Sumar
Cum te influenteaza locul in care traiesti?
Te-ai gandit cum te influenteaza – inclusiv financiar – locul in care traiesti? Care este influenta orasului (sau chiar a cartierului) asupra stilului tau de viata si asupra costurilor lui?
In seria de articole legate de imobiliare si de impactul pe care il au ele in finantele personale am scris depre “Cat sa dai pe apartament?” si despre “Cum pot ajunge să am casa potrivita?”
Astazi tratez impactul cartierului in care locuim in stilul nostru de viata. Consider ca acest impact este unul major si uneori nici nu ne dam seama cat de mult ne afecteaza finantele personale.
Nevoia de validare sociala si concurenta fata de apropiati
De cate ori nu ne-a influentat grupul in deciziile pe care le-am luat?
Grupul ne influenteaza in toate aspectele vietii pe care o traim. Fara discutie ne afecteaza in modul in care ne cheltuim banii. Nu degeaba se spune ca esti media oamenilor cu care iti traiesti viata.
Esti media oamenilor cu care iti traiesti viata.
Presiunea de grup – sau concurenta fata de apropiati – ne face sa ne gandim mai putin la pretul in BANI sau in TIMP pe care il platim pe un produs sau serviciu. Suntem des atrasi intr-o concurenta fata de cercul nostru de vecini, cunoscuti, prieteni si ne lasam prada sentimentelor.
Prietenul tau din copilarie si-a schimbat masina? Si-a cumparat o marca mai impunatoare? Ultimul model lansat anul aceasta? Te face asta sa te gandesti ca vrei o masina noua desi masina pe care o conduci e azi la fel de buna cum era si ieri cand nu aveai aceste ganduri?
Locuiesti intr-un cartier select in care vecinii tai au un standard de viata ridicat? Iti doresti si tu sa ai acest standard de viata chiar daca veniturile nu iti permit in acest moment? Vrei sa-ti petreci toate weekenduile la spa, la cumparaturi sau in city break?
Daca ai trait situatiile de mai sus, la un moment dat atunci poti intelege cum te impacteaza direct orasul, cartierul, prietenii in viata de zi cu zi.
Constientizarea acestei nevoi – nevoia de validare sociala – este deja primul pas spre imbunatatirea problemei. Aceasta nevoie sociala poate fi rezolvata si prin alte metode, nu neaparat printr-un concurs de “cine cheltuie cei mai multi bani”.
Care sunt cele mai evidente influente pe care cartierul le aduce in viata noastra (financiara?)
Pretul apartamentului
Poate cea mai evidenta si simplu de inteles influenta in viata noastra din punct de vedere al cartierului este pretul apartamentului. Acelasi (tip de) apartament costa diferit in Rahova, Berceni, Iancului sau Aviatiei – daca luam in calcul acelasi oras, Bucurestiul. Dar oare ce se intampla daca mergem un pas mai departe si vedem cum variaza preturile respective in functie de genul de apartament?
Daca in vechile cartiere muncitoresti (care se mai numesc si “cartiere dormitor”) gasim apartamente cu aceeasi configuratie peste tot (de exemplu pentru garsoniere si apartamente de 2 camere avem 2-3 modele preponderente indiferent de cartierul “dormitor” pe care il alegem) nu la fel se intampla cand ne uitam la zone mai selecte (de exemplu Baneasa, Aviatiei, zona de Nord).
In aceste zone tipul de apartamente difera. De asemenea difera si avantajele pe care fiecare tip de apartament il ofera. Fie ca vorbim de o locatie premium, fie ca vorbim de finisaje superioare sau suprafete mai mari in general aceste avantaje se reflecta in pretul pe metru patrat si in pretul final.
In cazul in care consideram si orase diferite se mai adauga o variabila care influenteaza pretul. Pretul apartamenteului in care locuim este drastic impactat de locatia (orasul si cartierul) in care se afla apartamentul respectiv.
Evident, cand studiem pretul apartamentelor nu putem ignora diferentele aduse de vechimea unui apartament. Apartamentele noi sunt definite de cartierul in care sunt construite. Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari isi fac temele si isi cunosc clientii. Ei stiu ce sa ofere fiecarui client si care este pretul (maxim) pe care pot sa-l ceara in acea locatie. Costul vietii in acest caz este direct si puternic influentat.
Costurile de intretinere
Am vazut cum pretul apartamentului variaza in functie de multi factori. Acest cost ne influenteaza direct viata fie ca suntem proprietari – si am platit sau urmeaza sa platim apartamentul respectiv – fie ca suntem chiriasi si platim in fiecare luna pentru avantajele cartierului in care locuim.
Cum oare variaza costurile de intretinere in functie de cartierul (sau chiar orasul) in care locuim? Ele sunt in mod evident legate de avantajele pe care fiecare cartier le poate aduce.
Unde gasim cele mai mari costuri de intretinere? O analiza – oricat de sumara – a pietei imobiliare ne arata ca in ansamblurile de blocuri noi din zonele selecte. Zonele selecte sunt cautate de oameni cu bani. Oamenii cu bani – in general – au dorinte, asteptari si preferinte atunci cand isi aleg casele sau apartamentele in care locuiesc. Acestea atrag dupa sine cheltuieli lunare.
Cateva exemple practice includ administrarea privata a intregului complex, paza non stop, amenajarea spatiilor verzi, amenajarea locurilor de joaca, amenajarea spa-ului si a piscinei, etc. Cu cat cartierul este unul mai select cu atat mai multe dintre aceste facilitati vor fi prezente. Ele aduc, pe langa avantajele legate de stilul de viata si costurile aferente.
Alte costuri (ascunse)
Toate costurile discutate pana acum sunt costuri “la vedere”. Cu o simpla analiza pe piata imobiliarelor din orasul vizat putem vedea destul de usor cum variaza pretul locuintei dorite in diverse cartiere. La fel si cand vine vorba de costul de intretinere.
Cand vine vorba despre impactul si presiunea sociala pe care o exercita cartierul in care locuim lucrurile nu sunt deloc la fel de simple. De multe ori aceste lucruri sunt ascunse si trebuie o analiza mai in detaliu pentru a le descoperi si intelege. Un exemplu – relativ simplu de vazut si inteles – este cel cu masina pe care l-am discutat la inceputul articolului. Un exemplu nu chiar atat de evident este insa diferenta de pret pentru cumparaturile de zi cu zi.
Cheltuim diferit in fiecare din cartierele amintite la inceput pentru cumparturile lunare. Chiar si daca ne facem cumparaturile la aceeasi retea de hipermarketuri vom ajunge sa platim diferit. De ce? E adevarat ca in general Hipermarketurile au aceleasi preturi la un produs peste tot (desi nici macar aceasta regula nu se respecta pentru toate Hipermarketurile) dar gama de produse difera drastic in functie de locatia hipermarketului. Cu cat cartierul este mai select si gama de produse prezenta tinde spre premium. Produsele premium costa mai mult.
Atunci cand discutam despre pietele agro alimentare lucrurile sunt si mai simplu de vazut si inteles. In Bucuresti exista piete care sunt traditional ieftine (toate in cartierele dormitor) si piete foarte scumpe. Chiar daca comerciantii vand aceleasi produse pretul este infuentat in mare parte de cartierul (si puterea financiara a oamenilor din el ) in care aceste piete se afla.
Exemplul costurilor diferite (sau chiar ascunse) intre cartiere nu se opreste la hypermarketuri si piete. Practic il gasim peste tot. Costul unei cafele, costul unui bilet de film, costul serviciilor – de toate felurile – difera. Difera chiar si costul litrului de benzina.
De ce este important sa constientizam acest cost?
Totusi, de ce este important sa constientizam acest cost? Pentru ca NOI il platim! Atunci cand discutam despre finante personale de succes, indiferent de NIVELUL financiar la care ne aflam fiecare din noi trebuie sa intelegem cum ne cheltuim banii. Nu este nimic gresit in a ne cheltui banii pentru a duce o viata “de vis” atat timp cat ne permitem acest lucru. Daca insa facem acest lucru fara sa ne permitem vom fi mereu precum un soricel intr-o cursa de supravietuire.
Te provoc sa analizezi impactul pe care il are cartierul in care traiesti in viata ta. Spune-mi in comentarii sau pe Facebook cum te afecteaza.
—
Alatura-te comunitatii ““ pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara. Daca vrei sa discutam mai mult si ai nevoie de o sedinta 1:1 ma poti contacta.
Pentru intrebari punctuale nu este nevoie de nici o sedinta. Raspund cu placere aici – in comentarii sau pe chat-ul de pe pagina de facebook!
Ma gasesti pe [email protected] sau direct pe pagina Finante Personale.
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
- XTB a lansat Planurile de Investiții - January 8, 2024
- Retrospectiva anului 2023 – Portofoliul Public - January 4, 2024