Podcast S01E07 – Optiuni de tip PUT | Concepte si exemple

Podcastul “Despre bani” a ajuns la episodul 7. In acest episod continuam seria de Optiuni (inceputa saptamana trecuta) si tratam optiunile de tip PUT.

Optiuni de tip PUT

Pentru a exemplifica optiunile de tip PUT o sa alegem o analogie din sfera asigurarilor. Optiunile PUT sunt foarte asemanatoare cu o asigurare de tip CASCO.

Asa cum intr-o asigurare de tip CASCO cel care detine o masina vrea sa o asigure impotriva oricaror probleme ce pot aparea asa si cel care detine niste actiuni le poate asigura impotriva caderii pretului.

El se numeste cumparator pentru ca este cel care CUMPARA o optiune de tip PUT. Aceasta optiune ii da dreptul (dar nu obligatia) de a vinde actiunile la STRIKE PRICE. Pe de alta parte cel care vinde optiunea – vanzatorul – isi asuma OBLIGATIA de a cumpara actiunile la STRIKE PRICE daca vanzatorul decide sa le vanda.

Pentru aceasta obligatie pe care si-o asuma primeste un premium. Acest premium ramane la fel orice s-ar intampla cu actiunile respective.

In exemplul nostru cu CASCO am putea formula asta in felul urmator. Sa spunem ca avem o masina de 20.000 euro. E o masina noua si vrem sa ne asiguram ca nu pateste nimic si ca peste o perioada de timp (1 an de zile sa spunem) o putem vinde tot la 20.000 euro cat am dat pe ea.

Pentru asta cumparam o polita de asigurare CASCO care ne garanteaza ca putem vinde masina (daca dorim) la 20.000 euro oricand, pana la data de expirare a politei. Polita noastra CASCO costa 1000 euro.

Ce se poate intampla?

3 lucruri se pot intampla in acel an.

1. Masina isi pastreaza valoarea. In primul rand se poate ca masina noastra sa fie in stare perfecta la finalul optiunii. Mai mult, la finalul anului masina costa pe piata tot 20.000 euro. Putem sa o vindem oricand la pretul de 20.000 euro pe piata libera. Asta inseamna ca asiguratorul nostru pastreaza cei 2000 euro pe care i-am platit prima de asigurare.

2. Masina se devalorizeaza (sau mai rau – sufera un accident). Valoarea ii scade la 10.000 euro . In acest caz este foarte simplu sa mergem la asigurator si sa ii cerem cei 20.000 euro dand la schimb masina.

Acelasi lucru se intampla si la actiuni. Daca pretul actiunilor scade putem sa folosim optiunea pe care o avem si sa ne vindem actiunile la “strike price”.

3. Masina se apreciaza in valoare. Sa prespunem ca este vorba de exemplu de o masina de epoca. Trece 1 an de zile si masina este mai valoroasa cu 10.000 euro. Nu vrem sa vindem masina in acest caz la 20.000 euro. Pentru ca am cumparat o optiune de tip PUT avem posibilitatea de a o vinde dar nu si obligatia. Putem sa o vindem – daca vrem – direct pe piata la 30.000 euro .

Mai multe despre optiunile de tip PUT (inclusiv un exemplu actual, din viata reala) am discutat in varianta audio / video a podcastului:

Varianta Video / Audio a podcastului

Impresii

Comentariile voastre ne ajuta sa crestem podcastul. Puneti in comentarii intrebarile sau nelamuririle pe acest subiect. Evoluam împreuna ??

Like, share si subscribe pe Youtube!

Stefan
Follow me

2 Replies to “Podcast S01E07 – Optiuni de tip PUT | Concepte si exemple”

  1. Bună seara, aceasta optiune PUT se poate face pe o anumita perioada, exista o regula sau în funcție de cum cred eu ca va evolua piața?
    Interesanta strategia. Ma interesează sa cunosc mai multe detalii.
    Ar fi greu pentru un începător sa aplice? Am cont la IB.

    1. Buna Mihaela,
      Toate optiunile sunt caracterizate de o data de expirare. Se fac deci pe o anumita perioada, bine determinata inainte de a intra in tranzactie. Data nu se poate schimba, este fixa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *