dintre ei se agata de ideea ca sunt inca pe plus fata de cat au investit.
In prezent piata pare ca si-a gasit un echilibru dar nu trebuie sa ne mintim sperand ca el este de durata. Sigur, nu stim cu exactitate cand si cat va mai scadea piata dar nu ar fi corect, ca investitori, sa presupunem ca de aici este loc de mers doar in sus. Istoria (anii 2000 si 2008, de exemplu) ne invata ca exista inca mult loc in care actiunile pot scadea.
In aceste conditii am primit de multe ori intrebarea “de ce investesti acum?”. Mi s-a sugerat ca daca asa stau lucrurile as fi mult mai castigat daca as pastra banii lichizi si as strange o suma mai mare. Ar urma ca aceasta suma o investesc la un moment dat, mai tarziu, in aceleasi ETFuri cum o fac si acum dar la preturi mult mai bune.
In conditiile in care primim semnale aproape evidente de la diverse banci si institutii ca urmeaza o perioada grea (inclusiv scaderi pe burse) de ce continui sa investesc lunar desi stiu ca pe termen scurt contul meu are toate sansele sa scada?
Raspunsul se afla chiar in intrebare. Pentru ca este vorba de probleme pe termen scurt.
Nimic fundamental nu s-a schimbat in teza mea de investitii. SUA este inca economia cu cel mai bun randament in zona de bursa, companiile cele mai importante si de viitor sunt in continuare pe acea bursa, ETF-urile pe care le detin in portofoliu sunt in continuare cele pe care le consider de viitor.
Sa fim realisti – termen scurt insemna cativa ani in investitii. Asa cum am spus chiar in acest articol nu ma astept ca lucrurile sa se rezolve imediat. Tocmai de asta investesc acum. Pentru ca este un moment in care exista frica in piata, in care actiunile scad si in care pot cumpara la preturi mai bune ca in trecut.
Este acum cel mai bun moment de investitii? Cu siguranta nu! Au fost momente mai bune in trecut si este foarte probabil ca vor exista momente mai bune de investit si in viitor. Totusi, in trecut nu ma pot intoarce si nu pot sa imi bazez acest portofoliu pe prespuneri si sperante pentru viitor. E mai importanta performanta pe termen lung, pentru acest cont de investitii decat este imaginea la un anumit moment in timp.
—
In acest articol am discutat despre evolutia Portofoliului Public in Mai si Iunie 2022. Portofoliul public face parte din Nivelul 2 al Educatiei Financiare si sta la baza unei “pensionari” linistite.
Lasa-mi un comentariu cu parerea ta legata de acest articol si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara. 🙂
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Salut Ștefan,
În primul rand doresc sa zic ca apreciez foarte mult ceea ce faci și urmaresc luna de luna evoluția portofoliului tau public.
Legat de overview-ul portofoliului public , ai putea sa-mi zici cum as putea vizualiza și eu procentajele ocupate de fiecare instrument din portofoliul meu ? Exista o anumita optiune pe site-ul celor de la XTB care îmi poate oferi vizualizarea în timp real a procentajelor ?
Mulțumesc mult!
Salut!
Eu folosesc un fisier de tip Spreadsheet (Google Sheets – gratuit) pentru a calcula asta in portofoliul meu public. Nu imi ofera XTB aceasta optiune.
Am înțeles, mersi de răspuns!
Buna, cum ai fost impozitat pentru cei $17 dividende incasate in iunie in portofoliul public? Multumesc pentru informatii, ma ajuta si pe mine sa pornesc.
Salutare!
Foarte fain acest portofoliu si interesant sa vezi din perspectiva ta cum il administrezi.
Si eu am inceput de curand sa fac investitii pe piata bursiera internationala (ETF-uri). Strategia mea este sa merg cu o pondere foarte mare pe un ETF All-World in EUR.
O scurta intrebare – in imobiliare ai invesitii in acest moment?
Multumesc!
Buna,
Multumesc de intrebare.
Am si in imobiliare.