Retrospectiva Mai 2021 | Portofoliul Public

Salut! A venit vara 2021. Evenimentul asta este un prilej foarte bun de a face o noua retrospectiva in portofoliul meu public.

Portofoliul Public este sustinut de XTB printr-o politica de ZERO comisioane. Din fericire aceasta politica nu este preferentiala, nu se aplica doar pentru Portofoliul Public si este disponibila tuturor clientilor XTB care sunt in aceeasi situatie ca portofoliul meu public. Puteti afla mai multe despre acest lucru aici.

Evolutia generala pe bursa in Mai 2021

In articolul de astazi am sa vorbesc putin despre cum a mers bursa in general in luna Mai, ceea ce s-a intamplat in aceasta luna in portofoliul meu public si la ce ma astept sa se intample in viitor.

Daca este pentru prima data cand citesti despre portofoliul meu public si nu stii ce este acesta, gasesti o descriere a lui si detalii despre brokerul pe care-l folosesc la finalul articolului.

Luna Mai a fost o luna destul de agitata care insa nu a dus nicaieri intr-un final. Prima jumatate a lunii a adus cresteri pe burse, urmate de scaderi rapide. A doua jumatate a stabilizat lucrurile si practic S&P 500 a incheiat luna aproape la acelasi nivel la care a si inceput-o.

Nici alti indici nu au variat prea mult. Daca in Aprilie 2021 pietele au crescut cu 4% fata de luna anterioara si erau asteptari mari in piata, in Mai 2021 avantul investitorilor s-a oprit.

Aceasi lucru se vede si in indicele “Fear and Greed” (“Frica si Lacomie”). Eu folosesc acest indice pentru a avea o idee generala despre piata si despre ce pot sa astept in continuare de la ea.

Valoarea lui actuala este de 40 puncte din 100, valoare care exprima o frica in piata fata de nivelul actual. Pentru un portofoliu pasiv, asa cum este portofoliul meu public, acest indicator nu trebuie sa sperie oricare ar fi valoarea lui. Momentele dificile, de scaderi, daca vor veni, vor fi prietenul unui investitor pe termen lung.

Structura si valoarea curenta a portofoliului public

Valoarea totala a portofoliului public este la finalul lui Mai 2021 de $17.507.33 USD.

Structura portofoliului este destul de fixa si nu intentionez sa o schimb in viitorul apropiat.

Pozitiile deschise in Portofoliul Public

Am in portofoliu ETF-uri care urmaresc indicii S&P 500, S&P 400 Midcap, MSCI World (practic companiile importante din 22 tari considerate dezvoltate), companii de tip “Dividend aristocrats”, Emerging Markets (inclusiv China) si metale pretioase.

Alocarea prezenta se poate vedea in graficul de mai jos. Ea este destul de apropiata de ceea ce imi doresc pe termen lung in portofoliul meu.

Ponderea ETF-urilor in Portfoliul Public

Ma astept ca in viitorul apropiat piata sa fie dinamica si procentele sa se tot modifice. Din aceasta cauza sunt pregatit sa adaug actiuni in ETF-urile care vor scadea procentual, in portofoliul meu.

Evolutia contului de investitii

Evolutia contului de investitii, asa cum se poate vedea si pe graficul de mai jos este destul de liniara, in timp. Foarte interesant mi se pare faptul ca acest cont a crescut in fiecare din ultimele luni cu destul de mult fata de cei $500 USD pe care ii depun eu.

Evolutia portofoliului public in timp

De exemplu: Am inceput luna Mai cu $16.689 USD si am terminat-o cu o valoare de $17.506 USD. Diferenta este de $817 USD din care doar $500 USD sunt depusi de mine. $317 USD este castigul pe care l-am avut din cresterea actiunilor pe care le detin in cont. Situatia nu este singulara, ea s-a repetat si in alte luni din 2021.

Acest lucru arata foarte bine exact importanta depunerilor lunare, dupa parerea mea. Faptul ca mai bine de 2 ani am reusit sa depun in fiecare luna aceeasi suma de bani a facut ca in cont sa se stranga o suma considerabila.

Cresterile lunare incep incet incet sa insemne deja mai mult in valoare neta si depunerea lunara sa fie din ce in ce mai putin importanta. Ma astept ca acest fenomen sa continue si sa ajung in cativa ani ca raportul sa fie in favoarea cresterilor de capital fata de depunerile mele lunare.

Deja incepe sa se cunoasca importanta castigurilor compuse. Sigur, sunt abia la inceput raportat la cei 20 ani pe cat este construit portofoliul, dar pot spune ca in anumite luni putem observa cum banii au inceput sa lucreze si ei pentru mine, in acest cont.

Achizitia facuta in Mai 2021

In luna Mai 2021 am urmarit alocarea pe care mi-am stabilit-o si am cumparat actiuni la ETF-ul UDVD. Acest ETF consider ca este unul dintre cele mai interesante pe care le am in acest portofoliu.

Achizitia facuta in Mai 2021

SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (UDVD) este un ETF cu distribuire de dividende ce inglobeaza companii ce platesc dividende in crestere de cel putin 20 ani.

Practic este un ETF ce contine companii stabile, companii ce sunt prezente pe piete importante si care genereaza suficienti bani astfel incat sa acopere dividendul platit catre investitori.

Am ales acest ETF in portofoliu din mai multe motive. In primul rand acest gen de companii au potentialul sa depaseasca pe termen lung evolutia generala a pietei si in special a indicelui S&P 500. Al doilea motiv este acela ca, in general, companiile de genul acesta sunt orientate catre investitori si tind sa se descurce destul de bine intr-o perioada mai tulbure. Asta inseamna ca ETF-ul poate sa aduca si putina stabilitate portofoliului meu, limitand volatilitatea.

Alocarea tinta pentru acest ETF este de 15% din portofoliu, pe termen lung. Cu aceasta cumparare am reusit sa ajung la 13.6% alocare pentru UDVD in Portofoliul Public. Voi continua sa adaug UDVD in acest portofoliu, pe termen mediu.

Despre Protofoliul Public

Pentru cei care nu cunosc acest proiect consider ca este util sa spun cateva cuvinte despre Portofoliul Public. Este un portofoliu pe care l-am deschis acum 2 ani. In urma cu 2 luni am mutat acest portofoliu la brokerul XTB, de care sunt multumit. Principalul motiv pentru care am mutat contul la acest broker a fost lipsa comisioanelor pentru genul meu de investitii (investitii pasive intr-un cont mediu ca valoare). Am scris despre asta mai multe aici.

Adaug in Portofoliul Public $500 USD lunar pe care ii investesc intr-un ETF. Portofoliul a inceput in Februarie / Martie 2019 si este construit cu un orizont de investitie de 20 – 25 ani. Practic este portofoliul meu pentru pensie. Scopul lui este sa intregeasca (sau chiar sa inlocuiasca avand in vedere situatia actuala a pensionarilor) veniturile pe care le voi avea la pensie.

Un al doilea motiv pentru care am pornit portofoliul public este acela de exemplu. Cred ca este foarte important nu doar sa vorbim despre investitii si educatie financiara ci si sa facem ceva in acest sens. Pentru ca atunci cand am pornit eu acest portofoliu nu erau foarte multe exemple de portofolii reale (nici acum nu sunt) am decis sa-l fac public si sa scriu in fiecare luna un raport prin care sa prezint ce s-a intamplat in luna precedenta cu portofoliul acesta.

Nu consider ca portofoliul public trebuie copiat dar cred ca el are valoare mare atunci cand vine vorba de exemplu de investitie.

Ganduri pentru viitor

Luna Mai a fost una “fixa”, asa cum am aratat la inceptul articolului. Trebuie sa remarc ca nici in acest an nu a s-a potrivit zicala “Sell in May and go away” (vinde in Mai si pleaca). Nu se potriveste in aproape nici un an.

Bursele sunt insa, pe termen lung, legate de evolutia economica globala. In momentul de fata exista doua mari probleme potentiale: inflatia si criza economica. Motivele pentru fiecare din aceste probleme (potentiale) sunt multe si nu pot fi discutate aici dar, consider important pentru mine sa retin ca amandoua problemele imi pot afecta portofoliul. Pe termen lung sunt convins ca investind pot sa ma apar individual, macar partial, de amandoua aceste probleme.

Am mai spus pe acest blog si reiau ideea – Covid ne-a afectat pe toti economic chiar daca nu ne dam seama. Economii intregi au fost in ultimul an si jumatate ca un mare pacient ce s-au luptat pentru supravietuire. Au fost luate masuri de toate felurile in speranta de a salva “pacientul”. Efectele secundare ale acestor masuri nu au contat prea mult in momentul in care ele au fost luate pentru ca alternativa ar fi fost pur si simplu o prabusire totala a economiilor respective.

Acum incepem sa ne revenim atat medical cat si economic. Odata cu revenirea incepem sa vedem si nota de plata. Aceasta revenire nu vine doar cu crestere economica (asa cum este raportat in mai toate tarile) ci si cu problemele structurale din trecut. Cele mai mari economii ale lumii cara inca dupa ele problemele nerezolvate din trecut – de la alte crize prin care au trecut.

Suntem cu o luna mai aproape de urmatoarea cadere, oricand va veni ea. E important sa fiu constient de asta pentru ca ignorarea acestui lucru ar fi nu doar gresit ci si foarte periculos. O cadere nu inseamna doar pierderea – eventual temporara – de capital ci si oportunitatea de a adauga in portofoliu active la preturi mai bune.

Asa cum in Martie 2020 o criza medicala a adus – pentru scurt timp, este adevarat – o cadere aproape record a pietelor, la fel se poate ca o viitoare criza (de orice fel) sa repete situatia.

Pe termen scurt (luna Iunie), pe bursa, conteaza mai mult vestile de moment si sentimentul investitorilor decat orice altceva. Pe termen lung insa “nota de plata” trebuie platita.

Lasa-mi un comentariu cu parerea ta legata de acest articol, de evolutia portofoliului public si de bursa, in general. Te poti alatura comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

Stefan
Follow me

10 Replies to “Retrospectiva Mai 2021 | Portofoliul Public”

  1. Buna ziua,

    O alocare de 90% actiuni si 10% commodities nu e prea agresiva pentru un portofoliu pentru pensie? Nu ar fi utile si niste instrumente cu venit fix, eventual pentru rebalansari cand va fi nevoie?
    Cat la suta din portofoliu pastrati in cash, pentru cumparari mai ieftine atunci cand va veni “nota de plata”?
    Cum intentionati sa procedati la o corectie de minim 5% sau la o cadere de 20-25%, continuati sa cumparati lunar cu 500 USD in stil DCA, ca si pana acum?
    Multumesc.

    1. Tocmai, eu consider ca este o alocare potrivita. Fiind pentru pensie (deci am un orizont de 20 ani de acum inainte) exista foarte mari sanse ca orice “zgomot” (cadere temporara / criza, etc) sa aiba suficient timp de recuperare.
      Instrumentele cu venit fix sunt foarte periculoase, pe termen lung. Nu doar ca nu imi cresc portofoliul la fel de repede ca ETF-urile pe actiuni dar sunt si foarte expuse unor perioade cu inflatie mare.
      In acest portofoliu nu pastrez cash aproape deloc (doar sumele care raman ca “rest” din investitiile lunare) dar depun lunar 500$ pe care ii voi continua sa-i depun.
      In totalul investitiilor mele (Portofoliul Public nu este singurul portofoliu pe care il am) pastrez intre 10% minim si 30% maxim cash.
      La o corectie mai serioasa, in acest portofoliu voi adauga tot cei 500$ lunar, in acelasi stil ca si pana acum. Asta am facut si in Martie 2020 si in lunile de dupa.
      In alte portofolii (unde fac stock picking – adica aleg companii, nu ETF-uri) voi cumpara anumite companii pe care le consider foarte profitabile in urmatorii 10-20 ani.

  2. Buna ziua,

    Cat de eficient este sa ai Divident Aristocrats cu distribuire, cand dividentele la XTB sunt taxate cu 30%?

    1. Salut Ciprian!
      Am primit intrebarea asta FOARTE DES (atat de des incat chiar acum scriu un articol despre asta, trebuie lamurita problema cat mai repede).

      Nu XTB este cel care opreste 30% din dividende ci Fiscul din SUA (IRS). Acest lucru se intampla pentru toate companiile si ETF-urile din SUA.
      ETF-urile pe care le putem cumpara noi (deci inclusiv UDVD) nu au legatura directa cu SUA, au domiciliul in Irlanda. Asta inseamna ca IRS nu opreste NIMIC din dividendele respective si ele intra in totalitate in contul meu de la broker.
      Platesc impozit in Romania, conform legilor din aceasta tara (pentru ca eu sunt rezident in Romania).

      Nu este este deci o problema pentru mine acea “taxare” de 30% pentru ca ETF-urile cu distribuire pe care le detin sunt toate domiciliate in Irlanda.
      Sper ca este putin mai clar si o sa revin si cu un articol pe tema asta, chiar azi 🙂

  3. Salutare!

    Am citit cu interes articolul însă am o întrebare:
    Care este cel mai eficient/ieftin mod de ați alimenta cu USD și/sau EUR contul XTB ?

    Mulțumesc.

    1. Salut!
      Eu folosesc Revolut, am varianta Premium (pe care oricum o folosesc si pentru altceva) si nu am comisioane la alimentare.
      Nu cred ca merita Revolut Premium doar pentru alimentarea contului. Cea mai ieftina metoda ar fi un cont in Euro (si alimentari in Euro) cu transferuri gratuite catre XTB. Pentru asta trebuie studiat ce oferte au bancile respective.

  4. Salut Stefan! Observ ca preferi ETF urile in dolari. Exista vreo diferenta intre CSPX.UK si SXR8.DE in afara de valuta? Eu am economii in euro si in plus Revolut standard te taxeaza mult la transferul in dolari pe cand la Euro e 0. Am intrebat si la XTB si mi-au zis ca avand acelasi ISN number nu e nicio diferență.

    1. Salut!
      In afara de moneda in care se face achizitia nu exista nici o diferenta. Scriu un articol acum despre motivele pentru care fac eu achizitii in USD in portofoliul public dar mai dureaza putin pana il public (e mai greu de scris decat pare la prima vedere 😁😁😁).

  5. Salut,

    Sunt curios in legatura cu fondul de garantare al celor de la XTB.
    Care este diferenta intre ei si IB?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *