Am discutat într-un articol precedent cum sa investești dacă ai 1000 lei / luna. Des sunt întrebat (în special pe Facebook) în ce as investi eu dacă as avea sume mai mici de atât. Uneori întrebarea se refera la 100 lei / luna.
In primul rand trebuie sa felicit persoanele care gândesc in termenii aceștia. Ma bucur sa vad ca deși au doar 100 lei / luna pe care ii pot economisi și investi nu se dau bătuți. Probabil ca acești 100 lei au fost obținuți în urma planificării unui buget ceea ce deja este un pas foarte mare înainte.
Sunt convins ca exista foarte multi oameni care nu au venituri foarte mari și care considera ca nu e important sa folosească lunar un buget pentru ca oricum nu au suficienți bani să-și îndeplinească toate dorințele oricum i-ar împarți. Astăzi, pentru ei, vreau sa tratez problema investițiilor cu sume foarte mici lunar. Sper ca articolul sa ajute la îmbunătățirea finanțelor personale pe termen lung.
Adevărul este ca în orice acțiune, obligațiune sau ETF am investi sume de 100 – 200 lei / luna avem nevoie de perioade de timp foarte mari pentru a ne îmbunătăți situația financiara. O problema și mai mare avem când analizam comisioanele pe care le plătim pentru a face aceste investiții. Uneori plătim 20 lei pentru o tranzacție (de exemplu pentru a cumpăra o acțiune sau un ETF). Din suma noastră de 200 lei / luna acest comision poate însemna 10%. E nevoie de o perioada foarte mare de timp doar pentru a recupera comisionul respectiv.
Sumar
O problema de buget
In cazul în care m-as afla în aceasta situație primul lucru pe care l-as face ar fi sa-mi analizez foarte atent bugetul lunar. As gândi fiecare cheltuiala foarte serios și as analiza dacă într-adevăr e nevoie sa o fac. Partea buna la un buget de investiții atât de mic este ca pana și o cheltuiala de 3-5 lei pe zi pe care o putem elimina îl dublează practic.
Da, nu o sa ajungem milionari renunțând la o cafea și un covrig ( sau ajungem?) în fiecare zi dar deja începe sa fie o diferență mare intre 100 lei investiți lunar și 450 lei investiți în aceeași perioada. Atunci când sumele care rămân pentru investiții sunt mici avem avantajul ca orice suma în plus pe care o putem aloca înseamna procentual foarte mult.
Cu doar 2 – 3 cheltuieli regândite putem ajunge de la un buget de investiții aproape zero la un buget care sa ne permită sa facem pași în direcția corecta. Nu este nevoie sa fie cheltuieli mari sau semnificative.
De exemplu puteți înlocui apa plata la PET cu achiziționarea unei căni care filtrează apa sau cu o marca mai ieftina, puteți înlocui cafeaua cumpărata dimineața cu cafea făcută la ibric (sau 3 in 1). Puteți chiar împarți cumpărăturile lunare în funcție de preturile practicate de comerciant – durează mai mult sa faci cumpărături în 2 – 3 locuri diferite decât sa cumperi totul dintr-un singur supermarket dar poate aduce cheltuieli mai mici care contează in timp.
O problema de venit
Uneori chiar dacă avem un buget făcut corect, renunțăm la toate cheltuielile inutile, etc reușim doar sa strângem o suma modesta pentru investiții. Am trecut prin astfel de momente și nu am considerat ca ele ma definesc. Adevărul este ca aveam o problema de venit. Câștigam efectiv prea putini bani lunar și nici nu ma gândeam la investiții. Uneori, cu un buget lunar destul de bine făcut nu ajungeam sa am nici măcar 100 lei pentru investiții.
Acestea sunt momentele în care realizam ca avem o problema de venit. Soluția este sa investim în noi, sa ne mărim venitul. Soluția pe termen lung nu este sa facem un buget mai bun, sa strângem cureaua și mai mult ci ca sa facem pași în direcția îmbunătățirii venitului pe care îl câștigam lunar.
Din fericire trăim într-o vreme în care avem destul de multe posibilități de câștig suplimentar. Sigur, pe termen scurt, solutia simpla ar fi sa ne mai luam un “serviciu” ( de exemplu anumite servicii simple pe care le putem face în schimbul banilor ).
Deși buna pentru moment, solutia nu este ușor de aplicat mereu și are dezavantaje pe termen lung. Nu e foarte simplu ca după ce muncim 8 ore la locul de munca și stam 1 – 2 ore în trafic zilnic sa facem o alta munca de câteva ore prin care sa ne “rotunjim” veniturile. In timp se adaugă oboseala, pierdem contactul cu prietenii și familia și putem ajunge chiar pana la epuizare. Deși pe termen scurt poate fi o soluție eu consider ca acest gen de activitate nu este sustenabil pentru o viata.
Dezvoltare – pe termen lung!
Pentru a ne mari veniturile avem nevoie sa ne dezvoltam pe termen lung. Fie sa ne specializam în ceea ce facem deja dacă exista posibilitatea și câștigurile financiare sunt substanțiale fie sa ne orientam spre altceva.
Planul este simplu dar nu ușor. Întrebarea pe care mi-am pus-o atunci când m-am aflat în acel punct a fost “Ce pot și vreau sa fac pentru ca în 3 ani sa câștig dublu fata de cat câștig acum”. Poate părea mult “sa câștigi dublu” dar sunt multe posibilități în ziua de azi. In momentul în care câștigi putini bani lunar “dublu” nu înseamnă chiar atât de mult. Daca vrei sa aplici aceeași întrebare poți sa alegi o alta perioada – depinde de tine si de ceea ce faci tu cat timp va dura aceasta dezvoltare.
Pentru mine dezvoltarea a însemnat specializare. Deși eram destul de bun la ceea ce făceam în momentul respectiv nu eram specializat. Ma pricepeam la mai multe lucruri dar nu eram foarte bun pe ceva anume. Am descoperit repede ca specialiștii câștigă mult mai bine decât cineva care poate rezolva mai multe probleme dar nici una foarte bine.
Pentru tine dezvoltarea poate înseamna specializare, poate înseamna schimbarea locului de munca, poate înseamna chiar și reorientare către un alt domeniu. Din fericire, merita!
Ce pierzi dacă nu te dezvolți?
Dezvoltarea nu este foarte simpla. Costa timp și uneori bani. In cazul în care tot ce as putea investi pe luna sunt 100 – 200 lei eu nu as avea nici o reținere și as investi acești bani in dezvoltarea mea. Cărți, cursuri, seminarii, conferințe sunt câteva dintre instrumentele pe care le folosesc și azi pentru a ma dezvolta. Le folosesc atât pentru dezvoltare profesionala cat și pentru dezvoltare personala și îmi sunt foarte utile.
Din fericire, în timp aceste lucruri se aduna și creșterea ajunge sa fie exponențială. Poate la început sunt puține lucruri pe care le percep ca schimbate în urma unui curs pe care-l fac dar, destul de curând, ele se aduna. O carte de finanțe personale costa sub 100 lei și are informații valoroase. Un curs (de pe Udemy, de exemplu) costa la reducere 10 – 12 dolari. Pe Youtube (și nu numai) sunt multe informații gratuite pentru specializare în orice domeniu.
Ce pierzi dacă nu te dezvolți? O șansă la o viata mult mai buna pentru tine și pentru familia ta.
Money Days 2019
De anul acesta avem o oportunitate de dezvoltare în plus. Se numește Money Days si este un eveniment de educație financiara – o conferință de finanțe personale și investiții. Am mai scris despre conferință aici: https://finantepersonale.ro/conferinta-money-days-prezentare-cod-reducere/.
In mod normal prețul pentru un bilet la eveniment este de 690 lei. Din fericire organizatorii s-au gândit la persoanele care vor sa meargă însoțite de un prieten și au creat pachetul “Family” care costa 790 și include 2 bilete. Mai mult, folosind codul “STEFAN” in momentul în care cumpărați biletul beneficiați de o reducere de 200 lei din prețul total. Iți recomand conferința în cazul în care iți permiteți sa investești aceasta suma în dezvoltarea ta. Cu siguranță este o suma bine investita, din punctul meu de vedere.
Daca nu îți permiți financiar biletul la conferință anul acesta tot poți beneficia de pe urma ei. Verifica invitații, cauta-i pe Google și vezi ce oferă ei. Multi au bloguri sau canale de Youtube de pe care poți învăța gratis. Sunt persoane care practica ceea ce predica. Ai practic o lista de formatori și investitori de la care poți învăța gratis și care iți pot accelera dezvoltarea. Alege ce ți se potrivește și fa pașii potriviți pentru viitorul tău!
Ma găsești în public la Money Days și dacă vrei sa discutam te rog, da-mi un semn. Mi-ar plăcea sa discut cu tine și sa învăț de la tine cum te pot ajuta mai mult.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024