Retrospectiva Martie 2021 | Portofoliul Public

Salut!
Portofoliul public a trecut prin schimbari majore in Martie 2021! Despre cum am gandit aceste schimbari si despre planurile generale pe care le am pentru portofoliul public am sa vorbesc in acest articol.

Inainte sa discut despre “Portofoliul Public” este bine sa vedem situatia generala a pietei.

Evolutia generala pe bursa in Martie 2021

Asa cum au fost si alte luni inainte de aceasta, luna Martie a fost una foarte buna pentru investitori. Indicele S&P 500 a terminat luna foarte aproape de zona de 4000 puncte (pe care a si depasit-o in prima zi din Aprilie). Practic un record absolut al tututor timpurilor (all time high).

Interesant mi se pare faptul ca desi S&P 500 este la acest record absolut actiunile companiilor din tehnologie care domina primele pozitii din indice nu sunt in aceeasi situatie.

Actiunile companiei Amazon (de exemplu) au incheiat luna Martie la sub $3.100 USD pe bucata. Poate parea o suma foarte mare dar maximul istoric a fost de $3.552,25 USD. O scadere de mai bine de 10% fata de maximele atinse ce a fost recuperata de catre alte companii din indice. La fel este situatia si pentru Google sau Apple unde actiunile sunt semnificativ sub maximul istoric.

Nici actiunile companiei Tesla nu sunt aproape de acest maxim. Situatia la aceasta companie este chiar mai rea decat cele enumerate pana acum. Pretul maxim atins de o actiune a fost in trecut $900 USD iar la 31 Martie, la ora inchiderii o actiune valora “doar” 667$.

Pentru mine aceasta situatie arata ca desi indicele este destul de concentrat in primele 10 companii – care au o pondere destul de mare in acest moment – si restul companiilor conteaza si pot influenta semnificativ piata. In acelasi timp situatia imi spune ca exista resurse ca aceasta crestere sa continue sau macar sa fie sustinut un astfel de nivel pe viitor (daca si companiile de care am scris isi “revin” la niveluri de maxim istoric).

Varianta video a acestui articol

Varianta video a acestui articol

Schimbarile din portofoliu

In afara de cresterile semnificative din luna Martie portofoliul meu a suferit si niste schimbari structurale.

Prima si cea mai importanta este hotararea mea de a schimba brokerul. Am construit acest portofoliu public, pana acum, de la zero, folosind Interactive Brokers ca platforma de intermediere. Cu putin timp in urma am luat hotararea sa schimb acest broker cu un altul, XTB. In luna Martie 2021 am facut practic primul (si cel mai mare si important) pas in aceasta directie.

Folosesc XTB de ceva timp deja, intr-un alt portofoliu, si am profitat de ocazie. Am mutat si portofoliul public intr-un loc unde cred ca va fi mai bine pentru mine, in viitor. Am scris deja un articol in care explic de ce consider ca XTB este o alegere buna, in general.

Daca te intereseaza sa scriu un articol in care sa explic care au fost toate motivele care au dus la aceasta schimbare de broker lasa-mi un comentariu. Daca este suficient interes voi face un articol si un film pe canalul de Youtube legat de acest subiect.

A doua schimbare majora este decizia mea de a renunta la orice fel de actiune individuala in “Portofoliul Public” si sa ma concentrez DOAR pe ETF-uri. La inceput de Martie detineam 2 actiuni individuale in contul acesta de tranzactionare (SKT si WBA). In trecut am mai detinut actiuni individuale (de exemplu AT&T) care mi-au adus un profit foarte bun atat procentual dar si ca valoare.

Totusi, pe termen lung, faptul ca trebuie sa fiu atent la momentul de cumparare si de vanzare pentru actiuni individuale este un stres suplimentar. Nu sunt convins ca acest stres merita.

Un al 2-lea motiv pentru care am facut aceasta alegere este simplitatea portofoliului. Stiu ca ETF-urile sunt mult mai usor de inteles de catre investitorii incepatori decat o anumita companie. ETF-ul aduce diversificare. O companie individuala pe care o adaugam in portofoliu aduce nevoia mult mai mare de invatare si studiu (trebuie sa intelegem cu ce se ocupa compania, ce fel de viitor are industria respectiva, ce fel de viitor are compania in industrie, etc).

Nu recomand nimanui sa copieze ceea ce fac eu in “Portofoliul Public” dar stiu ca l-am construit si ca exemplu didactic. Am vrut sa arat ceea ce se poate obtine cu investitii moderate, lunare, folosind puterea timpului si dobanda compusa. Este nerezonabil sa ma astept ca un investitor la inceput de cariera sa fie capabil sa faca toata analiza pe care o fac eu atunci cand decid asupra unei companii si, portofoliul isi pierde utilitatea pentru un astfel de investitor.

Am hotarat deci din aceste motive sa renunt la partea de investitii in companii individuale si sa ma concentrez doar pe ETF-uri.

Valoarea actuala a contului

La 31 Martie valoarea contului meu era de $15.703,19 USD. Am beneficiat si eu, ca si alti investitori, de cresterea pietei si de depunerile continue pe care le fac.

In prezent actiunile pe care le detineam in contul de la Interactive Brokers au fost vandute (cele pe care am decis sa nu le pastrez) sau au fost mutate la XTB. Mutarea actiunilor pe care le-am pastrat s-a facut prin transfer de actiuni de la un broker la altul NU prin vanzare si recumparare de actiuni.

Consider ca este important acest aspect pentru ca este practic metoda prin care ne asiguram ca in perioada in care vindem la vechiul broker, transferam banii de la un broker la altul (cu transfer bancar) si apoi cumparam la noul broker nu se inregistreaza o crestere de pret pe care o pierdem. In acest fel nu imi asum nici un risc.

Mutarea in sine a durat 1 saptamana dar mi-a ocupat practic toata luna Martie. Din pacate am gasit destul de greu informatii pe siteul IB referitor la o astfel de mutare. Daca te intereseaza pasii pe care am fost nevoit sa-i fac (si de ce mi-a ocupat toata luna Martie desi ea a durat doar 1 saptamana) lasa-mi un comentariu. Daca este suficient interes voi face un articol si un video pe aceasta tema.

Valoarea actuala a contului este formata din actiunile pe care le-am transferat in contul XTB (aproximativ $9.200 USD) si din suma cash ($6.446,08 USD) pe care o detin in contul deschis la Interactive Brokers. Am transferat aceasta suma catre XTB in prima saptamana din Aprilie.

Achizitiile si vanzarile din Martie

Martie 2021 a fost practic prima luna putin mai speciala din punct de vedere al achizitiilor in portofoliu. Pe langa schimbarea actiunilor la noul broker pe care l-am ales pentru portofoliu public am facut si achizitii si vanzari, in cont.

Achizitiile din cont au fost destul de simple pentru ca practic nu am facut decat sa depun cei $500 USD lunari in cont si sa cumpar 1 actiune la ETF-ul CSPX (ETF-ul care urmareste indicele S&P 500). Am platit pe aceasta actiune 391,6$. Au ramas aici cash 108,4$ pe care ii am si acum in cont.

Putin diferit fata de normal este faptul ca in loc sa fac achizitia pe 1 Martie cum planuiam am facut-o inca din 22 Februarie. Am facut acest lucru pentru ca am depus banii in XTB in Februarie si, fata de IB ei au ajuns mult mai repede (lucru pe care il si asteptam de altfel). Pentru ca aveam deja banii in cont si pentru ca stiam ca in Martie urmeaza sa fac foarte multe mutari pentru a transfera contul de la Interactive Brokers la XTB am preferat sa fac achizitia mai repede decat normal.

Transferurile actiunilor de la IB catre XTB

Nu planuiesc sa mai fac acest lucru pe viitor, am sa revim la planul obisnuit. Ba chiar imi doresc ca incepand din Mai 2021 sa fac achizitia in primele 3 zile din luna indiferent de situatii pentru a avea un program mai organizat, in general.

Vanzarile din cont insa au fost mai multe si merita discutate, fiecare in parte.

Vanzarile pe care le-am facut in cont in luna Martie 2021

SKT – Tanger Factory Outlet Centers

SKT este o companie de tip REIT care investeste in mall-uri in aer liber. Majoritatea investitiilor sunt in SUA. Conceptul este destul de putin intalnit in Romania dar exista astfel de centre comerciale si in Europa de Vest. SKT ramane o companie care mie imi place pe termen lung.

Motivul principal pentru care am vandut aceata companie este faptul ca nu mai doresc sa am actiuni individuale in acest cont de investitii. Un alt motiv ar fi si faptul ca in prezent dividendul platit de SKT este unul destul de mic pentru o companie de tip REIT (a fost taiat anul trecut). Totusi, tind sa cred ca dividendul va reveni daca economia americana va fi pe crestere in perioada viitoare – dupa trecerea pandemiei actuale.

Am vandut in data de 3 Martie 2021 toate cele 31 actiuni pe care le aveam la SKT. Am primit $17,64 USD pe fiecare actiune. Valoarea totala incasata a fost de $547 USD si am avut o crestere de 9,7% fata de pretul de cumparare. Comisionul platit pentru aceasta tranzactie a fost de $1,5 USD.

WBA – Walgreens Boots Alliance Inc

O alta companie pe care o aveam in portofoliu si pe care am ales sa o vand inainte sa mut portofoliul la XTB este compania Walgreens Boots Alliance Inc. Am cumparat WBA in 2 randuri in portofoliul meu public si in total aveam 23 actiuni.

Principalul motiv pentru care am vandut actiunile la WBA tine de dorinta mea de a elimina actiunile individuale din portofoliul public. Personal sunt foarte incantat de aceasta companie si detin, in alte conturi, actiuni ale ei.

Am vandut actiunile WBA la data de 30 Martie 2021 pentru a lichida pozitia inainte de inchiderea lunii. Suma pe care am incasat-o pe aceste actiuni a fost de $1.221 USD si am avut un profit procentual de 23,49%. Nu este un profit rau pentru un an pandemic, as spune.

SPY4 – S&P® 400 U.S. Mid Cap UCITS ETF

ETF-ul care urmareste indiciele S&P 400 Mid Cap – adica cele 400 companii cu capitalizare medie din SUA – este primul ETF pe care l-am avut in portofoliul public si pe care l-am vandut.

Acest ETF se afla in portofoliul meu pentru ca voiam sa beneficiez de cresterea pe care o aduc companiile de dimensiuni mai mici (nu foarte mici totusi – companiile din acest ETF valoreaza cateva miliarde USD totusi) din SUA. A vrut sa fie si a fost practic o parte mai dinamica a portofoliului meu.

Nu am vrut sa vand acest ETF din portofoliu dar din pacate el nu exista la XTB. Acest lucru a facut imposibila mutarea actiunilor pe care le aveam. Am cerut acest ETF la XTB si sper sa-l introduca. Daca il vor aduce ma bucur sa spun ca voi cumpara din nou actiunile lui. Pana atunci i-am gasit deja un inlocuitor in noul porto foliu pe care il construiesc.

Aveam 25 actiuni la ETF-ul SPY4, actiuni pe care le-am vandut pe 30 Martie 2021 la pretul de 76,17 USD bucata. In total am incasat $1.904 USD pentru aceste actiuni. Profitul pentru aceste actiuni a fost de 406,45 USD si inseamna 27,17% din valoarea lor. Deloc rau pentru niste actiuni care au fost in contul meu mai putin de 2 ani.

IDUP – iShares US Property Yield ETF

ETF-ul IDUP investeste in companii de tip REIT care se afla in SUA. Am vandut acest ETF pentru ca nu exista la XTB dar, chiar daca ar fi existat nu sunt sigur ca l-as fi pastrat in portofoliu.

Sunt un fan al companiilor de tip REIT (si am vorbit despre asta aici) dar am observat ca in cadrul unui ETF este destul de greu ca ele sa performeze bine. Prin natura lor companiile acestea au modele de afaceri foarte diferite una fata de alta. La fel si politica de dividend este diferita, mai ales in conditii speciale ca cele de acum.

Acest lucru a facut ca IDUP sa nu fie neaparat un ETF de care sa fiu foarte multumit pana acum. Sigur, viitorul nu il cunoastem si IDUP poate sa recupereze foarte bine dar am remarcat in perioada in care am detinut acest ETF ca prefer mult mai mult sa detin ANUMITE REIT-uri decat sa le “iau la gramada”.

Pentru ca am renuntat la actiuni individuale in acest portofoliu practic am renuntat si la componenta separata de imobiliare (este totusi posibil ca anumite companii de imobiliare sa se regaseasca in alte ETF-uri pe care le detin in acest portofoliu).

Am avut 37 actiuni ale ETF-ului IDUP in cont. Le-am vandut in 22 Martie 2021 la pretul de $28,54 USD pe actiune. Am incasat 1.055,98 USD in total si am avut un profit de $53,29USD sau 5,32%.

GLDV – S&P Global Dividend Aristocrats ETF

ETF-ul S&P Global Dividend Aristocrats este un alt ETF pe care l-am vandut din portofoliul meu public. Desi ideea de “Dividend Aristocrats” mi se pare excelenta (si functioneaza) acest ETF nu a performat foarte bine.

Spre deosebire de IDUP nu acesta este insa neaparat motivul principal pentru care l-am vandut. L-am vandut si nu l-am transferat la XTB pentru ca, in prezent XTB nu detine in portofoliu acest ETF. Asta inseamna ca nu il puteam transfera nici daca voiam.

Am avut 34 actiuni la acest ETF, actiuni pe care le-am vandut la un pret de $34,10 USD fiecare. Am primit pentru aceste actiuni $1.159,40 USD si am avut un profit de doar 8$ (sau 0,71% din suma initiala).

Aceasta suma nu include dividendul pe care l-am primit in timp de la acest ETF.

EUDI – S&P Euro Dividend Aristocrats ETF

Ultimul ETF pe care l-am vandut este si singurul ETF in Euro din portofoliul meu este EUDI. Atunci cand am facut trecerea la XTB am hotarat ca in portofoliu sa nu mai pastrez decat actiuni in USD. E adevarat ca am si un portofoliu in Euro la XTB dar el este ceva mai vechi si separat de “Portofoliul Public”.

Consider Europa un continent imbatranit si care nu poate face fata tarilor emergente si mai ales SUA din punct de vedere al companiilor care se vor dezvolta aici. Asta inseamna ca si partea de investitii va avea de suferit comparativ cu aceste zone. Din pacate nu vad foarte multe avantaje pe care Europa le are in viitorul apropiat sau mediu fata de SUA – mai ales pe zona de inovatie- si consider ca inovatia este foarte importanta in viitor.

O buna parte din companiile care sunt in acest ETF sunt companii solide. Din pacate pandemia actuala le-a afectat destul de mult pretul pe bursa.

Am avut 20 actiuni ale acestui ETF pe care le-am vandut cu 22,16 Euro pe bucata. Este practic singurul ETF pe care sunt in pierdere, aproape 50$ fata de banii pe care i-am investit. Procentual pierderea este de 10% din suma investita.

Nu pot sa nu remarc totusi ca ETF-ul are, in prezent, un randament al dividendului de 3,43% pentru Euro ceea ce este uneori chiar dublu fata de valorile pe care le gasim pe alte instrumente.

Dividendele incasate in Martie 2021

Dividendele incasate in luna Martie

Martie a fost o luna foarte buna pentru portofoliul meu public din punct de vedere al dividendelor incasate. Am incasat $19,23 USD in acest portofoliu. Impozit pentru ele s-a oprit automat pentru dividendul platit de WBA urmand ca pentru restul banilor sa platesc impozit direct la ANAF.

WBA a fost si compania care a platit cea mai mare suma din dividendele pe aceasta luna. 10,75 USD brut au fost platiti de WBA. O alta suma importanta a fost platita de catre UDVD – ETF pe care l-am transferat si la XTB.

Pe viitor voi incerca sa ma orientez spre ETF-uri cu acumulare acolo unde este posibil.

Actiunile din portofoliul meu

La inceputul lunii Martie actiunile din portofoliul meu erau practic tot cele de luna trecuta. Ele erau toate in Interactive Brokers si simbolurile bursiere se pot vedea mai jos.

Actiunile pe care le detineam in contul deschis la IB la inceputul lunii Martie

Am ales sa transfer la XTB doar cateva din ETF-urile pe care le detineam la inceputul lunii Martie. Despre vanzarile din cont am vorbit deja si actiunile transferate se pot vedea in cele 2 poze alaturate.

Pe langa aceste actiuni voi adauga alte ETF-uri in momentul in care vor ajunge banii pe care ii transfer din vechiul cont (practic in momentul in care acest articol va ajunge public banii vor fi in cont deja).

Ganduri pentru Aprilie

Pentru Aprilie lucrurile sunt destul de simple. Voi finaliza schimbarea contului meu de la Interactive Brokers catre XTB si voi continua sa investesc in noul portofoliu pe care il am la XTB. Suma a fost si ramane $500 USD lunar.

Nu ma astept la mari schimbari de la luna Aprilie. Asta nu inseamna ca ele nu pot veni dar eu personal cred ca va fi o luna destul de linistita, chiar pozitiva. Atunci cand investim pe termen lung ne dam seama ca facem ceva bine cand lucrurile sunt (macar putin) plictisitoare.

Exista sigur si posibilitatea sa ma insel si sa fie o luna unde sa se simta mai prountata agitatia din piata. Am spus-o si in alte articole legate de portofoliul public si o spun si acum – orice cadere, nu neaparat mare, poate aduce cu sine frica. O piata, in actualele conditii, care este cuprinsa de frica isi schimba rapid si radical directia 🙂

Din nou spun ca nu ma tem pentru portofoliul meu public. Consider ca noile schimbari pe care le-am facut ma vor ajuta ca investitiile in acest portofoliu sa fie cat se poate de pasive (adica sa nu-mi ocupe mai mult de 10 minute lunar).

In acest articol ti-am spus cum a fost luna Martie 2021 pentru mine din punct de vedere investitonal, in “Portofoliul Public”. Sper ca te-a ajutat sa intelegi situatia si strategia mea, modul in care gandesc eu investitiile pasive pe termen lung si cum privesc spre viitor. As vrea sa stiu ce parere ai tu despre investitii si daca faci sau te pregatesti sa faci investitii in viitor.

Lasa-mi un comentariu cu parerea ta si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara 🙂

Stefan
Follow me

21 Replies to “Retrospectiva Martie 2021 | Portofoliul Public”

  1. Salut!
    De ce ai facut schimbarea de la Interactive Brokers la XTB? Interactive mi se pare mult mai stabil pe termen lung dar sunt o incepatoare asa ca nu vad probabil imaginea clara. M-ar interesa sa scrii cum ai facut schimbarea de la Interactive la XTB.
    Multumesc

  2. Buna!
    Interesant articolul. As dori sa stiu procedura de transfer a portofoliului de la IBK la XTB. In prezent am portofoliul la IBK dar analizez posibilitatea sa-l transfer la XTB.

  3. Salut!

    Care sunt motivele pentru care ai facut schimbarea de la Interactive Brokers la XTB? Doar din cauza comisionului lunar perceput acum de IBK sau si din alte motive?
    Se pare ca nu sunt singurul interesat de procedura de transfer a portofoliului de la IBK la XTB. In prezent am cont atat la IBK cat si la XTB si ma gandeam la varianta/posibilitatea transferului la XTB fara a fi nevoit sa vand/recumpar portofoliul de la IBK in XTB; sa inteleg ca inclusiv cash-ul se poate transfera intre brokeri sau ai facut retragere respectiv depunere?
    Multumesc pentru raspuns!

  4. Salut Stefan,

    Ma tot gandeam si eu sa-mi mut portofoliul de ETF-uri de la IB la XTB. Din cate am vazut procesul nu este neaparat unul dificil, insa pe mine m-ar interesa ce se intampla la transfer cu instrumentele care pe platforma XTB au alt ticker.

    Exemplu concret pentru instrumentul “ISHARES CORE EM IMI (acc eur)”
    Pe IB il gasim listat pe piata AEB si are ticker-ul “EMIM”
    Pe XTB cu ticker-ul EMIM gasim “aproape” acelasi instrument, insa listat in UK si desi e tot cu acumulare, moneda este insa GBP.
    Instrumentul aferent pe XTB (dupa cautarile mele) ar fi IS3S.DE – insa acesta nu este listat pe AEB.

    Si de aici confuzia mea 🙂
    Tu ai avut asemnea speță?

    Merci

    1. La XTB găsești, fără CFD, doar ETF-urili domiciliate în EU cele cu UCITS, altfel e imposibil să ai cu deținere ETF-uri domiciliate în US. De acolo și diferența în nomenclatură 🙂

  5. Salut,si eu st curios care a fost motivul transferului.Banuiesc ca nu sunt cei 10€ sau 15 comision la IB?! Despre actualul portofoliu,parerea mea ,prea multa expunere pe S&P,odata cu 2ETF unul cu distrib altul cu Acc + un ETF Global.Nu vad logica! Daca pica piata SUA ,50% portofoliu se duce in cap.Apoi,la un portofoliu de doar 15€ sa ai expunere pe aur si argint de 1100€ (doar ca asa propavaduiesc marii educatori financiari)nu au nici un sens.Da! la un portofoliu de peste 100k ,sa ai 10k in gold si Ag .Dar asa? De ce faci achizitii in dolari? Veniturile tale sunt in aceasta moneda? Sau ai ramas pe dolari din cauza prtof avut la IB? Aaa,era sa uit! Daca vrei sa-ti pastrezi cititorii,ar fi bine sa inveti sa-ti rupi 5minute si sa le si raspunzi la intrebari.Ignorarea lor,e lipsa de respect.Parerea mea.Salut

    1. Salut,
      Comisionul lunar este fix unul dintre cele mai importante motive pentru care am decis sa renunt la IB. Mai sunt si altele dar o sa le expun intr-un articol separat pentru ca-i mai vizibil si nu are rost sa scriu intr-un comentarii pagini intregi.

      Actualul portofoliu este doar ceea ce-am transferat de la IB + o parte mare (aproape 40% in momentul asta) cash. Evident, nu ramane asa. Am mai explicat de ce exista 2 ETF-uri S&P 500 in portofloliu dar nu e problema sa repet. Motivul pt care sunt 2 este ca CPSX are un pret f mare si nepotrivit relativ la depunerea mea lunara (daca era 480 USD de exemplu era f simplu de administrat, cumparam 1 unitate si gata). Cand am cumparat eu insa era vreo 300 si ceva si ramaneau o multime de bani neinvestiti 🙂
      Am mai curatat din IDUS (in sensul ca periodic vindeam IDUS cand era suficient pentru a cumpara 1 unitate de CSPX) dar acest lucru nu este foarte usor de facut cand se platesc comisioane la fiecare tranzactie cum era la IB. 

De exemplu :comisioane de cumparare IDUS de mai multe ori pana se strangeau suficient pt a schimba pe CSPX, comision de vanzare IDUS, comision de cumparare CSPX. Toate comisioanele astea insemnau ca puteam pierde tot ce castigam pe cresterea actiunilor IDUS (fiind valori mici, de pana in 400 USD).

      In legatura cu Aurul si Argintul, ele sunt acolo pt a mentine un echilibru in portofoliul meu. Nu este importanta suma (nici cea din portofoliu si nici cea investita in Aur si Argint) ci procentele si raportul dintre cele doua sume. Ca exemplu, acest portofoliu o sa ajunga la peste 100.000 USD in cativa ani (el este oricum construit pentru mai mult de 20 ani). Nu pot sa cumpar Aur si Argint la final, iau procentual 🙂 Daca te uiti cand am facut cumparaturile o sa vezi ca le-am facut ULTIMELE inainte sa ajung la suma de 10.000 USD. Nici acum nu ma grabesc sa adaug mai mult la portofoliu, astept sa ajung spre 20.000 inainte sa adaug sume noi in Aur si Argint.

      Achizitiile sunt in USD pentru ca USD este moneda lumii (cel putin in prezent) si pentru ca acest portofoliu este construit pt pensie. Cine spune ca as vrea sa-mi petrec pensia in Europa ca sa il construiesc in Euro? Daca vorbim la modul general, care este moneda cea mai buna pentru cineva care traieste in Europa si vrea sa faca investitii probabil ca Euro ar fi fost cea mai buna alegere (mai ales daca traieste intr-o tara care are Euro ca moneda sau castiga in Euro direct) dar asta e alta discutie complet. Portofoliul este AL MEU si este construit PENTRU MINE pe ceea ce mi se potriveste mie. El nu este facut sa fie copiat (ba chiar am spus de multe ori ca NU TREBUIE copiat). Este (si poate fi luat) ca exemplu.

      Nu inteleg exact la ce te referi cu neraspuns, incerc, pe cat posibil sa raspund pe toate canalele de comunicatie. M-ai intrebat ceva si nu ai primit raspuns, in trecut? Lasa-mi un link, te rog.

      Merci si spor!

      1. Salutare,am folosit experienta ta si exemplul cu portofoliu public pentru a imi crea propriul portofoliu. Asa ca articolele tale m-au ajutat, multumesc!
        Mi-am construit portofoliu folosind modelul David Swensen doar ca adaptat pentru ETF UCITS si cu cateva modificari. In principiu, am mers pe ETF cu acumulare, strict pentru ca scopul este sa creasca “bulgarele”. UDVD, chiar daca este cu distribuire, il tin si adaug bani la el pentru ca: blue chips. Este ETF care a avut o crestere constanta din Februrie (de cand il am eu), inclusiv in timpul rotatiei intre Growth Stocks+Tech si Blue Chips/classic stocks.
        Also, majoritatea actiunilor le am si eu in USD pentru ca este piata dominanta si pentru ca traiesc in Romania, unde primesc salariul in RON ca 99% din populatie, asa ca nu am niciun avantaj sa cumpar ETF in EUR sau GBP.
        Eu am facut fix invers, am trecut de la XTB in IBKR pentru ca eu folosesc contult atat ca si investitor cat si ca trader (nu fac zilnic trading, dar in momentul de fata, luna trecuta am avut undeva la peste 30$ comisioane de IBKR doar din numarul de tradeuri facute).

        BTW: tema de wordpress afiseaza reply-urile foarte urat, poate te ajuta daca instalezi un plugin dedicat comentariilor precum disqus. Ai emailul meu daca ai nevoie de ajutor.
        Succes!

        1. Salut! Daca te ajuta cu ceva ceea ce fac, este super!
          Da-mi un email la [email protected] daca te pricepi la SEO / Social Media / WordPress 🙂
          Am nevoie de ajutor contracost ca de aer (pentru ca nu mai am timp de nimic)!

  6. Neata!
    Am rezolvat “problema” transferului portofoliului…. nu e nimic complicat. Si va spun si pasii:
    – intri in cont IBK versiunea web (NU din aplicatia telefon!!!) si undeva in meniu ai optiunea de transfer a portofoliului catre un broker din afara USA;
    – completezi formularul, alegi stocul de actiuni pe care vrei sa il transferi (tot sau partial) si urmezi pasii pana la finalizarea actiunii de transfer;
    – am luat legatura cu XTB, i-am informat si am primit un email cu un formular de transfer ce trebuie completat si retransmis catre XTB;
    – astepti sa se finalizeze transferul.. :))

    A durat fix 10 min (inclusiv tel cu XTB pt clarificari)…

    Spor la bani!

  7. Salut!

    Ma intereseaza mai multe detalii despre alimentarea contului XTB, concret cum sugerezi sa procedez?
    Eu am:
    1. Cont in RON la ING
    2. Revolut pe care il alimentam cu lei din ING. Aici faceam schimbul in USD si apoi USD erau trimisi gratis in contul IBKR.

    Eu vreau cont in USD la XTB. A avea cont in USD la ING pare o idee extrem de proasta (comision de administrare si exchange spread f mare).
    Pentru activarea contului mi se cere un IBAN si o dovada de la banca (un extras banuiesc). Pot sa fac activarea cu contul ING RON si apoi banii sa ii transfer in continuare de pe Revolut (tot gratis)?

    1. Salut!
      Eu alimentez cu Revolut exact pe pasii pe care ii spui tu. AI GRIJA ca Revolut are ceva comision lunar la plata in USD daca nu ai premium. Verifica inainte sa deschizi contul / faci plata.
      Poti sa activezi cu cont de RON la XTB.

      Stefan.

  8. Salutare, cum procedezi în cazul când vrei să vinzi unități dintr-un ETF la XTB? Din câte știu, nu poți vinde doar cumpăr unități de ETF la XTB.

    1. Salut, nu am inteles exact intrebarea. Te referi la inchiderea partiala a unei pozitii? Se poate fara probleme.

      1. o mica, completare la ceea ce ai spus. Nu cunosc cum e la IB dar pe XTB se aplica metoda FIFO (first in first ou) deci in momentul in care vrei sa inchizi o pozitie (sau partial) ti se lichideaza actiunile cele mai vechi cumparate.

  9. Salutare,
    Multumesc in primul rand pentru ce faci aici pe site si pentru faptul ca impartasesti cu noi din experientele tale.
    Si eu am un cont deschis la IBK, pe care l-am legat de TradeStation (sa scap de taxa de 10 $) ca mai apoi sa creasca si ei taxa la 15 $ /luna :(. Am urmat procesul de delink pe care l-am facut luna trecuta si in urma caruia ar trebui sa revin la IBK cu taxa de 10$/luna (sper sa nu apara probleme pe parcurs:D). Desi platforma lor nu e deloc prietenoasa si intuitiva si mai au si taxa pe inactivitate, imi place diversitatea pe care o ofera.
    Ar fi interesant si util de vazut si procesul pe care l-ai facut tu de a-ti tranfera portofoliul de la IBK la XTB cred ca am avea de invatat cu totii din asta.

    Multumesc si astept cu nerabdare urmatoarele articole de pe site!
    Keep up the good work! 🙂

  10. Salut, scriu aici pentru cititorii cu conturi la IB trecute la TS. Taxarea de 15 $ lunar la TS nu este taxare de tip comision. Este o taxa lunara pentru folosire softului de analiza pe desktop. Este explicat pe site la IB cum sa te dezabonezi de la acel serviciu. Nu este un motiv sa va mutați înapoi la IB. Ștefan a ales, asa cum explica, din alte motive, sa se mute la XTB.

    1. Nu prea s-a inteles lucrul asta din comunicarea celor de la IB si TS. Eu de exemplu nu stiam asta si chiar m-am interesat. Ei au informatii pe site dar sunt foarte ascunse 🙂
      Au fost multe intrebari pe diferite grupuri de investitori legat de lucrul asta atunci cand au anuntat. Eu personal am fost f dezamagit de IB legat de comunicare (la cat de mari sunt nu imi explic de ce comunica atat de slab).

      IB este un broker bun (si inca ii folosesc in alt cont de investitii) si ramane o posibilitate pt romani dar nu-mi pare rau ca m-am mutat cu acest cont 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *