Am câștigat 6200 RON investind 1650 lei și 20 minute!

Articolul asta trebuia sa se numească “Sunt mai bogat cu 6200 RON investind 1650 lei și 20 minute!” 🙂

Nu, nu ma laud și îndrăznesc sa spun ca nici nu am pus titlul doar pentru a te momi sa dai click pe articolul asta. Am pus titlul asta pentru ca este adevărat, pentru ca a fost foarte simplu și pentru ca multi dintre cei care citesc articolul asta pot face la fel. Si dacă nu pot face ei la fel sigur cunosc pe cineva care poate face la fel acum sau în viitor.

Hai sa vedem cum am câștigat eu banii ăștia, de ce a durat doar 20 minute și mai ales dacă poți face și tu la fel. Pana acum am scris câteva articole pe blog despre casa pe care sa ți-o cumperi. Ți-am spus cat cred eu ca ar trebui sa plătești pe apartament și cum sa faci o investiție excelenta cu un simplu drum la banca. Ba chiar am făcut și niște calcule ca să-ți arat cat poți câștiga cu un credit de nevoi personale.

A venit timpul să-ți dau exemplul meu personal.

Situația curenta

In 2016 am luat un credit imobiliar. Banca de la care am luat creditul este ING. Situația în momentul respectiv era mai buna ca acum și am primit o rata a dobânzii destul de buna. Este variabila și în prezent este 5.46%.

Am fost la banca și am cerut un scadențar. Rata mea este compusa din dobânda, rata de capital și prima de asigurare pentru asigurarea de viată. In cazul acestui credit suma dintre dobânda + rata de capital este constanta și prima de asigurare se calculează în funcție de cat mai am de dat înapoi, la credit.

Valoarea datorata în acest moment este de 98.335 lei. Rata este pe tot parcursul creditului de 579.51 lei + prima de asigurare (care în acest moment este de aproape 29 lei și scade cu aproximativ 4 bani în fiecare luna pana ajunge la zero – la finalul perioadei. Mai sunt 326 de rate de plătit (creditul a fost luat inițial pe 30 ani – 360 rate).

Prima pagina scadențar credit. 5.46% dobânda anuala. 98.335 lei valoarea datorata.

Ce-i de făcut?

După ce am studiat puțin scadențarul de mai sus am fost la banca și am rambursat anticipat 1650 lei. Am ales sa scurtez perioada totala a creditului și sa păstrez rata la aceeași valoare ca înainte. Am cerut apoi un nou scadențar.

După ce am rambursat anticipat 1650 lei putem vedea următoarele.

 1. Datoria (capitalul datorat) s-a micșorat cu fix 1650 lei (așa cum era si normal). Aceasta suma nu o mai datorez băncii.
 2. Suma de plata lunara a rămas constanta pentru ca așa am ales.
 3. Perioada pe care o am de plata s-a scurtat de la 326 înainte de a rambursa anticipat la 314 după ce am rambursat anticipat (am câștigat deci fix 12 luni! 326 – 314 = 12 )
 4. Toată dobânda aferenta celor 12 rate câștigate A DISPĂRUT.
 5. Prima de asigurare aferenta celor 12 rate A DISPĂRUT.

Practic nu am mai plătit dobânda pentru cei 1650 lei din momentul în care i-am returnat către banca deci am câștigat toată dobânda pe care as fi plătit-o!

Cat am câștigat?

Așa am câștigat peste 6200 lei. Daca nu mă crezi te invit sa aduni toată dobânda din primele 12 luni de la primul scadențar și toată prima de asigurare aferenta acelorași luni. Totul a durat cel mult 20 de minute.

Banii pe care i-am câștigat sunt bani reali. Bani pe care i-as fi dat la banca și bani care vor rămâne acum în buzunarul meu. Am făcut acest ramburs anticipat și am scris acest articol în speranța ca așa te voi ajuta sa înțelegi cat de mult poți câștiga prin rambursarea anticipata a creditului imobiliar.
Creditul meu este destul de mic. Pentru alte credite mai mari sau care au rata dobânzii mai proasta diferența ar fi fost și mai mare.

Se aplica și la tine?

Spune-mi, te rog, poți face și tu la fel ? Ai (sau cunoști pe cineva care are) un credit la care poți plăti in avans? Cat ai câștiga dacă ai plăti în avans și nu ar fi nevoie sa plătești dobânda pentru suma respectiva?

Daca ai întrebări te rog sa le lași în comentarii. Mi-ar plăcea sa știu dacă te-a ajutat aceasta serie de articole și ce as putea îmbunătăți.

Edit:/ In urma articolului am primit uneori feedbackul de genul “Nu ai castigat, doar nu mai trebuie sa platesti niste bani”. Eu zic ca stingerea unei datorii este un castig. Ba chiar am si scris despre asta aici. Te invit sa citesti articolul pentru a intelege la ce ma refer.

Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.
Sunt banii tai și este treaba ta ce faci cu ei. Spor!


Stefan
Follow me

21 Replies to “Am câștigat 6200 RON investind 1650 lei și 20 minute!”

 1. Ce faci daca ai un credit de nevoi personale cu dobanda fixa de 11% ?
  Fac plati anticipate constant dar nu pot micsora perioada de rambursare ci doar rata efectiva.
  Cred ca aceasta rambursare anticipata + pastrarea ratei se aplica doar la creditele cu dobanda variabila? Sau poate gresesc. Tot de ING este vorba

  1. Salut Adinel,
   Un exemplu de calcul pentru un credit de nevoi personale gasesti aici : https://finantepersonale.ro/cum-sa-platesti-in-plus-la-rata/

   De ce spui ca nu poti rambursa cu modificarea perioadei? Se spune asa ceva in contractul de la ING? In mod normal nu ar trebui sa fie o problema si ar trebui sa poti alege daca vrei sa micsorezi perioada sau rata. In cazul in care in contract ai stipulat clar ca nu se poate reduce perioada este ok sa rambursezi anticipat si sa scazi rata (mai ok decat sa nu rambursezi anticipat deloc).

 2. Foarte frumoasa explicatia. Cu ajutorul tau am castigat 24000 ron adineaori. Am fost la banca pentru a contracta un credit in valoare de 100000 ron insa odata ajuns acolo am refuzat creditul. Astfel am castigat 24800 ron pe care altfel i-as fi platit pe dobanda.

 3. Si eu m-am concentrat pe plata anticipata. Mi se pare cea mai buna investitie, mai ales in primii ani.
  Am luat initial pe 22 de ani, acum dupa 4 ani mai avem 6. Sper la anul sa terminam cu el sa putem economisi pt un avans, apartament 2 camere pt inchiriere.

   1. Nu mai popularizati asemenea solutii, nu e in interesul imprumutatilor sa fie popularizate. Veti trezi monstrul din banci si va vor aplica “metoda occidentala” dupa care va veti musca buza umflata.
    Ca doar.nu sinteti naiv sa credeti ca noi suntem primii care.ne-am gandit la asta si bancile nu au gasit, de decenii, parada in Occident.

    1. Poate ne explicati si de ce nu este in intereseul imprumutatilor sa fie popularizate solutiile, ce inseamna “monstrul” din banci si care este “metoda occidentala” 🙂

  1. Daca ma uit din punctul asta de vedere si consider profitul de 6200 lei la cele 326 luni ramase (aprox 27 ani) imi da undeva la 230 lei pe an profit. Stefan a investit 1650 lei, asta inseamna ca a obtinut un randament anualizat GARANTAT de 13.93%.

   Evident fara a lua in considerare inflatia, insa e un randament greu de obtinut constant in alte investitii.

 4. Buna,
  In cazul tau banca a scazut plata anticipata din valoarea creditului sau nu am inteles eu corect? Eu stiam ca orice plata anticipata acopera intai dobanda ca sa nu iasa banca in pierdere 🙂

  1. Buna Raluca,
   Da, banca a scăzut din valoarea creditului rămas.
   Nu are cum sa acopere dobânda o plata anticipata. Dobânda este costul banilor pentru perioada de timp folosita. Pentru ca eu nu am folosit banii respectivi (i-am dat înapoi la banca) este normal sa se scadă din valoarea rămasă.
   Asa se întâmplă pentru orice credit când se plătește anticipat.

   1. Buna,banca intai acopera dobanda la zi, asta in cazul in care plata anticipata se face in alta zi decat ziua scadenta.
    Luna aceasta am facut si eu plata in avans pentru suma de 2600 ron si am scutit 6700 ron dobanda, micsorand perioada cu 11 luni. E vorba de un credit prima casa luat in 2014

  2. Raluca, din rata lunara banca prima data acopera dobanda apoi scade din principal.
   Orice plata anticipata este o plata extra. Adica Stefan si-a platit rata din contract, si a venit cu o plata in plus atacand doar principalul.
   Am inchis o ipoteca asa.

   1. Plata mea a fost extra, fata de ratele normale.
    Luna viitoare voi plati din nou, rata normala.
    Suma pe care am platit-o s-a dus toata catre principal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *