Retrospectiva Martie 2020 | Portofoliul public

Evolutie pe bursa in martie 2020

Luna martie 2020 a reprezentat momentul in care cea mai lunga “piata bull” (piata de crestere) a luat sfarsit. Aceasta crestere a inceput in 2009 si s-a incheiat in prima jumatate a lunii martie. O piata Bull (de crestere) se incheie atunci cand indicii scad cel putin 20% de la valoarea maxima.

De notat este si faptul ca a fost cea mai rapida cadere din istorie. S&P 500 a pierdut peste 33% in perioada 20 Februarie 2020 – 23 Martie 2020. Lumea intreaga a fost grav afectata de virusul COVID-19. Pentru burse acest virus a fost picatura care a umplut paharul – si chiar mai mult de atat.

Varianta video

Acest raport are si o varianta video (se poate vedea pe canalul de Youtube finantepersonale.ro ) sau mai jos.

Valoarea contului

Valoarea contului la 31 martie 2020

Valoarea contului la inceputul lunii martie era de $6.588,99 USD. La finalul lunii valoarea actiunilor si a banilor din cont totalizau doar $5.936,19 USD. Contul public de investitii a suferit o cadere, la fel cum bursele au fost grav afectate de aceasta piata (piata Bear sau piata Urs).

Valoarea de $5.936,19 include si suma de bani pe care am depus-o pentru luna aprilie si din care voi cumpara actiunile aferente acestei luni. Astfel, scaderea reala din cont este de -$1.159.86 USD.

Actiunile detinute in cont| Click pe poza pentru a o mari

Lista simbolurilor ETF-urilor si a actiunilor pe care le am in cont poate fi vazuta in poza de mai sus.

Pierderea din luna martie 2020

Scaderea contului in martie 2020| Click pe poza pentru a o mari

In luna martie practic toate actiunile pe care le detin in cont au scazut in valoare. Asa cum am spus, pierderea totala a fost de -$1.159.86 USD. Pierderea cea mai mare (procentual) a venit pe actiunea SKT (Tanger Factory Outlet Centers Inc).

Ca valoare absoluta pierderile cele mai importante se regasesc pe SKT si pe SPY4 (S&P® 400 U.S. Mid Cap).

Analizand contul in ansamblu, de cand am inceput investitiile, am o pierdere de $1.755.17$. Desi anul 2019 a fost un an foarte bun, in general, pe bursa, in acest cont am beneficiat destul de putin de cresterile pe care el le-a adus.

In primul rand, din cauza investitiei periodice de $500USD nu am avut sume foarte mari in cont atunci cand s-au produs cresterile. In al 2-lea rand o crestere foarte importanta a avut loc in luna Ianuarie 2019 (Portofoliul a fost pornit in luna februarie). Nu in ultimul rand caderea din finalul lunii februarie si toata luna martie a fost foarte rapida si a anulat usor orice fel de surplus aveam in cont pana in momentul respectiv.

Raportul banilor din cont

Raportul banilor din cont| Click pe poza pentru a o mari

Am inceput luna cu $545.97 USD. Pentru ca am cheltuit o parte din bani pentru achizitia pe luna martie dar si pentru ca am depus o noua suma de $500 USD si am primit dividende am reusit sa inchei luna cu $512.45 USD

Raportul arata atat suma in valuta contului cat si individual, pe valute.

Ce am cumparat in martie?

Ce am cumparat in martie?| Click pe poza pentru a o mari

Am publicat deja un articol in care am spus ce am cumparat in martie si de ce am cumparat acest ETF. Este vorba de ETF-ul IDUS. Am cumparat 18 actiuni din acest ETF la pretu de $30.07 USD pe actiune.

Cumpararea acestui ETF mi s-a parut o miscare naturala in contextul medical si economic international. Acest ETF replica indicele S&P 500 si cumpararea lui inseamna incredere atat in economia SUA cat si in moneda lor – USD. Pretul platit in total pe aceste 18 actiuni este de $538.2 USD.

Pozitii deschise in cont

Pozitiile din cont | Click pe poza pentru a o mari

Pozitiile pe care le am in prezent in cont se pot vedea in poza de mai sus (click pe poza pentru a o mari).

Cea mai mare pozitie in cont este reprezentata de ETF-ul SPY4 – 400 din cele mai bune companii de marime medie din US. Cea de-a doua pozitia in contul meu este reprezentata de ETF-ul IWDA. IWDA este un ETF ce contine peste 1500 companii din intreaga lume considerata dezvoltata.

Topul pozitiilor din contul meu este intregit de ETF-ul UDVD. Acest ETF are in componenta doar companii din US care platesc dividend in crestere de cel putin 20 ani. Acest ETF va fi foarte interesant de urmarit pe viitor pentru ca ma astept la o scadere masiva a dividendelor platite in perioada urmatoare.

Dividende in martie 2020

Dividende martie 2020| Click pe poza pentru a o mari

In prezent lumea este paralizata din cauza virusului care ne-a afectat pe toti (medical, social, financiar). In aceste conditii ma astept ca pe viitor dividendele oferite de companii sa scada foarte mult. Din fericire, acest lucru nu s-a intamplat in martie. Companiile au platit dividendele pe care le declarasera.

Am incasat dividende in valoare neta de 6.53$. Am incasat dividende de la ETF-ul IDUS (cel pe care l-am cumparat in martie) si de la WBA (Walgreens Boots Alliance).

Desi poate parea o suma mica eu sunt foarte multumit cu aceasta suma. In primul rand pentru ca imi acopera toate cheltuielile cu contul in prezent si sunt sigur ca, dupa ce situatia va reveni la normal, valoarea dividendelor pe care le voi incasa vor fi din ce in ce mai mari.

Cumparare in aprilie 2020

Am facut deja cumpararea pentru aprilie 2020. Asa cum s-a vazut in acest raport aveam deja in cont banii pentru luna aprilie. Cumpararea am facut-o in prima zi a lunii, pe acelasi ETF pe care l-am cumparat si in martie.

Am sa tratez aceasta cumparare intr-un articol separat.

La ce ma astept in viitor ?

Desi pentru un investitor la inceput de drum poate parea descurajant ca investitiile sa scada atat de repede in valoare, eu am deja peste 6 ani de investitii pe bursa. Acest lucru ma face putin mai rezistent si nu ma sperii atat de usor de o cadere a bursei.

In experienta mea de investitor au mai fost perioade in care actiunile au scazut destul de mult procentual. In finalul anului 2018 am fost foarte aproape sa terminam piata bull inceputa in 2009. A fost atunci o scadere de -19%. In ajun de Craciun piata s-a intors si a recuperat tot ceea ce a pierdut ajungand la noi maxime.

Ceea ce se intampla acum este diferit fata de toate caderile pe care eu ca investitor le-am avut in piata. In primul rand pentru ca discutam despre o paralizare completa a lumii vestice. Practic in nici o economie occidentala nu se mai produce aproape nimic in acest moment. Acest amanunt va cantari foarte greu pe viitor si se va reflecta direct in buzunarul oamenilor si al companiilor. Foarte probabil vor exista si falimente si este destul de greu sa imi imaginez un viitor in care nu vom avea cel putin recesiune economica.

Nu ma astept ca lucrurile cu virusul sa se rezolve foarte repede (cateva luni cel putin) si in nici un caz nu ma astept ca lucrurile sa reintre in normal in Aprilie. Asta inseamna ca pe termen scurt vom avea, in mod normal recesiune economica. Aceasta recesiune ar trebui sa se reflecte in pretul actiunilor la nivel global – deci si in Europa, Sua, China, etc.

Strict din punct de vedere al investitiilor aceste lucruri ar trebui sa ma bucure avand in vedere ca portofoliul meu este destul de la inceput. Portofoliul public este un portofoliu care este creat cu intentia de a investi in el pe o perioada de 20 ani – aceasta problema a venit dupa primul an abia. Evident, uman, nu ma bucur deloc. Situatia este foarte grea atat pentru cei afectati medical si financiar de virus cat si pentru cei afectati doar financiar.

Voi continua sa investesc in portofoliul public la fel ca si pana acum. Voi depune $500 USD lunar pe care ii voi investi. Desi in alte portofolii de investitii am mereu bani cash in acest portofoliu nu consider ca este nevoie – tocmai pentru ca depun lunar bani.

Ar trebui ca portofoliul acesta, desi scade acum si va continua sa scada ca valoare in lunile urmatoare, sa adune actiuni si ETF-uri care – peste 20 ani – sa fie cu mult mai scumpe si valoroase.

Stefan
Follow me
Latest posts by Stefan (see all)

4 Replies to “Retrospectiva Martie 2020 | Portofoliul public”

  1. Salut,
   Unde este cazul sunt evidentiate separat. Din aceasta cauza unele dintre valori sunt diferite intre BRUT si NET

 1. Salut,
  Observ ca moneda de baza a contului tau este USD.
  Avand in vedere ca Romania are majoriatea preturilor la imobiliare, autoturisme s.a. echivalate in EURO, nu te supui riscului valutar?
  Oare pozitia EUR/USD o folosesti pentru blocarea variatiei de curs (hedge)? In acest caz cum ajustezi lunar cate contracte vinzi/cumperi?

  Am cautat mai intai pe site-ul tau aceste informatii dar nu le-am gasit inca.

  1. Buna! USD este (cel putin deocamdata) moneda lumii. Din punctul meu de vedere este mai profitabil sa pastrez banii in USD chiar daca in prezent traiesc in Romania / Europa.
   Nu spune nimeni ca peste 20 ani voi trai tot aici. Daca se schimba ceva in economia lumii si USD nu va fi atat de larg folosit voi schimba si eu moneda probabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *