Ce este incidele Nasdaq?

Salut!

Nasdaq? Putina istorie…

Pana acum am discutat despre indicele “S&P 500” si despre indicele “Dow“. Astazi inchei aceasta mini serie despre cei mai importanti indici americani cu indicele “Nasdaq Composite” si “Nasdaq 100”

Inainte sa discutam despre acest indice vom vedea ce este NASDAQ si cum a influentat evolutia bursei.

NASDAQ a fost initial acronimul de la “National Association of Securities Dealers Automated Quotations” si este o bursa americana cu sediul in New York. Este cea de-a doua cea mai mare bursa din lume (prima fiind New York Stock Exchange).

NASDAQ si-a inceput activitatea in 8 Februarie 1971 ca prima bursa electronica din lume (la inceput a fost doar un sistem de cotatii de preturi fara sa permita si efectuarea unor tranzactii efectiv). Pe aceasta piata se tranzactioneaza foarte multe actiuni din domeniul tehnologic.

Din acest motiv piata indicele pietei NASDAQ a fost foarte afectat intre anii 2000 – 2002. Desi intre 1995 si Martie 2002 indicele a crescut cu 400% in urmatorii 2 ani el a scazut peste 78% si a pierdut practic tot avansul pe care il luase in perioada anterioara. In timpul acestei caderi multe dintre companiile de tehnologie care se tranzactionau pe piata NASDAQ au dat faliment. In acelasi timp au existat si companii care desi au pierdut masiv din valoare au revenit mult mai puternic. Una dintre aceste companii este Amazon ( printre primele companii ca valoare de piata din lume, in acest moment).

Atunci cand vorbim despre indicele NASDAQ este foarte important sa retinem ca nu vorbim despre “piata”. Acest termen este mult mai bine reprezentat de catre indici cum ar fi “S&P 500“. Desi este unul dintre indicii foarte folositi si sunt destul de multe companii tranzactionate pe aceasta bursa indicele NASDAQ nu este foarte reprezentativ atunci cand il comparam cu toata piata de actiuni din SUA.

Nasdaq Composite sau Nasdaq 100?

La ce ne referim de fapt atunci cand spunem “indicele pietei Nasdaq”? Pe piata NASDAQ gasim 2 indici care se folosesc foarte mult in investitii. Este vorba despre NASDAQ Composite si NASDAQ 100.

Indicele NASDAQ Composite (IXIC) este acel indice care contine peste 2500 dintre companiile ce se tranzactioneaza pe piata NASDAQ. Indicele este unul care tine cont de capitalizarea companiilor ce il formeaza. Astfel, pentru a afla valoarea indicelui se aduna pretul fiecarei actiuni inmultit cu procentul din indice pe care il ocupa. Aceasta suma se imparte apoi la un divizor (pentru a ajunge la un indice de marime mai usor de inteles).

Indicele NASDAQ 100 este un subset al indicelui NASDAQ Composit. Asta inseamna ca toate actiunile care sunt in indicele NASDAQ 100 sunt si in indicele NASDAQ Composit. Desi sunt doar 103 actiuni in NASDAQ 100 fata de peste 2500 in NASDAQ Composite indicele reprezinta peste 90% din miscarea acestuia.

Nasdaq 100 vs Nasdaq Composite in ultimii 5 ani

Analizand performanta celor doi indici putem vedea ca indicele NASDAQ 100 are o performanta semnificativ mai buna pe o perioada de 5 ani. In functie de momentul in care facem comparatia diferenta poate fi si mai mare.

O alta simulare foarte interesanta apare atunci cand comparam NASDAQ 100 cu S&P 500 din punct de vedere al performantelor.

Pe grafic se vede cum randamentul indicelui S&P 500 este mult sub cel al NASDAQ 100 in ultimii 5 ani. Amandoi indicii au crescut foarte mult dar Nasdaq 100 a crescut de 2.6 ori mai mult decat S&P 500 in ultimii 5 ani.
Acest randament este foarte mult influentat de catre companiile de tehnologie ce au o pondere extraordinar de mare pe piata Nasdaq.

Care este ponderea companiilor in Nasdaq Composite?

Pentru a intelege cum este alcatuit indicele Nasdaq 100 am atasat o poza cu primele 10 actiuni ce sunt cuprinse in acest indice.

Asa cum am mai spus si cum se poate vedea si din poza de mai sus Nasdaq 100 este foarte concentrat pe tehnlogie (Information Tehnology si Communication).

Acelasi lucru se pastreaza si pentru indicele Nasdaq Composite. Folosind ETF-ul ONEQ de la Fidelity putem vedea primele pozitii ale acestui indice.

Primele 3 actiuni din indice au o pondere de 30.51% din valoarea totala. Primele 10 actiuni din indice au o pondere de 46.41% din valoarea lui.

ETF-ul ONEQ de la Fidelity replica indicele Nasdaq

Se observa usor ca sunt aceleasi companii la varf intre cei doi indici. Ce este interesant insa este faptul ca procentul pentru primele companii este destul de apropiat intre indici. Daca in Nasdaq 100 Apple are o pondere de 11.93% in Nasdaq Composite ponderea lui este de 10.39%. Diferenta este de doar 1.5% in conditiile in care Nasdaq Composite are cu peste 2400 actiuni mai multe decat Nasdaq 100.

Aceleasi diferente foarte mici se pastreaza si pentru restul actiunilor. Cele 2400 actiuni in plus din Nasdaq Composite au o pondere foarte mica in indice si mai mult au tras indicele in jos (asa cum s-a vazut din graficul comparativ).

Cum se poate investi in acest indice?

Investitia in Nasdaq 100 este destul de simpla pentru un investitor pe termen lung. Exista destule ETF-uri care urmaresc randamentul acestui indice. Un investitor din Europa poate gasi fara problema un ETF care sa respecte toate regulile impuse de Uniunea Europeana.

Totusi, ca orice investitie si ETF-urile care investesc in Nasdaq 100 au un anume grad de risc. Acest grad de risc este modificat din cauza profilului companiilor prezente in indice si de greutatea pe care o au primele companii in acest indice. Cum ar evolua acest indice daca o companie care are influenteaza 5% sau 10% din valoarea lui se dovedeste ca este supraevaluata si scade o perioada lunga de timp?

Companiile de tehnologie au avut o crestere spectaculoasa in ultimii ani dar, asa cum s-a mai intamplat si in anii 2000, acest lucru nu inseamna ca unele nu sunt supraevaluate si in viitor pot exista corectii (scaderi).

Sunt curios sa-mi spui ce parere ai tu despre indicele acesta (dar si despre S&P 500 sau Dow Jones)? Ai in portofoliul tau un ETF care replica acest indice? De ce da (sau de ce nu)? Crezi ca aceasta crestere a companiilor de tehnologie care a avut loc in ultimi ani este sustenabila sau crezi ca urmeaza o corectie masiva?

PS: Alatura-te comunitatii “Finante Personale“ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

Stefan
Follow me

2 Replies to “Ce este incidele Nasdaq?”

 1. Salut Stefan,

  In primul rand te felicit pentru ceea ce faci!
  Tot ce postezi m-a ajutat foarte mult si iti multumesc!

  Am o intrebare la care nu am reusit sa gasesc un raspuns concret:

  Am cont la IB si sunt interesat sa cumpar un ETF care urmareste Nasdaq 100.
  In urma unui research m-am decis sa cumpar ETF-ul iShares NASDAQ 100 UCITS ETF (acelasi din link-ul tau) in USD cu acumulare.
  M-am lovit de problema ca listarea (CNDX) de pe bursa din Londra nu este disponibila in IB si ma gandesc la alternativa in USD listata pe SIX Swiss Exchange (CSNDX).
  Intrebarea ar fi daca voi fi taxat direct in IB (conform normelor de taxare din Elvetia) sau voi incasa valoarea bruta urmand sa declar castigul la ANAF in Romania.
  Stiu ca tu ai ales pentru ETF-uri doar London Stock Exchange si sunt curios daca ai informatii legate de taxarea pe alte burse din Europa ( Swiss, Germany, Euronext Amsterdam, Borsa Italiana etc)

  1. Salut,
   Nu ar fi normal ca brokerul sa iti opreasca bani in functie de bursa unde este listata actiunea. Normal ar fi sa iti opreasca bani in functie de tara de provenienta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *