Avem episod nou din podcast-ul “Despre bani”. Idea principala a acestui podcast este sa educe. Chiar daca nu toate conceptele prezentate sunt potrivite pentru oricine sunt sigur ca educatia este necesara fie ca vorbim despre imobiliare, actiuni, obligatiuni sau alte forme de investitii.
Podcastul este locul unde vorbim despre bani, investitii si cashflow in general. Pentru tema de saptamana asta avem un subiect putin diferit fata de ce am facut pana acum in podcast.
In primele 5 episoade am discutat despre imobiliare. Astazi o sa discutam despre optiuni. Daca sunteti fani imobiliare am o mica surpirza pentru voi. Voi folosi concepte foarte simple din imobiliare pentru a explica si exemplifica optiunile.
Sumar
Varianta Video / Audio a podcastului
Ce sunt optiunile?
Optiunile sunt un DERIVAT. Pentru ca sunt un derivat sunt considerate mult mai riscante decat alte forme de investitie sau trading. Parerea mea este ca optiunile nu sunt pentru toata lumea DAR daca le intelegi foarte bine le poti folosi pentru a face trading (speculatie) sau chiar si investitii. Eu le folosesc atat pentru contul de trading pe care il am cat si pentru investitii in general. Evident, ca orice fel de lucru pe care il facem e important sa il intelegem inainte. Am mai spus asta in podcast si o sa mai spun de sute de ori, nu investiti in ceea ce nu cunoasteti, haideti sa ne educam, sa intelegem si abia apoi sa decidem daca este potrivit pentru noi. Asta e valabil pentru actiuni, optiuni, obligatiuni, imobiliare si orice alt fel de investitii.
O sa vedem azi ca folosim (sau macar stim pe cineva care foloseste) derivate in viata noastra fara sa ne dam seama ca sunt derivate.
Ce drepturi ne dau optiunile?
Optiunile dau dreptul (DAR NU OBLIGATIA – FOARTE IMPORTANT) celui care le detine sa vanda sau sa cumpere actiuni la un pret agreat. Acest pret agreat se numeste “STRIKE PRICE”. Optiunile au o data de expirare pana la care sunt valabile.
Optiunile se tranzactioneaza prin contracte (exact ca un contract au un pret care se plateste si o perioada pe care se face contractul). Fiecare contract reprezinta 100 actiuni. Tranzactionarea lor este foarte asemanatoare cu tranzactionarea actiunilor (asta pentru cine are un cont de tranzactionare la bursa).
Ce tipuri de optiuni exista?
Exista doua feluri de OPTIUNI. Optiuni de tip “Call” care dau dreptul celui care le detine sa CUMPERE actiunile la pretul agreat si optiuni de tip “PUT” care dau dreptul celui care le detine sa VANDA actiunile la pretul agreat.
Ca in orice contract se plateste un pret. Cel care cumpara optiunile plateste celui care vinde optiunile un pret care are denumirea de “premium”.
Cumparatorul hotaraste DACA activeaza contractul si cumpara respectiv vinde actiunile in cauza. Aceasta activare se numeste “asignment” in engleza si putem sa ii spunem “executare” in romana.
Daca facem analogia cu imobiliarele putem sa luam situatia contractarii unui apartament nou. In cazul contractarii unui apartament nou cel mai des se intalneste ideea de rezervare (sau eventual antecontract).
Ce este o astfel de rezervare? Este o metoda prin care cumparatorul apartamentului plateste o suma vanzatorului. La rezervare se stabileste un termen pana cand trebuie semnat antecontractul sau contractul final si se mai stabileste pretul exact cu care se va vinde apartamentul.
In exemplul nostru:
Contractul de rezervare in sine = Optiunea de care discutam
Apartamentul = Actiunile reprezentate de optiune
Suma de bani data la rezervare = Premiumul de la optiune
Pretul la care se va vinde apartamentul = Strike price
Ce merita aici sa mentionam este ca de obicei suma pe care o platim la rezervare intra in pretul apartamentului. In cazul premiumului de la optiuni acestea nu intra in pretul actiunilor. Premiumul platit in cazul optiunilor ramane la vanzator INDIFERENT daca se executa sau nu contractul.
Cerere si oferta la optiuni!
Important de stiut este ca la Optiuni functioneaza foarte bine legea cererii si a ofertei. Astfel, in momentul in care tranzactionam OPTIUNI (fie ca vindem, fie ca alegem sa cumparam) noi suntem cei care spunem care este strike price-ul pe care il cautam, data pana la care sa fie valabla optiunea si pretul pe care vrem sa-l platim / acceptam (in functie de ce parte avem in tranzactie – vanzator sau cumparator) pentru optiunea respectiva. Vom vinde acea optiune atat timp cat e cineva care vrea sa cumpere in aceleasi conditii ca si noi (la pretul propus de noi, data propusa de noi, etc).
Optiuni de tip CALL
Acest articol trateaza optiunile de tip “CALL” – acestea sunt cele care dau dreptul celui care le detine sa cumpere actiunile la pretul specificat. Sa continuam exemplul practic de mai devreme, cu rezervarea pentru un apartament.
Trebuie sa tinem cont ca este doar un exemplu facut pentru a intelege conceptul de OPTIUNI. nu trebuie luat mot a mot. La un moment dat ne decidem sa cumparam un apartament. Pretul pentru apartament este de 50.000 euro. Vanzatorul accepta doar plata cash, in exemplul nostru.
Vrem sa cumparam apartamentul dar nu avem banii suficienti la momentul respectiv. Pentru ca nu vrem sa pierdem oportunitatea de a cumpara acest apartament negociem cu vanzatorul si ii oferim o suma de 500 Euro cash – bani pe care ii avem si ii platim in acel moment – drept rezervare.
Ba mai mult, suntem de acord ca suma respectiva sa fie extra, fata de pretul apartamentului. In schimbul sumei de 500 euro vanzatorul este de acord sa ne pastreze aparatmentul pana la o data bine stabilita (sa spunem 2 luni de zile) pana cand noi facem rost de bani si este de acord sa ne vanda la un pret ferm de 50.000 euro apartamentul.
In momentul in care i-am platit cei 500 euro si am facut contractul cu vanzatorul apartamentului noi suntem cei care avem drept de cumparare asupra apartamentului respectiv. In imobiliare se numeste ca avem o rezervare. La bursa se numeste ca am cumparat o optiune de tip “Call”.
In urmatoarele 2 luni noi putem sa cumparam apartamentul respectiv, oricand vrem cu suma de 50.000 euro – bani suplimentari fata de banii pe care i-am dat la rezervare. Practic cei 500 euro pe care i-am platit sunt o “taxa“ fata de pretul apartamentului, taxa ca proprietarul a fost de acord sa ne pastreze noua apartamentul si nu l-a vandut altcuiva care poate venea mai repede cu banii cash.
Hai sa vedem ce se poate intampla in urmatoarea perioada de timp, pana in 2 luni.
Cum evolueaza lucrurile, in timp?
Sa spunem ca in acelasi bloc, la aceasi etaj un alt vecin vinde un apartament identic cu suma de 40.000 euro. In aceste conditii mai vrem noi sa cumparam apartamentul initial cu 50.000 euro ?
Probabil ca nu vom vrea daca apartamentele sunt identice. Nu are rost sa platim 50.000 euro pe ceva identic ce putem cumpara cu 40.000 euro. In aceste conditii ar fi mai rentabil pentru noi sa pierdem cei 500 euro pe care i-am dat deja si sa achizitionam un apartament cu 10000 euro mai ieftin.
Se poate intampla si situatia inversa, un alt vecin sa vanda un apartament identic cu cel pe care noi il avem cu rezervare cu suma de 60.000. Si putem observa ca sunt foarte multe vizionari si oameni care vor sa cumpere apartamentul identic cu al nostru cu 60.000 imediat, cu bani cash.
In aceste conditii putem sa tragem concluzia ca si noi putem sa vindem apartamentul pe care il avem la aceasta suma de bani, de 60.000 euro. Putem deci sa cumparam apartamentul pe care il avem sub rezervare cu 50.000 euro si sa-l vindem instant cu 60.000 euro cu profit de 10.000 euro.
Ba chiar mai mult, putem doar sa gasim un cumparator interesat care este de acord sa ne cumpere apartamentul pentru pretul respectiv. In aceste conditii nici nu trebuie sa cumparam apartamentul cu 50k euro si sa-l vindem mai departe cu 60k euro.
Putem pur si simplu sa vindem rezervarea pe care o avem cu diferenta de bani (in cazul de fata 10.000 euro). Cumparatorul final ne plateste noua 10.000 euro si diferenta de 50.000 proprietarului. El plateste suma de 60k euro cat are valoare in acel moment apartamentul, proprietarul primeste suma de 50k euro pe care i-am promis-o
Un alt lucru care se poate intampla este sa nu facem rost de bani si nu apara nici un alt fel de apartament asemanator de vanzare (sau sa apara dar tot la pretul de 50.000 euro).
In acest caz este decizia noastra daca vrem sa cumparam apartamentul initial. Rezervarea pe care am platit-o ne da DREPTUL de a cumpara dar nu ne IMPUNE OBLIGATIA de a cumpara. Daca nu vrem sa cumparam nu suntem fortati sa facem acest lucru.
Banii pe care i-am platit pe rezervare sunt “pierduti” si daca decidem sa cumparam si daca decidem sa nu cumparam. Ei sunt pretul pe care l-am platit pentru a avea aceasta optiune. In cazul optiunilor pretul respectiv se numeste “PREMIUM”.
Cum functioneaza o optiune de tip CALL ?
Exact la fel cu exemplul de pana acum functioneaza si o optiune de tip CALL. Acesta este unul dintre modurile foarte simple in care o optiune de tip CALL ne poate ajuta pe bursa.
Este important de tinut minte ca in optiuni putem sa fim si vanzatori si cumparatori. Uneori putem sa fim amandoua in acelasi timp. Exista strategii simple sau strategii complexe care pot fi folosite in optiuni – cam la fel cum exista si in imobiliare diferite tipuri de strategii.
Impresii
Comentariile voastre ne ajuta sa crestem podcastul. Astfel putem sa dedicam mai mult timp acestui proces si sa te ajutam mai bine! Tinem cont de mesajele pe care le trimteti (chiar daca nu putem implementa mereu tot) si aducem in discutie subiectele care va intereseaza si subiectele care sunt cerute in comentarii.
Like, share si subscribe pe Youtube!
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Felicitari! Mai mult decat explicit si pe intelesul tuturor.