Cum sa ajungi un investitor bun?

Investitorii buni nu sunt chiar atât de multi. In primul rand cred ca exista destul de putini investitori (chiar dacă adaugăm aici și partea de traderi) în România. Adevărul este ca nu suntem învățați sa facem investiții. Chiar și atunci când ne gândim la finanțele noastre personale nu ne gândim la investiții ca fiind primul pas. Foarte multi se gândesc la cum sa câștige mai bine apoi cum sa cheltuie mai puțin și abia apoi cum sa investească.

Din păcate nu ne învață nimeni, niciodată ce înseamna sa te faci investitor. Cred ca oamenii aud tot felul de sfaturi – pe internet, de la prieteni, de la televizor, de la diverse bănci – pe care le considera corecte și ajung sa “investească” în instrumente nepotrivite pentru ei și pentru etapa în care sunt ei.

Mi-am propus astăzi sa notez câteva repere pe care eu le urmez și pe care le consider ca fiind necesare pentru a deveni un investitor bun.

Nu tin cont de sfaturile celor care nu investesc

Am văzut foarte multi oameni la început de drum. Poate mii, cu siguranță sute. Acești oameni, atunci când încep sa investească sunt conștienți ca au foarte multe informații lipsa și încearcă sa învețe și sa asimileze cat mai mult. Teoretic este foarte bine. Problema intervine atunci când am văzut de unde își iau cei care sunt la început de drum informațiile. De foarte multe ori sfaturile sunt venite de la oameni cu la fel de putina experienta sau, și mai rău, de la oameni cu mai putina experienta, care nu au investit niciodată.

Deși nu pun la îndoiala dorința de a da sfaturi bune trebuie sa spun ca nu toate sfaturile au aceeași valoare. Părerile sunt ieftine, oricine are o părere pe care ți-o poate spune. Asta nu înseamna ca părerea respectiva chiar valorează ceva.

Sa iau sfaturi de investiții de la oameni care nu cunosc ce înseamna sa investești banii proprii ar fi o greșeală fatala. Ar fi imposibil sa ma consider un investitor bun daca as accepta astfel de sfaturi. La început, atunci când cautam sfaturi de investiții, încercam sa validez persoana care îmi oferea un sfat. Sfatul lui avea atât de multa valoare cata încredere aveam eu în el. De ce mi-as investi banii pe care i-am muncit cu greu după cum îmi spune cineva care poate habar nu are? Daca nu cunoșteam persoana încercam sa vad măcar ce expertiza are în domeniu. Când nu găseam ceea ce ma interesa ignoram complet sfatul respectiv.

Nu încerc sa prezic piața.

Sunt multi investitori începători – și unii mai vechi – care încearcă sa prezică cum va evolua piața. Ei cauta activ investiții și ajung des la concluzia ca exista potențial dar ca în viitorul apropiat piața urmează sa scadă și nu are rost sa investească acum. Acest lucru a creat termenul “timing the market”.

Deși exista momente când nu este justificabila o investiție la momentul respectiv și este mult mai bine sa așteptam înainte sa facem o investiție ele apar mai degrabă atunci când investim în companii individuale, nu în piața în ansamblu. Exista momente in care companii foarte bune sunt supra evaluate. In aceste momente este potrivit sa asteptam. Totusi, aceste momente nu inseamna “timing the market” pentru ca nu discutam de toata piata. Discutam doar de o anumita companie care se afla intr-o anumite conjuctura.

Când vine vorba de investiții care sunt preferate de începători – ETF-uri, investiții în sectoare, investiții în piețe în ansamblu, aceste momente sunt foarte rare si greu de prezis chiar si de cei mai experiementati manageri de fonduri. Aceste momente sunt atat de greu de prezis incat putem spune aproape sigur ca NIMENI nu le poate prezice. Sigur, putem calcula diferiti indici care sa ne arate ca actiunile sunt mai scumpe ca acum 1 an sau putem observa ca sunt la maxime. Este suficient acest lucru insa? Nu, nici pe departe. Exista nenumărate exemple de investitori care au preferat sa aștepte în astfel de momente și au ratat creșteri spectaculoase. Ca exemplu, sunt destui investitori care spun an de an (uneori chiar de mai multe ori pe an) încă din 2015 ca urmează o corecție masiva pe diferite piețe. Totuși, aceasta corecție întârzie sa apară.

Atunci când investesc iau mereu în calcul inclusiv o scădere a investițiilor mele. Este însă o greșeală sa consider ca pot eu (sau oricine altcineva) prezice când va veni ea sau cat de mare va fi. Atunci când investesc o fac pe termen lung și am încredere ca piețele pe termen lung vor urca chiar dacă a 2-a zi după ce eu am investit ele scad un procent considerabil.

Nu caut investiția perfecta!

Adevărul este ca nu exista investiția perfecta. Exista însă investiții bune și mai ales exista investiții proaste. In loc sa caut investiția perfecta prefer sa caut investițiile bune. Prefer sa investesc în piețe despre care eu cred ca vor creste pe viitor, prefer sa investesc în sectoare în plina dezvoltare și prefer sa investesc în companii care îndeplinesc condiții stricte pe care mi le-am impus.

Chiar și asa am făcut și voi mai face greșeli. Unele dintre ele chiar foarte costisitoare. Tocmai pentru ca nu exista investiția perfecta sunt conștient ca la un moment dat voi și pierde bani în investițiile mele. Cunosc însă persoane care își doresc sa fie investitori și care cauta investiția perfecta. Acea investiție care aduce randamentul unei burse de acțiuni într-un an bun, siguranța unui depozit bancar și capital infim. Știu cazuri de persoane care o cauta de câțiva ani o astfel de investiție și încă nu au investit nimic, nicăieri. Fiecare dintre noi știe foarte bine ce risc își poate asuma și ce sume poate investi dar eu sunt de părere ca o investiție buna făcută cu cap este mult mai de dorit decât o investiție perfecta care nu este niciodată făcută.

Nu investesc niciodată ceea ce nu îmi permit sa pierd

Deși nu am pus-o prima, este poate, ce mai importanta regula. Niciodată, niciodată, niciodată nu investesc ceea ce nu îmi permit sa pierd. Atunci când investesc (atât în portofoliul privat dar și în portofoliul meu public) îmi fac temele cat pot de bine. Masor de 5 ori și tai o singura data – cum spune un proverb. Chiar și asa, toți banii pe care ii am în investiții ii consider pierduți. Nu, nu ma aștept sa ii pierd. Ba chiar ma aștept sa am rezultate foarte bune și sa se înmulțească serios. Totuși ii consider pierduți imediat ce i-am depus în contul de tranzacționare (chiar înainte sa cumpăr ceea ce vreau sa cumpăr). Daca nu îmi permit sa consider suma respectiva pierduta atunci nu o investesc.

Este o foarte mare și serioasa diferență intre a te aștepta sa pierzi ceva și a considera ceva pierdut. Daca m-as aștepta sa pierd bani într-o investiție nu as face-o. Daca însă consider banii pierduți din start rezultatele bune care vin din investiția respectiva sunt cu atât mai plăcute și îmi aduc bucurie și liniște financiara. Rezultatele mai puțin bune (sau chiar cele proaste) îmi aduc lecții pe care le învăț pentru viitor fără sa ma descurajeze sa investesc în continuare. Am văzut și am vorbit cu persoane care deși aveau rezultate destul de ok în investițiile pe care le făceau nu puteau sa treacă peste pierderile pe care le sufereau, atunci când era cazul. Acest lucru i-a făcut sa renunțe total la investiții.

In investiții – ca și în viata – se poate întâmpla orice. ORICE! Nu investesc banii pe care nu îmi permit sa ii pierd. NICIODATĂ!

Nu încerc sa învăț / fac totul!

E lăudabil efortul pe care îl fac investitorii sa învețe. Este crucial ca un investitor sa învețe pe tot parcursul vieții sale investiționale. Toti – oricine am fi – avem de învățat. Din păcate – sau din fericire – nu putem învăța totul și nu putem face asta instant. Este ok sa acceptam ca uneori nu știm anumite lucruri și poate este mai bine sa nu ne folosim de ele în investiții. Oportunități exista mereu, pe orice fel de piața. Prefer sa le găsesc pe cele potrivite mie și sa nu încerc sa reinventez mereu roata.

Încercând sa învățam totul despre investiții – toate felurile de investiții, toate pârghiile care pot fi folosite, toate piețele pe care putem investi, etc în loc sa investim în ceea ce înțelegem și am învățat deja nu facem decât sa ne irosim timpul. O învățare superficiala a prea multe lucruri nu este buna în investiții.

Atunci când investim putem sau paria pe întregi piețe / sectoare (de exemplu prin investiții în ETF-uri) sau ne putem specializa în ceva anume unde sa avem profituri foarte bune fără sa încercam sa le facem pe toate.

Acest tip de atitudine a fost descoperit și aplicat cu succes de către cele mai mari (și importante) companii din lume. Apple, Google, Facebook – chiar si Amazon se concentrează pe nișa lor specifica, nu încearcă sa facă totul în afaceri.

E crucial sa înțeleg în ce investesc

Chiar și o investiție de 1 leu trebuie înțeleasa. Daca nu înțeleg de ce fac o investiție și nu am un motiv clar pentru care fac investiția respectiva și pentru care sunt convins ca ea are foarte mari șanse de reușită prefer sa nu o fac.

Exista multe niveluri de înțelegere a pieței, a unui sector sau a unei companii. Cu timpul, investitorii, pe măsură ce studiază investiția ajung sa înțeleagă din ce în ce mai bine și mai “fin” cum funcționează ea. Uneori lucrurile sunt atât de complexe încât nimeni nu înțelege complet și corect o companie / sector / piață și ecosistemul în care ea își desfășoară activitate. Acest lucru este adevărat cu atât mai mult cu cat companiile mari în prezent sunt în concurenta într-o piață globala unde nevoile și cerințele utilizatorilor se schimba destul de repede.

Totuși, înainte de a face orice investiție este foarte important sa avem un nivel bun de înțelegere a instrumentului folosit. Nu toate investițiile sunt la fel dar eu mi-am propus sa nu fac nici o investiție pe care nu o înțeleg suficient încât sa o pot explica la rândul meu altcuiva, în cuvinte simple.

Cu siguranța principiile de mai sus nu sunt singurele care trebuie aplicate dacă dorești sa ajungi un investitor bun. Nu sunt nici singurele pe care le aplic eu. Ele sunt însă, cred eu, foarte necesare pentru a ajunge acolo. Fara ele drumul către finanțe persoane de succes și investiții reușite este destul de greu.

Stefan
Follow me

2 Replies to “Cum sa ajungi un investitor bun?”

  1. Bun articol!! Intr-adevar principii bune pe care necesita sa nu fie neglijate!!! Plus mare ce a fost remarcat nu toate ptinciiple se potrivesc unei persoane!! Acest factor nu trebuie de neglizat!! Nerespectarea poate duce la grese ce poate sa iti afecteze atit investitile cit si viata personala!!
    Mersi mult!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *