Salut!
In acest articol voi discuta despre cum a evoluat contul meu public de investitii. Este vorba despre proiectul “Portofoliul Public”.
In acest proiect depun lunar 500$ pe care ii investesc in actiuni si ETF-uri pe bursa. Scopul acestui portofoliu este sa atinga o valoare suficient de mare incat sa fie folosit in viitor pentru venituri de tip pasiv. Perioada de investitie este una de termen lung, peste 20 ani viata a portofoliului.
Sumar
Evolutia generala pe bursa – Ianuarie 2021
Luna Ianuarie a fost una destul de stabila pe bursa daca ne uitam pe indicele S&P 500. Valoarea finala a indicelului la 31 Ianuarie 2021 a fost 3714, foarte putin mai sus fata de valoare de la inceputul lunii.
Totusi, nu pot sa aduc din nou in discutie faptul ca 2021 este un an nou, un an cu noi oportunitati fata de 2020 dar si cu noi pericole. Am mai scris despre asta aici.
Actiunile din portofoliu
In prezent actiunile pe care le am in portofoliu sunt aceleasi de cateva luni. Continui sa adaug la pozitiile pe care le am fara sa adaug noi pozitii. Structura portofoliului meu este in mare definitivata si deocamdata nu o voi modifica. Exista posibilitatea ca in viitorul apropiat sa o simplific (sa ma concentrez doar pe anumite ETF-uri din cont).
Desi nu adaug noi pozitii in contul meu, cele pe care le am sunt destul de dinamice. In fiecare zi cotatiile se schimba si depunere de noi bani lunar in portofoliu face ca procentele portofoliului sa se schimbe de la luna la luna.
In prezent S&P 500 are cea mai mare pondere (27.6% din portofoliu). Impreuna cu S&P 400 Mid Cap (12.8% din portofoliu) si MSCI World (12.8% din portofoliu) se poate vedea destul de usor ca “pariez” in continuare pe economia SUA in acest portofoliu.
MSCI World este un ETF care are in ponderea lui 60% actiuni americane.
Valoarea contului
La finalul lunii ianuarie valoarea portofoliului meu era de $14.269 USD ($13.736 USD investiti + cash). O consider o valoare destul de buna si o evolutie excelenta in ianuarie daca tinem cont ca am inceput luna cu $12.802 USD si am castigat $463 USD din aprecierea actiunilor din cont.
Se poate vedea pe graficul de mai jos ca, dupa o cadere in martie 2020 (atunci cand toata piata a suferit o cadere) portofoliul a mers destul de rapid in sus. De la 1 Feb 2020 valoarea portofoliului aproape s-a dublat.
Asta arata atat puterea depunerilor lunare dar si faptul ca incepe sa se cunoasca cresterea procentuala si in valori absolute. Cu alte cuvinte, atunci cand bursa creste constant acest lucru se traduce si in sume mai mari in portofoliul meu.
In tabelul pozitiilor din cont (cel de mai jos) se poate vedea exact cu cat a contribuit fiecare actiune din cont la profitul total. Este interesant de urmarit atat valoarea procentuala dar si cea absoluta, in USD.
Profitul total si al lunii Ianuarie
Profitul total pentru pozitiile din in contul meu este de peste $1288 USD. O suma foarte buna, consider eu, pentru acest gen de investitii. Portofoliul este inca unul foarte tanar.
Profitul pe fiecare actiune poate fi vazut in reprezentare grafica in tabelul de mai jos. Pe langa cresterea procentuala foarte mare al ETF-ului de Argint (pe care l-am cumparat pentru a aduce siguranta in momentele mai dificile ce vor fi in urmatorii 20 ani pe bursa) se poate vedea cum S&P 500 aduce un procent foarte important in cresterea totala. Amandoua ETF-urile care replica S&P500 (atat cele cu acumulare cat si cele cu distribuire de dividende) au peste 19% crestere.
Nu acelasi lucru pot spune si despre ETF-ul S&P Euro Dividend Aristrocrat. El reprezinta pozitia care a scazut cel mai mult in portofoliul meu.
O alta pozitie care nu a performat bine este ETF-ul pe Aur. Aici nu imi fac probleme neaparat. Aurul are, ca si Argintul, rol de stabilizare a portofoliului, in viitor.
Dividende si depuneri
SKT este o companie pe care o am in acest portofoliu si care a declarat un dividend in luna ianuarie. Dividendul va fi platit in 12 februarie. Pentru fiecare din cele 31 actiuni pe care le detin la SKT voi primi 18 centi. Asta inseamna ca in total voi primi, brut $5.5 USD. Aceasta valoare se taxeaza cu 10% impozit si eu voi primi in cont $4.95 USD.
Pe langa aceasta suma pe care SKT a declarat-o in ianuarie si o voi primi in februarie am primit si dividendul pe care l-a platit ETF-ul UDVD. Acest dividend este in valoare de 40 centi pe actiune si in total am primit $6.84 USD.
Raportul banilor din cont
Luna ianuarie a inceput cu aproape $39 USD in cont. In luna Ianuarie in cont a intrat atat depunerea pentru aceasta luna cat si depunerea pentru luna Februarie 2021. Asta a facut ca suma depunerilor din cont sa fie $1000 USD.
Pentru ca am facut o singura tranzactie (o cumparare) a unui ETF in luna ianuarie am platit $1.61 USD in comisioane. Dividendele incasate in ianuarie – in valoare de $6.84 USD au intregit suma din cont.
Am incheiat luna cu $527 USD in cont (reprezentand depunerea din februrarie si un rest de bani dupa ce am cumparat actiunile aferente lunii ianuarie.)
Achizitii Ianuarie 2021
In ianuarie 2021 am folosit banii depusi pentru a cumpara 16 actiuni la ETF-ul GLDV. Am facut asta la inceputul lunii, in primele zile de tranzactionare. Am platit pe aceste actiuni $518 USD.
GLDV este un ETF care se concentreaza pe companii de tipul “dividend artisocrats” din intreaga lume. In timp cred ca astfel de companii vor aduce o crestere semnificativa in portofoliul meu.
Ganduri pentru Februarie 2021
Februarie e “inca o luna” in calendarul investitional. Asa cum am spus la inceputul articolului cred ca suntem intr-o zona foarte periculoasa. Imi mentin parerea ca piata este mult supraevaluata si la un moment dat urmeaza o corectie (sau chiar mai rau). Din pacate nu avem cum sa stim cand va veni acea corectie. Ba chiar consider ca este total contraproductiv sa incerc sa anticipez aceasta corectie intr-un portofoliu construit cu orizont de investitii de 20 ani.
Din fericire treaba unui investitor pasiv, care investeste in ETF-uri si isi diversifica investitiile este foarte simpla chiar si in perioade incerte cum este perioada prin care trecem. Tot ce trebuie sa fac este sa depun in continuare cei 500$ lunar si sa urmez structura portofoliului asa cum ea a fost deja creata.
Sunt curios sa-mi spui cum crezi tu ca va evolua portofoliul meu in Februarie si la ce ar trebui sa ma astept.
Pana cand vom vedea raportul pe aceasta luna, februarie, iti multumesc ca-mi citesti blogul. El a fost creat tocmai pentru a ajuta persoanele care au nevoie de pasi reali pentru economisire si investitii. Sper ca acest articol sa te ajute. Lasa-mi un comentariu cu parerea ta si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.
PS: Acest articol a fost posibil si datorita contributiei lui Ionut Radu care m-a ajutat cu cateva grafice. Ii multumesc pe aceasta cale. Apreciez foarte mult ajutorul oferit si ma bucur sa constat ca acele grafice pe care mi le-a trimis aduc claritate asupra portofoliului meu public si asupra evolutiei lui in timp.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Salut Stefan. Multumim pentru informatii! Cred ca multa lumea ar aprecia sa faci un articol nou despre cum a evoluat situatiilor brokerilor dupa Brexit (IB, TradeStation si altii pe care ii cunosti bine).
Multumesc!
Multumesc! Da, e pe lista pentru saptamana viitoare.
+1
Salut Stefan ! Portofoliul tau arata foarte bine, este pe un trend crescator si probabil si in februarie va urma acest trend. Cand S&P este la maximul istoric, este evident ca sunt motive de ingrijore, dar daca ne uitam la cati bani sunt pompati prin “stimululi” perspectiva se schimba.
Felicitari pentru ce faci si mult succes in continuare !
PS Am o curiozitate : cum procedezi cu impozitul ? Vad ca incasezi dividende si stiu ca in SUA taxarea este foarte serioasa …
Salut! Multumesc de comentariu.
SUA isi pastreaza automat taxele pe dividende 🙂 Este foarte simplu acolo.
De retinut ca ETF-urile pe care le am in portofoliu sunt in Irlanda, nu se plateste impozit acolo si declar la ANAF.
Buna Stefan. Foarte interesant ceea ce faci.
Poti sa imi dai mai multe detalii cum procedezi cu ANAF?
Multumesc.
Am citit toate articolele legate de acest portofoliu si mi se pare fascinanta consecventa cu care luna de luna, indiferent ce se intampla, vii cu acei 500$. Mi-as dori sa vedem mai clar cat din suma intreaga sunt depunerile de cash si cat sunt cresterile de pe bursa. De asemenea, mai am o intrebare legata de strategia ta. Crezi ca ar fi functionat mai bine o impartire prestabilita a portofoliului si apoi lunar sa cumperi cu 500$ toate pozitiile in proportiile prestabilite? Sau brokerul nu iti ofera posibilitatea de a cumpara actiuni fractionare si ar fi fost mai dificil asa? Practic astfel ai fi obtinut un pret mai aproape de medie pentru toate pozitiile.
Salut,
Pentru un DCA adevarat asa ar fi trebuit, sa cumpar in toate pozitiile pe care le am. Din pacate asta inseamna sa am prea multe miscari pe cont care s-ar traduce in comisioane multiple.
PARTEA BUNA este ca de luna viitoare m-am hotarat sa schimb brokerul asa ca vor fi cateva schimbari si in portofoliul meu (inclusiv faptul ca nu voi mai plati comisioane).
Brokerul nu-mi permite nici acum si nici pe viitor sa cumpar bucati de actiuni.
Salut Stefan,
In momentul de fata folosesti Interactive Brokers, nu?
Incerc sa achizitionez ETF-uri din IB, dar se pare ca nu este posibil.
Totodata am gasit urmatorul lucru:
“UK Retail clients are restricted from trading in US ETFs. Opening orders from retail investors residing in the European Economic Area (EEA) who attempt to enter an opening order that are associated with a product that does not comply with the EU’s Packaged Retail and Insurance-based Investment Product Regulation (PRIIPS) will be rejected. The regulation is intended to enhance understanding of these products through the provision of disclosure documentation. This documentation is referred to as the Key Information Document (or “KID”) which. The KID provides information such as product description, costs, risks & performance.”
Se pare ca acest lucru e o noua reglementare pentru EU citizens. Intampini aceeasi situatie?
Multumesc
Salut,
Da, in prezent folosesc inca IB.
ETF-urile pe care cei din Europa le pot cumpara sunt cele de tip UCITS. Probabil tu vrei sa cumperi ceva care este disponibil doar in US.
Pentru cele mai multe ETF-uri mari exista si o varianta de gen UCITS.
Salut!
La ce broker migrezi? XTB?
Cum vei proceda cu mutatul pozitiilor? Le transferi sau vinzi si recumperi?
In caz de transfer de pozitii ce comisioane exista?
Multumesc frumos, toate cele bune!
Keep up the good work!
Salut! Multumesc!
Da, la XTB ma mut. Am oricum un cont de investitii la ei in portofoliul meu privat si sunt multumit de ei (altfel nu i-as recomanda pe site).
Pentru mutare voi face transfer de pozitii pentru o parte din ETF. Pentru ISIN-urile (actiunile) pe care XTB nu le are voi vinde la IB si voi muta banii. Am inceput deja transferul, astept sa se termine si scriu un articol. Nu pot inca sa-ti raspund la partea cu taxele de transfer din partea IB pentru ca nu sunt convins de raspunsul corect dar XTB nu are nici un fel de taxe.
Salut,
Cum se prezinta XTB ca si diversitate de instrumente disponibile? Acopera XTB pietele mari din USA (NYSE, NASDAQ) sau mai degraba ce piete/instrumente importante nu acopera din punctul tau de vedere? Pe partea de ETF-uri sunt suficiente optiuni?
Am si eu cont la IB si ma gandesc la mutare deoarece sunt prea scumpi pe partea de comisioane (daca ar fi fost disponibila varianta IBKR Lite si in Europa ar fi fost ok).
Multumesc!
Salut!
Eu nu investesc cu XTB in actiuni individuale din SUA. Nici nu planuiesc sa fac asta in viitorul apropiat. Poti sa vezi daca oferta lor este potrivita pentru tine aici: https://www.xtb.com/ro/informatii-cont/specificatii-instrumente#cashstocks
Atentie la dividendele pe care le platesc direct companiile din SUA – sunt impozitate cu 30% in loc de 10%.
Pe partea de ETF lucrurile sunt mai simple si interesante. Eu consider ca (pentru mine, cel putin) XTB are o oferta foarte ok cand vine vorba de ETF-uri in care investesc pe termen lung. Am setat o lista de ETF-uri pe care le urmaresc si in care investesc si sunt multumit cu ele. In plus, nu exista retinere la dividendele platite de ETF-uri pentru ca sunt in Irlanda. Din punctul asta de vedere functioneaza la fel ca la IB.
Eu am hotarat sa-mi mut portofoliul public la XTB.
Si inca o intrebare. Cum alegi momentul din luna cand faci achizitia?
Ar trebui sa fie la inceput de luna (primele 3 zile lucratoare) dar din pacate la IB dureaza foarte mult sa ajunga si sa se adauge banii in cont. In viitor nu va mai fi cazul.
Salut,
Exista pe undeva un fisier cu toate actiunile pe care le-ai cumparat?
Salut,
Nu exista acum dar ma gandesc de ceva timp sa fac asta si sa-l pun la dispozitie pe site. Anunt cand e gata 🙂
Buna Stefan,
Felicitari pentru un portofoliu frumos echilibrat. Am o mica curiozitate. Cum ai reusit sa scapi de comisionul de 6 GBP pentru orice tranzactie de ETF pe LSE? Eu am ramas surprins acum cand am achizitionat VUSA si GLDV si pentru ambele tradeuri am platit in jur de 14 USD in comision.
https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1590&p=stocks1
Salut!
Intre timp m-am mutat la XTB si nu am nici un fel de comision 🙂
https://finantepersonale.ro/portofoliul-public-xtb/