Retrospectiva Noiembrie 2019 | Portofoliul public

Salut!
A trecut luna Noiembrie. Mai e foarte putin si avem oportunitatea de a ne face bilantul pe anul 2019. Ca in fiecare luna, la cateva zile dupa incheierea ei, public si un raport al investitiilor pe luna respectiva. In acest articol discutam despre raportul pe luna Noiembrie.

Articolul de azi este putin mai scurt. Testez genul de articole cu mai putine descrieri si mai multe poze / tabele. Ma ajuta sa-mi spuneti cum vi se pare un astfel de articol. E mai util sa detaliez la fiecare punct mai mult sau e mai folositor un articol mai scurt cu sumarul contului pe luna trecuta?

Evolutia contului in Noiembrie

Valoarea contului | Click pe poza pentru a o mari

La finalul lunii Noiembrie valoarea contului era de $5.350.02. Valoarea actiunilor a crescut cu $68 si dividendele incasate in luna Noiembrie au fost de $23.31. Comisioanele platite in aceasta luna (pentru toate tranzactiile pe care le-am efectuat si pentru schimbul valutar) au fost de $12.44$

Pozitii deschise | Click pe poza pentru a o mari

Toate pozitiile deschise la 30 Noiembrie pot fi vazute in poza de mai sus. Profitul nerealizat (nu include profitul pentru actiunile T pe care le-am vandut) a fost de $200.

Tranzactii | Click pe poza pentru a o mari

Fata de luna trecuta am adaugat EUDI (ETF in Euro) si GLDV (ETF in USD). Amandoua ETF-urile sunt platitoare de dividende si au in componenta companii de genul “dividend artistrocrats”.

Am cumparat 20 actiuni la ETF-ul EUDI si 18 actiuni la ETF-ul GLDV. In acelasi timp am vandut actiunile la compania T (AT&T). Pretul de vanzare a fost de $39.00 pe actiune. Despre asta am scris aici.

Schimbare in dividendele platite| Click pe poza pentru a o mari
Dividende incasate | Click pe poza pentru a o mari

In Noiembrie am incasat si dividende. Au declarat dividende IDUP (3.63$ in total) si WBA (4.57$ in total).

Dividendele incasate in Noiembrie au fost de la IDUP, SKT si AT&T. Totalul dividendelor (brut) a fost de 23.31$ si am platit o taxa pentru ele de $1.97 in total.

Pentru luna Decembrie banii au fost deja depusi in cont si am sa-i folosesc pentru a achizitiona o noua actiune.

Stefan
Follow me

8 Replies to “Retrospectiva Noiembrie 2019 | Portofoliul public”

  1. Salut Stefan! Îți mulțumesc pentru efortul de a menține acest site și de a educa financiar pe cei interesați. Întrebarea mea se referă la modul de taxare a dividendelor.Vreau să deschid cont la IB și știu că brokerii din SUA opresc 30% din dividente pentru cetățenii străini . Conform tratatului de dubla impunere între România și SUA nu ar trebui să fim taxați mai mult de 10% acolo. Cât opresc cei de la interactive brokers? Cât mai plătești în România?
    Mulțumesc frumos!

    1. Salut!
      Multumesc pentru comentariu. IB opreste 10% pentru cetatenii din Romania. Respecta tratatul de dubla impunere. In Romania nu mai platesti nimic pentru ca deja ai platit mai mult de 5% cat se plateste in Romania.
      Daca acest 5% se modifica in viitor peste 10% atunci platesti diferenta.

  2. Salut!

    Referitor la intrebarea lui Sorin (si la raspunsul tau) as mai avea si eu o intrebare.
    Pe declaratia unica ce completezi in acest caz? Sau pur si simplu nu mai scrii veniturile din dividendele din SUA?

    A doua intrebare ar fi daca te-ai gandit vreodata ca in acest portofoliu sa detii si instrumente mai sigure cum ar fi ETF-uri cu expunere pe titlurile de stat din SUA (dau cateva exemple ca sa fie mai simplu:
    iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF, iShares $ Treasury Bond 7-10yr UCITS ETF)?
    Sau ai cumparat aceste ETF-uri de tip “dividend artistrocrats” tocmai pentru a le “inlocui” intr-un fel pentru o perioada pe cele mentionate de mine, urmand ca pe viitor sa-ti axezi o parte din portofoliu si pe instrumente cu profil de risc mai mic?

    1. Salut!
      1) Nu sunt contabil si nu sunt calificat sa dau sfaturi pentru completrea declaratiei unice. Iti recomand sa discuti cu un expert contabil aceste lucruri)
      Eu declar mereu dividendele din SUA si din ce am observat nu se iau in calcul in PDF-ul pus la dispozitie de ANAF.

      2) Am luat in considerare Treasury Bonds dar aici sunt 3 probleme.
      – Randamentul FOARTE mic pe care aceste Treasury Bonds il aduc in prezent (inclusiv ETF-urile).
      – Nevoia de a tranzactiona activ aceste instrumente daca vrei sa ai un randament bun pe termen scurt (dar atunci cu ce le inlocuiesti?)
      Asa cum ai spus ETF-urile de Dividend Aristocrats au fix rolul acesta.
      ETF-urile de Treasury Bonds nu consider ca sunt potrivite pentru cineva care are un orizont de investitii de 20-30 ani si care nu foloseste acest portofoliu pentru fondul de rezerva. Randamentul pe termen lung este mult mai bun la actiuni decat la obligatiuni (si este si normal sa fie asa).

  3. Multumesc pentru raspuns.
    3. Ce instrument folosesti pentru comparatia portofoliului?
    4. Care sunt asteptarile tale pentru acest portofoliu pentru cei 20 de ani (adica care crezi tu ca va fi rata anuala de crestere – o medie sa zic asa)?
    Te intreb deoarece eu ma gandeam la un portofoliu ceva mai conservator (50% Treasury Bonds 35% US Stock Market si 15% Gold) si nu stiu daca pe termen lung un portofoliu de tipul portofoliului tau ar avea o crestere mai buna sau nu.
    Eu folosesc Portfolio Visualizer pentru face comparatii intre portofolii. Am plecat de la All weather (Ray Dalio), dar am incercat si alte variante, iar cel la care am ajuns mi se pare a fi cel mai ok (am urmarit atat rata de crestere cat si Worst Year si Max. Drawdown). Regasesti o comparatie intre portofoliul propus de mine, All weather si Golden Butterfly mai jos.
    Astept cu interes raspunsurile tale, cat si o parere in legatura cu portofoliul propus de mine.

    Iti multumesc

    https://www.portfoliovisualizer.com/backtest-asset-class-allocation?s=y&mode=1&timePeriod=4&startYear=1995&firstMonth=1&endYear=2020&lastMonth=12&calendarAligned=true&includeYTD=false&initialAmount=10000&annualOperation=0&annualAdjustment=150&inflationAdjusted=true&annualPercentage=0.0&frequency=2&rebalanceType=1&absoluteDeviation=5.0&relativeDeviation=25.0&portfolioNames=false&portfolioName1=Ray+Dalio+All+Weather&portfolioName2=Ray+Dalio+All+Weather&portfolioName3=Personal+V2&asset1=LongTreasury&allocation1_1=40&allocation1_2=40&allocation1_3=20&asset2=TreasuryNotes&allocation2_1=10&asset3=TotalStockMarket&allocation3_1=35&allocation3_2=30&asset4=Gold&allocation4_1=15&allocation4_2=7.50&allocation4_3=20&asset5=EmergingMarket&asset6=ShortTreasury&allocation6_3=20&asset7=SmallCapBlend&allocation7_3=20&asset8=IntermediateTreasury&allocation8_2=15&asset9=Commodities&allocation9_2=7.50&asset10=LargeCapBlend&allocation10_3=20&asset11=IntlStockMarket&asset12=TotalBond&asset13=GlobalBond

    1. Salut!
      Raspunsul la amandoua intrebarile este destul de lung pt un comentariu. O sa incerc sa simplific putin.

      3. In principiu ma uit la cum au evoluat in trecut anumite active si investesc in ele in functie de ce parere am pentru viitor. Nu fac o comparatie
      4. Ma astept la o crestere de 7% anual minim, pe o perioada de 20 ani. Asta inseamna ca ma astept sa am in cont in jur de 275.000 USD la finalul acestei perioade.

      Nu am de gand sa investesc in perioada imediat urmatoare in acest portofoliu in Treasury Bonds pentru ca in prezent au un randament foarte mic si alte metode de a creste ranamentul ar duce spre trading si nu imi doresc asta (fac suficient “trading” in portofoliul asta cu cateva actiuni individuale pe care le-am inclus).
      Personal cred ca 15% aur este prea mult (mai ales la valori mici). Eu prefer maxim 10% metale pretioase (impartit intre aur si argint) dar asta e preferinta mea personala. Si acei 10% uneori consider ca reprezinta mult din portofoliu.

      Nu consider ca exista un portofoliu perfect pe care putem sa-l facem acum pt viitor. Nici nu caut un portofoliu perfect, caut unul “suficient de bun” 🙂
      Sper ca te ajuta raspunsul meu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *