Sumar
Evolutie generala pe burse in februarie 2020
Februarie 2020 a fost o luna cu totul atipica pentru piata de capital (bursa). Desi luna a inceput normal pe burse, fara diferente mari fata de directia anterioara, finalul de Februarie a fost marcat de scaderi puternice declansate de panica. Motivul initial care a adus panica a fost Coronavirus.
Primele 20 zile din luna februarie au adus o crestere de 4.5% pe indicele S&P 500. Nivelul acestuia a ajuns in 19 februarie la 3387 puncte reprezentand cel mai mare nivel din toate timpurile.
Acest post imi da posbilitatea de a face o retrospectiva a lunii ce a trecut. Voi face aceasta retrospectiva din perspectiva “Portofoliului Public” si a evolutiei lui. In prima parte a lunii portofoliul meu a atins valoarea de $7,414.59 USD. Partea a doua a lunii a adus scaderi importante.
Coronavirus si influenta lui pe burse
Din data de 24 februarie 2020 ( ziua de luni a ultimei saptamani din februarie) panica generata de Coronavirus s-a instalat in piata. A fost inceputul declinului. Au urmat 5 zile de scaderi puternice si aproape continue. In aceasta perioada piata din SUA a pierdut pana la 13% din valoarea maxima.
Panica aceasta a venit pe mai multe fonduri. S&P500 a scazut sub valoarea de 3000 puncte. Indicele Dow Jones a pierdut aproape 4000 de puncte, in total ajungand de la 29.348 pana la 25.409.
In primul rand cresterea de pana acum a fost accelerata si neobisnuita. Sunt suficiente pareri si analize care incearca sa demonstreze ca anul 2019 a fost unul de exceptie, an in care bursele au crescut cu 30% (sau chiar mai mult in anumite cazuri, mai ales daca luam in calcul si partea de dividende).
In al doilea rand exista destul de multa frica in pietele de capital (bursele). Tot mai multi investitori si tot mai multi bani intra in pietele de capital pentru ca nu vad alta alternativa pentru a avea un randament bun. Oamenii insa sunt din ce in ce mai sceptici de sustenabilitatea acestor burse la nivelurile actuale.
Daca in 2019 toata lumea vorbea despre o corectie inevitabila in februarie 2020 vocile care spuneau asta erau mult mai putine. Corectiile nu vin aproape niciodata cand sunt asteptate, ele vin mereu DUPA ce starea de calm sau euforie s-a instalat pe bursa.
In cel de-al treilea rand nu trebuie sa uitam ca piata – pe termen scurt – nu are aproape niciodata dreptate. Afacerile sunt supraevaulate sau subevaluate constant si schimbarile acestea de perspectiva sunt EXTREM de bruste.
Atunci cand oamenii trec de la optimism extrem la frica extrema – sau invers – trebuie sa se produca evenimente bruste. Cu cat timpul in care cele doua stari se succeda este mai scurt cu atat evenimentul este mai mult resimtit in piata.
In momentul de fata bursa din SUA (ca si alte burse mari ale lumii) este condusa de frica extrema. Indicele Fear & Greed este acum aproape de cele mai scazute valori pe care le-a inregistrat in ultimii ani.
Piata este complet condusa de volatilitate si frica. Daca la inceputul anului aveam un nivel al “Fricii si Lacomiei” de 90% acum avem un nivel de doar 10%. Un nivel mai mare al acestui indice arata ca investitorii sunt mai lacomi, in timp ce un nivel foarte scazut arata ca investitorii resimt frica si actioneaza in acest sens.
Volatilitatea de pe piete, care este masurata prin indicele VIX, a ajuns la nivelul de 49.19 in aceasta saptamana. Intr-o perioada linistita acest indice se afla la o valoare de 12 – 15. O volatilitate mai mare inseamna ca pretul actiunilor variaza mai mult. Actiunile care au volatilitate mai mare se numesc actiuni volatile si sunt considerate mai riscante decat restul actiunilor.
Coronavirus a fost picatura care a umplut paharul si a declansat aceasta scadere a pietelor.
Cum a evoluat portofoliul in Februarie?
Evident, nici portofoliul meu public nu a fost ferit de aceste efecte. Acest portofoliu are – printre altele – doua caracteristici foarte importante:
- Este un portofoliu facut cu orizont de timp foarte lung (20 ani) si care este menit sa asigure sau sa completeze venitul meu cand ma retrag din activitate (ies la pensie)
- Este complet transparent si are scopul de a ajuta intelegerea pietelor si a fenomenelor care se intampla in piete de-a lungul timpului.
Asa cum am spus, pana in data de 19 februarie 2020, portofoliul meu ajunsese la valoarea de $7.414.59 USD. Dupa ce Coronavirus a determinat scaderile din ultima saptamana, de pe bursa, el are valoarea de $6.578 USD.
Asta inseamna o SCADERE de $836 USD in doar 1 saptamana. Procentual scaderea a fost de 11.27% in doar 5 zile de tranzactionare.
Cum arata portofoliul in prezent?
In prezent portofoliul meu public are aceeasi componenta la nivel de actiuni si ETF-uri ca la finalul lunii Ianuarie. S-a modificat doar numarul de actiuni pe care le detin la unul din ETF-uri. Acest lucru s-a intamplat pentru ca in luna februarie am investit cei $500 USD in ETF-ul SPY4.
Valoarea totala a contului si valoarea actiunilor detinute in cont au scazut in februarie. Asta s-a intamplat chiar daca am depus $500 si am cumparat de ei actiuni la un ETF-ul SPY4. Daca am inceput luna februarie cu $6.773 USD in cont, dupa ce am depus si folosit $500 la finalul lunii aveam doar $6.578 USD.
Intre inceputul de luna si finalul de luna – desi am adaugat $500 – valoarea actiunilor a scazut cu aproape $190 USD.
Raportul banilor din cont arata dinamica pe care contul a avut-o din acest punct de vedere. Am depus $500 USD in cont, am primit dividende de $19.29 USD, am cheltuit $491.92 USD pentru a cumpara actiuni, am platit comisioane de $1.91 USD, alte taxe in valoare de $3.44 USD si am platit taxe pe dividendele incasate in aceasta luna – $1.1 USD.
Raportul pozitiilor din cont arata evolutia actiunilor de cand le-am cumparat pana in prezent. Cea mai mare scadere, procentual, o inregistrez la actiunea SKT. Scaderea SKT nu poate fi pusa pe seama Coronavirus decat intr-o mica masura. SKT este o actiune care scade ca valoare de cateva luni.
Am cumparat aceasta actiune pentru dividendul anual pe care il aduce. Evident, o scadere atat de importanta afecteaza randamentul total dar eu sunt in continuare optimist fata de potentialul si viitorul SKT.
Pe locurile 2 si 3 ca scadere procentuala sunt ETF-urile SPY4 si GLDV.
Comisionul platit in februarie
In februarie 2020 am reusit, in sfarsit, sa optimizez comisioanele pe care le platesc pentru acest cont de tranzactionare. Am scris despre asta aici. Comisioanele pentru tranzactii la Interactive Brokers nu sunt mari dar, pentru ca ei au un comision lunar minim garantat de $10, imi afecteaza randamentul total.
Pentru achizitia pe care am facut-o in februarie am platit un comision de $1.91 USD – mai putin decat plateam de obicei. In plus, de acum inainte, nu voi mai plati nici acel comision minim garantat de $10 USD
Practic, cei $1.91 USD pe care i-am platit pentru aceasta tranzactie sunt comisionul total pe care il platesc in februarie catre broker. Adunat, in timp, diferenta de comision conteaza. Nu va determina succesul contului meu dar va aduce cativa USD la suma finala pe care o am in cont.
Dividendele incasate si dividendele de incasat
Luna februarie a fost o luna foarte buna din punct de vedere al dividendelor incasate. Am incasat dividende totale de $19.29 USD. Aceste dividende au venit din 3 parti. Cea mai mare parte a venit din actiunea SKT – $11 USD. Acest dividend nu se regaseste in procentul cu care SKT a scazut in contul meu. Restul sumei este incasata din 2 ETF-uri – GLDV si IDUP.
Pe langa aceste dividende au fost declarate si vor fi incasate in martie si dividendele pentru compania WBA. Aceste dividende vor fi platite in data de 12 martie 2020. In total vor intra in cont $4.11$.
Cum vad eu scaderea aceasta?
Asa cum am spus initial si cum reiese si din analiza asupra portofoliului public este clar ca piata in momentul acesta este condusa de frica si incertitudine. Rezultatul este o scadere masiva a actiunilor din intreaga lume. Scaderea poate fi privita in doua feluri. Cu frica si incertitudine sau cu speranta si calm.
Eu personal spun ca sunt in situatia in care sa vad aceasta scadere cu speranta si calm. Am speranta ca va fi o scadere care sa nu se recupereze imediat si calmul ma va ajuta sa iau deciziile pe care le-am hotarat inainte ca aceasta scadere sa apara.
In portofoliul public aceste doua lucruri se traduc prin continuarea comportamentului pe care il am pana acum. Scaderea aceasta imi da sansa de a cumpara aceleasi actiuni sau ETF-uri ca inainte, la preturi mult mai bune. In plus, vine intr-o perioada cand portofoliul meu nu este foarte mare si surplusul pe care il cumpar acum va aduce multa valoare in viitor.
Era mai bine daca vindeam inainte de scadere?
Sunt ferm convins ca nu exista aceasta posibiltiate. Cel putin nu constant. Da, exista sansa in viata de investitor sa vinzi inaintea unei scaderi masive, in asteptarea ei. La fel, exista sansa sa vinzi si aceasta scadere masiva sa nu vina. Ba chiar sa urmeze o crestere accelerata. In acest caz pierderile sunt mai mari si mai dese. Este, dupa parerea mea, o metoda sigura sa iti pierzi o buna parte din bani, pe termen lung.
Daca facem o analiza a ultimilor 5 ani cu siguranta in fiecare an s-a discutat despre o iminenta scadere. E clar ca daca mereu discutam despre iminenta unei scaderi la un moment dat avem dreptate.
Intre investitorii pe bursa circula urmatoarea expresie: “Chiar si un ceas care sta arata ora exacta de doua ori pe zi“. Mie mi se pare o expresie care exprima foarte bine ceea ce se intampla atunci cand sunt facute previziuni sumbre an de an.
Exista sansa sa pierd tot?
Nimic in viata nu este sigur. Exista o foarte mica sansa sa pierd tot. Desi sunt foarte optimist fata de investitiile pe care le fac – altfel nu le-as face – sunt constient ca oricand exista si aceasta sansa. Cred ca orice investitor, in orice ar investi, are o astfel de sansa. Cat de mica sau de mare este ea depinde, printre altele, de natura investitiilor pe care le face.
Ca eu sa pierd toate investitiile din portofoliul public ar inseamna ca lumea, asa cum o stim, sa se schimbe fundamental si ireversibil in rau.
Nu am deloc aceasta teama. Sunt convins ca daca se ajunge in acea situatie vom avea probleme mult mai mari decat faptul ca pretul actiunilor la bursa a scazut sau ca mi-am pierdut portofoliul.
In plus, nu cred ca am posibilitatea sa influentez acest rezultat si nu cred ca daca as fi cheluit banii in alt mod as fi fost mai castigat.
Mai scad bursele? Cand isi revin?
Asa cum nu cunoastem momentul cand investitorii se panicheaza si vand actiunile pe care le au in portofoliu, la orice pret, nu putem sa cunoastem nici momentul cand bursele isi revin.
Am avut parte de o scadere rapida. Putem foarte bine sa avem parte de o recuperare la fel de rapida, de o scadere in continuare sau de o recuperare foarte lenta.
Pentru un portofoliu care este construit cu o perioada de 20 ani in minte cred ca este irelevant sa incerc sa raspund la aceasta intrebare. Ce pot sa fac este sa urmez planul pe care l-am construit. Cu cat aceasta perioada de scadere este mai lunga si cu cat scaderea este mai mare cu atat este mai putin important cand isi revin bursele.
Perioada de scadere imi da posibilitatea de a adauga actiuni in portofoliu la preturi mult mai bune ca acum 1 saptamana. Asta imi aduce actiunile pe care le am deja in portofoliu la o medie mai buna. Cumparand in mod repetat ajung ca atunci cand bursele isi revin sa am de fapt o valoare mult mai mare decat aveam initial.
Exista oricand posibilitatea ca bursele sa scada in continuare. Asa cum arata in acest moment stirile (epidemia a ajuns in SUA si se extinde) pe care mass-media le furnizeaza pe toate canalele aceasta posibilitate are o probabilitate chiar mare.
De ce e bun un plan?
Cel mai important este cu ce ramanem dupa acest eveniment. In afara de un portofoliu care a scazut peste 11% intr-o saptamana sunt mai importante lectiile pe care le invatam.
Aceasta scadere este prima scadere importanta din portofoliul public. Nu este insa prima scadere pe care o are bursa din viata mea de investitor si CU SIGURANTA nu este ultima pe care o voi trai.
Un plan construit inainte de scadere face diferenta intre panica si calm. Cand sunt calm sunt capabil sa imi pun in practica planul pe care l-am gandit. Cand panica se instaleaza sunt mult mai dispus sa fac greseli. Majoritatea oamenilor se comporta in felul acesta.
Atunci cand nu stiu ce sa fac, intr-un portofoliu pe termen lung, nu fac nimic. Sa “nu fac nimic” nu inseamna neaparat sa nu iau nici o actiune. Inseamna sa nu iau actiuni pe care inainte de panica le-as fi considerat gresite. Inseamna sa urmez planul.
Chiar daca nu este perfect, un plan bun facut in perioada de liniste are, in cazul meu, un randament mai bun decat un plan care pare destept cand emotia este mare.
Cand portofoliul de investitie scade emotia creste. Se intampla des si am vazut asta la foarte multi investitori cu putina experienta dar si la unii cu experienta mai mare. Atunci oamenii incearca sa gaseasca remedii rapide, niciodata simple, pentru a contracara aceste efecte. Deciziile luate cand emotiile – fie pozitive, fie negative – sunt ridicate au sanse mai mari sa fie gresite.
Am discutat cu multi investitori si destui imi spun ca le pare rau ca nu au vandut inainte de scadere. Fiecare investeste asa cum considera. Pentru mine acest lucru nu intra in calcul – mai ales in portofoliul public. Mie imi pare bine ca pot sa imi urmez planul, sa depun lunar suma de bani planificata si sa cumpar actiunile pe care le vreau in portofoliu.
Ce voi cumpara in Martie?
In ultimele luni am gasit din ce in ce mai greu actiuni care merita cumparate. Acesta este si motivul pentru care am cumparat SPY4 de 3 ori, consecutiv.
Decizia pentru luna martie este una extrem de simpla. Voi cumpara in prima zi a lunii Martie si voi cumpara un ETF care urmeaza indicele S&P 500. Cumpar in prima zi pentru ca a trecut o perioada destul de mare de cand am facut ultima cumparare si deja portofoliul meu a scazut suficient incat sa nu fie nevoie sa mai astept preturi mai bune – cel putin in aceasta luna.
Urmaresc indicele S&P500 de multa vreme. Am spus in alte articole de retrospectiva ca imi doresc sa-l adaug in portofoliu insa pana acum nu am avut ocazia.
Scaderea aceasta a burselor imi da posibilitatea sa fac acest lucru. Este, pentru mine, o alegere foarte simpla. Daca S&P500 nu va reveni la valoarea de peste 3300 puncte foarte repede probabil ca vor urma cateva luni la rand cand voi cumpara un ETF care urmeaza acest indice.
Spuneam in retrospectiva pentru ianuarie ca este posibil ca luna februarie sa aduca o corectie. Mai spuneam ca, indiferent daca va fi o stabilizare sau o corectie strategia mea ramane la fel. Exact acest lucru am de gand sa-l fac.
PS: Alatura-te comunitatii ““ pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Buna Stefan. Nu sunt sigur ca am inteles cum functioneaza treba cu IB/Tradestation. Daca am facut link intre ele asta inseamna ca pot sa cumpar sau sa vand direct din contul de IB dar cu comisioanele de la Tradestation?
Salut.
Da 🙂
Ai spus ca pe viitor nu vei mai plati comisionul lunar de 10 dolari ! Ce s a schimbat ? de ce?
Salut,
Am detaliat aici despre cum am optimizat acel comision.
https://finantepersonale.ro/interactive-brokers-optimizarea-comisionului/