Sumar
Cat ne costa?
Te-ai gandit vreodata cat te costa ceea ce cumperi? Sunt aproape sigur ca te-ai gandit la sumele de bani pe care le-ai platit … dar te-ai gandit vreodata cat ne costa cu adevarat?
Ca sa intelegem cat ne costa ar trebui sa privim la cat si cum ne castigam banii. Fie ca ai o singura sursa de venit (salariul sa spunem) sau mai multe (salariu, pensie, al doilea serviciu, dividende, chirii, ai un hobby din care faci bani in timpul liber, etc) cel mai probabil iti castigi banii muncind – intr-o forma sau alta. Chiar si cei independenti financiar si cei bogati muncesc – chiar daca nu au nevoie. Chiar si daca esti pensionar ai muncit o viata pentru pensie. Daca vrei mai multi bani decat primesti la pensie trebuie sa muncesti – tu direct sau banii tai prin investitii – in continuare.
Procentul de oameni care nu munceste in zilele noastre – in nici o forma – este extrem de mic.
In acest context cred ca este foarte important sa raspundem la intrebarea “Cat ne costa?” Raspunsul la aceasta intrebare ne spune daca putem cheltui banii si altfel, astfel incat sa primim o satisfactie mai mare.
Daca pentru fiecare este destul de clar care este pretul in bani al unui produs intr-un magazin nu la fel de clar cred ca ne este atunci cand traducem acei bani in munca.
Un exemplu…
Platesc oare pe un produs – ultimul model de Iphone sa spunem – acelasi pret o persoana care castiga salariul minim pe economie, un manager intr-o coporatie internationala si un investitor care are venituri lunare de mii de euro din chirii si dividende? Sigur ca pretul produsului in Ron sau Euro este acelasi DAR modul in care au obtinut banii si durata de care a fost nevoie pentru a castiga acei bani este complet diferita.
Daca salariul minim pe economie este de 1350 RON in prezent poate sa fie nevoie de 3-4 luni de munca pentru ca o persoana care castiga acest salariu sa poata plati telefonul amintit mai sus. In acelasi timp un manager de corporatie internationala isi permite probabil acelasi telefon muncind mai putin de o luna. Pentru un investitor care a ajuns la nivelul de cateva (zeci de) mii de Euro pe luna acelasi telefon costa venitul lui pe cateva zile.
Atunci cand ne gandim cat costa ceva avem o perspectiva mai corecta daca ne gandim cat TIMP ne costa acel ceva si nu cati BANI.
Cum putem obtine mai mult?
Finantele personale si administrarea lor ar trebui sa ne duca mai aproape de ceea ce ne dorim, oricare ar fi scopul nostru – independenta financiara sau doar buna administrare a finantelor personale.
In acest context este foarte important sa maximizam sansele de a obtine mai mult folosind banii pe care ii avem la dispozitie.
Folosim un buget construit constient
Desi am mai discutat despre nevoia unui buget constient si cu alte ocazii pot sa spun din experienta ca folosirea unui buget – chiar si aproximativ – este primul si cel mai important pas pentru a obtine mai mult de la banii pe care ii avem.
Orice buget trebuie sa inceapa cu acoperirea nevoilor de baza. Acestea sunt nevoia de hrana – si medicamente daca este nevoie, o locuinta, utilitatile aferente locuintei, si transportul necesar pentru a genera acel venit.
Atunci cand discutam despre nevoile de baza trebuie sa luam in considerare si sumele pe care le platim pentru aceste nevoi si cata importanta dam lucrurilor respective in viata noastra.
Alocam sume importante pentru dorintele noastre
Dupa ce am terminat acest prim pas putem sa ne gandim si la cum cheltuim banii pentru a ne aduce mai aproape de dorintele noastre. Ce anume este important pentru noi? Pe ce VREM sa ne cheltuim banii?
Desi am o mentalitate de abundenta ar fi o minciuna sa cred ca resurele sunt infinite. Oricine am fi avem resurse finite. Este important sa constientizam acest lucru si sa directionam resursele spre ce este important pentru noi. Frumusetea acestui lucru este faptul ca noi decidem ce este important pentru noi.
Din acest motiv am spus mereu ca “Finantele sunt personale”. Ele sunt facute sa ne serveasca pe noi ca familie sau persoana si sa ne ajute in indeplinirea scopurilor pe care le avem.
Marirea veniturilor pentru a putea aloca sume mai mari pe viitor
Nici un buget – de bani sau timp – nu este final pana nu includem in el sume pentru marirea veniturilor pe viitor. Aceste sume sunt practic investitii pentru ca mai tarziu sa putem aloca venituri mai mari pentru dorintele noastre.
Din punct de vedere al banilor un procent minim pe care ar trebui sa-l alocam investitiilor noastre este 10% din banii castigati. Din punct de vedere al timpului putem urma aceiasi regula.
Este oare posibil sa folosim timpul pe care il alocam pentru a ne mari venitul? Cu siguranta! Exista suficiente lucruri pe care le putem face si care ne platesc nu pentru timpul pe care il alocam ci pentru VALOAREA pe care o aducem.
Proprietarul unei garsoniere – de exemplu – incaseaza aceiasi chirie si daca in cursul unei luni are reparatii de facut in acea garsoniera dar si daca nu presteaza nici un serviciu. El incaseaza chiria pentru ca VALOAREA pe care o ofera este aceiasi, o locuinta potrivita pentru chiriasul sau.
Un investitor care detine actiuni la o companie listata la bursa va primi aceleasi dividende aferente actiunilor lui chiar daca se intereseaza zilnic de pretul actiunilor sau nu se intereseaza deloc de compania respectiva timp de 1 an. Important este doar ca VALOAREA pe care compania o aduce sa se transforme in dividende, el ca proprietar va fi indreptatit la o parte din acea valoare.
Un angajat care lucreaza pentru o firma va primi un salariu conform VALORII pe care el o aduce in acea companie. Acesta este motivul pentru care nu toti angajatii sunt platiti la fel.
Marirea veniturilor se poate face prin marirea VALORII pe care o aducem si se traduce in posibilitatea de a aloca sume mai mari pentru ceea ce este important pentru noi.
Merita ceea ce platim?
Sunt convins ca merita sa platim pentru ceea ce ne dorim. Important este sa putem face acest lucru – sa ne permitem. Depinde de noi sa aducem valoarea pentru a castiga banii necesari. Tot de noi depinde cum ne cheltuim banii respectivi.
De multe ori oamenii ignora costul de oportunitate. Acest cost este unul mai greu sesizabil pentru ca nu se masoara nici in timp si nici in bani. Costul de oportunitate inseamna la ce renuntam pentru a cumpara ceea ce alegem sa cumparam. Iti doresti atat de mult cel mai nou model de Iphone (poti inlocui aici cu orice altceva) ? E in regula daca ti-l doresti si iti aloci resursele pentru a-l cumpara. Dar trebuie sa intelegi ca alegand acel produs renunti la orice altceva ai fi putut cumpara cu suma respectiva de bani. Chiar si cand raspundem la intrebarea “cum pot sa-mi permit ceea ce-mi doresc” tot platim costul de oportunitate. El nu dispare niciodata pentru ca atunci cand alocam resurse facem o decizie unde sa le alocam.
Alege sa folosesti banii si timpul pentru ceva ce este cu adevarat important pentru tine.
Te provoc sa te gandesti ce iti doresti cu adevarat, cat te costa si mai ales cum poti face sa te coste mai putin. Nu neaparat in valoare absoluta – in bani – ci mai ales in timp.
—
Alatura-te comunitatii ““ pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara. Daca vrei sa discutam mai mult si ai nevoie de o sedinta 1:1 ma poti contacta.
Pentru intrebari punctuale nu este nevoie de nici o sedinta. Raspund cu placere aici – in comentarii sau pe chat-ul de pe pagina de facebook!
Ma gasesti pe [email protected] sau direct pe pagina Finante Personale.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024