2021 insista sa treaca cu viteza. Dupa un 2020 greu, cu o pandemie care a afectat pe toata lumea (fie ca ne dam seama sau nu), pare ca avem un 2021 cu totul diferit. Am ajuns deja in August si mai sunt atat de multe lucruri de facut anul asta 🙂
Din punct de vedere al Portofoliului Public este o ocazie foarte buna de a continua lista de retrospective lunare.
Portofoliul Public este sustinut de XTB prin politica lor de . Din fericire oferta nu este valabila doar pentru mine. Este valabila, in acelasi conditii, pentru toti cei care invesc cu XTB. Despre asta puteti afla mai multe .
Sumar
Evolutia generala pe bursa in Iulie 2021
Inainte sa ne uitam la Portofoliu Public cred ca merita sa ne uitam putin la ce s-a intamplat, in general, in piata de actiuni. Ca de fiecare data voi analiza putin miscarile care au avut loc pe indicele S&P 500, in aceasta luna.
Daca Iunie a fost o luna care ne-a lasat la maxime istorice (All Time High), din graficul de mai jos, putem vedea ca nici Iulie nu a fost o luna foarte rea. Am avut un nou maxim istoric la 4.429,97 puncte si luna s-a incheiat la 4.395,26 puncte. O crestere de 75 puncte si 1.74% fata de inceputul ei.
Un lucru care mi se pare ciudat, de 3 luni deja, este ca la jumatatea lunii exista o scadere destul de accentuata. Se poate vedea asta pe graficul de mai jos, pentru luna Iulie, dar situatii asemanatoare au fost si in Iunie si Mai. Sunt curios daca vom avea aceasta situatie si in luna August 🙂
Un alt lucru care cred ca merita privit cu atentie este nivelul indicelui “Fear & Greed” (“Frica si Lacomie”) la 1 August 2021. Desi suntem aproape de nivel maxim istoric acest indice este la “frica extrema”. Mi se pare foarte interesant ca piata este condusa de un astfel de sentiment.
Evident, nici un indice nu este perfect si nivelul se schimba zilnic dar pe tot parcursul lunii acest indice a aratat un nivel foarte scazut. Consider ca-i foarte interesant, cel putin din punct de vedere academic, sa urmaresc ceea ce se va intampla cu piata si cu acest indice, pe viitor.
Alocarea tinta a “Portofoliului Public”
Pentru Portofoliul Public am definit o alocare tinta pe care imi doresc sa o respect cat mai mult posibil. Alocarea aceasta este formata din ETF-urile pe care le am in acest moment in cont. Pentru fiecare ETF am ales o pondere pe care mi-o doresc sa o aiba in acest cont al meu.
ETF-urile pe care le am in Portofoliu Public se pot vedea mai jos. Pentru fiecare ETF am trecut simbolul bursier si denumirea completa pentru a fi usor de gasit la o cautare pe Google.
Sunt constient ca nu voi reusi sa respect alocarea propusa 100% din timp dar este important sa stiu catre ce ma indrept.
De ce este importanta o alocare tinta? Pentru ca imi simplifica foarte mult decizia de investitie. Atunci cand vine momentul sa investesc o suma noua in cont – la inceputul fiecarei luni adica – tot ce trebuie sa fac este sa verific care sunt ETF-urile unde trebuie sa adaug actiuni. Din fericire, pentru ca XTB are o , asa cum am spus deja, pot sa cumpar actiuni in mai multe ETF-uri si sa ma apropii ceva mai mult de alocarea dorita.
De ce nu voi reusi sa respect aceasta alocare 100% din timp? In primul rand pentru ca nu planuiesc sa vand din actiunile pe care le am. Asta inseamna ca in momentul in care unul dintre ETF-urile pe care le detin creste (sau scade) mai mult decat celelalte alocarea se va “strica”. Pentru a rezolva aceasta problema ar trebui sa vand din ETF-ul care a crescut prea mult si sa adaug in alte ETF-uri. Nu planuiesc sa fac acest lucru, imi doresc ca actiunile sa evolueze natural nu sa fie fortate la un anume procent doar pentru ca l-am stabilit la un anume moment in timp. Planuiesc insa ca pe viitor – la inceputul fiecare luni – sa mai cumpar actiuni in cont. Voi adauga actiuni acolo unde este diferenta procentuala in minus. Astfel voi adauga mereu actiuni ale ETF-urile care au scazut sau care nu au crescut (deocamdata) cel putin la fel de multe ca alte ETF-uri din cont.
Strategia mea nu este o strategie clasica de DCA. Daca ar fi fost o astfel de strategie ar fi implicat investirea unei sume constanta de bani in fiecare din ETF-urile pe care le detin. Am primit intrebari de la mai multe persoane: “cum este mai bine sa investesc? DCA clasic sau cum investesti tu in Portofoliul Public?”
Din pacate – sau din fericire – nu exista un raspuns corect la aceasta intrebare. Este adevarat, se pot face tot felul de modele matematice care sa arate cum ar fi fost cel mai eficient sa investim pana acum. Aceste modele sunt insa, dupa parerea mea, absolut inutile pentru viitor. Doar pentru ca in trecut ceva a functionat intr-un anume fel nu este nici o garantie a faptului ca in viitor lucrurile vor functiona exact la fel.
Ce este insa interesant si ce putem invata de aici este ca mai important decat cea mai buna strategie este sa avem o strategie si sa o implementam.
O strategie, chiar daca nu este cea mai buna posibila, ne va aduce mai aproape de scopul pe care ni l-am propus.
Fiecare isi alege si isi modifica strategia asa cum considera potrivit. Este foarte bine sa imbunatatim lucruri atunci cand putem. Gasirea strategiei perfecte se va face doar din intamplare si doar pentru scurte perioade de timp. Avantajul gasirii si aplicarii unei strategii bune insa, chiar daca nu perfecta, este imens si nu trebuie sub nici o forma ignorat, de toti investitorii dar mai ales de catre un investitor pasiv.
Valoarea si structura curenta a portofoliului public
Dupa ce am discutat despre alocarea tinta si importanta unei strategii pentru investitii cred ca a venit timpul sa discutam si despre valoarea si structura curenta a portofoliului public.
La 1 August Portofoliul Public avea o valoare de $18.667,12 USD.
Din acesti bani doar $86.86 USD sunt cash, restul fiind investiti in actiuni ale ETF-urilor. Cea mai mare valoare, in prezent si in viitor, este investita in CSPX – Ishares Core S&P 500 Ucits Etf Usd (Acc) ETF – un ETF cu acumulare ce urmareste indicele S&P 500.
Pe langa acest ETF care urmareste indicele S&P 500, in Portofoliul Public sunt si alte ETF-uri care investesc in companii din Statele Unite. UDVD si SPY4 sunt ETF-uri care au in componenta doar companii din SUA si IWDA este un alt ETF care are in componenta sa 60% companii din SUA.
Am ales aceste ETF-uri pentru ca eu cred ca si pe viitor o mare parte din castigul de pe burse va veni din aceste companii. Consider ca atat natura companiilor din SUA dar si natura burselor de acolo vor aduce acest castig.
Pentru a intelege putin mai bine cum sunt investiti banii din Portofoliul Public consider ca ma ajuta un grafic. Pe acest grafic se poate vedea mai usor cum sunt impartite ETF-urile pe care le am in cont si care este ponderea fiecarui ETF in contul de investitii.
Cred ca acest grafic arata destul de intuitiv faptul ca exista un ETF cu o pondere foarte mare (CSPX) urmat de 4 ETF-uri cu o pondere aproape egala (UDVD, EIMI, SPY4, IWDA). La fel se poate vedea si ca partea de ETC-uri cu expunere pe metale pretioase este una destul de mica ce are rolul de protectie in eventualitatea in care piata scade foarte mult si metalele pretioase se apreciaza.
Evolutia contului de investitii
Contul de investitii a ajuns, asa cum spuneam, la $18.667.12 USD. Am investit $15.000 USD din banii mei in cont si profitul total este de $3.667,12 USD. Asta inseamna peste 24.4% profit de la inceputul experimentului.
Consider ca evolutia a fost una foarte buna pentru un portofoliu de investitii pasive avand in vedere atat caderile din prima jumatate a anului 2020 dar si modul in care pietele si-au revenit de atunci.
Ma ajuta sa privesc grafic aceasta evolutie pentru a intelege exact cum a evoluat contul meu. Este destul de usor de vazut trendul actual al contului. Depunerile mele constante dar si profitul pe care l-am inregistrat pana acum ajuta acest trend.
Pe termen lung ma astept ca sumele pe care le depun sa conteze din ce in ce mai putin in evolutia contului meu de investitii. Cu cat suma din cont este mai mare cu atat evolutia contului este mai putin influentata de banii pe care ii depun eu lunar. Totusi, chiar si la valori mari in cont banii pe care ii adaug lunar conteaza. Acest lucru se intampla datorita perioadei lungi de investitii pe care mi-am propus-o pentru acest cont.
Un grafic important este cel al evolutiei profitului total din cont. Consider ca acest grafic exemplifica cateva idei foarte importante.
In primul rand graficul arata diferenta de profit total la care ne putem astepta pe masura ce sumele din cont cresc. Desi profitul total a fost in crestere si in primul an de viata al acestui portofoliu si dupa perioada 1 Decembrie 2020 se poate vedea destul de usor diferenta intre cele 2 perioade studiate. Daca in primul an de viata profiturile insemnau maxim cateva sute de dolari la nivelul intregului cont, pentru anul 2021 putem vedea ca sumele sunt cu un ordin de marime mai mare – vorbim de mii de USD.
Un alt lucru pe care il putem vedea usor pe grafic este rapiditatea cu care profitul creste dupa revenirea pietei. Pentru ca suma din cont este mai mare profitul total creste mult mai repede. La fel s-ar fi intamplat si daca era o perioada de scadere. In cazul unei astfel de perioade scaderea din cont ar fi fost mult mai rapida, in USD chiar daca procentual poate nu ar fi fost foarte mult. Ma astept deci la o variatie mai ampla a contului de investitii pe masura ce sumele din el cresc.
Achizitia facuta in Iulie 2021
In luna Iulie 2021 am depus cei $500 USD pe care ii depun lunar si i-am investit aproape imediat. Mi-am propus ca in fiecare luna sa investesc cat mai aproape de inceputul lunii respective pentru a “scapa” de aceasta problema.
In luna Iulie am cumparat 1 actiune din ETF-ul CSPX. Aceasta actiune a dus alocarea la peste 45% din Portofoliul Public -peste alocarea tinta si, pe viitor, vor urma cateva luni in care cel mai probabil nu voi mai investi in acest ETF.
Achizitiile pe care le-am facut de-a lungul timpului in acest portofoliu pot fi vazute in tabelul de mai sus.
Ganduri pentru viitor
In prezent caut o solutie de a trimite banii in contul meu de XTB automat, fara ca eu sa fiu implicat in aceasta tranzactie. Pe de-o parte m-ar ajuta sa pun investitiile din acest cont pe “pilot automat” dar, in acelasi timp, imi place sa dedic 10-15 minute lunar acestor operatiuni pentru a ramane conectat la acest cont de investitii.
Consider ca atunci cand investim in mod pasiv este foarte important sa facem acest lucru cu implicare minima. Acest tip de implicare ne ajuta sa ne concentram pe lucrurile importante si ne scapa de stresul de a nu uita in fiecare luna anumiti pasi. Sunt multe studii care arata cum numarul de pasi pe care trebuie sa-i facem influenteaza rezultatul pe care il vom avea. Acest lucru este valabil si pentru investitii. Cu cat procesul este mai usor cu atat voi putea sa investesc mai eficient pt viitor.
Lasa-mi un comentariu cu parerea ta legata de acest articol, de evolutia portofoliului public si de bursa, in general. Te poti alatura comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.
PS: Fisierul pe care il folosesc pentru Portofoliul Public poate fi gasit aici. El difera fata de pozele din acest articol pentru ca fisierul este unul “viu” in care modific mereu ceea ce se schimba in portofoliul meu public.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024