Cum să investești în companiile preferate.

Te-ai întrebat vreodată cum să investești în companiile preferate, chiar dacă prețul pe acțiune este mare? Atunci acest articol este pentru tine! Află cum acțiunile fracționate te pot ajuta să investești în companiile dorite, fără a fi nevoie să cheltuiești o avere.

Acțiunile fracționate sunt o inovație financiară care permite investitorilor să cumpere o parte dintr-o acțiune, în locul unei acțiuni întregi. Astfel, investițiile devin mai accesibile și mai ușor de diversificat, chiar și pentru cei cu bugete mai mici.

După cum știți sunt fanul investițiilor repetate și (cât mai) pasive. Cu toate acestea, uneori este dificil să investești lunar în companii cu prețuri pe acțiune mai mari decât îți permiți. Atunci când te confrunți cu această situație, ajungi să te întrebi cum să investești fără să renunți sau să mărești bugetul. Ei bine, soluția este mai aproape decât crezi. Brokerul XTB, a introdus recent acțiunile fracționate în oferta lor. Cu zero comision! 🙂

În acest articol, vei afla:

Read more: Cum să investești în companiile preferate.

Ce înseamnă acțiunile fracționate?

Ce sunt acțiunile fracționate? Reprezintă un produs care îți permite să investești într-o porțiune a unei acțiuni sau ETF, oferindu-ți astfel dreptul de a deveni beneficiarul comercial al fracției din acțiunea sau ETF-ul respectiv.

Aceasta înseamnă că investitorii pot deține o fracțiune dintr-o acțiune de la o anumită companie, fără a fi nevoiți să cumpere o acțiune întreagă. Rezultatul? Putem investi exact suma pe care o dorim, într-o anumită companie și investițiile sunt mai accesibile – inclusiv pentru cei cu bugete mai mici.

Cum funcționează aceste acțiuni? Acțiunile fracționate permit investitorilor să achiziționeze o parte dintr-o acțiune, în loc să plătească prețul integral pentru o acțiune întreagă. Noi, ca investitori, putem să alegem să cumpărăm o jumătate, un sfert sau orice altă fracțiune din acea acțiune, în funcție de suma noastră. Un alt avantaj al acțiunilor fracționate este și faptul că putem diversifica portofoliul mult mai ușor, practic cu orice buget pe avem la dispoziție.

Exemplu practic: Să presupunem că un investitor dorește să cumpere acțiuni la compania exemplu “XYZ”. Prețul unei acțiuni este prea mare pentru bugetul său. În loc să renunțe la această investiție, investitorul poate opta pentru acțiuni fracționate. Dacă o acțiune la compania “XYZ” costă 1000 USD, dar investitorul are doar 100 USD disponibili pentru investiții, acesta poate cumpăra o fracțiune de 0,1 dintr-o acțiune a respectivei companii. În acest fel, investitorul poate investi în companie, chiar dacă nu dispune de suficiente fonduri pentru a cumpăra o acțiune întreagă.

Caracteristicile cele mai importante ale acțiunilor fracționate la XTB:

 • Acțiunile fracționate oferă dreptul la dividende;
 • Dacă deții o parte dintr-o acțiune, nu ai drept de vot și nici nu poți transfera fracții de acțiuni;
 • Clientul este beneficiarul comercial al fracției până când achiziționează un număr de fracții ce atinge un număr întreg (adică o acțiune întreagă), moment în care devine proprietarul acțiunii întregi – are drept de vot și poate transfera acțiunea la alt broker;
 • Poți deschide un ordin fie setând volumul tranzacției, fie setând suma pe care ești dispus să o investești (această opțiune este valabilă doar pentru fracții, nu și pentru acțiuni cu deținere);
 • La XTB poți investi și în fracții de ETF-uri.

Beneficiile acțiunilor fracționate pentru investitori

Beneficiile acțiunilor fracționate pentru investitori sunt multiple și includ accesibilitatea, diversificarea portofoliului, potențialul de creștere, învățarea și experiența, precum și investițiile repetate în anumite companii.

Acțiunile fracționate fac investițiile mai accesibile pentru investitori, permițându-le să înceapă cu sume mai mici de bani și să participe la creșterea companiilor preferate, chiar dacă dețin doar o fracțiune dintr-o acțiune.

De asemenea, acestea ne permit diversificarea portofoliului, astfel încât putem să investim în mai multe companii și sectoare, chiar dacă bugetul nostru este limitat. În plus, investițiile repetate în anumite companii, prin aplicarea strategiei Dollar Cost Averaging (DCA), ceea ce ne poate conduce la o creștere stabilă a portofoliului pe termen lung.

XTB îți aduce o ofertă nouă: Acțiuni și ETF-uri fracționate

XTB, brokerul pe care îi folosesc în portofoliul meu public și cu care am și un parteneriat, a introdus acest concept în oferta lor. Ei aduc în România posibilitatea de a investi în acțiuni și ETF-uri fracționate, ceea ce mie mi se pare super util pentru investitori.

Am constatat că XTB sunt mereu atenți la nevoile investitorilor. După ce au adus acum ceva timp contul cu 0 comision pentru investitori (detalii aici) au reușit acum să aducă această nouă ofertă, așa că au introdus acțiunile fracționate.

Dacă ești interesat să profiți de oferta lor, e simplu: deschizi un cont aici și poți începe să investești.

Descoperă cum să profiți de acțiunile fracționate

Sunt sigur însă că ai întrebări. Este normal (chiar și eu am) și XTB este pregătit să ne răspundă. Pentru a rezolva această problemă, XTB România organizează un webinar interactiv în care vei afla tot ce trebuie să știi despre acest tip de investiții. 

Poți să te înscrii la webinar (chiar și dacă nu ai un cont la ei încă) pentru că participarea este gratuită. În cadrul webinarului, Răzvan Topa, Senior Account Manager la XTB România, ne va ghida prin teme precum:

 • Ce sunt și cum funcționează acțiunile fracționate?
 • Top 3 avantaje ale acțiunilor fracționate la XTB
 • Exemple de investiții în acțiuni și ETF-uri fracționate
 • O sesiune de întrebări și răspunsuri (Q&A)

Răzvan are o vastă experiență în vânzări, account management și piețele financiare și este pasionat de sectorul energetic și cel educațional. A studiat la Academia de Studii Economice din București și, în prezent, este doctorand în cadrul Școlii de Economie și Afaceri Internaționale. În 2019, a obținut atestarea la nivelul Uniunii Europene ca agent de vânzări.

Avem ocazia să învățăm direct de la un expert în domeniu! Înscrie-te la webinar și vei primi pe email linkul privat de acces pentru evenimentul LIVE. Dacă ești interesat de acest webinar, dar nu poți să-l urmărești live, nu-ți face griji, acesta va fi disponibil ulterior în platforma xStation, pentru ca să poți să te informezi în ritmul tău.

Investiții mai accesibile și oportunități de creștere

Educația financiară joacă un rol esențial în dezvoltarea unei abordări solide a investițiilor.

Este clar – pentru mine – că acțiunile fracționate reprezintă o oportunitate fantastică pentru investitori. Prin accesibilitate, diversificarea portofoliului și potențialul de creștere, acțiunile fracționate oferă posibilitatea de a investi în companiile preferate, fără să fim limitați de prețul pe acțiune.

Cu noua ofertă XTB, investițiile în acțiuni fracționate devin accesibile. Te încurajez să te înscrii și să participi la webinarul organizat de XTB pentru a afla mai multe despre investițiile în acțiuni fracționate și cum să profiți de noua ofertă.

Sunt curios să aflu cum intenționezi să profiți de pe urma acțiunilor fracționate și cum te vor ajuta acestea în strategia ta de investiții. Te invit să împărtășești experiențele și ideile tale în secțiunea de comentarii de mai jos, pentru a crea un dialog și a învăța unii de la alții.


Disclamer:
 Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cât și pe blog nu este altceva decât opinia mea personală. Înainte să iei decizii de orice natură îți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să îți atingi scopul.

Stefan
Follow me
Latest posts by Stefan (see all)

2 Replies to “Cum să investești în companiile preferate.”

 1. Buna Stefan , te rog frumos daca se poate un sfat : in ce moneda este mai avantajos (dpdv al comisioanelor de transfer Banca personala- ING XTB si rata conversie EUR-USD+ comision 0.5%) sa fie deschis contul XTB daca avem in vedere in special actiuni individuale pe piata din SUA?
  Multumesc frumos !

  1. Salut Doru,
   Nu stiu sa-ti raspund pentru tine dar pot sa raspund pentru mine si pentru cum fac eu.
   Eu transfer RON in Revolut si schimb acolo in USD. Din Revolut alimentez cu USD contul de la XTB.
   In prezent platesc un comision in Revolut, nu mai este gratuit. Este cea mai ieftina optiune pe care am gasit-o, pentru mine.
   Pentru 500 USD pe care ii trimit lunar ma costa 2.6 USD in prezent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *