Astăzi discutam despre portofoliul public și analizam o noua cumpărare în acest portofoliu.
Am început portofoliul public de 5 luni deja. Cumpărarea pentru luna curenta a fost făcută pe data de 10 Iunie și astăzi, 17 Iunie facem o analiza a ei. Investiția este, ca de fiecare data, în valoare de $500 dolari. Pentru aceasta investiție am ales un ETF puțin diferit fata de ETF-urile pe care le-am mai ales pana acum.
Acest articol nu este o recomandare de cumpărare. Consider ca în acest moment economic, în portofoliul meu era nevoie de un fond de obligațiuni care sa contrabalanseze puțin ETF-urile pe care le dețin deja și care sunt axate pe acțiuni.
Pentru astăzi am ales „iShares J.P. Morgan $ EM Bond ” – simbol pe bursa „JPEA”. Pana în acest moment am investit doar în acțiuni și ETF-uri de acțiuni. Consider ca trebuie sa schimb acest lucru și am ales investiția în ETF-ul „JPEA” ca soluție.
Sumar
Ce este „iShares J.P. Morgan USD Emerging Markets Bond” ?
JPEA – așa cum ii voi spune de acum înainte acestui ETF este o metoda de a investi în obligațiuni guvernamentale emise în dolari americani de către tarile mai puțin dezvoltate – tari emergente și de frontiera. JPEA este un ETF care urmează un indice al băncii „J.P. Morgan” pentru aceste obligațiuni.
De ce am investit în „iShares J.P. Morgan $ EM Bond” ?
Atunci când am creat portofoliul public l-am gândit ca un portofoliu in care investesc lunar pentru o lunga perioada de timp. Deși pe termen lung acțiunile sunt o investiție excelenta consider ca exista momente când, pentru stabilitatea contului putem sa includem si obligațiuni într-o anumita proporție.
Motivele pentru care am investit în acest moment în „JPEA” sunt:
- Este un fond de obligațiuni guvernamentale. Astfel de obligațiuni – chiar si de la tari emergente – sunt destul de sigure.
- Include doar obligațiuni sau instrumente asemănătoare obligațiunilor – emise în dolari americani. Eu consider dolarul moneda lumii – chiar dacă trăiesc în Europa – și este moneda în care vreau sa-mi păstrez economiile pe termen lung.
- Expunere pe tarile în curs de dezvoltare cu un randament foarte bun.
Componenta ETF-ului
ETF-ul este un fond de tip „venit fix” în care administratorul cumpăra obligațiuni ale tarilor emergente. Din acest motiv vom găsi peste 450 obligațiuni individuale înglobate în fond. Aceste obligațiuni au diferite termene de expirare și evident diferiți emitenți.
Din acest punct de vedere componenta este foarte interesanta.
Ponderi ale statelor emergente în ETF
In afara de Mexic care are o pondere de 5.4% nici o alta tara nu are peste 5% din fond.
Astfel, primele locuri sunt ocupate de :
- Mexic – 5.4%
- Indonezia – 4.88%
- Rusia – 3.82%
- Filipine – 3.66%
- Turcia – 3.65%
- China – 3.61%
- Brazilia 3.44%
- Columbia – 3.38%
- Kazahstan – 3.05%
Restul de tari care au prezenta în acest ETF au sub 3%. Un lucru care mi s-a părut interesant este ca și România este prezenta în acest ETF cu obligațiuni. Ele totalizează un procent de 1.54%.
Daca verificam împărțirea pe sectoare putem vedea ca aproape 85% din acest fond este investit în obligațiuni guvernamentale. Restul de 15% sunt obligațiuni de tipul ‘Owned No Guarantee’ – care în traducere aproximativa ar însemna „Obligațiuni Guvernamentale fără garanție. Aceste obligațiuni sunt, prin natura lor, puțin mai riscante. Aceste „Owned No Guarentee” sunt obligațiuni emise de stat sau de companii deținute de stat care nu poarta garanții de plata la timp. Aceasta este si cauza pentru care sunt considerate mai riscante.
Împărțirea obligațiunilor pe ani
Din punct de vedere al perioadei obligațiunilor din acest fond avem o împărțire care mie mi se pare foarte buna:
- 0-1 ani – 0.87%
- 1-2 ani – 0%
- 2-3 ani – 7%
- 3-5 ani – 18%
- 5-7 ani – 14.68%
- 7-10 ani – 23%
- 10-15 ani – 6.4%
- 15-20 ani – 4.85%
- Peste 20 ani – 25%
Putem vedea destul de ușor ca 63% din obligațiuni sunt sub 10 ani si ca 75% din obligațiuni sunt emise pe mai puțin de 20 ani. Pentru portofoliul public îmi doresc o alocare de obligațiuni pe o perioada mixta. Din acest punct de vedere sunt bucuros ca doua treimi din obligațiuni au perioada de pana in 10 ani si ca 25% din obligațiuni au perioada de peste 20 ani. In general, la perioade mai mari dobânda anuala este mai mare. Astfel, obligațiunile care au peste 20 ani perioada îmi aduc anual un randament destul de bun. Pe de alta parte faptul ca doua treimi din obligațiuni au perioada de maxim 10 ani asigura fondului o lichiditate pe termen scurt. Fondul se poate folosi de aceasta lichiditate pentru a finanța obligațiuni noi, obligațiuni cu dobânda crescuta.
Împărțirea obligațiunilor pe rating
Din punct de vedere al rating-ului obligațiunilor deținute avem un mix destul de bun. Putem traduce termenul de rating prin „calitatea obligațiunii”.
- 15% din obligațiuni au rating AA sau A care înseamnă grad foarte mare de încredere
- 37.44% au rating „BBB” ceea ce înseamnă un grad mediu
- 17.58% au rating BB care sunt considerate un grad mai scăzut de încredere
- 27.17% au rating B care sunt considerate „speculative” și care au randament în general mare si foarte mare.
Obligațiuni cu rating-uri mai mici de “B” sunt foarte puține în fond, sub 2% în momentul de fata.
Important de notat este ca o obligațiune cu rating B este, prin definite, o obligațiune emisa de un stat care este capabil sa își onoreze angajamentele curente. Într-un posibil viitor, dacă situația economica a statului respectiv sau situația economica internațională se înrăutățește exista posibilitatea ca emitentul obligațiunii sa nu poată sau sa nu dorească sa își plătească obligațiile.
Din definiția aceasta eu consider ca cea mai importanta parte este faptul ca în prezent statul respectiv este capabil sa își plătească datoria. Restul rating-urilor din fond sunt chiar și mai bune de atât.
Pentru comparație Romania are un rating de tara, în prezent, de „BBB-” ceea ce înseamnă ca are posibilități adecvate de a-și îndeplini datoriile financiare dar ca o situație neprevăzută poate duce la slăbirea acestor capacitați.
Factori cheie ai fondului
Fondul urmează indicele – „J.P. Morgan Emerging Markets Bond Global Core Index ”- simbolul „JPEICORE”. In prezent fondul acesta are o valoare totala de 9 miliarde de USD.
Aceasta valoare se atinge însumând toate monedele sub care se poate cumpăra fondul. Cea mai mare valoare se regăsește la varianta în USD cu distribuire de dividend – 7.8 miliarde USD, aceasta fiind și cea mai veche varianta sub care poate fi cumpărat fondul.
Lansarea fondului în varianta USD cu distribuire s-a făcut la 15/Feb/2008. Este importanta aceasta data pentru ca putem folosi aceasta varianta de fond in calcularea performantei ETF-ului.
Pentru varianta de USD cu acumulare – cea pe care am cumpărat-o eu – valoarea investita este de 1.1 miliarde USD. Varianta de USD cu acumulare a fost lansata în 13/Apr/2017.
Costuri, structura, nr de obligațiuni incluse în fond
Fondul are un TER – „total expansive ratio” – de 0.45% . TER-ul se poate traduce prin „totalitatea cheltuielilor” pe care le suporta cei care au acțiuni la fond. Aceste cheltuieli se reflecta direct în valoarea unităților de fond și le scad valoarea. Este foarte important ca orice instrument financiar achiziționăm sa aibă un TER cat mai mic. Eu consider ca 0.45% este un TER acceptabil pentru expunerea pe care o oferă ETF-ul.
Structura produselor în fond este de tip „Fizic” ceea ce înseamnă ca fondul deține efectiv obligațiunile respective. Exista si posibilitatea ca fondul sa ofere o expunere pe anumite produse folosind instrumente derivate. Nu este cazul aici. Eu prefer mereu un fond care are o deținere reala a produselor in care investește – fie ele acțiuni sau obligațiuni – fata de unul care folosește instrumente derivate, atunci când se poate.
In prezent exista 211 milioane de unități de fond. De asemenea sunt 466 obligațiuni individuale deținute în acest fond. Numărul mare de obligațiuni individuale împreuna cu împărțirea favorabila pe tari mă fac sa consider ETF-ul ca fiind unul destul de sigur pentru viitor.
Performanta ETF-ului în trecut
O situație interesanta descoperim când verificam care este cuponul mediu ponderat – “WAC” – pentru acest ETF. El este în prezent de 5.56. Aceasta cifra ne da o perspectiva asupra a ce ne putem aștepta de la evoluția fondului în viitor.
Pentru a studia performanta ETF-ului in trecut putem folosi varianta de ETF in dolari cu distribuire – cea mai mare si cea mai veche varianta sub care se găsește acest fond. Faptul ca un fond a evoluat într-un anume fel pana acum nu ne poate garanta ca el va continua sa evolueze în acest fel.
Pe de alta parte, eu consider ca avem de-a face cu un fond destul de stabil și ca performanta trecuta este un indicator bun pe care îl putem folosi pentru a ne crea niște așteptări. Pentru ca aceste așteptări sa fie cat mai realiste trebuie sa privim și la situația economica viitoare, la ce știm despre ea si la componenta actuala a fondului așa cum am făcut mai devreme.
Analiza pe ultimii 10 ani
In prezent, din punctul meu de vedere situația se prezintă buna în general. Punctual exista diferite dificultăți – atât economice cat si de alta natura dar sunt încrezător fata de viitor.
Atunci când am date prefer sa verific prima data randamentul anualizat pe ultimii 10 sau 20 ani. In acest caz avem date pentru ultimii 10 ani. Pentru acea perioada randamentul anual a fost de aproape 7% – 6.98% mai exact.
Luând în considerare faptul ca este un fond de obligațiuni rezultatul este unul pe care eu îl consider excepțional. De asemenea, avem în vedere și valoarea “WAC” pentru viitor, valoare pe care am discutat-o deja.
In general obligațiunile sunt mai puțin riscante decât acțiunile. In acest fond avem de-a face cu obligațiuni de la state emergente. Nici un stat nu își dorește sa nu își plătească datoriile – inclusiv obligațiunile pe care le-a emis – pentru ca acest lucru ar avea efecte foarte serioase asupra economiei statului respectiv atât pe termen scurt cat și pe termen lung.
De unde poate fi cumpărat ETF-ul?
ETF-ul poate fi cumpărat de la mai multe burse din Europa. Daca mergeți pe pagina ETF-ului – aici – veți găsi în partea de sus toate monedele în care poate fi cumpărat ETF-ul, fiecare cu simbolul ei. Așa cum am spus în articol eu am cumpărat simbolul JPEA – adică am cumpărat ETF-ul in Dolari cu acumulare.
Eu am cumpărat ETF-ul la bursa din Londra. In cazul în care doriți sa studiați ETF-ul este important sa verificați în ce moneda se regăsește el la brokerul pe care îl folosiți.
Intrebari?
Daca aveți întrebări legate de portofoliul public va rog sa le lăsați în comentarii. Daca v-a plăcut acest articol și vi s-a părut util va rog sa îmi dați un “like” pe Youtube și un share pe Facebook. Mulțumesc!
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.
Sunt banii tai și este treaba ta ce faci cu ei. Spor!
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024