“Salut Stefan! Observ ca preferi ETF-urile in dolari. Exista vreo diferenta intre un ETF in USD si unul in Euro daca au acelasi ISIN? De ce preferi sa faci investitii in USD?”
Pe langa intrebarea cu dividendele si XTB primesc intrebarea asta FOARTE des. Este o intrebare legata de moneda in care investesc. Si acolo ca si aici este o intrebare foarte legitima. In plus, uneori intrebarea este chiar si mai specifica. Sunt intrebat de ce am ales CSPX (in USD) si nu am ales sa folosesc SXR8 care este varianta in Euro a aceluiasi ETF. Exemplul este excelent pentru a lamuri aceasta dilema si am sa-l folosesc in continuare.
De ce USD?
Sunt multi oameni care incep acum sa investeasca, isi creaza poate primul cont de investitii si se documenteaza in acest sens. Ajung astfel la Portofoliul Public si observa ca eu am ales USD ca moneda pentru acest portofoliu. Tot aici apare si prima problema, USD nu este la fel de usor disponibil comparativ cu Euro, in Romania.
Bancile ofera usor conturi in Euro (unele chiar fara comision de administrare / transfer sau cu comisioane de acest fel foarte mici). Pentru USD insa lucrurile nu stau deloc la fel, pentru conturile in USD sunt oferte mult mai putine si costurile sunt mult mai mari (mai ales pentru transferuri).
In acest articol voi discuta despre de ce folosesc eu USD in contul meu de investitii, cat de mult conteaza ca folosesc USD si cat de usor este sa faci investitii in USD si respectiv in Euro.
De la inceput trebuie spus ca Portofoliul Public NU este singurul meu cont de investitii. Am si alte conturi de investitii si investesc si in Euro chiar la XTB.
Mergand putin mai departe, USD este moneda de rezerva a lumii si moneda principala pentru ETF-urile in care eu investesc. Asta inseamna ca, atat timp cat ETF-urile respective nu sunt de tip “Hedged” nu conteaza prea mult daca investesc in ele in USD sau Euro. Imi vor aduce acelasi randament raportat la USD.
Pe scurt, sumele finale raportate la USD vor fi aceleasi indiferent daca investesti in Euro sau USD. Despre acest concept foarte important putin mai tarziu in articol dar inainte trebuie sa definim cateva lucruri.
Ce este ISIN si de ce conteaza?
ISIN inseamna “International Securities Identification Number” si este un numar de identificare de 12 cifre care identifica UNIC un anumit instrument in care putem investi, in cazul de fata un ETF. ISIN-ul NU este acelasi lucru cu simbolul de la bursa desi este des confundat cu acest simbol. Spre deosebire de ISIN, care este unic, simbolul bursier poate sa difere pentru fiecare bursa in parte daca un instrument este listat pe mai multe burse.
Un exemplu in acest sens gasim la ETF-ul CSPX (iShares Core S&P 500 ETF) care se gaseste pe mai multe burse sub diferite monede si diferite simboluri desi are un singur ISIN (IE00B5BMR087).

Este vorba de ACELASI ETF cu acelasi ISIN dar cu “nume” diferite in functie de bursa si de moneda in care se tranzactioneaza.
ISIN-ul este important pentru ca ne arata randamentul real al unui ETF, randament despre care vorbesc in urmatorul paragraf.
Investitie in Euro, randament in USD
O confuzie pe care o fac foarte multi investitori incepatori, stiu din experienta, este aceea legata de moneda in care au randamentul. Intuitia ne-ar spune ca randamentul real, daca investim in Euro, este in aceeasi moneda. Si totusi lucrurile nu sunt deloc asa pentru ETF-uri.

Pretul instrumentelor, in exemplul de fata ETF-ul CSPX, este exprimat in moneda de baza (Base Currency). Pentru CSPX acest pret de baza este in USD. La fel se intampla si pentru IWDA (MSCI World),EIMI (MSCI Emerging Markets Investable Market Index) si multe alte ETF-uri.
Asa cum am spus la inceput, pentru exemplificare, voi folosi CSPX (S&P 500 cu pretul in USD) si SXR (S&P 500 cu pretul in Euro) pentru a exemplifica ideile de mai sus. Este acelasi ETF, cu acelasi ISIN.
Orice alt pret fata de cel de baza, in alta moneda, se stabileste folosind cursul de schimb dintre moneda principala si ce-a de-a doua moneda. Asta inseamna ca pretul in Euro, adica pretul lui SXR8, este stabilit plecand de la pretul de baza al lui CSPX, in USD, si luand in calcul cursul de schimb.
Cum putem sa verificam acest lucru? Nimic mai simplu. Verificam pretul pentru SXR8 in Euro si facem schimbul valutar in USD pentru a-l compara cu pretul CSPX.

O simpla cautare pe Google ne arata ca SXR8 are valoarea de 380,43 Euro in prezent. Tot Google ne ajuta sa facem si schimbul valutar pentru a transforma aceasta valoare in USD.

Valoarea SXR8 in USD este de 447.96 USD. Cat costa o actiune a CSPX? La ora inchiderii actiunea a fost cotata la 447.20 USD. Practic este acelasi pret, cu o diferenta infima datorata diferentei de curs valutar.

Ce inseamna asta?
Randamentul in EURO al investitiilor noastre O SA FIE DIFERIT si ajustat fata de aceleasi investitii in USD. Daca ETF-ul creste in moneda de baza (USD in cazul de fata) dar USD scade fata de Euro randamentul pe care il vom avea investind in Euro sub simbolul SXR8 o sa fie mai mic. Invers, daca USD creste fata de Euro randamentul pe care il vom avea investind in acelasi ETF dar in Euro, sub simbolul SXR8 o sa fie mai mare.
Ajustat in USD, fata de cursul de schimb, randamentul va fi la fel, in amandoua situatiile. Randamentul real pe care il vom avea in oricare dintre aceste situatii este cel in USD. Eventualele diferente vin doar din cursul de schimb. Indiferent in ce moneda alegem sa investim, la final, suma pe care o vom avea va fi aceeasi (cel putin inainte de taxe). Acest concept este fundamental si este extrem de important sa-l intelegem inainte sa investim.
Desi randamentul trecut al unei investitii nu reprezinta o garantie a viitoarelor randamente foarte multi investitori il folosesc pentru a-si face planuri de investitii si proiectii cand vine vorba de evolutia conturilor de investitii. Daca ne bazam investitiile viitoare pe randamentele trecute si consideram ca vor fi obtinute si in viitor este foarte important sa intelegem conceptul acesta, al randamentului real si sa tinem cont de moneda in care vom obtine acest randament. Atunci cand vorbim de randamentul S&P500, MSCI World sau MSCI Emerging Markets moneda de baza este USD.
Pentru a exemplifica si mai clar acest lucru am construit graficul de mai jos. El ne arata cat de diferit au evoluat CSPX (S&P 500 in USD) – linia albastra- si SXR8 (S&P500 in Euro) -linia rosie- dar si SXR8 ajutat cu rata de schimb dintre Euro si USD. Se poate vedea foarte simplu ca cele doua linii – galbena si albastra- se suprapun si uneori este chiar greu de vazut linia albastra pe grafic pentru ca cea galbena o acopera.

Exista instrumente care ne pot obtine acelasi randament in moneda vizata de noi (de exemplu randamentul adus de S&P500 dar in Euro, in loc de USD) dar SXR8 nu este unul dintre aceste instrumente si studierea lor este obiectul altui articol.
Ideea principala care trebuie retinuta aici este ca indiferent daca investim in USD sau Euro, atat timp cat este acelasi instrument, adica acelasi ISIN, la final, inainte de taxe, vom avea sume de bani foarte asemanatoare (daca nu chiar identice).
Motivele principale pentru care investesc eu in USD
Dupa ce am stabilit aceste concepte foarte importante (ISIN-ul si randamentul obtinut in moneda de baza) este momentul sa discut despre motivele pe care le am ca sa investesc in USD.
USD – moneda lumii
Fie ca ne place sau nu USD este moneda lumii. Desi in Europa cea mai folosita moneda este Euro (cum este si normal), in lume USD este moneda principala. Realitatea este ca mult peste 50% din tranzactiile internationale se fac cu USD. Cel putin 60% din rezervele bancilor centrale sunt tinute in USD. Aproape 40% din datoria totala a planetei este in USD.
USD este cea mai importanta moneda si consider ca si pe viitor va fi (cel putin o perioada destul de lunga) la fel. Prefer sa investesc direct in aceasta moneda si din acest motiv.
Locul unde planuiesc sa ma retrag
Am spus deja de multe ori, in alte articole, ca intentionez sa folosesc Portofoliul Public ca un portofoliu pentru “pensie”. Locul unde o sa fac asta nu este neaparat Europa. Daca vreau sa aleg un loc precum SUA, Asia sau Australia faptul ca am investit in Euro nu mi-ar aduce nici un beneficiu.
Daca as fi sigur ca voi “iesi la pensie” in Europa atunci probabil ca da, as avea un avantaj pentru ca as evita partea de schimb valutar pe care sunt nevoit sa o fac daca am banii in USD. Totusi nu consider acest lucru o problema, schimbul valutar se face o singura data, in momentul in care am nevoie de bani – in cazul in care va fi nevoie.
USD – moneda de baza si randamentul real
Majoritatea (daca nu chiar toate) ETF-urile care sunt acum in Portofoliul Public si care vor fi in acest portofoliu pe viitor au ca moneda de baza USD. Prefer sa folosesc moneda de baza cand investesc pentru ca imi aduce o imagine mai clara a randamentului pe care investitiile mele il au.
Portofoliul Public a fost creat si ca exemplu pentru cei care acum incep sa investeasca. Asta inseamna ca mi-am dorit sa-l fac destul de simplu de inteles nu doar pentru cei care sunt cunoscatori ai investitiilor ci pentru toata lumea. Facand investitia in alta moneda decat moneda de baza a ETF-urilor sunt convins ca as fi introdus un alt element care ar fi creat confuzie.
Consider ca este important pentru mine sa inteleg care este randamentul real al investitiilor mele. Chiar daca la final as fi avut aceeasi suma de bani indiferent daca investeam in USD sau Euro, cand as fi calculat procentual randamentul in Euro el ar fi fost gresit – cel putin pentru tipul de portofoliu pe care eu il am unde moneda de baza a ETF-urilor este USD-ul.
Acest lucru s-ar fi intamplat din cauza variatiei cursului de schimb – lucru pe care nu il pot prezice si nici nu il pot controla in nici un fel.
Nu pierd nimic investind in USD
Am aratat mai sus ca suma finala pe care o voi avea in cont este practic aceeasi indiferent daca investesc in USD sau in Euro. Desi acesta nu este neaparat un motiv sa investesc in USD, este un factor atunci cand iau in considerare in ce moneda sa fac investitia.
De asemenea, imi este foarte simplu sa investesc in USD. XTB, brokerul la care am Portofoliul Public, permite depunerea de USD direct din Revolut deci procesul de depunere este unul foarte simplu.
Daca as fi avut de pierdut prin alegerea USD ca moneda a investitiilor mele atunci probabil ca nu as fi ales-o.
Are sens sa investesti in Euro?
Ok, in conditiile astea are rost sa investesti in Euro? DA, sigur ca are! Asa cum am spus si eu am investitii, altele decat Portofoliul Public, in Euro. Pentru cineva care traieste in Europa, planuieste ca si pe viitor sa traiasca in acest continent, are acces usor la Euro si urmareste o strategie pasiva de investitii merita sa faca investitiile in aceata moneda.
Mai mult, nu doar ca merita sa faca investitiile in aceasta moneda dar probabil este chiar mai simplu sa faca asa. XTB ofera conturi in Euro, se pot folosi fara probleme (folosesc si eu, functioneaza identic cu cel in USD). Bancile din Romania ofera conturi in Euro cu comisioane zero sau foarte mici si Revolut ofera transferuri gratuite catre XTB + rata de schimb foarte buna pentru Euro.
Este insa foarte important sa intelegem cum si ce randamente vom avea in aceste investitii. De asemenea este foarte important de inteles ca exista o diferenta reala intre a cumpara ETF-uri cu moneda de baza USD dar alegand varianta lor in Euro pentru ca este mai comod pentru noi (de ex SXR8) si de a cumpara ETF-uri care au moneda de baza si randament real in Euro.
Sper ca acest articol a raspuns intrebarii “De ce investesc in USD?” dar a adus si alte informatii importante care au lamurit anumite asptecte legate de investitii si moneda folosita pentru ele.
Lasa-mi un comentariu cu parerea ta legata de acest articol si alatura-te comunitatii “Finante Personale“ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara. ?
- Am niște bani, în ce îi investesc? - May 26, 2023
- Acțiuni fracționate: doar o “joacă” la bursă? - April 26, 2023
- Cum să investești în companiile preferate. - April 20, 2023
Salutare, tot colaborezi cu XTB, ai idee de ce nu colaboreaza si cu BVB?
Mi-ar placea sa am acces direct din XTB in loc sa ma duc la Tradeville, Goldring etc.
Salut!
O sa-i intreb, sunt si eu curios daca se gandesc sa colaboreze cu BVB 🙂
Salutare! Si eu sunt curios daca BVB va aparea pe XTB. Vreun raspuns concludent? Multumesc!
Nu cred ca au asta in plan foarte curand. Nu am un raspuns mai exact de atat 🙂
Avand in vedere ca exista o conversie intre EUR/USD la cumparare si o conversie intre USD/EUR la vanzare in cazul in care se alege SXR8 in locul CSPX, exista o taxare pentru aceste conversii?
Presupun ca cei de la iShares care fac conversiile intre monede au un pret de cumparare mai mare decat cel de vanzare asemenea bancilor.
Salut!
N-am inteles intrebarea ta. Cine face conversia si cine sa fie taxat?
Alegand SXR8 in locul CSPX, se adauga un pas suplimentar si anume conversia intre EUR/USD.
Conform https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/253743/ishares-sp-500-b-ucits-etf-acc-fund, se foloseste Deutsche Boerse Xetra pentru aceasta operatie.
Intrebarea este daca exista taxe/comisioane sau se foloseste cursul valutar EUR/USD din momentul respectiv.
Buna ziua,
Mi-am facut un cont in USD la XTB. L-am alimentat in prima faza prin transfer direct din BT, insa au niste comisioane nesimtite la transfer. (cca 20 EUR echivalent/tranzactie)
XTB are cont la ING.
Care ar fi cea mai buna optiune de alimentare a contului?
1) Deschidere cont USD ING. (au un comision lunar de administrare cont)
2) Revolut – alimentare in RON => conversie valutara in USD => transfer catre XTB.
3) Deschidere cont RON XTB => transfer direct BT in RON catre XTB => conversie valutara XTB
Mai am si alte variante?
Va multumesc
Salut,
Multumesc pentru comentariu 🙂 Apreciez foarte mult.
Am sa raspund punctual, cred ca asa se intelege cel mai bine.
1. ING are curs la USD destul de slab. Eu personal nu sunt multumit de el. Nu stiu daca te costa sa transferi USD de la ING (contul tau) la ING (contul XTB). Trebuie sa te asiguri ca stii toate comisioanele inainte de a face pasul asta.
2. Este practic solutia pe care o folosesc eu. Eu am Revolut Premium si NU platesc nici un comision la transfer in USD din Revolut. Daca nu ai premium o sa platesti comision. Ai grija cat este comisionul si daca merita (in functie de suma depusa). Cred ca mai exista si alte Fintech-uri care au transferuri in USD dar nu as putea sa iti spun care.
3. Este o posibilitate dar nu o recomand neaparat. Trebuie verificat comisionul total (conversia valutara + comisionul de conversie).
O alta solutie este investitia in Euro (depinde si in ce vrei sa investesti).
Iti doresc investitii profitabile!
Transferul din contul personal de USD de la ING in contul XTB de USD de la aceeasi banca nu presupune costuri suplimentare. Daca incasezi lunar un venit de minim 700 lei intr-un cont curent la ING beneficiezi de un curs de schimb mai bun. Un cont in USD la ING costa lunar echivalentul a 2 EUR.
Salut!
Multumesc pentru comentariu. Este o veste buna (desi ING are schimb valutar destul de slab). Poate fi o optiune valida pentru diverse persoane.
Multumesc pentru raspuns…
Sunt incepator…sunt la faza in care invat termenii. Pana ce invat, doresc sa investesc in ETF-uri.
Mi-am cumparat si niste carti…citesc si forumuri/bloguri…in masura timpului…ca trebuie sa si muncesc
De ce USD?
1) Am in cont BT cateva mii de USD, care zac degeaba de vreo 10 ani fara sa produca nimic. M-a trezit din letargie Iancu Guda cu Banii in Miscare. Voiam, ca mai intai, sa invat pe USD-ii din BT…
2) Am vazut portofoliul tau public si am incercat sa ma pliez pe distributia ta de ETF-uri…in USD (voiam sa mai fac mici adaptari/completari) : gen un RBOT / SUAS / ISAG.
As fi vrut ca din contul USD din BT sa depun lunar cate o suma, pentru a optimiza portofoliul in functie de cresterile/descresterile pietii. M-am izbit insa de comisioanele foarte mari ale bancii in cazul unor depuneri lunare (de fapt, de la prima alimentare a contului XTB).
Si acum trebuie sa-mi readaptez strategia…
Salut ,
Deci tu preferi ETF-uri in USD pentru că arată mai clar randamentul și pt că vrei in viitor să-i scoți dintr-o țară non -UE ?
Mulțumesc
Cu stima
Ioan
Pentru pensie da, cu mentiunea ca in alte conturi investesc SI in Euro.
Salutare,
Observ ca atat la XTB cat si la IB depunere prin “Bank Transfer” este gratuita.
Si cum majoritatea dinte noi avem un cont la banca deschis in EUR, putem aduce banii tot in EUR pe oricare dintre cele doua platforme fara comisioane!
Doar ca momentan nu stiu cat de “avantajos” este cursul de schimb de la XTB / IB, daca dorim sa investim in ETF-uri in USD si noi ajungem cu bani iin EUR.
Am citit și sunt foarte mulțumit de toate informatiile pe care le ai oferit.Multumesc frumos !
Multumesc pentru comentariu 🙂