Cat creste S&P 500, anual?

Cand vine vorba de investitii ETF-urile sunt privite ca fiind unele dintre instrumentele cele mai potrivite pentru oamenii obisnuiti. Sunt destul de diversificate, investitia este destul de pasiva, aduc randamente bune pe termen lung.

Toate aceste 3 caracteristici sunt influentate insa de ETF-ul pe care il alegi. Investitorii incepatori afla repede acest lucru si cauta un ETF care sa aiba caracteristicile pe care le-am amintit mai sus. De aici pana la a afla de indicele S&P 500 si de ETF-urile care il urmaresc este doar un pas foarte mic.

S&P 500 este un indice care urmareste cele mai mari 500 companii din SUA – care indeplinesc anumite conditii. In timp, indicele a performat foarte bine. Peste 90% din investitori nu ating performanta acestui indice si este considerat deja un punct de referinta al investitiilor. Statisticile ne arata ca indicele creste cu aproximativ 8-10% pe an ceea ce inseamna ca un investitor ar trebui sa isi dubleze banii in 8-10 ani.

Hai sa discutam putin despre ce inseamna asta si in ce conditii este adevarat.

Pe termen lung ne putem astepta de la S&P500 sa aiba o crestere cu 8-10% anual. Asta insa nu este o garantie si in nici un caz nu inseamna ca in fiecare an indicele -si ETF-urile care il urmaresc- va creste cu 10%. In realitate in aproape nici un an cresterea nu va fi de fix 10%. Exista ani in care indicele creste cu mult peste 10% (uneori intalnim chiar si 30% crestere intr-un an), ani in care indicele ramane la aceeasi valoare – crestere zero- si ani in care avem chiar scaderi.

Ceea ce duce la acea crestere de 8-10% anual este o medie a randamentelor acestor ani. Ce inseamna asta? Inseamna ca daca investim pe o perioada lunga de timp – adica peste 20 ani consecutivi- o sa avem, cel mai probabil, la final aceeasi suma pe care am fi avut-o daca am fi primit o dobanda de 8-10% in fiecare an in care am tinut investitia respectiva.

Desi anual doar intamplator putem sa avem o crestere de 10% pentru S&P 500 pe termen lung aceasta este cresterea anuala la care un investitor rational si informat se poate astepta.

Am vazut foarte multi investitori incepatori care se bucura ca intr-un anumit an au avut crestere de peste 20% investind doar intr-un astfel de ETF. Ba mai rau, o considera chiar normala. Nu este, media la care ne putem astepta este cea de care am discutat, de 8%-10%. Lor nu pot sa le spun decat sa isi tempereze asteptarile, ceea ce li s-a intamplat este frumos dar nu este normal si nu va dura la nesfarsit.

La fel de mult, dar in perioade diferite de timp, am vazut investitori care se sperie de faptul ca au investit – uneori chiar 2-3 ani – si randamentul obtinut este aproape zero sau chiar putin negativ. Lor nu pot sa le aduc aminte decat ca termen lung nu inseamna 2-3 ani ci inseamna peste 20. Faptul ca acum si in viitorul apropiat exista o perioada in care actiunile se afla in scadere este o oportunitate – daca o inteleg in acest sens. Practic au sansa de a investi la aceleasi preturi de acum cativa ani pentru a obtine pe termen lung acel 8-10% mediu anual.

Celor care cauta un randament sigur si constant trebuie sa le atrag atentia ca actiunile – individuale sau sub forma de ETF- nu sunt cele mai potrivite instrumente in acest sens.

PS: Vrei sa citesti mai multe despre ETF-uri si randamente? Lasa-mi un comentariu si spune-mi ce te intereseaza. Ma ajuta sa scriu despre ceea ce este important pt tine!

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cât și pe blog nu este altceva decât opinia mea personală. Înainte să iei decizii de orice natură îți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să îți atingi scopul.

Stefan
Follow me
Latest posts by Stefan (see all)

4 Replies to “Cat creste S&P 500, anual?”

  1. Buna!
   Nu pot sa-ti dau sfaturi pentru ca nu te cunosc si nu stiu sa apreciez cat de bine ti s-ar potrivi sau nu un astfel de portofoliu (in functie de profilul tau de risc).
   Daca ar trebui sa gandesc un astfel de portofoliu pentru mine as considera ca este prea mare expunerea pe EUNL pentru profilul meu de risc 🙂

 1. Super postare!

  Eu sunt un dezvoltator imobiliar din Germania care doresc sa incep sa investesc si in bursa. Cred ca investitul in ETF-uri ar fi cea mai buna metoda pentru inceput. As putea sa investesc undeva la 1.000 EUR lunar in bursa pe termen lung.

  Ce recomandari ai avea pentru un portofoliu de ETFuri cu orizont de 20-25 de ani?

  De asemenea, incerc sa caut metode sa investesc pe piata imobiliara din Romania, dar de la distanta pentru ca nu o sa pot fi in Romania tot timpul. Am incercat sa vorbesc cu anumite persoane care s-ar ocupa de acest proces remote, dar nu mi-au dat incredere.

  Multumesc!

  1. Salut,
   Iti recomand sa faci un test prin care sa vezi care este profilul tau de investitor prima data si sa investesti in instrumentele care se potrivesc pentru acel profil. Daca ai legatura cu imobiliarele probabil ca esti influentat de lumea aceea si acolo profilul este mai conservator – imobiliarele nu fluctueaza atat de mult si repede ca la bursa.
   In al doilea rand iti recomand sa nu iei in seama schimbarile pe termen scurt care nu au la baza un fundament solid, daca tu cauti sa investesti pe 20-25 ani. Daca le vei lua in seama atunci o sa-ti schimbi strategia in functie de momentul (mai bun sau mai rau) din piata.
   In al treilea rand iti recomand sa iti alegi randamentele dorite cu grija si sa nu speri ca pe viitor lucrurile vor merge mai bine decat au mers in trecut. Ce vreau sa zic cu asta? Sa zicem ca investesti intr-un ETF care are randament istoric de 10%. Daca tu investesti si speri ca vei obtine 13% este nerealist. Acel 3% in plus este foarte mult (fa un calcul pe termen lung) si setarea unor asteptari nerealiste nu te va ajuta, in nici un fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *