Retrospectiva Noiembrie 2020 | Portofoliul public

Evolutia generala pe bursa – Noiembrie 2020

Salut!
Varianta VIDEO a acestui articol o gasiti mai jos:

Retrospectiva Noiembrie 2020

Luna Noiembrie a fost una foarte darnica cu investitorii – in general. Cei care investesc folosind metode pasive de investitii (ETF-uri de exemplu) nu numai ca au avut mult de castigat in aceasta luna dar sentimentul pe care l-am vazut la majoritatea a fost ca este imposibil ca bursa sa mearga in jos.

Evolutia S&P 500 in Noiembrie 2020

O crestere de peste 10% a S&P500 in luna Noiembrie a alimentat acest sentiment. In acest portofoliu ma astept la o crestere intre 7% si 10% pe an, pe termen lung (peste 20 ani). O crestere a principalului index de pe piata americana de 10% intr-o singura luna poate suna bine in teorie dar nu este sustenabila si poate crea sperante false pe termen lung.

Atunci cand investim trebuie sa fim foarte atenti la momentele bune – pe care le luam ca fiind normale. Tindem sa uitam aceste momente si sa ne amintim doar cele de scadere sau cele in care pierdem bani. Ca investitori trebuie sa fim constienti ca este putin probabil ca astfel de cresteri sa continue o perioada buna de timp.

Indicele “frica si lacomie”

In prezent indicele “Frica si Lacomie” pe care eu il folosesc destul de des pentru a avea o vedere de ansamblu asupra pietei este la un nivel extrem de ridicat. Daca acum 1 luna era la nivelul de “Frica” acum ne aflam la “Lacomie Extrema”. Este un rezumat excelent a ceea ce s-a intamplat in luna Noiembrie pe burse.

Actiunile din portofoliu

Lista actiunilor din portofoliu
Actiunile din portofoliu

Portofoliul meu este destul de constant. Evident, atunci cand am inceput un portofoliu pe 20 ani nu mi-am pus niciodata in gand sa schimb des pozitiile.
Din acest motiv nici nu vor fi schimbari prea mari de la luna la luna. Scopul este de acumulare nu de schimbare completa a portofoliului de la an la an.

Structura portofoliului

In prezent cele mai mari valori se regasesc in ETF-urile care urmaresc indicii S&P500 pentru companiile cu capitalizare mare si S&P 400 pentru companiile cu capitalizare medie din SUA.

Valoarea contului

Evolutia in timp (pe luni) a portofoliului

In prezent portofoliul meu are valoarea de $11.731,71 USD. Este o crestere semnificativa fata de nivelul din Octombrie cand portofoliul avea $10.062,81 USD. La aceasta crestere a contribuit si depunerea de $500 USD pe care o fac lunar dar si cresterea valorii actiunilor din portofoliu. Aceasta din urma a fost echivalenta cu $1149.70 USD.

Valoarea contului la 30 Noiembrie 2020

Ca in fiecare luna, tin foarte putini bani cash in cont. Practic, in acest moment, in acest portofoliu, nu are sens sa tin o pozitie cash pentru a ma bucura de evenualele reduceri de preturi de pe piata. Depun lunar bani ceea ce-mi ofera posibilitatea de a ma bucura de astfel de reduceri de preturi la actiuni.

Este posibil ca pe masura ce sumele din cont se vor mari sa creez o pozitie cash. Acest lucru nu-l iau in considerare decat dupa atingerea valorii de $20.000 USD in pozitiile din portofoliu.

Achizitii Noiembrie 2020

Achizitii Noiembrie 2020

In luna Noiembrie am adaugat actiuni la ETF-ul IDUP. Este un ETF care investeste in imobiliare (actiuni de tip REIT) si in care am mare incredere pe viitor. Am aceasta incredere chiar daca in acest an evolutia REIT-urilor din acest ETF a fost slaba. Evident, inchiderea economiilor in toate tarile dezvoltate a afectat piata de imobiliare – si inca o afecteaza.

Totusi, nu fac aceasta investitie pe termen scurt. Nu este atat de important un punct in timp (un an in cazul acesta) ci dinamica generala. Continui sa cred ca oameni vor avea nevoie de locuinte, de mall-uri, de sali de sport si de evenimente, de cladiri de birouri. In plus cred ca vor exista noi genuri de cladiri (de exemplu data centere) care isi pot aduce aportul la cresterea pietei de imobiliare. Toate aceste domenii pe care le-am amintit (si altele) fac parte din investitiile companiilor de tip REIT ce se regasesc in ETF-ul IDUP.

Profitul lunii Noiembrie

M-am bucurat si eu de aprecierea generala a bursei in luna Noiembrie. Portofoliul a crescut in aceasta luna cu peste $1150 USD. Raportat la valoarea de inceput a portofoliului acest lucru reprezinta peste 11%. Este imens!

Se poate vedea din tabelul de mai jos ca cele mai mari cresteri in valoare absoluta se regasesc in CSPX (S&P 500 cu acumulare) si SPY4 (S&P 400 Mid Cap). Acest lucru se datoreaza atat pozitiei importante din portofoliu dar si cresterii pe care acesti indexi i-au avut in Noiembrie.

Singurele actiuni care au fost in scadere in luna Noiembrie au fost cele care investesc in metale pretioase (Aur si Argint). Rolul lor in portofoliu este unul de protectie (hedging) si deocamdata consider ca indeplinesc acest rol foarte bine. Pentru ca au doar rol de protectie ele nu vor reprezenta pe termen scurt o pozitie prea mare in portofoliul meu (tind sa tin aceste ETF-uri sub 10% din portofoliu).

Profitul lunii Noiembrie

Analiza profitului unei singure luni nu ar avea sens daca nu ne-am uita si la pozitiile deschise din momentul de cand ele au fost initiate. Degeaba avem o luna excelenta daca restul au fost pline de scaderi si per total suntem pe minus.

Evolutia actiunilor de la cumpararea lor

Analizand actiunile de cand le-am adaugat in portofoliu putem vedea ca exista o multe ETF-uri care au performat foarte bine dar si unele care au raspuns negativ noilor conditii de piata. Multe dintre

Profitul fiecarei pozitii (de la deschidere)

Dividende,depuneri si banii din cont

Dividende si depuneri in cont

Dividente incasate si de incasat

Noiembrie a fost o luna buna din punct de vedere a dividendelor. Am incasat $11.44 USD drept dividende (de la GLDV si IDUP). In plus a fost si data ex-dividend pentru WBA.

Asta inseamna ca s-au inregistrat dividendele pe care WBA le plateste pentru actiunile pe care le am in cont. Deocamdata nu a venit data platii dar pot fi sigur ca pe 11 Decembrie 2020 in contul meu vor ajunge aceste dividende – in valoare de $9.67USD.

Raportul banilor din cont

In Noiembrie, ca in fiecare luna, am depus cei $500 USD destinati investitiilor. Am depus banii la inceputul lunii.

Incerc sa tin suma de bani lichizi – cash-ul – la minim in fiecare luna. Practic vreau sa am mereu banii investiti pentru a ma putea bucura de cresterile pietei de capital. Acest lucru se intampla investind lunar sumele de bani pe care le depun.

Luna Noiembrie a inceput cu echivalentul a $28.37 USD in cont. Am depus si cei $500 USD aferenti acestei luni si am reusit sa-i si investesc. Suma “cheltuita” in aceasta luna este de $507.78 USD. La aceste sume se adauga si cei $11.44 USD pe care i-am primit ca dividende. Toate aceste operatii au facut ca suma finala din cont sa fie echivalenta cu $30.44$.

Raportul banilor din cont

Ganduri pentru Decembrie

Luna Decembrie este ultima dintr-un an foarte greu, plin de evenimente. In unii ani Decembrie poate incepe sau incheia un trend (de exemplu in 2018) alteori poate fi o luna destul de “plata”. Avand in vedere toate lucrurile care s-au intamplat in 2020 nu cred ca are rost sa speculam ce se poate intampla in aceasta luna.

Totusi, trebuie sa remarc din nou, asa cum am facut-o si la inceputul articolului ca avem de-a face cu indice “Frica si Lacomie” extrem de ridicat. Pare ca nu are unde sa se duca mai sus. Pentru asta este bine sa fim pregatiti de orice – chiar si de scaderi importante venite “de nicaieri” 😊

Iti multumesc ca-mi citesti blogul. El a fost creat tocmai pentru a ajuta persoanele care au nevoie de pasi reali pentru economisire si investitii. Sper ca acest articol sa te ajute. Lasa-mi un comentariu cu parerea ta si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

PS: Acest articol a fost posibil si datorita contributiei lui Ionut Radu care m-a ajutat foarte mult cu cateva grafice. Ii multumesc pe aceasta cale. Apreciez foarte mult ajutorul oferit si ma bucur sa constat ca acele grafice pe care mi le-a trimis aduc claritate asupra portofoliului meu public si asupra evolutiei lui in timp.

Stefan
Follow me

22 Replies to “Retrospectiva Noiembrie 2020 | Portofoliul public”

  1. Salut!
    Multumim pt articol si pt vizibilitate.
    O intrebare: avand in vedere ca ETF sunt cu acumulare, care e procesul prin care platesti impozit pe veni/dividende la stat.

    1. Salut,
      Pentru ETF-urile cu acumulare se plateste impozit pe profit doar atunci cand vinzi. Asta este valabil deocamdata, in Romania. In alte tari din Europa (de ex Germania) este diferit.

  2. Salut. V-am descoperit recent si va felicit pentru milestone-ul de 10 000 in portofoliul public. As avea cateva intrebari. Doresc sa imi deschid cont cu un broker, ma uit la Interactive Brokers cu link la TradeStationGlobal si XTB.

    Daca bine tin minte parca intr-unul dintre articole ai mentionat ca pe un cont folosesti si XTB. Ai putea te rog sa imi spui cum a fost experienta cu ei pana acum? Din ce inteleg ei se specializeaza pe forex si CFD. Pe mine ma intereseaza sa pot cumpara stock-uri individuale, adica asset-ul in sine nu doar un CFD, XTB ofera si aceasta posibilitate? De exemplu as vrea sa pot cumpara stock-uri TSLA, pe site-ul lor este o rubrica comisioane actiuni cu detinere 0%, sunt obisnuit cu termenii in engleza dar banuiesc ca asta e ce caut. Oferta insa e atragatoare deoarece din ce citesc pe internet pot folosi un card bancar sa alimentez contul si nu au comisioane. Exista vreo lista unde pot vedea toate stock-urile disponibile prin XTB?

    Alta intrebare e daca pot investi in EFTs din U.S. Intr-un alt articol ai raspuns la un comentariu si din ce am inteles parea ca din Europa nu putem investi direct intr-un EFT din US. As aprecia daca ma poti lamuri in privinta asta.

    Multumesc mult!

    1. Salut!
      Urmeaza un articol despre XTB 🙂
      XTB ofera si posibilitatea de a cumpara actiunea nu CFD. Eu chiar nu recomand tranzactionarea de CFD-uri.
      Nu poti investi in ETF-uri din US. Sunt variante pentru Europa ale acestor ETF-uri. Sunt destul de asemanatoare cu cele din US dar nu identice.

      Stefan

      1. Multumesc pentru raspuns. Am mai citit prin documentele de la xtb si am gasit si specificatii legate de stock-uri classice intr-adevar. O intrebare mai am, la XTB poti sa depui in cont folosind revolut? De vreme ce au depunere cu cardul ar fi convenabil doar ca nu am card bancar cu moneda USD (care e moneda in care vreau sa deschid contul) si nu as vrea sa platesc taxe extra de conversie.

          1. Dacă nu poți retrage în revolut atunci cum retragi USD? De asemenea am înțeles ca prin XTB nu beneficiem de evitarea dublei impuneri. Și în acest sens as vrea dacă se poate sa detaliezi puțin despre impozitele care trebuie plătite. Dacă nu beneficiază de acest lucru care sunt impozitele plătite pentru profitul din urma acțiunilor din US, pentru dividente și acțiuni? (plătim la dividente 30% la sursa si atât? La profitul din vânzarea de acțiuni care s-au apreciat cat impozit plătim?) Interactive Brokers are acest tratat de evitare a dublei impuneri? Cum difera impozitele plătite dacă ar fi sa folosesc IB vs XTB? Mulțumesc mult.

          2. Salut!
            De la XTB poti retrage in contul din banca. E destul de simplu sa deschizi un cont la banca si sa retragi atunci cand ai de retras o suma mai mare (eu nu retrag lunar).
            IB are tratatul de evitare a dublei impuneri.
            O sa urmeze o serie de articole despre XTB si o sa discut si despre partea cu impozitele. Totusi, nu sunt expert contabil – eu pot spune doar din experienta mea – si iti recomand sa intrebi si un contabil ca sa ai toate informatiile corecte si la zi 🙂

          3. Salut. Intre timp mi-am facut cont la XTB iar acum vreau sa fac un transfer prin revolut ca sa alimentez contul. Vreau sa te intreb cate ceva. Revolut cere adresa destinatarului si nu sunt sigur daca trebuie sa pun adresa Sucursalei XTB sau bancii care apare in platforma XTB la transfer bancar.

            Aceasta informatie e din xStation : “Sucursala XTB România este localizată în Bulevardul Eroilor, nr. 18, sector 5 București, România.”
            Iar banca trecuta la transfer e :ING Bank NV Amsterdam, Sucursala București. Care are adresa : strada Aviator Popișteanu, nr. 54A (cred). Care dintre aceste adrese trebuie trecute?
            De asemenea pe platforma scrie:”Orice transferuri bancare trimise către XTB trebuie să conțină detalii despre contul de tranzacționare, altfel fondurile pot fi returnate sursei. Exemplu “Alimentare cont” – nr. login și nume “. La ce se refera numar login? E cumva numarul ce apare dreapta sus in platforma sau la meniu->myAccount?

            Multumesc mult, apreciez ce faci.

          4. Salut!
            Este vorba de adresa XTB nu de adresa bancii din ce stiu. La mine in Revolut s-a salvat si nu ma mai intreaba dar o sa intreb la XTB ca sa fiu sigur (oricum pregatesc un articol cu intrebari primit de la clientii XTB si o sa pun si asta pe lista).
            Numarul de cont este numarul de apare in dreapta sus (este acelasi care apare si cand apesi butonul de “Deposit” 🙂

  3. Salut! In primul rand doresc sa-ti multumesc mult pentru ceea ce faci. Sunt un investitor in primul an de activitate si imi propun sa fac asta toata viata. La indrumarea ta, am deschis un cont la ibkr si investesc regulat lunar ce imi permit. Ceea ce nu am reusit sa inteleg foarte bine este legat de taxe (stiu ca ai zis ca nu esti expert contabil si ca nu iti asumi raspunderea). Eu am actiuni la iusa, care este un etf domiciliat in Irlanda, cum este cspx. Diferenta este ca acest etf este cu distribuire si, din ce am inteles, ar trebui sa platesc 5% taxe pe dividende catre anaf. Care ar fi procedura de plata a acestor taxe? Si, de asemenea, dividendele mele se invart in jurul a 25$ total; statul chiar ma obliga sa ii trimit 10 lei aferent taxelor?

    1. Salut!
      Se depune declaratia unica la inceputul anului pentru anul trecut (in mod normal pana in martie este termenul). O sa primesti (sau poti downloada din cont) un raport de la IB la final de an si pe aceea o folosesti pentru declaratia unica.
      Sunt pe Youtube experti contabili care explica destul de amanuntit cum se completeaza acea declaratie.

      Conform legilor trebuie depus si platit oricat ar fi acele dividende 🙂

  4. Salut,

    Nu stiu daca mai folosesti Interactive Brokers. In caz ca da, ai ales sa iti fie mutat contul la noua entitate IBCE din cauza Brexit-ului?
    Mersi.

        1. Am citit un email pe care cineva l-a primit de la ei referitor la mutare.
          Nu faptul ca este in Ungaria ar putea fi o problema pentru mine.
          Cea mai mare problema ar fi daca as avea o suma in cont mai mare decat asigura ei (100.000 Euro am inteles ca este).
          Probabil o sa ma lamuresc cand primesc emailul.

          1. Da, dar plafonul e destul de mic cam in toate tarile din EU. De exemplu, pentru IBIE (entitatea noua din Irlanda) iti asigura doar 20.000 Euro. Asigurarea mare de 500.000 USD pe care ti-o ofera SIPC nu stiu daca se mai gaseste pe la vreun broker accesibil in RO. Pana si asigurarea de UK era parca sub 100.000 (echivalentul in lire).
            Oricum, din ce am citit prin materialul de la ei, sunt mai multe limitari acum, unele mai mari decat altele.

    1. O sa fie gata saptamana asta dar cel mai probabil apare dupa anul nou.
      Stiu ca e cam mult timp, si eu mi-as fi dorit mai repede 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *