A venit toamna si asta inseamna ca a mai trecut o luna, inclusiv pentru investitorii pe bursa. Un motiv excelent pentru a prezenta un nou articol de tip retrospectiva lunara pentru “Portofoliul Public”. Acest portofoliu este public si, in fiecare luna, prezint ceea ce se afla in el, ce cumpar si cum evolueaza.
Pentru cei care nu stiu, Portofoliul Public este un cont pe care il am deschis la in care investesc lunar $500 USD. XTB are o politica de zero comisioane -in anumite conditii- pentru toti clientii, politica pe care o folosesc din plin in acest portofoliu si care ma ajuta sa obtin un randament mai bun decat in alte parti. Puteti afla despre aceasta politica .
Am inceput Portofoliul Public acum 2 ani si jumatate si am ajuns la data de 1 Septembrie 2021 la suma de $19.527.43 USD, in cont.
Portofoliul Public are scopul de a arata cat de usor se poate investi in mod pasiv la bursa si care este randamentul pe care il putem astepta intr-un astfel de portofoliu. Am ales sa investesc suma de $500 USD lunar pentru ca sunt sigur exista un numar semnificativ de romani care pot face aceasta investitie lunara. Mai mult de atat, suma nu este foarte importanta. Daca te afli printre cei care isi doresc sa investeasca dar nu dispui de $500 USD lunar nu este nici o problema. Poti investi la fel de bine si o suma mai mica de $200 USD sau chiar $100 USD lunar.
Scopul Portofoliului Public este unul de constientizare si, sper eu, portofoliul ajuta incepatorii sa isi dea seama cat de puternice sunt investitiile periodice pe care le pot face. Acest portofoliu nu este facut pentru a fi copiat dar este facut pentru a fi folosit ca exemplu si ajustat in functie de nevoile, asteptarile, profilul de risc si puterea financiara a fiecaruia.
Sumar
Evolutia generala pe bursa in August 2021
Inainte sa ne uitam pe cifrele din Portofoliul Public cred ca merita sa urmarim putin evolutia generala pe bursa in August 2021.
Spun asta pentru ca este foarte important sa fim constienti de ceea ce se intampla in general in piata nu doar de ceea ce se intampla in portofoliul nostru.
S&P 500, cel mai cunoscut si folosit indice american, este din nou la maxime istorice la final de August. Indicele a ajuns la un maxim de 4537 puncte in luna August si isi continua trendul ascendent din acest an. De la inceputul anului are un castig de peste 22% in conditiile in care istoric S&P 500 are o crestere medie de 10% anual si anii trecuti nu au fost deloc rai daca ne uitam doar la randamentul adus de acest indice. Ingrijorator? Poate si am sa discut mai mult despre asta la finalul articolului in sectiunea “Ganduri pentru viitor”.
Fata de acum 1 luna indicele “Frica si Lacomie” (Fear and Greed) – pe care eu il folosesc ca metoda rapida de a evalua sentimentul pietei – a evoluat de la “Frica Extrema” la “Lacomie”. Daca luna trecuta valoarea lui era 24, acum deja a ajuns la 57.
Asa cum am mai spus si in alte articole acest indice se modifica destul de repede si simpla lui valoare nu exprima neaparat foarte mult. Mie insa imi este foarte util pentru a intelege sentimentul general din piata si pentru a contrabalansa anumite stiri si mesaje care vin pe toate canalele de comunicare.
Valoarea si structura curenta a portofoliului public
La 31 August 2021 portofoliul public avea valoarea de $19.527.43 USD.
Cea mai mare valoare din aceasta suma se regaseste in ETF-ul CSPX – $8.749,88 USD. Pe langa acest ETF care contine companii doar din SUA, in componenta Portofoliului Public se afla si UDVD si SPY4 ce contin de asemenea doar companii din SUA.
IWDA este un alt ETF care are peste 60% companii din SUA in componenta curenta.
EIMI, ISLN si IGLN sunt alte 3 ETF-uri pe care le detin in cont, ele neavand legatura directa cu SUA. Am ales sa investesc majoritatea banilor pe care ii am in cont in companii ce au legatura cu aceasta tara pentru ca este cea mai mare economie mondiala DAR si pentru structura bursei din aceasta tara. In SUA gasim cele mai mari si libere burse din lume. Amandoua aceste aspecte sunt foarte importante pentru mine, pe viitor.
Pentru a avea o imagine de ansamblu a cum arata Portofoliul Public folosesc lunar o reprezentare grafica de tip “placinta”. Astfel pot sa imi dau seama foarte usor care este ponderea fiecarui ETF in portofoliu. O astfel de reprezentare este mai usor de retinut si de inteles pentru mine decat o reprezentare sub forma de tabel, in procente.
Alocarea tinta a “Portofoliului Public”
Alocarea tinta a Portofoliului Public am definit-o de ceva timp si imi doresc sa o pastrez in continuare neschimbata. Asa cum am spus si mai sus SUA detine o mare parte din alocare prin cele 3 ETF-uri care contin companii doar din SUA – CPSX in proportie de 45%, UDVD in proportie de 15% si SPY4 in proportie de 10%. IWDA are o pondere tinta in portofoliul meu de 10% (60% din acesti 10% sunt investiti in companii din SUA deci in total ar adauga inca 6% la pozitia mea in aceste companii).
Din aceste calcule reiese un procent tinta de 75%-76% companii americane. Restul de procente, pana la 100% sunt 10% companii din tari in curs de dezvoltare (inclusiv China), 10% metale pretioase si 4-5% alte companii din tari dezvoltate (este vorba de 22 tari considerate dezvoltate care nu includ companii din China desi aceasta este a 2a economie a lumii).
Consider ca aceasta alocare tinta este una potrivita timpurilor pe care le traim si nu cred ca pe termen scurt – pana portofoliul implineste 3 ani de zile, de exemplu – voi schimba ceva la ea.
Evolutia contului de investitii
Unul dintre punctele cele mai interesante din Portofoliul Public este evolutia acestui cont in timp. Desi contul are doar 2 ani si jumatate, pentru ca traim perioade atat de speciale, evolutia contului a fost una extrem de interesanta si exista destule lucruri pe care le putem invata din evolutia contului.
Un semn foarte bun este evolutia ascendenta a contului in timp. Acest lucru se datoreaza si depunerilor lunare dar o sa vedem ca si cresterii valorii actiunilor detinute.
In graficul evolutiei contului se poate vedea foarte usor cum in lunile de inceput de pandemie – Martie 2020 pana in Iunie 2020 – contul a scazut destul de mult in valoare chiar daca eu depuneam in continuare cei $500 USD lunar. De aici intelegem cat de importante sunt evenimentele de tip “Lebada Neagra” si cat de mult pot schimba traiectoria unui cont.
In acelasi timp, pentru investitorii de tip pasiv intelegem si puterea pe care o aduce un astfel de eveniment. Este momentul in care cumparam mai ieftin actiunile pe care oricum vrem sa le detinem pe termen lung – peste 20 ani.
Un grafic foarte important este cel al profitului total pe care l-a inregistrat contul meu.
El arata, fara sa tina cont de depunerea mea lunara, cum a evoluat contul. Practic imi arata cati bani am castigat in total doar din investitiile pe care le-am facut. Si aici sunt cel putin doua lucruri interesante pe care le putem invata. Variatia adusa de inceputul pandemiei se vede mult mai clar si putem vedea cum au fost luni – mai multe, nu doar una- in care portofoliul a inregistrat scaderi fata de suma pe care am investit-o eu. Exact scaderile de care vorbeam mai sus.
Al 2-lea lucru interesant, care merita retinut, este profitul lunar pe masura ce portofoliul se mareste. Desi cresterile de la inceputul portofoliului sunt semnificative ca procente valorile absolute sunt foarte mici. Acest lucru se vede mai clar pe graficul de mai jos – graficul profitului pe fiecare luna.
Cel de-al 3-lea grafic pe care il urmaresc in evolutia portofoliului este cel cu profitul pe fiecare luna. Practic el este cel care imi arata exact, fara sa tina cont de evolutiile anterioare, cati bani am castigat sau am pierdut in luna respectiva. Desi nu este imediat evident, in acest grafic se vede mult mai clar importanta bazei la care se aplica procentele castigate.
Graficul variaza mai mult pe masura ce baza se mareste chiar daca procentele nu sunt neaparat mai mari ca lunile trecute. Acest lucru se intampla pentru ca suma de bani din cont este din ce in ce mai mare. Conteaza deci procentele pe care le obtin investitiile noastre dar, intr-o foarte mare masura, conteaza si baza la care se aplica aceste procente.
Achizitia facuta in August 2021
In August am facut 2 achizitii in Portofoliul Public. Am folosit politica de pentru a ajusta portofoliul si am adaugat pozitii in ETFurile ISLN si EIMI.
Pentru ISLN am adaugat 11 actiuni in valoare totala de $269.5 USD. Valoarea acestei pozitii, dupa investitia din August, a depasit $900 USD.
EIMI este ETF-ul care investeste in companii din tari din curs de dezvoltare (inclusiv China) si in care am construit o pozitie destul de interesanta. In August am adaugat 8 actiuni in valoare totala de $293.92 USD si am ajuns ca aceasta pozitie sa aiba o valoare de peste $1900 USD in portofoliul meu.
Cu aceste achizitii sunt destul de multumit de componenta contului pentru aceste pozitii – ISLN si EIMI. Pentru viitor ma pot concentra pe achizitia altor ETF-uri unde contul este deficitar (UDVD de exemplu).
Ganduri pentru viitor
Asa cum spuneam si in paragrafele de la inceput Portofoliul Public este facut pentru a fi un exemplu in aceasta lume a investitiilor. Portofoliul Public nu este facut pentru a fi copiat (din nou, va rog, nu copiati ceea ce fac eu) ci pentru a fi inteles si ajustat la profilul de risc si asteptarile fiecarui investitor.
In acest portofoliu folosesc bani reali pentru a investi in diverse ETF-uri destul de diversificate, de pe pietele internationale. In conditiile acestea apare intrebarea “De ce sa investesc cand piata este la maxime istorice luna dupa luna?”
Aceasta intrebare este foarte intemeiata si vedem cum de la inceputul anului aproape, in fiecare luna, sunt atinse noi maxime pe diversi indici. Investitorii – incepatori dar nu numai- ar putea sa fie tentati de o strategie in care sa astepte o cadere a pietei, eventual strangand bani, si sa cumpere diferite active potrivite lor in momentul in care piata are o corectie sau chiar mai rau – se prabuseste. Pana la urma o corectie poate sa vina chiar si maine. Nu? NU!
Sunt cateva probleme cu o astfel de strategie. In primul rand, daca suntem investitori de tip pasiv plecam de la ideea ca nu ne intereseaza asa de mult ce se intampla cu piata pe termen scurt (cateva luni, pana la 1 an) si nici macar pe termen mediu (5 – 10 ani). Ne intereseaza un termen lung sau foarte lung (15 – 25 ani sau chiar mai mult).
In al doilea rand, desi toti indicatorii indica o piata supraevaluata, nu exista nimic care sa ne indice momentul cand o corectie vine sau cat de mare va fi ea. Aceeasi indicatori aratau acelasi lucru si in 2010. De atunci indicele S&P 500 a crescut cu peste 250%. Evident, nu exista nimic care sa ne garanteze ca si pe viitor lucrurile vor evolua in acelasi fel dar daca avem incredere in economia care sta la baza ETF-urilor in care investim (oricare ar fi ele, potrivite pentru noi) atunci decizia de a amana investitiilor nu poate sa fie decat gresita.
—
In acest articol am discutat despre evolutia Portofoliului Public in August 2021. Am aratat care este componenta portofoliului la finalul lunii si am explicat de ce consider ca pentru . Portofoliul public face parte din Nivelul 2 al Educatiei Financiare si sta la baza unei “pensionari” linistite.
Lasa-mi un comentariu cu parerea ta legata de acest articol si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara. 🙂
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Salut,
Foarte util articolul, faci o treaba buna. Am inceput de cateva luni sa investesc pasiv in alte ETF-uri tot pe indici si am reusit sa creez in excelul cu ajutorul functiei Googlefinance tabele pentru a urmari progresul.
Poti sa impartasesti ce coloane si functii ai folosit pentru graficele “profit lunar” si “profit lunar in functie de luna”?
M-ar ajuta foarte mult sa urmaresc evoluatia portofoliui propriu.
Multumesc,