Podcast S02E07 – Planul pentru pensie!

Saluuuuuut!

Pensiaaaa… Ce cuvant frumos – sau nu !? La ce varsta vine pensia? Trebuie sa asteptam pana la 65 ani pentru a iesi la pensie? Cum ne asiguram ca avem o pensie linistita? E greu sa te retragi din activitate inainte de varsta oficiala?
La pensie trebuie sa nu mai facem nimic sau putem fi in continuare productivi, in functie de cum si cat vrem?

Daca NU ai grija “pensia” se poate transforma in ceva nu foarte atragator. Pe de alta parte, daca planifici din timp, pensia poate fi una dintre cele mai prospere perioade din viata.

Acestea sunt subiectele pe care le-am discutat in episodul 7 din sezonul al doilea al “Podcast Despre Bani”. Te invit sa asculti episodul si sa-mi spui… Tu ce planuri ai pentru pensie? La ce varsta vrei sa te retragi din activitate si cum iti propui sa iti petreci timpul dupa ce faci asta?

Cum arata planul tau pentru pensie?

Daca nu stii deja, Podcastul nostru poate fi ascultat si pe platformele dedicate cum ar fi : Spotify, Google Podcasts si Apple Podcast.

PS: Alatura-te comunitatii “Finante Personale“ pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

Stefan
Follow me
Latest posts by Stefan (see all)

3 Replies to “Podcast S02E07 – Planul pentru pensie!”

 1. Foarte util acest podcast. Imi intareste si mai mult ideea mea (persoana de 30 de ani) de a trece de la statutul de angajat la PFA/SRL, facand aceeasi munca si astfel sa contribui mai putin la CAS si CASS. Aceasta diferenta de bani (undeva la 30% din cat castig in acest moment) m-as gandi sa o investesc in ETF-uri internationale (sau poate si ceva pe piata locala) cu risc de volatilitate scazut. Astfel, ma pot asigura ca banii de pensie sunt la mine si nu la ei, iar in caz de ce e mai rau ramane mostenire si nu undeva ingropati in pilonul 1. Consideri ca este o idee buna sa renunt la cotizatiile catre pilonul 1? Ce investitii cu risc de volatilitate scazut dar cu o rentabilitate peste inflatie ai recomanda? Multumesc!

  1. Salut! 🙂

   La intrebarea pusa TU trebuie sa raspunzi pentru ca TU vei trai cu rezultatul alegerii. Daca ar fi sa raspund eu, pentru mine, pot sa-ti spun -asa cum am spus si in podcast- ca nu ma bazez deloc pe pensia de la stat. O sa o tratez ca un bonus, daca va fi cazul sa o primesc.

   Pentru a doua parte pot sa-ti recomand ceva mai bun decat o investitie. Pot sa-ti recomand o carte care explica cum gasesti astfel de investitii si pe care o poti aplica la profilul tau de risc. Se numeste “The Dhandho Investor: The Low-Risk Value Method to High Returns” si este scrisa de Mohnish Pabrai. Superba carte!

   1. Multumesc pt raspuns! Da, ai dreptate, va trebui sa ma decid curand ce cale voi urma in legatura cu asta. O sa caut si cartea. Zi buna si investitii profitabile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *