Retrospectiva Mai 2020 | Portofoliul public

Evolutia pe bursa in Mai 2020

Salut!

A mai trecut o luna. Pe burse a fost o luna foarte interesanta – cel putin din punctul meu de vedere. In acest articol o sa discut despre cum au evoluat bursele si despre miscarile pe care le-am facut in portofoliul meu public – in aceasta luna. Cred ca o sa fie un articol interesant pentru ca am facut 2 vanzari, o cumparare si iau in calcul ca luna viitoare sa lichidez o noua pozitie.

Pentru a urmari mai usor pozitiile din acest articol mai jos se gaseste lista cu instrumentele (ETF-urile si companiile) ce apar in acest articol. Se poate vedea simbolul si descrierea (numele complet)

Actiunile din cont in luna mai – click pentru a mari

Pietele internationale

Evolutia S&P 500 in mai 2020 – click pentru a mari

Desi situatia economica nu este cea mai buna (nici international dar nici in Romania) bursa internationala – in special cea din SUA – creste de doua luni aproape neincetat. Daca in martie indicele S&P 500 ajungea la un minim local de 2200 puncte acum deja el a depasit bariera psihologica a celor 3000 puncte.

Investitorii si unele institutii guvernamentale – direct sau indirect- investesc masiv in bursa. Acest lucru a determinat o apreciere de 7.5% intr-o singura luna. Indicele “Fear & Greed” pe care eu il folosesc pentru o privire rapida, de ansamblu asupra pietei din SUA este acum la nivelul de 52%. Din punctul meu de vedere nivelul este unul foarte ridicat fata de situatia economica prezenta.

Indicele Fear & Greed – click pentru a mari

Valoarea si pozitiile in cont la final de Aprilie 2020

Portofoliul meu public a beneficiat de aprecierea pietei generale. Am inceput luna cu suma de $7,018.55 USD in cont si am incheiat-o cu 7,173.71 USD. Actiunile din cont au crescut cu 140.61$ la care s-au adaugat si dividendele incasate in valoare de 21.37$

Valoarea contului la inceput si la final de luna Mai 2020 – click pentru a mari

Tranzactii in Mai 2020

Luna mai a adus cateva tranzactii in contul meu. Desi planuiam sa fac o singura tranzactie in aceasta luna, am fost aproape fortat sa tranzactionez mai mult. Desi in portofoliul meu privat – atat in cel de actiuni cat si in cel de optiuni – tranzactionez destul de des, scopul portofoliului public este sa fac minim de tranzactii si sa investesc pentru perioade lungi de timp.

Luna aceasta am facut 3 tranzactii – cred ca cele mai multe tranzactii intr-o luna de cand am pornit portofoliul public.

In primul rand am vandut pozitia de JPEA. Singura actiune a unui ETF de obligatiuni din contul meu a fost vanduta din mai multe motive.

  1. In viitor nu ma astept ca obligatiunile sa aiba un radament peste -sau macar apropiat cu – S&P500 sau alt indice important
  2. Dobanzile internationale scad foarte mult in aceasta perioada si nu ma astept sa creasca prea curand. Acest lucru ar trebui – cel putin teoretic sa diminueze randamentul pe care il primesc de la JPEA
  3. JPEA investeste in economii emergente. In cazul in care va exista o criza internationala economiile emergente (si cele de frontiera) vor avea de suferit ceea ce inseamna ca si riscul la care ma expun este mai mare. Cresterea dobanzii vine la pachet cu scaderea ratingului de tara.
Misarile pe cont in luna mai 2020 – click pentru a mari

JPEA a scazut foarte mult in martie. De atunci si-a revenit destul de mult. Am vandut cu o pierdere de $10.53 USD pentru aceasta pozitie. Desi nu imi place sa vand in pierdere am considerat ca este mult mai bine pe termen mediu si lung sa vand acum si sa ajustez corespunzator portofoliul. Aceasta suma nu include dividendele pe care le-am primit de la JPEA in timpul in care am detinut actiunea. Din vanzarea JPEA am obtinut aproape $500 USD.

O a doua schimbare pe care am facut-o in cont a fost vanzarea ETF-ului IDUS. IDUS este ETF-ul care urmareste indicele S&P500 si ofera dividende. Nu am vandut acest ETF pentru ca sunt nemultumit de S&P500 sau pentru ca pe viitor nu cred ca S&P500 este de viitor. Ba chiar din contra. Consider ca in conditiile actuale, in ultimele luni S&P500 s-a pozitionat pentru viitor foarte bine si va performa mai bine decat alti indici (mai ales indici europeni).

Vanzarea IDUS mi-a adus in cont $1155 USD. Profitul pe care l-am avut pentru IDUS este de $112 USD si reprezinta 10.83%.

In aceasta luna am cumparat ETF-ul CSPX. La fel ca si IDUS, CSPX este un ETF care urmareste S&P500 dar, spre deosebire de acesta, capitalizeaza dividendele. Pe termen lung asta ma ajuta sa castig mai multi bani. Am cumparat CSPX folosind toti banii pe care i-am avut disponibili in cont dupa ce am vandut JPEA, IDUS si depunerea pe luna mai. Am cumparat 7 actiuni ale ETF-ului CSPX in valoare totala de $2138.16 USD.

O comparatie intre IDUS si CSPX am facut aici si aici. Nu am putut sa cumpar CSPX de la inceput pentru ca pretul unei actiuni din acest ETF este foarte mare (in jur de 300$) si nu m-as fi incadrat foarte bine in suma de 500$ pe care o investesc lunar. Daca as fi preferat sa investesc direct in CSPX as fi avut cateva sute de dolari pe care nu i-as fi putut investi la preturile din martie si aprilie, preturi mai bune decat cele de acum.

La finalul lunii mai contul meu arata ca in poza de mai jos:

Pozitiile din cont – valoarea pentru fiecare actiune in parte – click pentru a mari

Castigul lunii Mai 2020

Asa cum am spus luna mai a fost una destul de buna pentru portofoliul public. Castigul total din actiunile din cont a fost de $143.21USD.

O mare parte din acest avans a fost adus de catre ETF-ul SPY4 (S&P® 400 U.S. Mid Cap), de catre IDUS (S&P500) si de catre IWDA (iShares MSCI World). CSPX a inregistrat o pierdere care practic taie din profitul pe care l-a adus IDUS (amandoua urmarind acelasi indice).

Evolutia actiunilor din cont in luna mai 2020 – click pentru a mari

O pozitie importanta care a inregistrat pierderi (si) in aceasta luna a fost REIT-ul SKT.

Raportul banilor din cont

Raportul banilor in cont – click pentru a mari

Raportul banilor in cont a avut o evolutie normala avand in vedere miscarile pe care le-am facut. Am pornit luna cu $518 USD in cont (banii pe luna mai erau deja depusi si ajunsesera in cont la 1 mai).

Pentru ca am facut mai multe miscari pe cont decat in mod normal am platit comisioane mai mari – valoarea totala a fost de $5.73 USD. Am primit dividende in valoare $21.37 USD si valoarea cu care am incheiat luna a fost de $53.49 USD. Voi folosi acesti bani pentru investitiile din luna viitoare.

Dividende Mai 2020

Luna mai a adus dividende din 3 parti. Cel mai mare dividend a venit de la REIT-ul SKT. Desi SKT a scazut foarte mult ca actiune si compania a fost destul de grav lovita de inchiderea mall-urilor pe care le detine (compania detine mall-uri in aer liber) a continuat sa plateasca dividende. Am primit $11.08USD brut. Fiind o companie americana retinerea la sursa a fost de 10% si s-a situat la suma de 1.11$. Net SKT mi-a adus in portofoliu $10 USD. Nu este o suma foarte mare dar, in timp aceste sume se aduna.

Pe langa SKT am mai primit dividende si de la 2 ETF-uri pe care le detin -IDUP si GLDV. GLDV este “SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF” si este un ETF care urmareste companii ce platesc dividende in crestere de peste 20 ani. In prezent sunt 88 companii in acest ETF. 40% din acestea sunt localizate in USA. Pe locurile 2 si respectiv 3, la mare distanta fata de SUA se afla, ca tari, Japonia si Canada pondere de aproximativ 10%.

La pretul din prezent GLDV ofera un dividend de 5.23% (pretul la care eu am cumparat GLDV este mai mare decat pretul actual).

Dividendele primite in mai 2020 – click pentru a mari

Raportul schimbarii in dividendele din cont arata atat dividendele declarate si platite (cele de care am discutat deja) dar si dividendele declarate pe care urmeaza sa le primesc luna viitoare.

Schimbarea in dividende – click pentru a mari

In acest raport se poate vedea ca, in luna Iunie, urmeaza sa primesc dividende de la actiunile pe care le detin la compania WBA. Valoarea totala a dividendelor pe care le voi primi de la aceasta companie este de $4.12USD. Dividendele se vor plati pe data de 12 Iunie 2020 si le voi primi in cont, la fel ca pana acum.

Ce schimbari pregatesc pentru viitor?

Am facut acum schimbarea de la IDUS la CSPX pentru ca pe viitor iau in considerare sa investesc in alte ETF-uri, altele decat cele care urmaresc S&P500.

Un alt lucru pe care il iau in considerare este, de asemenea, in functie de evolutia pietei schimbarea investitiei din IWDA (ETF-ul care urmareste indicele MSCI – developed – WORLD) in S&P500. Inca nu sunt foarte hotarat asupra acestui lucru. Decizia va fi luata dupa o comparatie atenta asupra celor doua ETF-uri (trecut, prezent, diferente si viitor).

Consider ca piata poate merge cateva luni in acelasi trend ca si pana acum. Pentru ca investesc lunar aceeasi suma de bani si suma totala de bani pe care o am in cont nu este una foarte mare nu planuiesc sa tin nici un fel de suma cash pentru o cadere mai mare a pietei.

Oricand va veni aceasta cadere am sa continui sa investesc in acelasi mod ca si pana acum.

Stefan
Follow me

9 Replies to “Retrospectiva Mai 2020 | Portofoliul public”

  1. Salut Stefan,
    Multumim frumos pentru articol!

    Am 2 nelamuriri, ma poti ajuta?
    1. Oare simbolul IB pentru CSPX e CSSPX?
    2. Corespondentul Vanguard pentru CSPX pare a fi VUAA iar market value e undeva la USD54. Pe site ul lor, pentru acest simbol, am gasit Tax status : Germany, UK Reporting, si nu stiu exact care i impactul.
    Oare ai mai multe informatii? Ar fi Vanguard (VUAA) o alternativa la CSPX?
    https://americas.vanguard.com/institutional/mvc/detail/etf/overview?portId=9694&assetCode=EQUITY##overview

    Multumesc frumos si o duminica faina

    1. Salut!

      1. Da, simbolul este CSSPX. Daca vrei sa-l cumperi ai grija la bursa si moneda.
      2. N-am studiat VUAA prea in amanunt – era pe lista la un moment dat dar sunt alte prioritati. BANUIESC (adica nu sunt sigur) ca partea cu Tax Status se refera la raportarile pe care le ofera fondul. In Germania si UK se incearca (si se si reuseste) ca taxarea ETF-urilor cu acumulare sa fie diferita fata de alte ETF-uri. Se platesc aceleasi taxe ca si pe ETF-urile cu distribuire chiar daca banii nu sunt distribuiti. Daca despre asta este vorba nu ar trebui sa te afecteze DACA esti roman si locuiesti in Romania.

  2. Mulțumim pentru articol.
    Am doua întrebări:
    1. Portofoliul este pe termen lung? Eu de exemplu folosesc o strategie plictisitoare: sxr8 și vwce, fără sa vând mai nimic. Nici nu ma interesează volatilitatea, cât timp gândesc pe termen mai mare de 15 ani și nu vreau sa fac active trading. Așadar dca și tranzacții mai multe pe scăderi de câte 5%. Poate fi asta o strategie mai buna sau portofoliul tău public e mai diversificat și mai bun pentru o strategie pe termen lung?
    2. Mereu am fost atras de ideea de distribuție de dividente, dar parca nu as vrea sa mi bat capul cu declararea veniturilor – la prima vedere pare destul de time consuming. Cum ții evidentă lor? Ții rapoartele, îți faci xls uri ca mai apoi anul viitor sa le treci in declarație?
    Mulțumesc,
    Alex

  3. Buna ziua,
    am niste intrebari:
    -cum pot evita comisioanele bancare de alimentare cont in USD, deoarece vreau sa cumpar niste ETF -uri ;
    daca alimentez in lei din Revolut, se pierde mult la schimbul valutar RON/USD ?

    Multumesc frumos.

  4. Buna Stefan,
    La un moment dat ai mentionat ca investeai in SPY5, acum vad in lista CSPX. Ce a determinat schimbarea?
    Imi cer scuze daca ai mentionat deja in vreun articol..te-am descoperit recent si nu le-am luat pe toate la rand :).

    1. Hey! Multumesc ca ma urmaresti.
      Nu a fost efectiv o schimbare, sunt doua portofolii diferite. In articolul in care discutam despre SPY5 era vorba de portofoliul meu privat (nu aveam atunci CSPX in portofoliul public).
      Acum vorbesc despre CSPX pentru ca este in acest portofoliu – public.

      Motivul pentru care consider ca CSPX este mai potrivit decat SPY5 este ca SPY5 plateste dividende pe cand CSPX le reinvesteste. Am discutat despre avantaje aici :
      https://finantepersonale.ro/etf-distribuire-sau-acumulare/
      https://finantepersonale.ro/etf-distribuire-sau-acumulare-2/

      Merci ! 🙂

      1. Multumesc, ma pun pe citit :). Legat de subiectul taxe si impozite, te-ai gandit sa faci vreun articol cu recomandari de contabili sau macar cum sa gasesti un contabil potrivit? Poate parea stupid, dar eu personal nu cunosc vreun contabil si nu stiu cum sa gasesc unul care sa se priceapa la taxe pe stocuri straine si sa am garantia ca e profesionist si ma indruma cum trebuie..caut pe google pur si simplu? :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *