Investitii Aprilie 2020 – Portofoliul Public

Contextul investitional in Aprilie 2020

In continuare si in luna Aprilie 2020 majoritatea tarilor din lume sunt afectate de boala COVID-19. In aceste conditii activitatea economica este la minime istorice – cum era de asteptat.

Fata de luna anterioara insa sunt mari schimbari din punct de vedere investitional. Daca luna martie a debutat cu haos pe pietele de capital, a doua parte a acestei luni si inceputul lunii aprilie a adus ceva claritate – atat din punct de vedere economic cat si pe bursele lumii.

Statele lumii au aplicat masuri – atat masuri economice cat si masuri de carantina – menite sa limiteze efectele medicale si financiare pe care oamenii le vor resimti. Desi timide incep sa apara cateva rezultate.

In acest context bursele au raspuns destul de pozitiv. Indicele S&P 500 este acum la 2,789.82 – in crestere de la 2,237.40 cat a fost pe 23 martie. Indicele Fear and Greed a ajuns deja la 42 (aproape de limita superioara a fricii) – in crestere foarte mult de la valoarea de luna trecuta cand a avut un minim la 3.

Indecele Fear & Greed

Ce am cumparat in Aprilie 2020?

In prezent valoarea actiunilor din portofoliul meu public este de $6,090.25 USD.

Ca in fiecare luna si in aprilie 2020 am facut o cumparare in portofoliul public. Cumpararea pentru aceasta luna am facut-o imediat ce a inceput aprilie. In data de 1 aprilie 2020 – fara nici o pacaleala – am achizitonat 20 actiuni la ETF-ul IDUS.

Achizitia pentru luna Aprilie

Pentru actiunile cumparate am platit un pret de $24.95 USD pe actiune. In total m-am inscris in $499.00 USD. In plus fata de aceasta suma am platit si comisionul de $1.91 USD aferent tranzactiei.

De ce IDUS?

Nu este prima cumparare pe care o fac in portofoliul public pentru acest ETF. Motivele pentru care am cumparat IDUS sunt in foarte mare parte aceleasi ca si luna trecuta. Am considerat ca este cea mai sigura investitie in momentul acesta pentru portofoliul meu.

IDUS este varianta ETF-ului “iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD” listata la London Stock Exchange in USD. Practic am cumparat un ETF care replica indicele S&P 500 – cu toate avantajele pe care acest lucru le aduce.

In plus, valoarea de aproximativ $25 USD pe actiune face ca ETF-ul sa fie foarte usor de cumparat avand in vedere sumele pe care le am deja si pe care le investesc lunar in acest portofoliu.

In momentul de fata, prin cumpararea de actiuni in ETF-ul IDUS consider ca am investit in companiile care au cea mai mare probabilitate de revenire si crestere in viitor. In primul rand, majoritatea companiilor din acest ETF sunt companii solide. In al doilea rand sunt – in majoritatea lor – corporatii din SUA.

In ultima luna am vazut multe declaratii atat ale presedintelui american – Donald Trump cat si ale congresului din SUA si ale presedintelui FED (banca centrala din SUA) prin care spuneau ca vor face tot si orice este nevoie pentru ca tara sa treaca de acest moment si cresterea economica sa revina.

Aceste lucruri nu au ramas doar la nivel de declaratii. Pana in prezent SUA a lansat mai multe programe de sustinere a cetatenilor dar si a companiilor afectate. Chiar ieri FED-ul a lansat un program suplimentar de 2.3 TRILIOANE de USD prin care vrea sa sustina afacerile mici (mici in termenii SUA) si guvernele locale ale statelor.

Daca ar trebui sa aleg in acest moment o tara si o moneda care vor avea o recuperare mai rapida decat altele, in viitor, acestea ar fi SUA si respectiv USD. Din punctul meu de vedere SUA este intr-o pozitie privilegiata – asa cum a fost de multe ori in ultimii 30 ani – pentru ca detine moneda in care se fac cele mai multe tranzactii in lume si in care sunt cele mai mari datorii din lume – USD.

Cum se incadreaza IDUS in portofoliul meu public?

Portofoliul public este creat ca un portofoliu de pensie, un portofoliu care sa creasca si sa-mi aduca constant venituri atunci cand ma voi retrage din activitate.

In aceasta faza de inceput – faza de acumulare – consider ca in portofoliul public trebuie sa am ETF-uri de companii mari si stabile, ETF-uri de companii medii si cu potential de crestere, ETF-uri de companii ce platesc dividende in crestere , REIT-uri si o mica parte formata din actiuni individuale.

In prezent toate aceste zone sunt acoperite in portofoliul public. Aceasta cumparare vine sa intareasca si sa adauge sume de bani in partea de ETF-uri de companii mari si stabile. Consider ca IDUS se incadreaza foarte bine in portofoliul meu. Planuiesc sa continui sa adaug pe viitor actiuni ale acestui ETF in portofoliul acesta.

Asa cum am spus, cred ca SUA are in acest moment o pozitie privilegiata fata de restul lumii. Din punct de vedere economic si financiar ei detin cele mai importante arme – cel putin in prezent. In acest context actiunile pe care le detin intr-un ETF ce replica indicele S&P 500 cred ca vor fi foarte valoroase pe viitor si ma bucur ca am reusit sa le achizitionez la un discount fata de acum 2 luni.

PS: Alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

Stefan
Follow me

20 Replies to “Investitii Aprilie 2020 – Portofoliul Public”

  1. Salut si multumim pt post. Voiam sa te intreb de ce ai preferat etf cu distribuire in loc de acc. Varianta cu acc este CSPX? Multumesc.

    1. Salut!
      Da, varianta cu acumulare este CSPX. Am preferat IDUS pentru ca o actiune costa mai putin si ma pot inscrie mai bine (mai rotund) in suma de 500$ pe care o am la dispozitie. In prezent CSPX are pretul de $278.47 si nu as fi putut cumpara 2 actiuni, trebuia sa ma limitez la o singura actiune si sa raman cu bani in cont. La IB nu pot cumpara fractiuni de actiuni pt actiuni din Europa.

      Am scris despre asta si aici : https://finantepersonale.ro/portofoliu-public-de-investitii-investitii-martie-2020/

  2. Bună. Cum poti cumpăra actiuni (stocks) pe o piata din afară?
    Ma interesează sa cumpăr de la companii care se dezvoltă în Internet of Things.
    Merci!

  3. Stefan, multumesc inca o data pentru articol – foarte insightful.

    Intrebare te rog:
    Unde as putea gasi indicatorul P/E pentru ETF-urile pe care avem voie sa le tranzactionam in Europa (gen cele despre care scrii tu)?
    Pentru cele americane sa gaseste pe multe site-uri acest indicator – dar nu gasesc pentru cele europene.
    Bineinteles, daca vorbim de un ETF care urmareste S&P 500 putem sa luam pur si simplu echivalentul american (SPY) – dar m-ar interesa pentru cele care nu au un echivalent american.

    Merci mult!

    Sarbatori fericite!

  4. Salut Stefan,

    Multumesc pt transparenta in post-uri. Am 2 intrebari:
    1.Pt dividende ale actiunilor americane IB ia automat 10%(W-8BEN) si nu mai e nevoie sa platim nimic la ANAF. Acest lucru nu e valabil pt ETF-uri cu sediu in Irlanda – acolo trebuie declarat si platit acel 5%. Iar pt capital gains IB nu percepe nicio taxa – tb declarate la ANAF si platit 10% impozit. E corect sau mi-a scapat ceva?
    2. De ce ai cumparat si IDUS si IWDA? nu e o suprapunere acolo la holdings? Te astepti sa aiba randament mai bun IDUS?

    1. Salut,
      Multumesc pentru intrebari.

      1. Corect.
      2. IWDA are 60% expunere pe US. Intr-oadevar este o suprapunere relativa dar IWDA are mult mai multe companii. Da, ma astept ca IDUS sa aiba randament mai bun. Chiar ma gandesc (dar nu m-am hotarat) sa vand IWDA si sa cumpar IDUS / CSPX.

  5. Salut,
    Scuze daca ai mentionat deja in alte articole.

    Am observat ca ai cumparat atat in dolari (in mare parte) cat si in euro.
    Cum procedezi, alimentezi exact in valuta in care preconizezi ca vei cumpara in viitorul apropiat sau alimentezi intr-o singura valuta (euro) si apoi mergi pe conversia automata in restul cazurilor (euro -> dolar) de la IB?

    Asa cum ai mai mentionat in alte postari, alimentarea in dolari am vazut ca dureaza destul de mult (cateva zile – o saptamana), spre deosebire de alimentarea in euro (1-2 zile), asa-i?

    Multumesc, toate cele bune!

    1. Salut,
      Alimentez mereu in USD. Motivul principal este ca asa mi-am propus la inceput pana ajung la 10K in cont (Cred ca am scris asta intr-un post care se numeste “Challange 10k”). Dupa am sa vad daca mai alimentez direct in USD sau in Euro. Ca sa raspund la intrebarea a doua – Da, alimentarea in USD dureaza mai mult.

  6. De asemenea, tinand cont ca ai contul IB afiliat la TradeStation si ai aplicata schema lor de comisionare (pt Europa: Fee per Trade Value 0.12% cu Minimum Per Order USD 2.50), imi poti explica, te rog, care e calculul prin care se ajunge la comisionul 1.91 USD la o tranzactie cu 20 de shares in valoare totala a ordinului de 499 USD?

    Eu inteleg: 499$ * 0.12/100 = 0.5988$
    Si tinand cont ca e sub minim, ar fi trebuit sa te incadreze la minimum per order de 2.5$?

    Multumesc mult!

    1. Salut, m-am intrebat si eu acelasi lucru 🙂
      Nu m-a deranjat sa platesc mai putin. Explicatia pe care eu mi-am dat-o (dar nu am confirmare de la TradeStation) este ca fiind pe London Stock Exchange am platit 1.5 GBP care se traducea la vremea respectiva in 1.91 USD. Am sa vad daca se intampla la fel si cand cumpar in Mai (dar o sa mai dureze, in Mai nu planuiesc sa cumpar foarte la inceput asa cum am facut in Martie si Aprilie).

      1. Da, nu e vorba de deranj, e vorba sa intelegem exact care sunt calculele prin care sunt aplicate comisioanele. 🙂
        Explicatia cu minimul 1.5 GBP ar putea fi plauzibila, dar as fi vrut o confirmare exacta.

        Inainte de afilierea la TradeStation, iti mai aduci aminte daca comisionul era aplicat conform procentului si era un calcul “exact”?

        Multumesc mult pt raspunsuri!

        1. Salut,
          Poti vedea toate comisioanele platite in raportul lunar. Lipseste undeva anume si te intereseaza? Pot verifica in rapoartele vechi si sa completez. Lasa-mi un comentariu la un articol unde te intereseaza comisionul si nu e trecut – il adaug.

  7. Buna

    O intrebare legata de broker de data aceasta. Inteleg de la Tradestation global ca pot avea setate in contul de tranzactionare mai multe monede, nu simultan ci alternativ.
    Asta inseamna ca azi pot tranzactiona in euro si maine in usd. As presupune ca acestui cont ii sunt afiliate mai multe monede.
    Daca asa este, cum vad ceea ce am cumparat astazi in euro, daca maine schimb moneda contului in usd?
    Multumesc mult pentru raspuns!

  8. Sa inteleg ca unui singur cont ii sunt afiliate mai multe monede si pentru a evita conversia trebuie doar sa aleg eu moneda in care platesc achizitia?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *