Cum incepi sa investesti (la bursa) ?

Desi cumva indirect am raspuns la intrebarea asta ea revine sub forma directa aproape zilnic. “Cum incep sa investesc daca nu am experienta? Care sunt pasii pe care trebuie sa ii fac?”

In articolul de fata va vorbesc despre pasii tehnici pe care trebuie sa ii facem atunci cand vrem sa incepem investitiile. Ei nu sunt nici multi si nici grei dar este bine sa avem o ordine a lor si sa intelegem ce presupune fiecare.

Investitiile ne ajuta sa ajungem la finante personale de succes. Nu am intalnit inca un om care sa aiba succes in finantele sale personale si sa nu aiba investitii (macar de un fel).

Decide in ce vrei sa investesti

Nu toti oamenii investesc la fel. Este chiar probabil ca un investitor sa foloseasca mai multe metode de investitie in cursul vietii sale. Vrei sa investesti in actiuni, in obligatiuni, in imobiliare sau in orice altceva?

In cazul in care suntem la primele investitii decizia cea mai importanta este sa vedem ce fel de investitii vrem sa facem. In functie de metoda de investitie aleasa putem decide daca vrem sa deschidem un cont la un broker la bursa sau in alta parte.

Cea mai importanta etapa din tot acest proces este selectarea corecta a instrumentului (sau instrumentelor) in care investim. Selectarea lor trebuie sa se faca in functie de toleranta noastra la risc in primul rand.

Dupa ce am stabilit toleranta la risc trebuie sa ne stabilim randamentul dorit si sa gasim instrumentele care ne aduc acel randament. Daca am decis ca vrem sa investim la bursa poate fi vorba despre obligatiuni, ETF-uri sau chiar actiuni individuale. In acest moment avem nevoie sa gasim exact instrumentele cu care vrem sa incepem.

Alegerea unui broker

Pentru a putea cumpara si vinde ETF-uri, actiuni, obligatiuni sau orice altceva pe bursa este nevoie de un cont la un broker. Alegerea unui broker este foarte importanta. Ca investitori avem norocul sa nu fim limitati la un singur broker. Putem lucra cu mai multi brokeri. Oricand putem deschide un cont nou la un alt broker sau inchide contul pe care il avem. Suntem practic limitati doar de dorinta brokerului de a deschide un cont pentru persoane din zona noastra geografica.

Alegerea unui broker este personala. Atunci cand alegem un broker trebuie sa tinem cont daca brokerul respectiv accepta clienti din tara in care suntem (de exemplu Romania), daca respecta diferitele acorduri intre tari (in functie de nevoile noastre), daca ne convine structura de comisioane pe care o practica si daca ofera instrumentele in care noi vrem sa investim.

De asemenea mai trebuie sa verificam daca este un broker autorizat si daca banii pe care ii avem investiti sunt asigurati (si pana la ce suma sunt asigurati).

Eu folosesc in prezent atat XTB cat si Interactive Brokers pentru investitiile mele. Pentru contul de “pensie” folosesc Interactive Brokers. Motivele pentru care folosesc acest broker le-am expus intr-un articol, aici.
Pentru actiuni pe BVB (desi contul este gol acum) am folosit – si voi mai folosi in viitor- Tradeville. Experienta mi-a aratat ca acesti brokeri sunt destul de buni. Fiecare trebuie sa-si faca propria cercetare si sa decida care este brokerul pe care il alege pentru contul de investitii.

Deschiderea contului.

Urmatorul pas este deschiderea contului. Cel mai des conturile se deschid acum online – prin intermediul internetului. Procedura este de obicei destul de simpla si directa. Ea presupune completarea unui formular in care sunt cerute date personale.

Deschiderea contului se face dupa ce sunt validate datele furnizate catre broker. Uneori procedura dureaza cateva minute, alteori cateva zile. Depinde foarte mult de tipul contului si de broker.

Oricum ar fi, procedura nu ar trebui sa fie foarte complicata. De multe ori brokerul are cateva pagini pe siteul sau in care descrie aceasta procedura. In alte dati puteti contacta brokerul telefonic sau chiar prin email daca aveti nevoie de ajutor pentru deschiderea contului sau pentru lamuriri suplimentare.

Alimentarea contului

Cand avem confirmarea de la broker ca a fost deschis contul nostru trebuie sa verificam validatatea lui. Putem face acest lucru direct pe siteul brokerului, intrand in cont. Acolo vom gasi datele noastre (numarul contului) dar si datele de alimentare ale contului.

Alimentarea contului este urmatorul pas pe care trebuie sa-l facem. Daca vrem sa investim nu avem cum sa facem acest lucru fara sa avem bani in cont. Fiecare broker are propriile lui reguli prin care putem face alimentarea. De obicei aceste reguli presupun un transfer bancar din contul bancar al titularului in contul nou deschis.

Cand alimentam contul trebuie sa ne interesam care sunt metodele prin care putem trimite bani ieftin (eventual gratis) si cat dureaza pana acei bani ajung in contul nostru de tranzactionare. Eu folosesc Revolut pentru a alimenta contul de tranzactionare. Nu toti brokerii accepta aceasta metoda de plata si uneori banii sunt blocati o perioada inainte sa poate fi folositi.

Cumpararea efectiva

Majoritatea brokerilor ofera un cont de tranzactionare de tip “demo”. Acest cont este foarte bun pentru a invata procesul de tranzactionare. De cate ori folosesc un broker nou sau ajut pe cineva sa-si deschida un cont de tranzactionare il sfatuiesc sa testeze platoforma intai pe contul demo. Din punct de vedere tehnic experienta ar trebui sa fie identica atat pe contul demo cat si pe contul real.

Dupa ce am deschis contul de tranzactionare si l-am alimentat urmeaza cumparara efectiva. Aceasta cumparare se face prin plasarea unui ordin de cumparare. In general brokerul afiseaza costurile totale (inclusiv comisioanele) pentru fiecare tranzactie efectuata. In momentul in care ordinul nostru este executat (poate fi instant sau nu) din contul nostru sunt luati banii aferenti si ne este adaugat activul pe care l-am cumparat.

Cumpararea primei actiuni / obligatiuni / ETF reprezinta primul pas in lumea investitorilor. Dupa ce am facut acest lucru suntem investitori.

Intrebari?

Ai intrebari despre procesul descris mai sus? Lasa-ma sa te ajut. Lasa-mi un comentariu cu intrebarea ta sau trimite-mi un email la stefan[at]finantepersonale.ro

Stefan
Follow me

4 Replies to “Cum incepi sa investesti (la bursa) ?”

  1. Buna ziua,
    Care este suma maxima pe care poti sa o transferi prin Revolut fara acte, dovezi etc.
    Pentru conturile in EUR/USD la broker transferul se face din contul tau bancar EUR/USD via Revolut sau
    cont RON atasat Revolut, schimb valutar in Revolut, transfer broker.
    Va multumesc.

    1. Salut!
      Nu stiu sa iti spun care este suma pe care o poti transfera prin Revolut fara acte / dovezi. Mie mi-au cerut destul de repede dovezi . Revolut e un serviciu destul de transparent si au o politica destul de solida cand vine vorba de combaterea spalarii banilor.

      Nu ma astept ca suma respectiva sa fie prea mare (probabil 1000 – 2000 euro maxim). Dupa ce am trimis datele prin care demonstram veniturile nu a fost nici o problema sa transfer in continuare. A fost suficient extrasul de cont (procedura insa a durat cam 2 zile din ce imi aduc aminte).

  2. intr-adevar asa cum ai spus si tu, trebuie un cont demo decent, mai ales pentru un incepator in ale investitiilor, iar inainte de a incepe “m-as juca” un pic mai mult. ai idee daca folosirea contului demo este conditionata de alimentarea in prealabil a contului real?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *