Retrospectiva Iunie 2020 | Portofoliul public

Evolutia pe bursa in Iunie 2020

Salut!

In acest articol voi face retrospectiva pentru luna Iunie a portofoliul meu public de investitii. Am creat acest portofoliu cu intentia de a-l pastra pe termen lung, cel putin 20 ani. El este menit sa aduca un venit suplimentar atunci cand ma voi retrage din activitate.

Pentru a intelege cum a evoluat acest portofoliu in luna Iunie trebuie sa facem o scurta analiza a acestui luni la nivel international. In acest portofoliu investesc cel mai mult in piata din SUA deci este normal sa privesc si sa compar evolutia lui cu indici din aceasta tara.

Indicele Fear & Greed| Click pe poza pentru a o mari

Unul dintre indicii pe care eu ii folosesc pentru a-mi face o idee rapida asupra momentului din piata este indicele Fear & Greed (Frica si Lacomie). Consider acest indice a fi un bun indicator pe termen scurt si foarte scurt asupra sentimentelor din piata. De asemenea ma intereseaza foarte mult si cum evolueaza el nu doar care este valoarea lui intr-un anumit moment.

La finalul lunii Iunie “Fear & Greed” avea o valoare de fix 50 (el variaza intre 0 – frica extrema si 100 – lacomie extrema). O senzatie foarte corecta raportat la ceea ce simt si eu in piete in acest moment. Fata de luna trecuta indicele se afla intr-o usoara scadere.

Pentru ca Fear and Greed ne da doar o privire de moment asupra sentimentelor din piata nu avem cum sa ne oprim doar asupra lui intr-o analiza – oricat de rapida si sumara ar fi ea. M-am oprit deci asupra unui nou indice, S&P500. Acest indice in luna Iunie prezinta doua caracteristici foarte interesante.

Evolutia S&P500 in luna Iunie| Click pe poza pentru a o mari

In primul rand S&P500 a variat peste 200 puncte (cu o valoare intre 3000 si 3230 puncte) in aceasta luna. Variatia este destul de semnificativa, inseamna peste 7% din valoarea totala a indicelui. In momentul in care exista o diferenta de 7% intre cel mai mic si cel mai mare punct al indicelui intr-o perioada atat de mare de timp avem de-a face cu volatilitate. Pentru un trader aceasta volatilitate poate fi foarte importanta si poate aduce scadei sau cresteri importante in portofoliu.

Chiar si pentru un investitor pe termen lung acesta volatilitate prezinta un punct in care poate cumpara mai ieftin actiunile pe care le doreste.

In al doilea rand S&P 500 a incheiat luna la aproape aceeasi valoare la care a inceput-o. Desi a avut o variatie de 7% in aceasta luna indicele a inchis la doar 0.57% diferenta fata de valoarea de inceput. Pentru un portofoliu pe termen lung acest lucru nu aduce prea multa valoare. 0.57% intr-o luna este o valoare ce poate fi foarte usor intoarsa luna viitoare.

Variatia S&P 500 mi se pare (cel putin) curioasa avand in vedere evenimentele de tot felul care se intampla peste tot in lume in aceste momente. Este ca si cum cineva ar vrea sa mentina indicele la aceasta valoare. Oare cine? 🙂

Pozitiile din cont in Iunie 2020

Contul meu de actiuni numara aceleasi companii si ETF-uri ca si luna trecuta. Detin in cont 8 ETF-uri si 2 actiuni individuale.

Intre ETF-urile detinute in cont se numara ETF-uri care replica indici majori (S&P400 Mid Cap, S&P500, MSCI World), ETF-uri care se concentreaza pe companii de tipul dividend artistocrat (companii care au un lung sir de ani in care au platit dividende constante sau in crestere) dar si ETF-uri care se concentreaza pe un anumit sector (sectorul imobiliarelor).

Actiunile detinute in cont sunt WBA (Wallgreens Boot Alliance) si SKT (Tanger Factory Outlet Center).

Actiunile pe care le detin in cont| Click pe poza pentru a o mari

Din punct de vedere al NAV ( valoarea neta a contului) am ajuns la 30 Iunie la o suma de 7.829 USD. Contul meu a beneficiat de o crestere de 655.63$ in luna Iunie.

| Click pe poza pentru a o mari

Suma de $655.63 USD cu cat a crescut contul meu se compune din urmatoarele sume:

  • $500.00 USD sunt din depunerea aferenta lunii Iunie
  • $152.14 USD au fost cresterea de capital (cresterea actiunilor din cont)
  • $4.58 USD a fost modificarea de dividende
  • Am platit comisioane in valoare de $1.91 USD pentru cumpararea pe care am facut-o in cont si am platit 48 centi taxe pe dividende in SUA.

Raportul banilor din cont

Luna Iunie a inceput cu valoarea de $53.49 USD cash – in cont. Aceasta valoare reprezinta banii lichizi, neinvestiti, pe care ii puteam folosi alaturi de depunerea lunara. Asa cum am spus deja am facut si depunerea lunara de $500 USD. Am investit suma de $528.96 USD. Suma finala care mi-a ramas in cont, dupa toate operatiile de mai sus (inclusiv cele cu dividende, comisioane si taxe) este de $26.75 USD.

Raportul banilor din cont| Click pe poza pentru a o mari

Aceasta suma poate fi folosita luna viitoare pentru a cumpara noi actiuni alaturi de o noua depunere.

Tranzactii in Iunie 2020

Daca in luna Mai contul a suferit cateva schimbari (am avut atat vanzari cat si cumparari de actiuni) in luna Iunie am avut o singura cumparare. Este normal ca schimbarile din cont sa fie foarte putine luna de luna. Acest portofoliu este unul creat pentru pensie, un portofoliu gandit pe 20 ani cu putine parti speculative. Din acest punct de vedere as spune ca Iunie a fost o luna normala pe cand Mai a fost o exceptie.

Cumpararea lunii Iunie| Click pe poza pentru a o mari

In luna Iunie am cumparat ETF-ul IDUS. Acest ETF este unul care urmareste S&P500 si plateste dividende. Am ales sa investesc in IDUS si nu in perechea lui care reinvesteste dividendele – CSPX – pentru ca am putut investi mai mult mai eficient datorita pretului. CSPX are un pret pe actiune mult mai mare si nu aveam cum sa investesc suma de bani disponibila in cont. In acest fel am reusit sa cumpar 17 actiuni ale ETF-ului IDUS si am platit pentru ele $528.96 USD.

Am mai facut acest lucru si in trecut si probabil il voi mai face si pe viitor, pe masura ce portofoliul meu se va extinde.

Castigul lunii Iunie 2020

Evolutia fiecarei actiuni din portofoliul meu poate fi vazuta mai jos. Daca discutam de cand am actiunile in cont putem vedea ca exista o pierdere totala de aproape 1000 USD. Unele actiuni sunt foarte aproape de zero (CSPX, IDUS, IWDA) pe cand altele au inregistrat pierderi serioase.

Cea mai mare pierdere – de cand am cumparat actiunea, nu in luna Iunie – se inregistreaza in cazul SKT. Acest REIT are o scadere de 55% de cand am decis sa-l adaug in portofoliu. In prezent consider ca SKT are o sansa buna de a se redresa dar este clar ca actiunea a fost foarte afectata inchiderea mall-urilor care a avut loc in SUA.

Pozitiile din cont | Click pe poza pentru a o mari

O alta actiune cu o scadere importanta procentuala in portofoliu este GLDV. Acest ETF contine actiuni care sunt considerate “dividend artistocrats”. ETF-contine 88 companii care au un randament mare al dividendului si care au o istorie de cel putin 10 ani in care au mentinut sau chiar crescut dividendul.

Daca discutam despre evolutia lunii Iunie in portofoliul meu public situatia este putin mai buna. Am avut o crestere de 153 USD in portofoliu. Singura actiune care a inregistrat pierderi in aceasta luna(teoretice pentru ca nu am vandut inca) este WBA. In afara de WBA toate actiunile pe care le aveam la inceputul lunii in portofoliu au evoluat pozitiv. Chiar si SKT, REIT-ul de care vorbeam mai devreme, a avut o evolutie pozitiva, a crescut cu aproape 1$ pe actiune.

Valoarea actiunilor din cont| Click pe poza pentru a o mari

Evolutia fiecarei actiuni in parte se poate vedea in tabelul de mai sus. Click pe poza pentru a o mari.

Dividende Iunie 2020

Luna Iunie a adus in contul meu suma de $4.58 USD ca dividende platite de compania WBA. Chiar daca performanta de pana acum a companiei WBA este foarte slaba in portofoliul meu (si compania se afla de ceva timp in portofoliul acesta) dividendele continua sa vina.

Evident, suma respectiva nu este o avere. Sunt continent ca multe persoane pot considera aceasta suma ca fiind chiar neimportanta. Eu consider ca nu asa trebuie privite lucrurile. Aceste sume de bani sunt foarte importante din cel putin doua motive:

  • Pe termen lung tind atat sa creasca cat si sa se adune (de la mai multe companii). Acum portofoliul meu are doar 1 an dar peste 20 ani aceste sume vor avea valori din ce in ce mai mari. Dobanda compusa lucreaza pentru mine, in acest caz.
  • Imi asigura in prezent o stabilitate in sensul ca sunt suficiente pentru a plati comisioanele de la broker. Acest lucru face ca suma pe care o investesc lunar sa fie cat mai aproape de cei $500 USD pe care mi i-am propus.
Dividende si depuneri in Iunie| Click pe poza pentru a o mari

Din dividendul platit in luna Iunie brokerul a pastrat automat 10% (46 centi) cat trebuie sa platesc catre statul american conform conventiei dintre Romania si SUA.

Ganduri pentru luna Iulie

Orice este posibil in luna Iulie. Totusi, nu orice este probabil in acesta luna. Eu ma astept ca luna sa fie una destul de linistita in care este posibil sa avem volatilitate dar in acelasi interval. Nu ma astept ca indicii americani sa scada foarte tare desi m-as bucura.

O scadere a indicilor americani inseamna si o scadere (temporara) a contului meu dar si posibilitatea de a cumpara acelasi actiuni mai ieftin. Spun o scadere temporara pentru ca sunt destul de increzator ca pe termen lung lucrurile vor merge spre bine. Daca nu as fi asa nu as investi pe termen lung.

Nu cred ca am ajuns la finalul caderii bursiere pentru perioada urmatoare (1 an de zile) dar nici nu cred ca vom vedea o cadere importanta in luna urmatoare. Cred ca vom avea o astfel de cadere atunci cand un foarte important actor de pe aceasta piata va inceta sa “mai joace” sau macar va lua o pauza. Cand va fi acel moment si daca economia va reusi sa-si revina destul de mult incat aceasta cadere sa fie nesemnificativa vom vedea in viitor.

Sunt curios sa-mi spui ce parere ai tu despre portofoliul meu public dar si cum crezi ca va evolua piata in viitor. Lasa-mi un comentariu!

PS: Alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

PPS: Pentru articol am preluat datele de la ETF-ul CSPX care urmareste indexul S&P500.

Stefan
Follow me

15 Replies to “Retrospectiva Iunie 2020 | Portofoliul public”

  1. Felicitări pentru consecvența și persevernța de care dai dovadă în împărtășirea atâtor lucuri care pe mine cel puțin, mă ajută în educația financiară. Mă tot uit la diverse portofolii, pentru că doresc să intru și eu pe un ETF Total Market. Am înțeles că ar fi avantajos dpdv taxe, unul listat în Irlanda ar fi de preferat. Mai ales dacă este cu acumulare, nu distribuire de dividende. Văd că tu ai optat pentru altceva. Îmi poți spune de ce? Mulțumesc.

    1. Salut,
      Da-mi un exemplu de ETF care se inscrie la “ETF Total Market”. Este vorba de US Total Market sau altceva?

  2. Salut,

    Ce broker folosesti? Ma mira ca poti cumpara ETF-uri americane din Europa, eu stiam ca nu se poate.
    Merci

    1. Salut! Interactive Brokers.
      Nu poti cumpara ETF-uri care nu sunt UCITS. ETF-urile domicilitate in USA nu sunt UCITS. Ce am eu este varianta din Irlanda facute pentru piata din Europa. Practic nu e nimic “american” dar urmaresc indicii din US.

      Gasesti mai multe detalii aici : https://finantepersonale.ro/binge-reading/ (partea de Portofoliu Public si partea de “Broker”).

  3. Salut,
    Am o scurta parere legata de portofoliu, sper sa nu para negativa.
    Vad ca ai o suprapunere mare. De exemplu AT&T il ai cam peste tot: USDV, GLDV, IDUS (CSPX) si in IWDA.
    Nu stiu daca suprapunerea asta e intentionata, mie mi se pare cam ineficienta.
    De asemenea, nu stiu daca beneficiul adus de dividende este unul real. Pana la urma dividendul se reflecta in pretul actiunii oricum. De multe ori companiile care platesc dividende nu au o crestere la fel de mare a pretului actiunilor. De exemplu, AT&T nu a crescut deloc in ultimii 10 ani. WBA si SKT par si ele pe un trend descendent de mai multi ani.
    Dar e posibil sa am parerea asta din cauza ca pe termen lung prefer un portofoliu simplicat.

    1. Salut!
      Nu-i nici o problema daca parerea este negativa (desi in cazul de fata nu mi se pare ca este) 🙂
      Foarte interesant exemplul tau cu AT&T.
      AT&T nu a crescut in ultimii 10 ani dar nu putem sa ignoram volatilitatea de care a avut parte. In portofoliul public daca-l cauti o sa vezi ca l-am avut cumparat la 30$ si l-am vandut aproape de 39$.
      Desi este un portofoliu pe termen lung 15% – 20% din el vor fi mereu investiti in actiuni individuale in care eu cred. Intamplator AT&T este una din ele. Le voi cumpara atunci cand sunt bune ca pret si apoi le voi vinde cand ajung la “fair price” sau chiar peste. Nu la fel voi face si cu ETF-urile. Ele sunt acolo pentru termen lung.

      Sunt actiuni/companii care se afla in mai multe ETF-uri (pana la urma este normal) dar procentul lor difera in fiecare ETF. Nu pot sa nu cumpar UDVD doar pentru ca unele din actiuni se afla si in GLDV.

      Ca o nota separata GLDV m-a cam dezamagit si voi revizui teza initiala… nu-l schimb inca din portofoliu dar merita sa arunc o noua privire asupra lui.

      1. Pana la urma, alegerea portofoliului e una personala. Eu unul as fi mai tentat de un portofoliu format doar IDUS sau CSPX sau poate doar IWDA (daca as vrea diversificare pe alte piete dezvoltate), pentru ca nu cred in beneficiul adus de dividende (reflectandu-se in pret). Sunt de parere ca pe termen lung SPX-ul oricum depaseste orice ETF axat de companii platitoare de dividende (presupunand reinvestirea dividendelor). Asta pe un termen lung de 10+ ani.
        Investesc si eu in niste blue chips (afectate de pandemie), dar pe termen mai scurt (2-3 ani).
        In alta ordine de idei, vad ca investesti si in mid-caps. Ce parere ai de small caps?

  4. Salut Stefan,

    te rog frumos ajuta ma cu niste clarificari

    1. ma gandesc sa investesc si in EUR, ce parere ai de instrumentul de mai jos?
    https://www.ishares.com/uk/professional/en/literature/fact-sheet/iuse-ishares-s-p-500-eur-hedged-ucits-etf-(acc)-fund-fact-sheet-en-gb.pdf
    2. daca la IB am contul in USD, ca sa investesc in EUR, am nevoie de inca un cont? daca nu, ce se intampla cand o sa vand actiunile in EUR? se face si conversia in USD?

    Multumesc frumos

    1. Salut!
      1. Aduci in ecuatie si evolutia Euro / USD pe langa evolutia actiunilor din ETF. Pe langa asta aduci in ecuatie si costul de imprumut in Euro fata de USD. Nu spun ca nu e bine (s-ar putea sa fie foarte bine in timp dar depinde de orizontul de timp, de cum vor evolua USD si Euro, etc) dar sunt niste costuri care nu sunt evidente initial si de care trebuie sa tii cont. Pentru a intelege putin mai bine cum difera un ETF Hedged fata de unul normal compara evolutia CSPX cu evolutia acestui ETF (procentual). Uita-te atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

      2. Nu ai nevoie de inca un cont. Exista o moneda principala dar poti sa ai mai multe monede in cont, in acelasi timp. Si eu in portofoliu am ETF-uri atat in USD cat si in Euro.Cand vinzi un ETF (sau orice altceva) in Euro iti ajung Euro in cont. Poti sa-i schimbi in USD daca vrei.

  5. Salut Stefan,

    Multumesc de clarificari!

    Intr un articol anterior te am mai intrebat legat de un ETF de la Vanguard: VUAA, l am urmarit si eu in ultima perioada;
    Totusi, avand in vedere ca VUAA este tranzactionat de aproximativ 1 an de zile, crezi ca sunt riscuri pentru ETF urile care nu au un istoric?

    Multumesc!

    1. Salut!
      Vanguard este una dintre cele mai mari firme de acest gen. Nu vad riscuri doar pentru ca nu are ETF-ul acesta un istoric (pentru ca oricum urmareste S&P500 si atat indicele cat si alte ETF-uri au istoric).

      Este interesant VUAA pentru ca are un pret pe actiune mult mai mic decat CSPX si poate am sa apelez si eu la el (in loc de IDUS si apoi schimb cu CSPX cum am mai facut).

  6. Salut Stefan,
    Ce parere ai de ETF-ul IWMO ISHR EDGE MSCI WRLD MOMENTUM?
    Are o evolutie foarte buna de cand a aparut si chiar a depasit nasdaq.
    Ms

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *