Retrospectiva anului 2022 – Portofoliul Public

Ce moment mai bun sa fac o retrospectiva a anului 2022 decat primele zile ale lui Ianuarie 2023? Este perioada in care fiecare dintre noi analizeaza anul trecut (din diferite puncte de vedere), isi trage concluziile si isi seteaza noi tinte pentru noul an.

In acest articol voi face exact acest lucru pentru investitiile din Portofoliul Public.

Portofoliul Public este un portofoliu pe care l-am creat si il administrez la XTB. Oferta XTB de zero comision pentru investitori ma ajuta sa tin costurile pentru acest portofoliu la minim. In plus, pe langa aceasta oferta excelenta – in care practic nu am nici un comision- care este disponibila oricarui client, cei de la XTB au acum o promotie prin care ofera o actiune in mod gratuit oricarui client care deschide un cont nou la ei. Singura cerinta este sa faceti o depunere in contul deschis – nu exista limita de suma.

Actiunea pe care o primiti este in valoare maxima de 30 USD. Dacă sunteți interesați să aflați mai multe despre această ofertă și despre cum să vă înscrieți, nu ezitați să vizitați site-ul XTB.

Oferta

Evolutia generala pe bursa in anul 2022

Evolutia S&P 500 in 2022

Anul 2022 a fost unul interesant pentru S&P 500. Dupa doi ani de pandemie (2020 si 2021) in care S&P 500 a crescut cu 47% a urmat 2022 cu o scadere de aproape 20% fata de finalul lui 2021.

Evident, S&P 500 nu a scazut 20% intr-un mod liniar. Au fost destule de multe situatii interesante (scaderi dar si reveniri) aduse de catre piata, situatii determinate in mod preponderent de situatia macro-economica dar si de cea geo-politica.

Valoarea si evolutia Portofoliului Public in 2022

$25.172 USD. Aceasta era valoarea contului meu din Portofoliul Public la finalul anului 2022. O crestere de aproape 2900 USD de la valoarea de la inceputul anului – respectiv $22,258.01

Evolutia Portofoliului Public -de la inceput
Valoarea si evolutia Portofoliului Public in 2022

Aceasta crestere a avut loc in conditiile in care in anul 2022 investitiile facute in acest portofoliu au fost de $6000 USD. Practic, in retrospectiva ar fi fost mai bine – in 2022- sa nu investesc lunar si sa pastrez banii cash in cont. Parerea mea despre asta mai jos, in sectiunea de planuri pentru 2023.

Pentru a intelege si mai bine evolutia profitului in acest cont folosesc 2 grafice ce reflecta valoarea profitului total – unul pentru anul 2022 si altul de la infiintarea portofoliului.

Evolutia profitului total – in 2022

Pe graficul anului 2022 se poate vedea cum valoarea profitului total a scazut de la o valoare de $4758.01 USD la inceputul anului pana la $1672.00 USD la finalul acestuia. Septembrie si Octombrie au fost lunile in care profitul total a fost foarte apropiat de 0.

Evolutia profitului total – de la inceputul portofoliului

Profitul lunar in portofoliu

Profitul / pierdea total(a) lunar(a) – in 2022

Pentru 2022 se vede o scadere a profitului total in 9 din cele 12 luni ale anului. Multe din aceste scaderi au fost de peste intre $1000 USD si $1500 USD – lucru care a afectat profitul total, asa cum am aratat deja in articol.

Profitul / pierdea total(a) lunar(a) – de la infiintare

Pe finalul anului luna Noiembrie a fost una care a adus un profit de $1755 USD – profit ce a ajutat in contextul lui 2022 dar care, evident, nu a reusit sa compenseze restul de pierderi.

Achizitiile din 2022

In 2022 am urmat strategia generala care imi dicteaza cand si ce anume sa cumpar. In functie de aceasta am cumparat in fiecare luna actiuni la ETFurile in care investesc.

Toate achizitiile pe care le-am facut in 2022 se pot vedea mai jos.

Toate achizitiile din 2022 pentru Portofoliul Public

Valoarea totala a achzitiilor facute in 2022 a fost de $6030.30 USD.

Dividendele din aceasta perioada

Dividendele nu sunt (si deocamdata nici nu imi doresc sa fie) o parte improtanta a acestui portofoliu. Caut sa investesc cat mai mult in ETFuri care reinvestesc dividendele, nu in cele care le platesc mai departe catre investitori.

In aceste conditii am un singur ETF care plateste dividende – UDVD – motivul prezentei lui in portofoliu fiind faptul ca nu am gasit un ETF echivalent care sa reinvesteasca acele dividende.

Dividendele pe care le-am primit in 2022 sunt in valoare de $74 USD si se pot vedea mai jos.

Planurile pentru anul 2023

Portofoliul Public este un portofoliu gandit pe o perioada de timp de peste 20 ani. L-am gandit ca un portofoliu pentru “pensie” – oricand va fi aceasta, un portofoliu pe care sa-l folosesc pentru a suplimenta venitul din acel moment.

Planurile pentru anul 2023 sunt in contextul acesta, de portofoliu pe termen lung cu investitii in ETFuri . Am spus in articol ca ar fi fost mai rentabil pentru 2022 sa nu fi investit deloc in ETFuri si sa tin banii cash in cont.

Desi acest lucru este adevarat pentru acest an el este foarte periculos pe o perioada mai mare. Ca investitori nu stim niciodata ce va face piata in viitorul apropiat.

Pentru un portofoliu pe termen lung o gandire de tipul “timing the market” – incercarea de a prevedea cand este momentul ideal pentru a cumpara/vinde actiuni- este un pericol serios si va duce aproape sigur la rezultate inferioare unei politici de tip DCA – Dollar-cost averaging – investitii la intervale regulate de timp, indiferent de prețul la care cumparam.

In acest context, pentru 2023 imi doresc sa merg pe aceeasi structura pe care am avut-o si in anii trecuti si sa continui investitiile de $500 USD in fiecare luna in Portofoliul Public.

Stefan
Follow me
Latest posts by Stefan (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *