Cand o sa am eu un copil…

Cand o sa am un copil o sa-i ofer tot ceea ce mie mi-a lipsit! O sa vad eu cum fac si o sa aiba o copilarie fara griji!

Copiii mei sunt viata mea, pentru ei muncesc! Daca nu pentru ei, atunci pentru cine sa ma chinui?

Copilului meu nu o sa-i dau bani direct pentru ca vreau sa-l invat cu munca DAR o sa am grija sa faca cele mai buni scoli posibile. Vreau sa-l trimit afara! O sa fie educat si o sa fie capabil sa castige singur toti banii de care are nevoie. Ce ai in cap nu-ti ia nimeni!

Aud o variatie a acestor trei enunturi zilnic. Vorbeste cu cineva care are copii si ai sanse mari sa auzi si tu o varianta a ceea ce am scris mai sus.

Nu-i locul sau scopul meu sa dau sfaturi despre cum sa-si creasca oamenii copii. Nu ma pricep, nu sunt in masura. Pot sa spun doar ca vad o greseala in aceasta gandire si despre ea vreau sa vorbesc azi.

Greseala pe care o vad? Nimeni nu se gandeste cum sa-i ofere copilului TIMP.

Bani? Se fac, se cheltuie, se pierd si se fac iar – mai multi. Nu?

Dar timp? Cum FACI timp? Pai, nu prea faci. Da, putem sa vorbim de viata sanatoasa, putem sa vorbim de sport, mancare buna, lucruri care prelungesc viata. Dar nu putem sa facem mai mult timp. De cand se naste cineva si pana implineste 30 ani trec… exact 30 ani. Orice am face noi.

Care-i ideea la care vreau sa ajung? Hai sa o zic direct. Nu poti sa-i dai copilului tau timp direct dar poti sa-i dai un ajutor in a “trisa” putin timpul atunci cand vine vorba de bani. Poti sa investesti pentru el inca de cand este mic. Nu-i nevoie sa fie multi bani, e nevoie sa fie constant. Apoi dobanda compusa face aproape toata munca.

Un calcul simplu ne arata ca daca investesti timp de 30 ani doar 100 Euro / USD lunar si ai un randament mediu net anual de 10% ajungi la suma de $197,392.83.

Ai contribuit cu 36.000 Euro si copilul tau are aproape 200.000 Euro la varsta de 30 ani.

Inca mai vrei sa-i cumperi toate jucariile alea frumoase cand e mic, sa-i oferi zeci de vacante pana la 20 ani, sa-l dai la scolile alea scumpe de afara dar nu ii dai sansa de a “trisa” timpul cand vine vorba de bani?

Nu ma intelege gresit. Stiu la ce te referi atunci cand imi spui unul dintre lucrurile de la inceputul articolului. Sunt si eu ca tine, le simt si eu. Ca de la un parinte la altul imi permit sa te rog, daca poti,, da-i si sansa timpului. S-ar putea sa-ti multumeasca.

Stefan
Follow me

One Reply to “Cand o sa am eu un copil…”

  1. Nu am văzut la TV tineri, care să spună că au un portofoliu de investiții de 10 ani, și au câștigat….x dolari/lei.
    Am văzut și nu odată, tineri care spun că și dacă nu iau bacalaureatul, părinții lui îi cumpără o mașină bengoasă/un telefon sofisticat/un bilet pentru Maldive. Din păcate , aceștia din urmă sunt ponderea absolvenților școlii românești iar elevii buni, străinătatea știe de ei. Ei spun că guvernarea ar fi de vină.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *