Vrei sa fii bogat?

Sunt sigur ca ai auzit intrebarea asta. Sunt sigur ca te-ai gandit macar o data la posibiltatea asta. Discut cu destul de multi oameni pe blogul meu – Finante Personale. Unii imi sunt clienti, altii amici; cu alte persoane discut pe grup, pe pagina de Facebook sau chiar pe Youtube, in comentarii.

Cumva, la un moment dat, mai direct sau mai putin direct se ajunge la o forma a aceastei intrebari. Vrei sa fii bogat?

Ai spune ca raspunsul este imediat si pentru toata lumea “DA”. Ok, poate nu vrem toti sa fim bogati dar macar 99% dintre noi, macar declarativ, ne-am dori asta. Nu?

Eu cred ca oamenii raspund de fapt la intrebarea gresita atunci cand spun “DA”. Despre asta am sa va vorbesc in acest articol.

Vrei sa fii bogat? La ce raspundem de fapt?

La ce te gandesti atunci cand esti intrebat “Vrei sa fii bogat?” Eu cred ca oamenii se gandesc la multi bani in conturi, la masini scumpe, la excursii si vacante. De ce nu, se pot gandi chiar si la independenta financiara. Cred asta pentru ca o buna perioada inclusiv EU m-am gandit la aceste lucruri.

Aveam acea imagine mentala in care totul este bine. Ma gandeam ca daca ai si sanatatea de partea ta, iti poti duce familia oriunde iti doresti, iti petreci verile pe plaja, iernile la munte sau de ce nu – tot pe o plaja – in alta parte a lumii. Iti schimbi masina in fiecare an, iti cumperi hainele de firma pe care ti le doresti, nu mai zic de ultimul model de telefon (cu mar sau fara).

Avand suficienti bani in conturi, nu trebuie sa mai muncesti, ai bani in conturi si daca ai educatie financiara pui banii la treaba iar ei iti aduc libertatea financiara.

Viata e frumoasa cand ai bani. Sigur, tu esti un om bun. Vrei sa ajuti pe ceilalti, iti ajuti familia, prietenii, cunostintele, societatea. Esti convins ca daca ai avea bani si te-ai numi “bogat” ai face o lume mai buna in jurul tau. Convingerea este adevarata, tu chiar asa esti si ai face toate aceste lucruri. Atat pentru tine cat si pentru cei din jurul tau.

Si atunci… cum sa NU vrei sa fii bogat? Nu e asta o intrebare copilareasca? Ce fel de intrebare e asta? Cine nu ar vrea sa fie bogat?

Care este adevarata intrebare din spatele intrebarii “Vrei sa fii bogat”?

Este normal sa iti doresti tot ceea ce ai citit pana acum. Si eu imi doresc, aproape toti cei pe care ii cunosc isi doresc asta. Pusi in fata acestei imagini ar fi complet anormal sa nu ne dorim ceea ce am descris. Suna simplu dar cu totii vrem “sa fie bine, sa nu fie rau”.

Problema este ca, daca am raspuns “DA” si ne-am inchipuit tot ceea ce am scris eu pana acum … nu am inteles intrebarea. Evident, ne dorim ceea ce am scris dar intrebarea nu la asta se refera.

Nu te intreaba nimeni lucruri atat de simple si evidente. Nu se scriu carti pentru a raspunde la o intrebare atat de simpla si naturala. Nici macar nu este nevoie de un raspuns daca intrebarea ar fi atat de simpla. Raspunsul este de la sine inteles ca “DA”.

Intrebarea la care trebuie sa raspunzi de fapt este “Esti dispus sa faci TOT ce este nevoie pentru a deveni bogat? Esti dispus sa inveti, sa muncesti, sa sacrifici, sa pierzi, sa te dezvolti suficient pentru ca intr-un final sa ajungi bogat?”

Daca schimbam punctul din care vedem lucrurile schimbam si modul in care lucrurile se vad. Privind lucrurile din aceasta perspectiva nu mai este atat de simplu si de natural sa spui “DA”.

Pusi in afata acestor intrebari, cei mai multi oameni, pusi in fata acestor intrebari aleg sa vada greutatea imediata si pierd din vedere rezultatul final. Ba mai mult, se gandesc ca este nevoie de munca multa pentru a avea o sansa la un rezultat care pana la urma, nu este sub nicio forma garantat.

Intr-adevar, rezultatul nu este garantat. Procesul de invatare, munca, sacrificiul si dezvoltarea de sine nu garanteaza ca vei ajunge acolo unde ti-ai imaginat ca vei ajunge. Chiar daca vei ajunge acolo in cele din urma, nimic nu-ti garanteaza ca vei ajunge cat de repede vrei tu sau pe drumul pe care l-ai ales tu.

Din pacate insa, daca alegi sa nu faci asta, e aproape SIGUR ca nu vei ajunge acolo niciodata. Drumul spre bogatie (si nu numai cea materiala) este provocator; pentru ca daca nu ar fi nu te-ar transforma in omul care trebuie sa devii pentru a realiza toate planurile pe care ti le-ai imaginat.

In finante personale, in cariera sau in antreprenoriat provocarile sunt cele care ne fac sa ne dezvoltam. Infrangerile sunt cele din care invatam. Esecurile sunt cele care ne fac mai puternici atunci cand le depasim.

In final as vrea sa te rog sa regandesti intrebarea. Vrei sa fii bogat? Daca vrei cu adevarat sa fii bogat (doar material de data asta) trebuie sa incepi cu NIVELUL 1. Daca inca nu ai inceput, acum este timpul. Citeste o carte, invata despre bani, vorbeste cu oameni care au aceleasi preocupari cu tine. Din fericire sunt solutii (multe dintre ele gratuite) pentru a depasi acest impas.

Daca ai nevoie de ajutor suplimentar te rog sa imi scrii. Ma gasesti la stefan@finantepersonale.ro

Stefan
Follow me
Latest posts by Stefan (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *