Acțiuni fracționate: doar o “joacă” la bursă?

Te-ai gândit vreodată că acțiunile fracționate sunt doar o “joacă” la bursă? Întreb asta pentru că eu aveam această părere acum câțiva ani, înainte să încep Portofoliul Public. De când am început însă acest portofoliu, mi-am schimbat percepția asupra acțiunilor fracționate și vreau să discutăm despre asta în acest articol.

În plus, după cel mai recent articol de pe blog, am văzut câteva opinii care susțineau exact același lucru.

Recent, XTB a introdus acțiuni fracționate în oferta lor, ceea ce înseamnă că investitorii nu mai sunt limitați să cumpere un număr întreg de acțiuni. Acest lucru facilitează accesul la piața de capital pentru investitorii cu bugete limitate și permite o diversificare mai ușoară a portofoliului.

Așa cum era și înainte, pentru un rulaj lunar până în 100 000 EUR, comisionul pentru acțiuni cu deținere (inclusiv pentru cele fracționate) comisionul lor este 0. Asta înseamnă că atât timp cât suma rulată de tine într-o lună nu depășește valoarea de 100 000 EUR, investițiile în acțiuni și ETF-uri cu deținere sunt complet gratuite.

Aceste detalii contează pentru că XTB este brokerul pe care îl folosesc în Portofoliul Public, portofoliu pe care o să-l dau ca exemplu în acest articol.

Schimbarea de paradigmă

Până acum, investitorii erau forțați să gândească în număr de acțiuni. Atunci când decizi să investești într-o companie sau un ETF, după ce îți faci “temele” referitoare la acel activ, trebuie să iei decizii legate de sumele investite: Cât costă o acțiune și cât trebuie să investești?

Atunci când avem la dispoziție acțiuni fracționate, ca investitori, avem o armă foarte interesantă. Acțiunile fracționate nu se limitează doar la achiziționarea a mai puțin de o acțiune. Ele permit și cumpărarea unui număr întreg de acțiuni plus o fracție (de exemplu: 2.5 acțiuni).

Dispare practic problema “cât costă o acțiune” și putem să ne concentrăm pe a răspunde la întrebarea “cât pot să investesc maxim pe lună”.

Luând în considerare că unele acțiuni pot ajunge la valori de peste 400$ – cum ar fi acțiunea CSPX din Portofoliul Public – putem ajunge repede la sume semnificative. În prezent, o acțiune CSPX costă $425.64 USD. Dacă îmi doresc să investesc lunar $500 USD într-o astfel de acțiune, fără acțiuni fracționate, nu pot. Trebuie sau să mă limitez la prețul unei acțiuni sau să suplimentez bugetul până la următoarea acțiune întreagă, ceea ce ar însemna o creștere a lui de peste 70% – lucru nesustenabil pe termen lung.

Paradigma veche ne forța să lucrăm cu limitările bugetului și ale acțiunilor. În prezent, acest lucru s-a schimbat. Acțiunile fracționate fac piața de capital mai accesibilă pentru investitorii cu bugete limitate care vor să investească disciplinat.

Un singur portofoliu, mai multe acțiuni

Pentru că acum avem posibilitatea să investim în acțiuni fracționate, ni se deschid noi oportunități pentru portofoliile pe care le avem deja. Din nou, un exemplu care îmi este foarte la îndemână este Portofoliul Public.

În acest portofoliu am o alocare țintă, alocare pe care mi-o doresc pe termen lung. Deși am un buget lunar destul de semnificativ – $500 USD – am totuși constrângeri când vine vorba de echilibrat portofoliul. Dacă aș vrea să ating alocarea țintă FĂRĂ acțiuni fracționate, ar trebui să investesc lunar sume semnificativ mai mari. Singura opțiune pe care o aveam până acum era să fac o balansare aproximativă, lunară.

Evitarea acestor constrângeri, prin folosirea fracțiilor de acțiuni, îmi fac din start mai ușoară treaba de investitor.

Pentru un investitor – mai ales unul care construiește un portofoliu pasiv de investiții – o alocare UȘOARĂ și CORECTĂ este (poate) cel mai important pas din munca lui.

Acțiuni fracționate – cum le privesc eu?

As vrea sa revin la problema “jocului” la bursa si sa o discut putin mai pe larg in aceasta sectiune.

Este clar pentru mine – și aș vrea să cred că pentru oricine – că investind doar o fracție dintr-o acțiune nu ajungem foarte departe. Aproape că nici nu contează despre ce acțiune este vorba. Sume mici de bani, investite la un moment dat, fără să fie suplimentate în timp, nu ne pot aduce venituri consistente chiar dacă procentele câștigate pot fi mari.

De exemplu, șansele să investim doar $100 USD și să ajungem independenți financiar din această investiție, într-un timp rezonabil, sunt aproape nule, indiferent în ce acțiune investim. Dar nu același lucru se poate spune despre investițiile repetate, făcute cu sume rezonabile sau chiar mici. Normal, sumele pe care le investim în timp sunt mult mai mari decât cei $100 USD inițiali. Acesta este și modelul investițiilor pasive. Să investim lunar sume rezonabile de bani și să facem asta printr-o strategie de tip DCA sau asemănătoare. Acțiunile fracționate ne ajută semnificativ să ne atingem scopul.

La fel de clar imi este și că acțiunile fracționate pot fi o unealtă extrem de utilă și eficientă pentru investitori, deschizând oportunități de diversificare și strategii de investiții mai accesibile.

Cu toate acestea, este esențial să ne amintim că responsabilitatea și disciplina în investiții rămân la fel de importante, indiferent de metoda de investiție aleasă.

Succesul în investiții nu constă în a urma o modă sau a specula pe termen scurt, ci în a investi inteligent, consecvent și cu un scop clar în minte. Ia acțiunile fracționate ca pe un instrument suplimentar în arsenalul tău de investiții și folosește-le atunci când ai nevoie de ele pentru a-ți îmbunătăți portofoliul.


Disclaimer:
 Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cât și pe blog nu este altceva decât opinia mea personală. Înainte să iei decizii de orice natură îți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să îți atingi scopul.

Stefan
Follow me

6 Replies to “Acțiuni fracționate: doar o “joacă” la bursă?”

  1. Salut, Xtb știu ca are politica FIFO, respectiv fiecare tranzacție este identificata separat în portofoliu. Întrebarea mea, plecând de la exemplu tău cu CSPX și cei 500 dolari pe luna vs 425 costul actiunii: După 10 luni voi avea 10 acțiuni a 425 și 10 fracții de cca 0.3 acțiuni? Sau la un moment dat fracțiile se cumuleza? Din câte știu eu, fractiile nu sunt recunoscute de emitent și fractionarea se face, în cazul asta, de XTB. Pe termen lung nu eu nu sunt confortabil sa transform XTB-ul din custode în decident pentru banii mei, respectiv acțiunile mele. Fractiile nefiind transferabile la alt broker.

    1. Salut,
      Fractiile se cumuleaza (cum a spus si Foty) si deci in momentul cand ai 10 fractii de cca 0.3 actiuni ajungi sa ai in realitate 3 actiuni.

  2. Citesc de ceva vreme site-ul tau si urmaream si video-urile postate. Ce s-a mai intamplat cu Mihai parca, cel care, contrar recomandarilor tale, a facut un cred de nevoi personale pentru a tranzactiona la bursa cu cateva luni inainte de scaderea bursei. Stiu ca avea si un credit ipotecat in derulare si in loc sa se ocupe de inchiderea lui el s-a aventurat in tranzactionare.
    Oare cum a raspuns, economic vorbind, la cresterea ratelor la cele 2 credite – ipotecar si de nevoi personale, cresterea costurilor de viata datorate inflatiei si scaderea abrupta a portofolilului?

    1. Salut,
      Nu a functionat foarte bine planul lui cu creditul de nevoi personale pentru a tranzactiona la bursa. A inchis zona respectiva.

      Partea buna este ca a inchis creditul si pierderea a fost limitata.
      Lucrurile s-au intamplat inainte sa creasca dobanda si implicit ratele deci nu a avut o problema cu asta.

      Eu sper ca a castigat experienta 🙂

  3. Aproape fiecare broker permite acum buy-in cu actiuni fractionare, oferind astfel la investitorii de pe toate bugetele sansa de a intra in piata si de a avea o diversificare pe masura. Chiar daca acum te gandeai ca actiunile fractionate sunt pur si simplu o “joaca” de la bursa, prin intermediul acestor incercari pe care le-am explorat in aceasta postare, in ultimul ceas intelegem pana la urma ca acestea pot fi o modalitate excelenta pentru a ne construi sau diversifica portofoliile mai rapid si mai econom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *