Salut!
Luna Mai a inceput de muuuuult timp. Suntem deja in a doua jumatate a acestei luni. Am fost foarte prins cu niste renovari si retrospectiva pentru portofoliul public pe Aprilie 2021 a intarziat putin. Din fericire, in acest articol, discut exact despre asta, resptrospectiva pe luna Aprilie.
Sumar
Evolutia generala pe bursa in Aprilie 2021
Luna Aprilie a fost una foarte buna, in general pe bursa. Actiunile s-au apreciat semnificativ, anumiti indici castigand chiar si 4% in aceasta luna. Este foarte mult avand in vedere asteptarile de 7-10% anual dar nu trebuie sa uitam ca niciodata cresterile nu sunt liniare. Asta inseamna ca vom vedea luni in care vom avea cresteri semnificative urmate de stagnari sau chiar scaderi.
In Aprilie cam toate investitiile au mers bine deci in orice investeai aveai un randament cel putin pozitiv daca nu chiar foarte bun. Nici portofoliul meu public nu a dus-o mai rau, am reusit sa ajung la suma de $16,689.91 in cont.
Actiunile din portofoliul meu
Luna Aprilie a fost prima luna in care am inceput sa folosesc noul broker la adevarata lui putere. M-am bucurat de pe care XTB le ofera in anumite conditii si mi-am terminat transferul de bani din vechiul cont. Tot acum am facut si prima cumparare in acest cont. Cum am mutat portofoliul si care a fost motivul pentru care am facut aceasta schimbare a fost tratat, pe larg, in acest articol.
In prezent, in portofoliu, am 7 ETF-uri. Pozitiile de la inceputul lunii Mai se pot vedea in poza de mai sus. Desi acest articol nu are scopul de a prezenta fiecare investitie in parte – ar dura prea mult si ar fi un articol gigant – cred ca merita sa spun cateva cuvinte despre fiecare ETF si de ce l-am ales in portofoliul meu.
CSPX
ETF-ul CSPX – Ishares Core S&P 500 UCITS ETF USD– urmareste indicele S&P 500. El este un ETF cu acumulare si este coloana vertebrala a portofoliului meu de investitii. Ca tinta imi doresc sa am alocati intre 40% si 45% din bani in acest ETF. Pe termen scurt este posibil ca datorita variatiilor din piata acest procent sa fie depasit dar pe termen lung, pentru profilul meu de risc, consider ca este o alocare corecta.
UDVD
SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist) – simbol bursier UDVD – este al doilea ETF din Portofoliul Public. UDVD este un ETF cu distribuire de dividende care se concentreaza pe companii ce platesc dividende in crestere de cel putin 20 ani. Companiile de genul acesta sunt companii mari, stabile, care au putere pe piata si avantaj competitiv. In general aceste companii sunt orientate catre investitori. Este exact ceea ce caut eu ca investitor, pe termen lung.
Alocarea tinta pentru acest ETF, pe termen lung este de 15%. Ma astept ca pe termen lung acest ETF sa depaseasca S&P 500 sau macar sa fie la acelasi nivel cu indicele. Avantajul de a avea acest ETF in portofoliu, din punctul meu de vedere, este ca aduce o expunere mai mare pe companii care sunt diferite fundamental fata de ceea ce domina in acest moment S&P 500.
SPY4
SPDR S&P 400 U.S. Mid Cap UCITS ETF (Acc) este fratele mai mic al S&P500. ETF-ul urmareste indicele S&P 400 US Mid Cap – capitalizare medie – si este un ETF cu acumulare. Practic acest indice urmareste companiile care au cea mai mare crestere potentiala in viitor si care se vor transforma – cel putin teoretic – in urmatoarele Tesla, Apple, Microsoft, Amazon sau Netlfix.
Este practic motivul pentru care am inclus ETF-ul in portofoliu si alocarea tinta este cea de 15% in portofoliul meu.
IWDA
Un alt ETF din contul meu de investitii este IWDA – iShares Core MSCI World UCITS ETF USD. Este tot un ETF de la “iShares”, tot cu acumulare. IWDA este un ETF foarte mare din punct de vedere al numarului de companii pe care le contine. Are in componenta peste 1500 companii din tari dezvoltate. Am mai vorbit pe blog despre IWDA si consider ca are un loc in Portofoliul Public chiar daca nu il folosesc in alte portofolii.
IWDA aduce potential din toate tarile considerate dezvoltate – 22 tari la numar – si companiile americane au o pondere mare in acest ETF – aproximativ 60%. El se afla in portofoliul meu si pentru protectie si hedge avand in vedere ca acesta este un portofoliu construit pe un termen atat de lung. Alocarea tinta pentru IWDA este de 10% din valoarea portofoliului.
EIMI
iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD Acc cu simbolul EIMI este urmatorul ETF din portofoliu. Acest ETF se concentreaza pe “emerging markets” (tari in dezvoltare) avand in componenta peste 2800 companii din aceste tari. Interesant de notat este ca cele mai mari tari prezente in acest ETF sunt China si Taiwan care impreuna reprezinta peste 47% din componenta ETF-ului. O investitie in acest ETF inseamna o investitie masiva in aceasta zona de pe glob.
Practic o investitie in EIMI este o investitie in tarile in curs de dezvoltare, tari in care se vor produce multe din bogatiile viitoarei lumi . O astfel de investitie este una mai riscanta dar care are si potential de a mari randamentul pana la finalul acestui portofoliu.
Alocarea tinta pentru EIMI este de 10% pe termen lung.
ISLN & IGLN
Atat ISLN (iShares Physical Silver ETC) cat si IGLN (iShares Physical Gold ETC) sunt prezente in portofoliul meu si au rol de hedge impotriva inflatiei si impotriva caderilor economice din viitor.
De remarcat ca aceste doua instrumente sunt ETC-uri si nu ETF-uri. Diferenta nu este foarte mare dar conteaza destul de mult si trebuie inteleasa bine inainte sa ne decidem daca vrem sa facem investitii in aceste instrumente.
Alocarea tinta pentru aceste doua instrumente este de 5% pentru fiecare din ele.
Valoarea si evolutia contului de investitii
La 1 Mai, asa cum am spus, valoarea contului meu era de $16,689.91. Pentru cine este interesat de cum s-a strans aceasta suma in cont sper ca este destul de clar ca este foarte importanta consistenta depunerilor continue.
Da, conteaza si cresterea pietei (de care m-am bucurat fara nici un dubiu) dar nu trebuie sa uitam ca mereu cresterea pietei este procentuala. Dobanda compusa nu poate sa faca minuni pe termen scurt iar pe termen lung este foarte mult ajutata de o baza consistenta a investitiilor noastre.
In continuare sunt sigur ca depunerile continue ma vor ajuta sa cresc contul de investitii. Urmatoarea tinta pe care o am pentru acest portofoliu este cea de $20.000 USD.
Un grafic foarte interesant este evolutia in timp a acestui portofoliu. Este interesant pentru ca se poate vedea usor cum portofoliul a crescut aproape luna de luna datorita depunerilor constante si cresterii valorior ETF-urilor dar si pentru ca pe acest grafic se pot vedea mici corectii in diferite perioade din trecut.
Achizitiile din Aprilie
In aprilie am terminat de mutat cash-ul de la Interactive Brokers in noul cont de la XTB, cont pe care il voi folosi in continuare pentru Portofoliul Public. Pentru ca am mutat o suma mai mare de cash am fost nevoit sa fac mai multe achizitii, nu doar una, cum faceam de obicei.
Din fericire XTB pentru aceste tranzactii si asta a insemnat ca am putut sa construiesc portofoliul asa cum am dorit, fara sa tin cont neaparat si de numarul de tranzactii pe care trebuie sa le fac si de costurile asociate cu ele.
Pentru a intregi Portofoliul Public am cumparat actiuni la CSPX, SPY4, UDVD si EIMI. Din aceste ETF-uri doar EIMI a fost nou in portofoliul meu ceea ce practic il face “achizitia din luna aprilie”.
Pe viitor planuiesc sa investesc cei 500$ pe care ii depun lunar tot in unul dintre ETF-urile care exista deja in cont.
Ganduri pentru viitor
In general, in aceasta sectiune vorbesc despre ganduri pentru luna urmatoare. In situatia de fata suntem deja trecuti de jumatatea lui Mai si ar fi ciudat sa spun ce anume ma astept de la aceasta luna. O sa folosesc insa aceasta ocazie pentru a spune la ce ma astept in viitor, de la investitii si de la bursa in general.
Incet incet lumea isi revine la normal. Pandemia nu a trecut inca dar s-au facut pasi importanti spre depasirea momentului. Poate parea imbucurator (si este) dar nu trebuie sa uitam ca asta nu aduce doar lucruri bune.
Discutand doar din punct de vedere economic, in ulimtul an si jumatate intregi economii au fost ca un pacient bolnav care au luptat pe viata si pe moarte cu o boala ce le poate distruge. Atunci cand duci o astfel de lupta nu te intereseaza foarte mult consecintele pe termen mediu si lung. Lupti sa nu mori pe termen scurt. Pentru asta faci orice si la fel a fost si la noi din punct de vedere economic cu unele economii. Mai ales cu cele foarte dezvoltate care au avut parghii importante de a duce aceasta lupta.
Problema vine abia la sfarsit, dupa ce economia invinge boala crunta si urmeaza “nota de plata”. Ne apropiem de acel moment si depinde foarte mult de fiecare economie in parte cum il va gestiona.
Deja exista discutii (si semne importante) ca anumite economii vor trece inflatia pe nota de plata pentru masurile luate in timpul Coronavirus-ului – de exemplu SUA. Cand o astfel de economie trece prin probleme ele nu raman doar acolo, sunt exportate si in economii mai putin puternice sau in economii dependente. O economie cu problema in SUA poate insemna o rostogolire a problemelor si in alte zone economice, inclusiv UE si China.
Avand aceste lucruri in minte raman optimist dar precaut. In portofoliul public voi continua sa urmez lucrurile asa cum le-am planificat. Acest portofoliu este creat pentru perioade de 20 ani si am incredere ca alocarea mea va rezista bine pe termen lung. Chiar daca in viitor, pe termen scurt, pot sa existe si scaderi atunci cand investim nu trebuie sa uitam planul initial pe care ni l-am facut. El este practic cel care conteaza si mai putin rezultatele intermediare pe care le avem.
In alte investitii voi cauta sa ma indrept spre active care rezista bine perioadelor inflationare. De asemenea voi cauta sa evit (macar partial) investitiile care aduc randamente in monede instabile.
Lasa-mi un comentariu cu parerea ta legata de acest articol, de evolutia portofoliului public. Te poti alatura comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara 🙂
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Planuiesti ca in acest portofoliu sa incluzi si “o feliuta” de REIT. Asa cum ati discutat si in podcast imobiliarele in general se comporta bine sau macar ofera protectie atunci cand loveste valul inflatiei despre care ai mentionat la final. Ar ajuta?
Deci acest portofoliu va avea si o componenta de genul asta (REIT)?
Salut!
Acest portofoliu nu va avea o componenta REIT. A avut, in trecut, un ETF care se concentra pe asta. Desi REIT-urile in sine imi plac foarte mult (Si investesc in ele in alte portofolii) nu acelasi lucru pot spune despre ETF-urile de REIT-uri. Daca e suficient interes poate fac un articol despre asta.
Eu chiar as vrea un articol dedicat. Incepator fiind am confundat o vreme REIT-urile cu ETF-urile de REIT-uri. A fi utila o comparatie cu pros & cons.
Multumesc Stefan!
Subscriu
Salut, vreau sa iti multumesc in primul rand pentru articolele din seria portofiul public, am invatat foarte multe lucruri si as vrea 2 intrebari pentru tine: 1)te-ai gandit sa investesti intr-un etf de tip small caps precum russel 2000?
2) de ce ai ales etf-ul sp 400 midcaps in loc de un etf care urmareste companiile de tip growth sau value ?
Multumesc frumos si inca o data felicitari pentru toata munca depusa, pentru un investitor incepator ca mine aceste materiale sunt o mina de aur.
Salut!
Cu placere!
1. M-am gandit dar sunt mai multe motive pentru care nu am facut asta. In principiu, in viitor consider ca micile afaceri (cele de cateva sute de milioane pana la cateva miliarde USD) sunt cele mai vulnerabile. Pentru asta am ales sa nu investesc in Russell 2000.
2. Cumva din acelasi motiv pentru care nu am ales Russell 2000 🙂
Companiile din SPY4 sunt destul de agile si au crestere in fata dar sunt ceva mai mari si mai puternice decat cele din Russell 2000. Un alt motiv ar fi ca nu vreau sa am un numar foarte foarte mare de ETF-uri in portofoliu. Exista un ETF de growth pe care-l urmaresc si poate o sa-l adaug in viitor cu 5%.
Salut! Pentru a reduce comisioanele cât mai mult posibil, dacă am de gând să cumpăr un ETF disponibil în USD, iar eu la bancă pot avea cont doar în lei sau Euro, ce pași recomanzi?! Am văzut că XTB au comision la conversia Euro/USD, deci dacă deschid la ei cont Euro, sunt taxat la achiziționarea unui ETF in dolari. Mulțumesc!
Salut!
Problema asta este destul de dificil de rezolvat. Eu investesc in USD dar am Revolut Premium (nu il folosesc doar pentru asta) si atunci pot sa trimit la XTB gratuit. Cred ca in cazul in care l-ai expus tu cel mai usor este sa investesti in Euro direct (daca exista ETF-ul acela si in Euro). Despre ce ETF este vorba?
E vorba de IWDA. Mă gândesc cum e mai bine să încep mai bine pentru a nu plăti comisioane de exchange în condițiile în care veniturile mele sunt doar în lei.
Salut, probabil ca cel mai usor este sa cumperi IWDA in Euro 🙂
Exista si optiunea asta : https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251882/ishares-msci-world-ucits-etf-acc-fund
Salut,
Am o intrebare legata de cumpararea de ETF-uri. Eu am cont la IKB (pe care inteleg ca l-ai folosit pana de curand) si nu pot cumpara ETFs de pe piata americana fiind din Europa chiar daca sunt emise in Irlanda cum e cazul celor de la Ishares. Le-am scris celor de la IKB si mi-au spus ca caut acelasi produs pe alte piete decat cele americane. Dar de exemplu CSPX vad ca nu e available, gasesc doar CSPXN ISHARES CORE S&P 500 MEXI (pe piata mexicana) si inca o varianta CSPXJ ISHARES CORE MSCI PACIF X-JP care pare alt produs. Oare ce imi scapa? Cum as putea face sa cumpar CSPX prin IKB? Multumesc.
CSPX-ul pe care il cumpar eu (cel de la bursa din UK, in USD) la Interactive Brokers se numeste CSSPX: https://ndcdyn.interactivebrokers.com/en/index.php?f=567&exch=lseetf
Cand cauti un ETF este cel mai bine sa-l cauti dupa numar ISIN ca sa stii sigur ca este cel cautat.
Multumesc pentru raspuns! Foarte utila informatia.
Buna ziua,
Am si eu doua intrebari:
1) Am vazut ca portofoliul dvs. public e format din 90% ETF-uri pe actiuni si 10% aur si argint. Aveti un motiv special pentru care nu investiti si in instrumente cu venit fix (obligatiuni corporative sau de stat, TIPS, etc.)? Poate ati explicat pe undeva, dar eu n-am gasit. Teoretic portofoliul pare foarte agresiv din acest punct de vedere, iar in perioada urmatoare probabil vor urma si corectii sau scaderi mai pronuntate, iar instrumentele cu venit fix ar fi utile. Eu as investi 20-30-40% si in instrumente cu venit fix, mai ales acum cand bursa e foarte sus.
2) De ce ati preferat sa investiti in USD si nu in Euro, de exemplu? Mi se pare ca USD e destul de volatil, a scazut vreo 10% in ultimul an fata de Euro. Poate o sa mai si creasca din nou, dar aceste variatii mari fata de Euro ar putea deruta la calculul randamentelor pe termen lung.
Multumesc pentru raspunsuri.
Salut!
2 intrebari foarte bune.
1) Pe termen lung nu cred ca obligatiunile corporative (si in nici un caz cele de stat) sunt o solutie buna. Nu exista nimic care sa garanteze ca o corectie nu va avea efect de scadere si asupra obligatiunilor. In cazul in care percep o corectie ca fiind iminenta (ceea ce nu se intampla aproape niciodata) prefer sa pastrez cash. Oricum depun 500$ in fiecare luna si pot beneficia de preturi reduse in perioade de scadere – cum a fost in Martie 2020. Pentru un investitor pe termen lung scaderile punctuale – mai ales cele de la inceputul perioadei de investitii se pot dovdedi foarte benefice.
2) Scriu un articol despre asta care explica putin mai bine de ce fac acest lucru. Unul dintre motivele principale este ca daca investesc in Euro unhedged sau USD nu prea conteaza. Daca discutam de Euro Hedged atunci da, pot sa fie diferente. Pentru transparenta totala AM si portofolii in EURO (altele decat Portofoliul Public). Pozitiile de acolo sunt, in mare parte, hedged.
Multumesc pentru raspunsuri.
1) Inteleg ca pastrezi o parte din bani in cash, pentru eventuale corectii. Ar fi interesant de stiut (ca valoare de exemplu, nu recomandare) cam cat pastrezi deoparte in cash (in procente) si cum o faci (de ex. cei 500 USD ii depui la inceputul lunii si stai cu ei cash, asteptand sa cumperi in timpul lunii un ETF sau altul dupa cum consideri ca au scazut).
Nu stiu daca toate obligatiunile evolueaza cam la fel ca actiunile. Obligatiunile corporative da, dar titlurile de stat (de ex. in varianta TIPS, ca tot creste inflatia) au alte reguli, depind mai degraba de dobanzi, inflatie/deflatie, politica monetara, etc. Dar ma rog, eu sunt incepator, mai am de invatat.
Pe de alta parte, daca portofoliul creste, a tine sume mari in cash (ex. 20-30% din portofoliu) in locul unor obligatiuni parca nu e cea mai buna solutie, eventual le-as pastra in ETF-uri pe titluri de stat cu lichiditate mare si risc foarte mic (americane, eurobonduri, nu conteaza).
2) Da, ma refer la ETF-uri Euro Hedged. Mie mi se pare potrivit sa investesc in Euro, daca tot am cont in euro la banca si mi se pare mai usor de dedus randamentele, USD fluctueaza prea mult si mi se pare derutant, plus ca as mai avea inca un cont in USD de platit comisioane (nu sunt fan Revolut, iar pentru retrageri nu cred ca merge). As cumpara in USD doar local la broker, daca as gasi un ETF sau ETC foarte bun care nu e decat in USD, nu si in Euro, si ar merita comisionul de schimb valutar.
Oricum portofoliul mi se pare interesant, cam aceleasi ETF-uri le am si eu, mai putin cel Dividend Aristocrat, dar o sa ma gandesc mai in detaliu, cred ca este o varianta buna in perioade de value investment, ca acum.
Multumesc.
Salut!
1. Pentru Portofoliul Public nu pastrez bani cash dar adaug lunar $500 care sunt suficienti (cel putin la nivelul acestui cont). Scopul celor $500 este sa fie cheltuiti in primele zile din luna desi nu reusesc asta mereu. Pe termen lung nu conteaza (in sensul ca diferenta este foarte mica) cand fac investitia atat timp cat recurenta este lunara. Oricum nu am cum sa stiu ce se va intampla luna respectiva si cand este minimul asa ca nu voi reusi sa cumpar la minim.
Toate obligatiunile (in general toate investitiile cu venit fix) functioneaza la fel din punct de vedere al pret / oferta. TIPS sunt putin diferite (in sensul ca se ajusteaza cu inflatia) dar chiar si asa performanta pe termen lung este mai slaba decat pentru actiuni. In plus un ETF de obligatiuni nu este acelasi lucru cu o obligatiune individuala (dar aici este o discutie lunga).
2. In alte conturi investesc si eu in Euro (hedged sau nu). Tine de planurile fiecaruia si de profilul de risc.
Salut! Care este diferența de taxare intre etf inregistrat in Irlanda cum e cspx si echivalentul in euro srx8? Parca asa avea mai mare incredere in euro pe termen lung . Stim ca in Romania trebuie sa declari castigurile de capital(10 % si 5% dividende). Mulțumesc!
Te sfatuiesc sa intrebi un contabil sau direct la Anaf cand vine vorba de taxe. Eu nu sunt contabil si nu am dreptul legal sa dau sfaturi.
Ce pot sa iti spun este ca taxarea nu se face in functie de moneda 🙂
Salutare Stefan. De ce ai ales sa investesti in USD si nu in EURO? As vrea si eu sa investesc si inca nu stiu ce sa aleg. Multumesc anticipat pentru raspuns. 🙂
Salut!
Dacă ar fi să dai timpul înapoi și să schimbi 3/5 lucruri la acest portofoliu, care ar fi acestea?
Nu as fi investit la inceput intr-un ETF de dividend artistrocats din Europa.
Inteleg. Intreb pentru ca ma regasesc cumva in ceea ce faci tu cu portofoliul public. In sensul in care sunt fan ETF-uri datorita telului meu si al profilului meu de risc. Mai mult decat atat nu am o suma mare de bani disponibila; am ales sa-mi platesc toate datoriile, sunt debt free si acum pot sa economisesc aproximativ 500 de usd lunar. Sunt la inceput si orice sfat e bine-venit.
Salut Stefan,
Foarte util articolul, explici in ce investesti, ce contine si de ce. As avea cateva intrebari :
1. De ce ai ales USD si nu EUR? Avand in vedere ca preturile sunt un EUR in tara si pe termen f lung se va ajunge la moneda EUR de ce sa te expui pe USD?
–astept articolul USD/EUR
2. Am observat o expunere masiva pe US. CSPX, UDVD, SPY4 si IWDA sunt 4 ETF-uri care sunt expuse pe US ( IWDA e doar 65% ), inteleg ca e puternica piata de capital din US, dar daca sunt contin aproximativ aceleasi companii( ok, sunt small cap vs big cap) de ce sa platesti TER de 4 ori pentru performante aproximativ asemanatoare?
3. Poti face share la excelul cu formule in care tii contabilitatea? Am incercat sa fac ceva asemantor cu GoogleFinance, Sumifs si diferite grafice, dar tot necesita introducere de date si intelegerea formulelor.
Oricum continua ce faci, ajuta foarte mult efortul tau.
Multumesc.
Salut!
Merci de comentariu si ca ma citesti. Apreciez foarte mult comentariile! Practic este un mod de a vedea ca nu pierd timpul degeaba si chiar ajut macar 1 persoana cu ceea ce fac.
1. Articolul este deja pe site si poate fi vazut aici: https://finantepersonale.ro/investitii-usd/
2. UDVD nu are aceleasi companii (si mai ales aceeasi procentaj) ca CSPX. SPY4 nu are nici o legatura cu CSPX fiind alte companii (este continuarea lui, sa zicem), IWDA are doar 65% SUA si contine foarte (prea multe chiar, as spune) companii. UDVD si IWDA au rol de protectie cumva, fata de CSPS (in sensul ca UDVD are companii care ma astept sa performeze mai bine in anumite momente daca piata de tech din SUA o sa mearga mai prost in viitor) si IWDA face acelasi lucru dar cu companii din afara SUA. E corecta observatia cu TER de 4 ori mai mare dar, cred eu, ca trebuie sa luam in considerare si cat este acest TER. Daca tin bine minte cel mai mare TER este la UDVD 0.35% ceea ce insemna 35$ pe an la fiecare 10.000 investiti. Este mai mult decat decent chiar daca procentual “de 4 ori mai mare” inseamna mult.
3. Da, lucrez la asta. Sper la urmatorul articol sa fac asta (si sa nu uit). Daca uit poate imi aduci aminte 😀
Din nou, multumesc!