Ultimul raport al Portofoliului Public a fost in luna Iunie 2022. A venit momentul sa fac un nou raport in care sa arat ce s-a intamplat in perioada Iulie – Octombrie in acest portofoliu, mai ales ca au fost schimbari interesante pe bursele de valori.
Portofoliul Public este un portofoliu in care investesc lunar $500 USD. Acesti bani ii investesc pentru construirea unui portofoliu pentru pensie – momentul in care ma decid sa ma intretin din investitii si mai putin din munca activa. Ca orizont de timp Portofoliul Public este construit pentru 20 – 25 ani. In prezent sunt 3 ani si jumatate de cand fac investitii lunare.
Pentru acest portofoliu am deschis un cont de tranzactionare la XTB, cont care are in prezent valoarea de $22.778,25 USD.
XTB este un broker cu care colaborez de ceva timp si de care sunt foarte multumit. Politica lor de ZERO COMISIOANE imi da voie sa investesc fara sa ma gandesc la costurile asociate cu o astfel de activitate si ma ajuta practic sa am un randament mai bun.
Sumar
Evolutia generala pe bursa in perioada Iulie – Octombrie 2022
Miscarile pe bursa au fost numeroase in perioada Iulie – Octombrie 2022. Rezultatul a fost o scadere de 2.75% fata de inceputul perioadei dar drumul pana la acest rezultat a fost unul plin suisuri si coborasuri.
Daca in perioada 1 Iulie – 16 August piata a crescut de la 3825 puncte pana la 4300 puncte, dupa aceasta perioada inflatia, cresterea ratei dobanzii, rezultatele financiare modeste inregistrate de diferite companii si alti factori au adus piata la un nivel actual in zona de 3700 – 3800 puncte.
Valoarea si structura Portofoliului Public
La finalul lunii Octombrie 2022 valoarea portofoliului public era de $22.778,25 USD.
In portofoliul public ETF-urile pe care le detin sunt CSPX (un ETF ce urmareste indicele S&P 500), IWDA (un ETF ce urmareste MSCI World UCITS ETF USD), SPY4 (un ETF ce urmareste S&P 400 US Mid Cap UCITS), IGLN si ISLN (doua ETF-uri care urmaresc pretul aurului respectiv argintului), UDVD (ETF-ul care urmareste indicele US Dividend Aristocrats) si EIMI (un ETF care urmareste evolutia companiilor din tarile in curs de dezvoltare, inclusiv China).
Din punct de vedere al modului in care sunt banii investiti in aceste ETF-uri lucrurile se vad cel mai bine pe graficul de mai sus. Astfel, majoritatea banilor sunt investiti in companiile din economia americana.
44% din bani sunt investiti in CSPX, ETFul care urmareste indicele S&P500, 10.3% sunt investiti in SPY4, ETFul care urmareste indicele S&P400 – fratele mai mic al lui S&P500 cu 400 companii considerate medii ca valoare si 15,47% sunt investiti in UDVD – ETFul care investeste in companii de tip “dividend aristrocrats”, companii care au peste 20 ani de dividende in crestere.
Aceste valori inseamna insumate peste 70% din portofoliul meu.
Pe langa ele o parte considerabila a portofoliului (10%) este investita in IWDA. IWDA este un ETF care urmareste indexul international “Core MSCI World” – index care contine peste 1500 companii in componenta lui. Indexul in sine are expunere mare pe SUA, 70% din valoarea lui fiind concentrata in companii americane.
Asta duce Portofoliul Public la peste 75% expunere pe companiile si economia SUA, in diverse moduri.
Restul de 25% sunt alte companii din tarile dezvoltate (restul de companii din IWDA), metale pretioase (Aur si Argint) si economii de tip in curs de dezvoltare / emergent (emerging markets).
Evolutia contului de investitii
Valoarea Portofoloului Public a crescut in timp, de cand am pornit acest portofoliu pana la valoarea actuala de 22.778,25 USD.
Fiind un portofoliu construit pentru o perioada lunga (20 sau chiar 25 ani) si luand in considerare componenta lui, ne putem astepta sa-si arate valoarea din ce in ce mai mult cu trecerea timpului.
Totusi, este important si educativ sa urmarim ce s-a intamplat in perioada trecuta de cand am inceput portofoliul.
Portofoliul a crescut pana la valoarea actuala fiind alimentat lunar cu $500 USD, bani pe care i-am investit asa cum am aratat mai sus.
Suma de bani pe care o depun lunar este inca foarte importanta pentru evolutia portofoliului. Mai mult, ma astept ca in primii 10 ani de viata a acestui portofoliu ea sa fie in continuare foarte importanta si sa fie forta majoritara care aduce o buna parte din cresterea Portofoliului Public.
Pentru a intelege evolutia portofoliului fara aceasta suma depusa lunar folosesc un grafic al profitului total in functie de luna. Acest grafic imi arata care a fost profitul total pe care mi l-a adus portofoliul meu pana acum si scoate din ecuatie depunerile lunare.
Suma respectiva a variat, in functie de evolutia burselor. In prezent profitul total este de $278 USD, maximul fiind $4758 USD si – foarte interesant- cu un minim de -$1064 USD in Aprilie 2020.
Un alt grafic pe care il folosesc pentru a intelege evolutia Portofoliului Public este graficul profitului lunar. Acest grafic arata evolutia profitului luna de luna fara sa ia in considerare depunerile lunare sau profitul din lunile trecute. Practic acest grafic imi arata lunar cum s-a comportat portofoliul.
Se poate vedea pe el ca in perioada studiata in acest articol, Iulie – Octombrie 2022, portofoliul a evoluat destul de asemanator cu evoluatia generala a pietei. A crescut destul de mult in Iulie ca apoi sa scada treptat si sa revina la o valoare apropiata – dar inferioara – de cea de la inceputul perioadei.
Achizitiile din Iulie – Octombrie 2022.
In perioada studiata am avut 4 depuneri, toate de $500 USD. Este suma pe care mi-am propus sa o investesc lunar si pe care – cel putin acum – intentionez sa o pastrez constanta. Depunerile sunt facute in prima saptamana din luna si sunt folosite pentru a adauga actiuni in portofoliu.
Am folosit sumele pentru a adauga actiuni in functie de evolutia pietei si in functie de tintele pe care mi le-am setat pentru acest portofoliu.
In aceasta perioada am cumparat actiuni la toate ETFurile din portofoliu. Ma bucura acest lucru pentru ca practic imi da posibilitatea sa aplic o strategie de tip DCA – Dollar-Cost Averaging.
Achizitiile pe care le-am facut in aceasta perioada au fost fara comision datorita politicii XTB.
Am investit in perioada studiata $2016.23 USD, suma de bani care a venit din depunerile lunare si din dividendele pe care le-am primit.
Dividendele din aceasta perioada
In general, in Portofoliul Public caut sa investesc in ETFuri care reinvestesc automat dividendele. Este mai usor si mai profitabil pentru mine.
Am in portofoliu un singur ETF care nu reinvesteste dividendele – UDVD ci le plateste catre investitori.
Am ales acest ETF pentru ca nu am gasit in acel moment un alt ETF care sa aiba o structura identica – sau macar apropiata – si care sa reinvesteasca automat.
Acesta este motivul pentru care UDVD ma plateste trimestrial pentru actiunile pe care le detin. In Septembrie 2022 a fost un moment in care UDVD a platit aceste dividende in valoare de $19.32 USD. Am folosit suma de bani pentru a cumpara noi actiuni in Portofoliul Public.
Ganduri pentru viitor
Urmeaza o perioada interesanta pentru investitori, perioada in care pot exista schimbari importante pe bursa. In continuare dobanzile par sa creasca si asta va aduce probabil noi scaderi pe bursa.
In aceste conditii este important sa ne pastram calmul ca investitori si sa ne continuam drumul pe care am inceput atat timp cat suntem constienti ca el este unul corect.
Pentru Portofoliul Public decizia corecta este sa continui sa investesc prin XTB cei $500 USD lunar.
—
In acest articol am discutat despre evolutia Portofoliului Public in Iulie, August si Septembrie 2022. Portofoliul public face parte din Nivelul 2 al Educatiei Financiare si sta la baza unei “pensionari” linistite.
Lasa-mi un comentariu cu parerea ta legata de acest articol si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara. 🙂
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Salut Stefan,
In primul rand felicitari pentru tot ceea ce faci pentru educatia financiara a romanilor!
Articolele tale sunt un model de perseverenta si o sursa de inspiratie pentru cei care vor sa invete si se gandesc la viitorul lor.
Am o intrebare, te rog – mi-am deschis si eu cont la XTB in USD, pt actiuni SUA ( cum este si al tau, portofoliul public ). Care este cea mai eficienta metoda de a-l alimenta din Romania ? Ma refer la comisioane. Tu cum depui usd ? Eu am facut transfer din Banca Transilvania, cont usd, catre XTB, cont USD si mi-a luat 23 $ comision !!
Multumesc si mult succes !
Radu, deschide-ti cont in euro si alimentezi si ai transfer sepa gratuit
Salut. Multumim pentru informatiile in-depth, sunt de mare ajutor!
O intrebare, poti pe xtb sa cumperi intr-un singur order la un ETF-uri care are mai putin de 100 de euro actiunea? Stiam ca exista aceasta limita de 100E minim per order, de exemplu la IS3N.DE care este 27 Euro, ar trebui minim 4.
Mai nou limita la XTB este de 10$ pe order deci s-a rezolvat si aceasta problema! 🙂
Hello ! Dar nu toate companiile permit actiuni fractionate la XTB, nu ? de ex nu reusesc la Unilever, Schekers si Inditex dar pot la Cisco sau Pinterest.. Mersi mult !!
Corect! NU toate actiunile au fractie.
Aici gasesti lista: https://xtb.scdn5.secure.raxcdn.com/file/0094/52/Specification_table_OMI_RO_11.04.2023_1326d0c4cd.pdf
Multumesc de intrebare!
In primul rand “La multi ani!” tuturor!
Foarte bun articolul, ca de obicei.
Intrebare legata de dividende va rog: cu ce rata sunt taxate dividendele platite de diversele companii prinse in ETF-uri (si cele care distribuie si cele care acumuleaza)?
Imi imaginez ca sunt taxate la sursa si ca e destul de complex in functie de tara – dar eram curios macar pentru expunerile mari (de ex. SUA, China, etc…).
Multumumesc mult!
Dividendele platite de companii sunt taxate cu valoarea cu care se taxeaza in Irlanda (daca ETF-ul este in Irlanda).
Buna,
As vrea sa va mai intreb ceva in legatura cu alegerile de ETF-uri pe care le-ati facut in portofoliu:
Multe dintre ele au variante in USD, EUR si alte valute – si din cate vad ai ales mereu/predominant versiunea in USD.
Eu prefer versiunea in EUR pe rationamentul ca probabil voi avea nevoie de mai mult EUR in viitor (mai ales daca vreodata Romania intra in zona euro), minimizez riscul valutar (mare majoritate a preturilor / costurilor / veniturilor la noi sunt referentiate la EUR: real estate, etc.) si minimizez costurile de tranzactionare (curs valutar, transfer bancar, comision de gestionare a contului bancar – toate sunt mai ieftine pe EUR).
Imi scapa ceva?
De ex. exista costuri ascunse (hedging, etc…) la versiunea in EUR?
M-ar ajuta o parere/sfat sa inteleg de ce ai decis sa mergi pe USD.
Multumesc mult de tot!