Retrospectiva Decembrie 2020 | Portofoliul public

La multi ani!

La multi ani! S-a incheiat anul 2020. Ce an! Foarte bun in anumite aspecte, mai putin bun in altele. Sa aveti un 2021 mai bun, din toate punctele de vedere.

Asa cum fac in fiecare luna, la inceput, public raportul lunii trecute pentru “Portofoliul Public”. In acest articol voi publica raportul pentru luna Decembrie 2020 dar voi discuta putin si despre anul 2020, in ansamblu.

Evolutia generala pe bursa – Decembrie 2020

Luna decembrie a fost una care a continuat evolutia pozitiva din Noiembrie. Am avut de-a face cu cresteri pe tot parcursul lunii si am incheiat anul aproape de valori record.

Evolutia S&P 500 in Decembrie 2020
Indicatorul Fear and Greed se afla la “Neutru”, foarte aproape de 50% – 50%

Indicele Frica & Lacomie (Fear and Greed) pe care il folosesc destul de des pentru a vedea pulsul bursei din SUA este acum fix la nivelul de mijloc – nivel considerat neutru. Pare ciudat sa ne aflam aici dupa 1 an cu atat de multe schimbari, scaderi si urcusuri incredibile.

Anul 2020 a fost unul dominat de caderea burselor din Martie si apoi de cea mai rapida revenire din istoria recenta.

Actiunile din portofoliu

Lista pozitiilor / actiunilor din cont

Lista actiunilor din “Portofoliul Public” este neschimbata. Detin aceleasi ETF-uri pe care le aveam si luna trecuta. Este vorba de ETF-uri care acopera in majoritate piata SUA (S&P 500, S&P 400 Mid Cap, USA Dividend Aristocrats, US Property Yield ETF) dar si alte zone dezvoltate ale lumii (prin IWDA – de exemplu).

In afara de aceste ETF-uri mai am pozitii pentru Global Dividend Aristocrats, MSCI World (un ETF pentru tarile dezvoltate ale lumii) si 2 ETF-uri pentru metale pretioase (Aur si Argint). Mai exista si o actiune individuala, Walgreens Boots Alliance Inc (WBA) si un REIT – Tanger Factory Outlet Centers Inc (SKT).

Valoarea contului

Valoarea totala a portofoliului in 2020
NAV – Net Asset Value

Valoarea contului la inceputul lunii Decembrie era de $11.731,71 USD. Asa cum am spus Decembrie a fost o luna buna. La final contul meu avea o valoare de $12.802.86 USD. Cresterea contului, de $1.071,15 USD s-a datorat aprecierii actiunilor ($565.99 USD), depunerii din cont ($500 USD) si dividendelor platite de catre companiile care le detin in cont ($10.98 USD).

Procentual cele mai mari pozitii din contul meu, in prezent, sunt reprezentate de ETF-urile S&P 500 (30%), MSCI World (14%) si S&P 400 Mid Cap (14%).

Impartirea portofoliului
Pozitiile deschise din cont

Pozitiile deschise in cont (inclusiv valoarea lor si profitul sau pierderea pe fiecare) pot fi vazute in poza de mai sus.

Achizitii Decembrie 2020

Achizitii in luna decembrie

In luna Decembrie am facut o achizitie noua, asa cum fac in fiecare luna. Am ales pentru Decembrie sa cumpar 7 actiuni ale ETF-ului IWDA. IWDA este simbolul pe piata din Londra pentru iShares Core MSCI World UCITS ETF USD. Acest ETF include peste 1500 actiuni din 22 tari dezvoltate. Evident, cea mai mare pondere o are SUA.

Am platit pe fiecare actiune cumparata suma de $71.38 USD. Tranzactia m-a dus la valoarea de $499.66 USD plus un comision al brokerului de $1.91 USD. In prezent am 24 actiuni IWDA care au valoarea totala de $1755.60 USD.

Nu planuiesc sa adaug foarte curand alte actiuni IWDA in portofoliul meu, consider ca ponderea acestui ETF in portofoliul meu este potrivita in prezent.

Profitul lunii Decembrie

Profitul lunii Decembrie a fost de $561.64 USD. Din acest profit, in aceasta luna, suma cea mai mare o reprezinta CSPX (ETF-ul care reprezinta S&P 500). Acest ETF mi-a adus un castig de aproape $140 USD in luna Decembrie la o valoare totala de $3760 USD. Procentual profitul acestei luni a fost de 4.74%.

Un alt ETF care mi-a adus un castig foarte bun este ISLN – ETF-ul care investeste in Argint. Acest ETF mi-a adus un castig de 106.96$ in luna Decembrie la o investie initiala de doar $600 USD.

Performanta contului
Profitul pe fiecare actiune, pana in prezent

In Decembrie nu a existat nici o actiune care sa scada in contul meu.

Dividende si depuneri

Asa cum fac in fiecare luna am depus si in Decembrie suma de $500 USD pentru a alimenta Portofoliul Public. Suma de bani a intrat in cont pe 2 Decembrie si am folosit-o pentru a cumpara cele 8 actiuni IWDA.

In plus, fata de aceasta suma, am beneficiat si de dividenele pe care le-a platit WBA si de o suma foarte mica venita de la ETF-ul IDUS (S&P 500).

WBA a platit un dividend de 46.75 centi pe actiune si, pentru ca am 23 actiuni am incasat suma de $10.75 USD in total. Din aceasta suma 1.08 USD a fost retinut pentru taxa pe dividende de catre fiscul din SUA. In Romania nu sunt dator cu alte taxe pentru aceasta suma.

IDUS a platit un dividend de 11.72 centi pe actiune. Am doar 2 actiuni IDUS (acesta este un ETF cu distribuire de dividende, care urmareste S&P 500 si in care investesc atunci cand nu am suficienti bani pentru a cumpara CSPX – ETF-ul cu acumulare de dividende al S&P 500). Pentru cei 23 centi pe care i-am incasat pentru actiunile IDUS nu mi s-au retinut taxe. Voi plati taxele in Romania, la nivelul din tara noastra.

Depunerile din cont

Pentru luna urmatoare UDVD a anuntat un dividend in valoare 40 centi pe actiune. Pentru ca am 17 actiuni urmeaza sa platesc $6.84 USD. ETF-ul plateste aceasta suma in data de 31 Decembrie 2020 si eu voi avea banii in cont a 2-a sau a 3-a zi lucratoare (in 2021 deci).

Dividendele platite in Decembrie 2020

Raportul banilor din cont

Raportul banilor din cont vine sa intareasca ceea ce am spus pana acum in articol. Se poate vedea in el cum am depus cei $500 USD aferenti lunii Decembrie, cum am cumpara actiuni de $499 USD cum am primit dvidendele si ce taxe si comisioane am platit.

Raportul este detaliat atat pe cele doua monede pe care le am in cont (USD si Euro) cat si centralizat, pe monda principala din cont – USD in cazul meu.

Raportul banilor din cont

Ganduri pentru viitor

Anul 2021 a inceput deja de cateva zile. Desi sper sa fie unul la fel de bun din punct de vedere al investitiilor ca cel ce tocmai s-a incheiat trebuie sa remarc faptul ca acest an are toate premisele pentru a fi un an special. Nu neaparat in bine.

In prezent bursa este sustinuta prin diverse metode si exista posibilitatea ca acest lucru sa se intample si in viitor. In SUA au fost deja multiple metode prin care bursa a fost sustinuta in 2020 (cecuri de sute sau mii de USD pentru fiecare cetatean SUA care au ajuns in parte in bursa, diverse masuri luate de FED pentru a sustine direct si indirect bursa). Ce ar trebui sa fac pentru a ma pregati pt un astfel de an?

Sa cresc suma de cash pe care o am disponbila in conturile de investitie si sa o folosesc ca sa investesc in mod regulat. Pe scurt, sa urmez planul pe care mi l-am facut si sa nu ma complic mai mult decat trebuie.

In afara de asta imi doresc sa fie un an macar mai linistit, cu mai putine evenimente extra-bursiere. La multi ani!

Stefan
Follow me

10 Replies to “Retrospectiva Decembrie 2020 | Portofoliul public”

  1. Salut! O mica intrebare: Stiu ca folosesti Interactive Brokers, iar aici ai spus ca la cumpararea de IWDA ai platit comision $1.91. Nu ar fi trebuit sa fie $5? Oare imi scapa ceva? Multumesc!

  2. Salut si la multi ani !
    Felicitari pentru portofoliu in primul rand si multumesc pentru informatiile de mare folos de pe site.
    O intrebare : daca ar fi sa reiei portofoliul public de la 0, de anul acesta, ai prefera tot IB sau ai opta pt Xtb (ori alta platforma) ?

  3. Salut Ștefan. Mulțumesc foarte mult pentru transparența de care dai dovadă în fiecare lună. E educativ.

    Momentan, portofoliul meu e de asemenea în USD, împărțit în 4 ETF-uri iShares: IWDA, EIMI, WSML, AGGU.

    Urmărindu-l pe Ray Dalio și predicțiile unei posibile prăbușiri permanente a dolarului, mi-am dat seama că nu înțeleg suficient ce impact ar putea asta să aibă asupra portofoliului meu, mai cu seamă că scopul e retragerea/pensia și cel mai probabil voi cheltui în EUR (îmi imaginez că nu vom mai avea RON în 20 de ani). În prezent mă bucur că îmi permit mai mulți USD din suma fixă RON alocată lunar, dar am teama că ceva îmi scapă. Dacă te rog, ne scrii opinia ta pe subiect?

    Mulțumesc și numai bine!

    1. Prabusirea USD trebuie sa atraga dupa sine si inflatie (adica prabusire) si in alte zone. Nu vad cum ar putea USD sa se prabuseasca fara ca Euro sa faca acelasi lucru. Cumva este o cursa a cui isi devalorizeaza cel mai repede moneda. Totusi, acesta devalorizare se face cel putin controlat pentru ca o devalorizare prea mare si prea rapida are efecte groaznice pentru SUA in primul rand.
      Interesanta perspectiva devalorizarii mai ales ca de foarte putin timp s-a schimbat componenta senatului SUA si pare ca toata lumea (nu doar Ray Dalio) se asteapta la o inflatie mult mai mare.

      1. Mulțumesc frumos pentru răspuns. Ca să acopăr toate unghiurile, dacă aș vrea să-mi mut deținerile existente în USD la o altă bursă, ex. Amsterdam în loc de Londra, unde sunt tranzacționate în EUR, e posibil să fac asta fără să vând/re-cumpăr?

        De exemplu, dețin 10 unități de fond: iShares Core MSCI World UCITS ETF – subfond: USD (Accumulating) – ISIN: IE00B4L5Y983 – bursa: London Stock Exchange – ticker: IWDA – moneda: USD.

        Există posibilitatea de a “migra” aceste 10 unități pe bursa: Amsterdam – ticker: IWDA – moneda: EUR, ISIN-ul fiind același?

        1. Salut!
          Din cate stiu eu nu se poate (cel putin nu la nivelul de investitor de retail) dar poti intreba la brokerul cu care lucrezi tu.

  4. Salut Stefan,

    Probabil ai primit informarea ca TradeStation, acum dupa mutarea contului in Irlanda, percepe un subscription de 15usd pe luna. O sa renunti la serviciile lor?

    Te rog frumos spune mi ce structura de pricing ai avut la Interactive Brockers inainte sa te legi la TradeStation, tiered sau fixed? Ce structura de pricing recomanzi pentru investitii lunare in ETF uri?

    Multumesc frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *