Retrospectiva Iulie 2020 | Portofoliul public

Evolutia generala, pe bursa, in Iulie 2020

Salut!

In acest articol voi face retrospectiva pentru luna Iulie a portofoliul meu public de investitii. Luna Iulie a fost una destul de spectaculoasa pentru bursa internationala. Indicele “Fear & Greed” a ajuns la 65 la finalul lunii. Acest numar inseamna ca suntem in teritoriul de “Greed” (lacomie). Drept comparatie cu doar 1 luna inainte acest indice avea valoarea de 49 (neutru).

Indicele Fear & Greed la data de 31 Iulie 2020

Valoarea aceasta este foarte interesanta avand in vedere situatia economica si medicala interna si internationala. Pietele (bursa) anticipeaza si pare ca in acest moment anticipeaza o revenire in V foarte puternica.

Evolutia S&P 500

In acest moment indicele S&P 500 are 3271.12 puncte. Este o valoare cu doar 3% mai mica decat maximul din Februarie. Fata de inceputul anului S&P500 este pe plus cu cateva puncte. Pare incredibil avand in vedere evenimentele intamplate in acest an. Daca suntem investitori pe bursa acest lucru ar trebui sa ne dea foarte mult de gandit.

Achizitii Iulie 2020

In Iulie am facut o investitie noua. Am cumparat actiuni la ETC-ul ISLN. Este un ETC nou pentru portofoliul meu – un ETC ce investeste in argint. Practic am cumparat primul metal pretios din acest portofoliu. Rolul acestui metal pretios este sa conserve valoare in timp, sa dea stabilitate acestui portofoliu si sa aduca cresteri de capital atunci cand metalele pretioase au o evolutie pozitiva fata de actiuni.

Achizitii in Iulie 2020

Am adus acest ETC in cont din doua motive.

In primul rand este destul de greu sa construiesti un portofoliu care sa performeze bine pe 20 ani si sa ignori complet metalele pretioase. Chiar daca istoric metalele pretioase nu au o evolutie spectaculoasa nu pot sa le ignor pentru ca viitorul este incert si pastrarea valorii se poate face in mai multe feluri.

In al doilea rand nu am fost foarte multumit de actiunile purtatoare de dividende pe care le am in cont si am considerat ca este potrivit sa suplimentez prezenta lor. Prezenta unui ETC pe argint este modul in care eu consider ca pot face – cel putin in acest moment – acest lucru intr-un mod eficient.

Nu imi doresc sa am o expunerea prea mare pe metale pretioase dar consider ca si ele au locul lor intr-un portofoliu pe termen atat de lung.

Am investit $512.33 USD in 28 actiuni la ETC-ul ISLN. Acest lucru inseamna ca am platit $18.4 USD pe fiecare actiune. In plus, fata de aceasta suma am platit si $1.91 USD comision. Pretul unei actiuni in momentul de fata este de $23.25 USD.

Pozitiile din cont in Iulie 2020

Contul meu a capatat, asa cum am spus, o pozitie noua in Iulie 2020. Am acum 11 actiuni in cont (8 ETF-uri, doua actiuni individuale, un ETC).

Toate pozitiile pe care le am in cont pot fi vazute in pozele ce urmeaza.

Pozitiile din cont

In prezent structura contului meu este destul de bine conturata. Un obiectiv pe care l-am avut pana ajung la 10.000 USD in cont a fost sa imi schitez o structura pe care sa o urmez in timp adaugand noi actiuni la pozitiile existente deja. Consider ca am reusit acest lucru deja – in mare parte.

Pozitii din cont | Iulie 2020

Desi am avut o crestere foarte buna in Iulie contul meu este inca pe minus fata de cat am depus in timp. Pe termen scurt acesta este unul dintre pericolele la care se expun investitorii – scaderea valorii investitiilor pe care le fac.

Valoarea contului in Iulie

Net Asset Value – valoarea contului | Iulie 2020

Contul meu a crescut semnificativ in luna Iulie. In total, valoarea la final de Iulie este cu $1384,94 USD mai mare decat la inceputul lunii. Din acesti bani $1000 USD au insemnat depunerile pentru luna Iulie si luna August. Cresterea efectiva a actiunilor a fost de $386.85 USD. Consider ca este o valoare foarte mare pentru un cont care nu contine actiuni cu crestere agresiva.

Avand in vedere ca S&P 500 (de exemplu) creste – in medie – cu o valoare intre 7 si 10% pe an (depinde de perioada luata in calcul) o astfel de crestere intr-o singura luna poate fi considerata chiar agresiva si exagerata.

Castigul lunii Iulie 2020

In luna Iulie profitul de $387 USD fata de inceputul lunii a fost adus – in mare parte – de doua actiuni. Una dintre ele este chiar actiunea pe care am cumparat-o luna aceasta – ISLN.

Performanta de piata | Iulie 2020

In Iulie cele mai bune rezultate le-au avut ISLN (ETC pe argint), CSPX (ETF ce urmeaza S&P500) si SPY4 (ETF ce urmeaza S&P400 Mid Cap). ISLN a adus un plus de $136.66 USD, CSPX un plus de $120.75 USD si SPY4 un plus de $51.37 USD. Cresterea ISLN este cu atat mai mare cu cat am investit mult mai putin in acest ETC fata de CSPX – spre exemplu.

Actiunea a crescut de la $18.4 USD cat era in momentul in care am cumparat-o eu pana la $23.25 USD acum.

SKT a fost actiunea cu cea mai slaba evolutie in portofoliu, a scazut cu 21$. Nici WBA – cea de-a doua actiune individuala din contul meu – nu a evoluat foarte bine. Pozitia respectiva a pierdut $16.8 USD in aceasta luna.

Per total a fost o luna foarte buna, atipica as spune in conjunctura actuala.

Dividende si depuneri Iulie 2020

In luna Iulie am facut 2 depuneri de $500. Prima depunere a fost foarte aproape de inceputul lunii (3 Iulie) si au fost cei $500 USD echivalenti pentru acea luna. Cea de-a doua depunere a ajuns in contul meu in 31 Iulie si este depunerea pentru luna August.

Teoretic, aceasta a doua depunere, trebuia sa ajunga in cont putin mai tarziu si sa fie raportata in August dar brokerul se pare ca s-a grabit putin si mi-a adaugat banii in cont mai repede decat m-am asteptat eu. Evident, in luna August voi face o singura depunere, la final de luna, pentru luna Septembrie 2020.

Depozite in Iulie 2020

Situatia dividendelor in Iulie a fost destul de simpla. Am incasat dividenele de la UDVD. Acestea au fost in valoare de 0.317 USD pe actiune si au totalizat $5.39 USD. Dividendele au fost platite in 30 Iunie 2020 si au intrat in contul meu in prima zi de tranzactionare din Iulie (de asta sunt si raportate ca facand parte din luna Iulie). Nici o alta actiune pe care o detin eu nu a declarat dividende in aceasta luna.

Raportul banilor din cont

In aceasta luna suma banilor din cont a tot suferit modificari. Am inceput luna cu $26.75 USD si am primit 5.39 USD drept dividende. Pe langa acestia bani am depus inca $1000 USD in cont. Asa cum am explicat mai sus, in articol, am depus $500 USD la inceptul lunii pentru luna Iulie si inca $500 USD la final de luna pentru luna August – bani ce au ajuns la mine in cont in ultima zi lucratoare din Iulie.

Raportul banilor din cont | Iulie 2020

Am cheltuit $512.33 USD pentru a cumpara 28 actiuni la ETC-ul ISLN. Comisionul aferent a fost platit tot din banii cash si a fost in valoare de $1.91 USD.

In August voi incepe luna inclusiv cu valoarea de $517 USD cash.

Ganduri pentru luna August

In luna August ma astept ca lucrurile sa fie destul de calme. Trendul crescator va fi probabil mai putin accentuat ca in Iulie. Bursa este destul de sus (din punctul meu de vedere EXTREM de sus) si indicii bursieri sunt in acest moment aproape de maxime istorice

Totusi, acest calm nu este foarte sanatos si nici nu cred ca poate fi de lunga durata. Ma astept ca piata, in urmatoarele cateva luni, sa faca unele miscari bruste (in sus sau in jos). Daca exista un catalizator se poate ca aceasta miscare sa fie facuta chiar si in aceasta luna.

Nu cred ca poate fi COVID-19 catalizatorul in sensul ca ma indoiesc ca doar inmultirea cazurilor de COVID poate misca semnificativ piata dar o veste legata cumva de acest virus poate determina o miscare. Daca o sa fie vorba de un vaccin (care ar duce evident la o evolutie pozitiva) sau de noi inchideri ale economiilor (care ar duce la scaderi pe burse) vom vedea.

Un alt catalizator poate fi resimtirea efectelor economice cauzate de inchiderile din lunile de primavara. Nu vad un motiv ca aceste efecte sa apara in economie inainte de alegerile din toamna, din SUA.

Sunt curios sa-mi spui tu la ce te astepti pentru viitor si cum vezi evolutia portofoliului meu public. Lasa-mi un comentariu si spune-mi parerea ta!

PS: Alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

Stefan
Follow me

9 Replies to “Retrospectiva Iulie 2020 | Portofoliul public”

  1. Salut Stefan,

    Multumim de articol! interesant!

    Raportul Vanguard din Iulie spune:
    “over the next ten years we expect the average return to be between 4% and 6% for U.S.
    equities and between 7% and 9% for international equities”
    => deci, ETF ul IWDA sau FTSE All World (Vanguard) s ar putea sa performeze mult peste S&P500 sau Midcap/Smallcap USA in urmatorii ani.

    Te rog frumos spune mi daca primesti pe mail raportul de activitate din luna precedenta.
    Mi am setat si eu de la Default Statements Delivery si Monthly Activity Statement => Email with Attachment; oare mai trebuie ceva?

    Multumesc frumos

  2. Salut Stefan,

    Te rog frumos ajuta ma cu un raspuns => pentru a putea cumpara ETF uri cu IB, la Trading Permission ti ai cerut acces la Stocks: United Kingdom sau Mutual Funds?

    Multumesc frumos

    1. La “mutual funds” nu am cerut acces.
      La stocks am cerut pentru urmatoarele: “Australia, Austria, Baltics (Estonia, Latvia, Lithuania), Belgium, Canada, France, Germany, Hong Kong, Italy, Japan, Mexico, Netherlands, Norway, Singapore, Spain, Sweden, Switzerland, United Kingdom, United States, United States (Penny Stocks) “

  3. Salut!
    Si mie imi plac ETFurile, cu toate ca mai jonglez si cu actiunile si criptomonedele..
    Dar 80% sunt all-in pe ETFurile din tehnologie (in special QQQ si XLK, dar si cele din cloud, robotica si semiconductori), , care cred ca vor performa pe urmatorii 10 ani cel putin.
    In caz de scaderi cum au fost cele din martie, intervin cu ETF leveraged (2x la scaderi de 25-30% si 3x, TQQQ la 50-60%…), astfel ca sunt acoperit in cazul unui eventual bubble tech cum a fost cel de la inceputul anilor 2000 – dar care cred ca nu se va repeta, din multiple motive .
    Daca perioada de pandemie ne-a invata ceva, acest lucru e ca suntem tot mai dependenti de tehnologie (inclusiv biotehnologie in medicina pt gasirea unui vaccin anti-covid- domeniu in care am si aici o mica expunere pe doua ETF : XBI si IBB). Iar ca sa gasim solutiile de a rezista pt urmatoarele decenii cu resurse tot mai putine, inovatiile tehnologice (robotizare, inteillgenta artificiala, cloud, etc) vor fi tot mai necesare.. Unde mai pui ca mai toti indicii importanti (SP500 si DJ) au devenit dependenti de firmele de tech, Apple si Microsoft ocupand un procent mare din portofoliul lor.
    Deci all-in pe tech! plus rezerve 20% in cash pt a acoperi caderile eventuale, alte randamente mai mici nu se merita (obligatiuni, aur, argint, etc)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *