Economisesti greu banii?

Discut des cu persoane care îmi spun că economisesc greu. Nu au o problemă de venit, au venituri destul de bune. În lipsa unui buget le este greu să economisească. Un buget li se pare complicat de făcut și chiar mai greu de respectat.

Deși cred că un buget (chiar și aproximativ) este absolut necesar, lună de lună, în articolul de azi nu vreau să te conving de asta. Vreau însă să îți dau 3 pași practici prin care poți face economii.

Descoperă cat câștigi lunar

Dacă ai una, două sau chiar trei surse de venit lunar în familie ar trebui să fie destul de clar cât câștigi. Nu este foarte complicat, tot ce trebuie să faci este să aduni toate veniturile și vei vedea care este suma pe care o câștigi lunar. Este important să fim conștienți de câți bani câștigăm pentru că, plecând de la această sumă, vom folosi banii respectivi pentru a economisi, investi și evident trăi.

Fără să avem o imagine completă și corectă a câștigurilor noastre lunare este foarte greu să înțelegem pe ce ne bazăm. Fie că vorbim de salariu, fie că vorbim de dividende sau de alte forme de venit este important să descoperim cât câștigăm lunar.

Ce facem când nu avem un câștig constant?

Foarte multe persoane care se interesează de finanțe personale și de investiții sunt freelanceri (oameni care lucrează pe cont propriu) din zona IT. Sigur, nu toți și nu este nevoie să lucrezi în IT pentru a te interesa de astfel de lucruri.

Totuși, am observat că cei care lucrează pe cont propriu au o problemă în a estima venitul lunar. Ce m-a ajutat pe mine când am trecut printr-o situație asemănătoare a fost să fac o aproximare conservatoare a venitului anual și apoi să îl împart la 12 pentru a obține un venit lunar.

Când spun o aproximare conservatoare mă refer la minimul pe care știi că îl vei obține. Îmi dau seama că uneori este greu de aproximat așa ceva dar, pe lângă multele avantaje pe care le are freelancing-ul, trebuie să faci asta pentru siguranța ta financiară.

În cazul în care este în această situația cred că te ajută și să ai un fond de urgenta mai mare 🙂

Descoperă ce faci cu banii

Primul lucru pe care eu îl fac când primesc o sumă de bani este să transfer o parte din acești bani în fondul de investiții. Oricare ar fi lucrurile pe care le faci tu cu banii este important să le conștientizezi.

De cele mai multe ori nici nu ne dăm seama cât de diferit este modul în care credem că acționăm de modul în care acționăm cu adevărat.

Dacă te-aș întreba acum pe ce ți-ai cheltuit banii lună asta ai putea să îmi spui cu exactitate? Probabil că, în mare, ai putea să îmi spui. Dar dacă te-aș întreba pe ce ți-ai cheltuit banii acum 6 luni ai putea să îmi spui? Probabil că nu. Atunci când nu știm unde se duc banii pe care îi avem ei au tendința să se ducă pe lucruri foarte puțin importante cu adevărat pentru noi.

Crezi că știi pe ce cheltui?

Eu am descoperit că nu știu pe ce cheltui chiar și când credeam că știu. Te provoc și pe tine să îți notezi toate cheltuielile pe care le faci timp de 1 luna. La sfârșitul lunii analizează cheltuielile respective. Nu e nevoie să le arăți nimănui dar este nevoie să le vezi și să le înțelegi. Dacă ești sincer o să descoperi că ele îți conduc viața, într-un fel.

Poate ești conștient cât plătești pe luna pe mâncare în hypermarket-ul preferat dar ești conștient cât plătești pe mesele de la prânz? Acelea pe care le mănânci la un „fast food” cu colegii de muncă. 25 lei / zi (un meniu normal într-o zonă corporatistă din București-de exemplu) înseamnă 500 lei / lună… sau 6.000 lei / an. Ți se pare mult? Ți se pare puțin? Și mai important de atât, ești conștient de costul respectiv?

Poate știi cât ai cheltuit într-un weekend pe “o ieșeala” cu prietenii (și ai și pus asta în buget pentru că ești responsabil și vrei să îți îmbunătățești situația financiară). Ești însă conștient cât ai cheltuit pe cafeaua pe care-o iei în fiecare zi spre birou? Cunosc oameni care își aduc de acasă mâncarea pentru birou. Foarte bine, e alegerea lor ( în majoritatea timpului fac și eu asta). Discutam cu unul dintre ei și am descoperit, spre uimirea mea, ca deși nu cheltuie bani pe restaurante sau “fast food” își ia zilnic o cafea pe care plătește peste 10 lei. Nu e nimic greșit sa faci asta dacă ești conștient de ceea ce se întâmpla. Din păcate el nu părea conștient de cei 2400 lei pe care cheltuia în fiecare an pe cafea.

Sunt sigur că înțelegi cum exemplele pot continua…

Sunt banii tăi şi sper că îi cheltui cum vrei dar e important să ştii pe ce îi cheltui. Poţi descoperi destul de uşor că unele lucruri pe care îţi cheltui banii nu sunt deloc importante pentru tine. E păcat să continui să îţi cheltui banii aşa, dacă eşti în situaţia respectivă, pentru că rămâi fără bani pentru lucrurile care contează cu adevărat pentru tine.

Automatizează-ți economiile / investițiile

Din fericire trăim vremuri în care automatizarea investiţiilor este din ce în ce mai uşor de făcut. V-am spus deja cum alimentez eu contul de tranzacţionare fără comisioane. Procesul poate fi automatizat foarte uşor. Banca pe care o folosesc poate face plăţi prestabilite de către mine.

Setez suma, setez contul, setez frecvenţa. Banii ajung mereu acolo unde trebuie chiar dacă eu uit să fac asta. Aproape orice bancă (sau sistem alternativ de genul Revolut) îţi poate face astfel de transferuri automate. Nu recomand un sistem anume, recomand însă automatizarea plăţilor către economii / investiții încă de când îţi intră banii pe card.

Să facem economii este rar un lucru care să ne facă plăcere. Mai mult de atât, suntem predispuşi să cheltuim pe “orice” şi să ne convingem ca avem nevoie de acel “orice”. Automatizând partea de investiţii (măcar şi parţial) scoatem din calcul lipsa de motivaţie.

Atunci când trebuie să facem fizic foarte puţine lucruri pentru a economisi bani avem şanse mult mai mari să ne reuşească acest lucru.

Investește înainte sa cheltui

Principiul ăsta nu e deloc nou. Este mult mai uşor să investeşti imediat ce ai primit o sumă de bani şi să cheltui ceea ce rămâne decât să cheltui pe ceea ce vrei (sau crezi că ai nevoie) şi să economiseşti ceea ce rămâne. Uneori nu mai rămâne nimic.

Poate ai auzit oameni care îţi spun procente, cât trebuie să economiseşti, cât să investeşti, cât să cheltui (eventual şi pe ce). Chiar şi aici, pe blogul meu, o să găseşti astfel de procente. Tratează-le că pe un sfat şi nimic mai mult.

Pentru unii să economisească 10% poate fi foarte simplu şi puţin. Pentru alţii să economisească acelaşi procent poate fi foarte greu. Ia-le în considerare, gândeşte-le în cazul tău particular, modifică-le cum îţi este ţie bine, adaptează-le la nevoile şi dorinţele tale. Nu le ignora însă! Cu cât investeşti mai mult şi mai repede cu atât ai şanse mai mari să îţi fie mai bine (financiar vorbind).

Dacă investeşti înainte să cheltui ai mai multe şanse să nu cheltui pe lucrurile care nu contează pentru tine.

Să economiseşti (şi să investeşti) poate fi un proces destul de complicat, mai ales la început. Înţeleg foarte bine, am trecut şi eu prin el. Sper că cei 3 păşi pe care ţi i-am descris azi să te ajute puţin şi să îţi facă acest proces din ce în ce mai uşor.

Întrebări?

Dacă ai întrebări legate de articol (sau de investiții în general) te rog sa le lași în comentarii.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.
Sunt banii tai și este treaba ta ce faci cu ei. Spor!

Stefan
Follow me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *