Indicele Dow Jones

Salut!

Dow Jones si piata americana

Va puneam in articolul de saptamana trecuta ca S&P500 este unul dintre principalii indice pe care investitorii ii folosesc atunci cand discuta despre “piata de actiuni”. Pe langa S&P500 exista un alt indice foarte mult folosit cand investitorii se refera la “piata”. El se numeste DOW JONES si despre el voi discuta in acest articol.

O sa vedem ce reprezinta DOW Jones, cum se calculeaza si cum este diferit fata de S&P 500.

In prezent indicele are o valoare de 25,015.55 puncte. Valoarea maxima pe care a atins-o indicele Dow Jones este de 29,551.42 in luna Februarie a acestui an.

Ce este DOW Jones?

Numele complet al indicelui este “Dow Jones Industrial Average“(DJIA) si este de multe ori referit pe scurt sub numele de “DOW”. Este al 2-lea cel mai vechi indice din SUA. Prima data indicele a fost calculat in 1896. El urmareste performanta bursiera a 30 companii foarte mari care sunt listate pe bursele din SUA.

La lansarea lui indicele era format din doar 12 companii, in principiu companii din sectorul industrial. Desi contine in continuare termenul “Industrial” unele companii care sunt incluse in acest indice nu mai respecta aceasta titulatura. Companii precum Apple, Coca Cola, Nike sau Disney fac parte din acest indice fara sa aiba legatura cu partea industriala.

Componenta Dow Jones | sursa CNN Money

Companiile care sunt incluse in acest indice sunt companii de tipul “Blue Chip” – companii mari, solide, cu afaceri in crestere. Din acest motiv indicele este privit ca principalul indice pentru companii de tip “Blue Chip”.

Cum se calculeaza indicele?

Modul de calcul al indicelui Dow este foarte diferit fata de S&P 500. Prima diferenta majora – din care deriva si alte diferente – este faptul ca Dow Jones NU se calculeaza ca medie artimetica ponderata a pretului actiunilor ce exista in indice.

Formula de calcul pentru DJIA

Valoarea indicelui se calculeaza ca suma valorii actiunilor prezente in indice care se impart la un divizor. In prezent divisorul este apropiat de 0.1458. Asta inseamna ca o schimbare de 1$ in pretul unei actiuni din Dow echivaloarea cu schimbarea a 6.9 puncte in indice.

Ca exemplu, in ultima zi de tranzactionare inainte ca acest articol sa fie scris – 26 Iunie 2020 – indicele DOW Jones a scazut cu 730 puncte (ceea ce inseamna ca pretul actiunilor din indice au scazut, cumulativ cu peste 100$).

Cum este diferit Dow Jones fata de S&P 500.

Pentru ca are in componenta doar 30 companii foarte multi investitori considera ca indicele este o reprezentare mai putin potrivita a pietei decat S&P 500.

Totusi, o comparatie intre cei doi indici ne arata ca diferentele intre ei in ultimii 5 ani nu sunt chiar atat de mari asa cum s-ar putea crede la prima vedere.

Comparatie intre S&P500 si DOW Jones | Google

Un investitor ar putea fi inclinat sa creada ca investind in cele 500 companii care sunt cuprinse in S&P500 beneficiaza de o diversificare si un randament mai bun decat investind in Dow. Desi exista momente cand acest lucru este adevarat, pe grafic se poate vedea destul de usor ca el nu este MEREU adevarat. Ba chiar se poate vedea cum Dow a performat pe anumite persioade mai bine decat S&P500.

Evolutie comparativa S&P500 si Dow Jones in primele 6 luni ale anului 2020

Un alt lucru interesant care se poate vedea pe graficul celor doi indici este ca ei au o evolutie corelata chiar daca fundamental sunt atat de diferiti. Chiar daca miscarea nu are aceeasi amploare se poate vedea ca este acelasi tip de miscare pe amandoi indicii. Cand unul creste atunci creste si cel de-al doilea (chiar daca nu cu aceeasi valoare) si invers, cand unul scade si cel de-al doilea face acelasi lucru.

Acest lucruri ne arata ca nu este neaparata nevoie ca pe termen lung sa ne diversificam atat de mult pentru a obtine rezultate foarte bune. Multi investitori au impresia ca este nevoie sa detina actiuni la mii de companii (prin intermediul ETF-urilor) din sectoare cat mai diferite pentru a obtine un randament bun si pentru a se asigura ca pe termen lung nu au pierderi.

Analiza Dow Jones ne arata ca nu este nevoie de o diversificare atat de mare cum am putea crede la prima vedere. Chiar daca detine doar 30 companii (fata de 500 in S&P500 sau 3000 companii in alti indici) Dow Jones este unul dintre cei mai importanti indici americani si care a avut rezultate excelente pe termen lung.

Investitorii pot alege sa investeasca in actiunile Dow Jones prin intermediul unui ETF. Exista ETF-uri care replica acest indice, au comisioane de administrare mici si sunt usor de cumparat la aproape orice broker specializat in ETF-uri.

PS: Alatura-te comunitatii “Finante Personale“ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

PPS: Pentru articol am preluat datele de la ETF-ul CSPX care urmareste indexul S&P500.

Stefan
Follow me

2 Replies to “Indicele Dow Jones”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *