Zece ani te costa 370.000 Euro. Iti permiti?

Daca esti tanar mesajul asta este pentru tine. Pentru ca pe tine te costa 370.000 Euro (sau Dolari ca tot sunt discutii ca au ajuns la paritate) sa astepti.

Daca esti interesat de investitii iti recomand sa iti faci un cont la XTB. Este brokerul pe care il folosesc eu in Portofoliul Public si de care sunt foarte multumit.

Daca nu esti tanar, stai linistit. Poti sa citesti in continuare, sunt sigur ca vei gasi cateva persoane tinere cu care sa impartasesti ceea ce iti spun aici. Sau poate vei aplica chiar tu pentru ca niciodata nu-i prea tarziu.

Azi discutam despre cat te costa zece ani. Zece ani de asteptare.

Discutam cu cineva despre investitii si imi spunea ca nu e hotarat sa inceapa. Ca nu stie cand este momentul potrivit dar nu simte ca este acum momentul. Problema este ca la fel spunea si in urma cu 3-4 ani. Nu simtea ca este momentul potrivit.

Indiferent de ce simti timpul trece. Cum afecteaza acesta trecere investitiile?

Sa luam doua exemple:

Andrei incepe sa investeasca la 25 ani. Investeste lunar 100 Euro (sau USD) net. Nu se opreste din investit pana la pensie. Pana la 65 ani. Cu un randament mediu de 9% anual (CAGR pt cei pasionati de matematica si termeni financiari) va avea la pensie suma de 631.030,48 Euro/USD.

Rezultatele investitiei a 100 USD in 45 ani cu un randament de 8%, 9% si respectiv 10%

Mihai nu este la fel de inspirat. El afla de investitii la 20 ani dar simte ca este momentul sa investeasca abia la 30 ani – cu 10 ani mai tarziu decat Andrei. Dupa ce incepe nu se opreste nici el de investit pana la pensie. Tot pana la 65 ani si tot 100 Euro (sau USD) net. Cu acelasi randament mediu de 9% anual va avea la pensie 258.852,91 Euro/USD.

Rezultatele investitiei a 100 USD in 35 ani cu un randament de 8%, 9% si respectiv 10%

Diferenta dintre cei doi este de 372.000 USD. Mai mult decat are Mihai, cu totul ?

Acestea sunt calcule, aceasta este realitatea. Atat costa sa astepti.

Ti se pare ca 45 ani sunt (prea) multi? La fel mi se pareau si mie cand aveam 20 ani. Stai linistit, timpul trece indiferent de parerea noastra.

Sigur, poti sa-mi spui ca nu i-ai pierdut pentru ca nu i-ai avut niciodata. Asta e insa problema, ca nu i-ai avut. Si daca nu incepi sa investesti nici nu o sa-i ai. Iti permiti?

PS: Vrei sa citesti mai multe despre investitii si randamente? Lasa-mi un comentariu si spune-mi ce te intereseaza. Ma ajuta sa scriu despre ceea ce este important pt tine!

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cât și pe blog nu este altceva decât opinia mea personală. Înainte să iei decizii de orice natură îți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să îți atingi scopul.

PPS: Am folosit acest calculator pentru exemplele din articol.

Stefan
Follow me
Latest posts by Stefan (see all)

2 Replies to “Zece ani te costa 370.000 Euro. Iti permiti?”

 1. Salut,

  O mica corectie: Andrei incepe sa investeasca la 20 ani.
  astfel 20 + 45 = 65. Rezultatele din poza sunt pentru 45 ani.

  Foarte util exemplul. Continua ceea ce faci!
  Ce bine ar fi fost de stiut asta la 20 de ani…

  Multumesc,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *