Astăzi discut despre portofoliul de investiții și analizez cumparea pe care am făcut-o în Iulie 2019. Portofoliul are în prezent 6 luni și este deschis la Interactive Brokers. În acest moment are o valoare totală de $3096.00. În acest portofoliu investesc lunar $500 dolari. Cumpăr din cei $500 acțiuni la o companie sau un ETF.
Comisioanele plătite la broker sunt de $10 minim în fiecare luna. Pentru investiția din luna Iulie 2019 am ales un ETF nou în portofoliu. Este vorba despre “iShares US Property Yield UCITS ETF”. Pe scurt, simbolul ETF-ului cumpărat este “IDUP”.
Până în acest moment partea de imobiliare este destul de puțin prezența în portofoliul meu. Pentru că îmi doresc ca acest portofoliu să fie unul complet, în care să mă pot bucura atât de acțiuni individuale, de ETF-uri cu expunere pe piețele importante de capital, de obligațiuni dar și de imobiliare am ales “iShares US Property Yield ETF” ca prima investiție în acest domeniu.
Pentru luna Iulie 2019 am cumpărat 16 acțiuni la acest ETF și am plătit $30.69 pe acțiune. Investiția totală a fost de $491.08 și comisionul pentru tranzacție a fost de $5 (inclus deja în cei $10 comision minim lunar).
Sumar
Ce este „iShares US Property Yield UCITS ETF ” ?
IDUP este un ETF de REIT-uri care se concentrează exclusiv pe piața imobiliară din SUA. Fondul oferă expunere la companii de imobiliare din Statele Unite care se aseapta să aibă un dividend în următorul an de cel puțin 2%, calculat la valoarea acțiunii. IDUP este un fond prin intermediul căruia pot investi bani foarte ușor în companii listate la bursă, companii din domeniul imobiliar.
Fondul se concentrează exclusiv pe piața americană ceea ce, pentru mine, în prezent reprezintă un avantaj. Eu consider că piața americană de imobiliare are un potențial mai mare decât alte piețe dezvoltate sau chiar emergente, în unele cazuri.
Ce este un REIT?
Deși subiectul este destul de mare și poate fi tratat într-un articol separat cred că merită să facem o scurtă introducere a ceea ce înseamnă REIT.
Acronimul REIT înseamnă “real estate investment trust” și se traduce prin “Trust de investiții în domeniul imobiliarelor”. În general, un REIT este o companie care deține (și uneori operează) active imobiliare care produc venit sub o anume formă (de obicei chirii).
REIT-urile pot să dețină multe feluri de active imobiliare. Uneori este vorba despre clădiri comerciale, clădiri de birouri, apartamente și clădiri de apartamente, complexe rezidențiale, mall-uri, clădiri de spitale, clădiri de hoteluri, etc.
Că fapt divers, există și în România câteva REIT-uri care operează în special clădiri de mall-uri.
De ce am investit în „iShares US Property Yield UCITS ETF” ?
Motivul principal pentru care am investit în IDUP este că îmi doresc o expunere mai mare pe partea de imobiliare în portofoliul meu de investiții. Pentru că îmi doresc să investesc în imobiliare pe o altă piață față de cea din România și pentru că soluțiile pentru investiții cu 500 dolari sunt destul de limitate și cer multă creativitate-ceea ce aduce și un risc-și mult timp am ales IDUP ca alternativă.
Atunci când am ales ETF-ul l-am comparat cu alte câteva ETF-uri care aveau un componență REIT-uri. Am ales special acest ETF pentru expunerea lui pe piață din SUA. Din punctul meu de vedere, așa cum am mai spus, această caracteristică a fondului este un mare avantaj pentru viitor.
Mi-ar fi plăcut ca dividendul să se întoarcă direct în valoarea acțiunilor de fond dar nu este cazul aici. Fondul plătește un dividend de aproape 4% anual în prezent. Cei 4% dividend rezprezinta astfel o sursă de cash flow în portofoliul meu, sursă care mă va ajută pe viitor să fac investiții mai mari.
Consider IDUP o metodă ușoară și ieftină de a investi în multe companii de imobiliare dintr-o singură cumpărare.
Componenta ETF-ului
În prezent ETF-ul are în componență 118 companii. Primele 10 companii din fond reprezintă 37.82% din componența totală a fondului. Sunt companii pe care le-am studiat, o partea le-am avut (sau le am) în portofoliu și sunt companii pe care eu le consider cu potențial foarte mare pentru viitor.
Deși toate companiile activează în sectorul imobiliarelor dacă ne uităm atent putem vedea că fiecare companie are un specific aparte și sunt prezente foarte multe modele de afaceri. În nici un caz modelul de business al companiilor nu este același pentru toate, nici în primele 10 companii și nici în fond, per ansamblu.
Din acest punct de vedere deși se concentrează pe un singur sector fondul este foarte bine diversificat în granițele sectorului respectiv.
Reprezentarea în fond se face în funcție de capitalizare ceea ce înseamnă că o companie cu capitalizare mai mare va avea și o prezența mai conistenta în fond. Acest lucru este un avantaj pentru că în imobiliare pe lângă modelul de business și capacitatea de a implementa acest model contează și mărimea companiei.
Factori cheie ai fondului
Data de începere a acestui fond este 3 Noiembrie 2006. În prezent fondul are un NAV (net asset value-valoarea totală a activelor) de $866.000.000. Monedă de bază a acestui fond este USD deși el poate fi cumpărat la diverse burse și sub alte monede.
TER-ul fondului este de 0.40% anual, ceea ce face ca fondul să fie unul moderat când vine vorba de comisioanele practicate. Aș fi preferat un TER mai mic-să spunem maxim 0.25% anual dar din opțiunile pe care le-am avut la îndemână nu am găsit un astfel de TER. Aș trece TER-ul mai mult la partea de minus a ETF-ului, un minus pe care sunt dispus să-l accept însă.
Ca aproape toate fondurile de la iShares și IDUP are domiciliul în Irlanda. Din punct de vedere fiscal acest lucru este benefic pentru mine. Structură fondului este una de tip “Fizic” ceea ce înseamnă că fondul deține efectiv acțiunile pentru companiile din componența sa.
Rebalansarea fondului se face trimestrial. Acest lucru ajută la menținerea unei performanțe cât mai apropiată de cea a indicelui urmărit (FTSE EPRA/NAREIT United States Dividend+).
Fondul este unul care distribuie dividendele. În prezent fondul plătește un dividend de 4% anual din valoarea unei acțiuni. Împreună cu creșterea pe care o aștept în imobiliare în următoarele decenii consider că fondul are capacitatea de a livra rezultate pe care eu le consider foarte bune.
Performanta ETF-ului în trecut
Dacă privim performanța trecută (la care trebuie să adăugăm și dividendele primite) putem vedea că este o performanță destul de bună. Evident, fondul a suferit o foarte mare cădere în a 2-a parte a anului 2008 când criză imobiliarelor din USA l-a afectat foarte mult dar de la minimele din 2009 fondul are un plus de 470%.
Deși performanța trecută nu este o garanție a performanței viitoare, pentru mine, ea este un indicator care îmi spune la ce mă pot aștepta de la acest fond în diferite momente ale ciclului economic.
Un punct foarte important de luat în calcul este că atunci când economia mondială are probleme și există o criză la nivel mondial IDUP are tendita de a se corectă semnificativ. Asta înseamnă că acum este un moment bun în care pot să întru în piață și în viitor mă pot întâlni cu un moment bun pentru cumpărarea de noi acțiuni la IDUP.
Merită să notăm că ROI-ul anualizat pe ultimii 10 ani este de 14.42%.
De unde poate fi cumpărat ETF-ul?
ETF-ul poate fi cumpărat pe marile burse din Europa. Se găsește atât pe bursa din Londra cât și pe burse din Elveția, Germania, Italia și Olanda. În funcție de bursa de pe care este cumpărat ETF-ul el poate fi cumpărat în USD (London Stock Exchange și SIX Swiss Exchange), în Euro (la Borsa Italiană , Deutsche Boerse Xetra , Euronext Amsterdam) sau în GBP (la London Stock Exchange).
Eu am preferat să cumpăr ETF-ul la bursa din Londra în USD.
În viitor urmăresc să măresc poziția în IDUP doar pe o corecție, când prețul va merge în jos.
Întrebări?
Daca aveți întrebări legate de portofoliul public va rog sa le lăsați în comentarii. Daca v-a plăcut acest articol și vi s-a părut util va rog sa îmi dați un “like” pe Youtube și un share pe Facebook. Mulțumesc!
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.
Sunt banii tai și este treaba ta ce faci cu ei. Spor!
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Salut! Multumesc pentru articolele tale. Am cautat un ETF de REITF asemanator pe XTB dar din pacate au doar pe developped countries (cu expunere de vreo 57% pe SUA); problema e TER-ul: 0.59. Deci cred ca ma voi lasa pagubas.
Am incercat si Interactive Brokers (un demo) dar mi s-a parut complicat si putin diferit de ce postezi tu. Poate mai vad si mai incerc 🙂
Poti sa le trimiti celor de la XTB o cerere sa iti adauge ETF-ul 🙂
Salut, Stefan! Foarte bune articolele tale! In cel de mai sus ai spus ca: “Că fapt divers, există și în România câteva REIT-uri care operează în special clădiri de mall-uri.” Care sunt aceste REIT-uri ? Incluzi si NEPI Rockcastle in acesta categorie, desi nu opereaza ca un REIT in Romania?
Da, includ si NEPI pentru ca au fost prezenti pe BVB, raporteaza (sau raportau) in romana si au cladiri aici, in Romania.
Multumesc pentru raspuns, Stefan! Si care sunt ceilalti in afara de NEPI pe care i-ai avut in vedere? Merci.
Salut, Stefan! Revin cu rugamintea de a mentiona si alte REIT-uri, in afara de NEPI (care nu este REIT) ce opereaza pe piata din Romania. Merci
Salut,
WDP este un alt exemplu de REIT care opereaza in Romania. De ce nu e NEPI reit?
Stefan, cu NEPI am lamurit anterior de ce nu este REIT: a fost pentru o perioada listata la BVB de unde s-a delistat in anul 2017. Chiar si in acea perioada in care a fost listata la BVB nu a operat sub forma unei Trust, ceea ce este de esenta unui REIT.
In privinta WDP nu a fost niciodata listata la BVB, deci aici situatia este si mai simpla.
In ambele cazuri, pentru a fi un REIT trebuie sa opereze sub o structura corporatista speciala care in afara se numeste Trust (T-ul din titlul REIT-ului).
In Romania, atat NEPI cat si WDP opereaza prin SPV-uri sub forma de SRL.
Asadar, acestea nu au fost si nu sunt REIT-uri.